Toscane; Figline Valdarno en zijn geschiedenis

Figline Valdarno is een dorp, gelegen ongeveer 30 km onder Florence. Het bestaat al eeuwen, in 1100 v.Chr. waren er al nederzettingen. Het is een dorpje met een heel lange geschiedenis, dat vaak onder beheer van Florence heeft gestaan en zich hier weer regelmatig onderuit heeft gevochten. Sinds 1 januari 2014 is Figline gefuseerd met Incisa en zijn samengegaan onder de naam Figline e Incisa Valdarno.

De Etrusken

Gedurende de Villanovino periode verschenen de eerste dorpen, ontstaan langs de vee-routes in het nabije Figline. Eén van deze nederzettingen verscheen op de berg Montescalari van 787 meter hoog.

De Etrusken vestigde zich ook in het nabije Restone en wijdden zich aan de landbouw, oefenden de ambachten uit in het vervaardigen van metalen voorwerpen, aardewerk en bakstenen. Vele plaatsnamen als Cesto, Restone, Avane en Norcenni zijn van Etruskische afkomst.

In 1843 is in Scampata een Etruskisch graf ontdekt, dat het bewijs heeft geleverd van hun aanwezigheid in de Toscane. In het graf werd een gouden ring gevonden, vijf asurnen en stukken van vazen.

De Romeinen

Het waren de Romeinen die Figline een naam gaven, namelijk Figlinae. Deze naam heeft een drietal betekenissen welke allemaal met de kunst van het aardewerk in verband staan:
  • Pottenbakkers atelier
  • Klei mijn
  • Steenbakkerij

Ook de Romeinen bouwden watermolens en verdeelden het gebied in pleinen. De economische stand van Figline was zo goed omdat het Romeinse Rijk sterk was, maar ook omdat Figline lag aan de Cassia Adrianea weg (die Rome met Florence verbindt) waardoor handel heel goed mogelijk was.

Kasteel Azzo

Aan het einde van de 10e eeuw werd het “Castel dÁzzo” gebouwd, vlak bij het Romantische Figline. Een kleine honderd jaar nadat het kasteel klaar was, was Figline een bloeiend dorp. De bisschop van Fiesole toentertijd, bisschop Rodolfo 2e wilde niet langer politiek afhankelijk zijn van Florence. Hij kreeg toestemming van Paus Alexander II en werd bisschop van Figline en Fiesole.

De Florentijnen waren het hier helemaal niet mee eens en vielen het kasteel aan in 1170. Zij vernietigde het fort en alles wat Rodolfo had gebouwd. De rechtbank werd gebruikt als een steenbakkerij. In 1175 maakte de kerk S. Maria van Figline, deel uit van de nieuwe parochie van de rijkste kerken van het land.

Opstand

Figline komt in 1223 in opstand tegen Florence omdat zij niet langer de belasting willen betalen welke is afgeleid van de verkoop van maïs. Het dorp werd goed afgesloten, want de Florentijnen konden deze niet binnengaan. Toch wisten de Florentijnen binnen te komen, verdreven de mensen en vernietigde alles. Hierdoor waren de bewoners van Figline genoodzaakt alles opnieuw op te gaan bouwen, dit deden zij rond de markt en met steun (en onder beheer) van Florence.

De stadswallen

Omdat er regelmatig gewapende mensen (onder andere vanuit Arezzo en Gibelijnen) de stad binnen vielen, werd er een muur om de stad gebouwd, welke in 1379 klaar was. Het was een onregelmatige veelhoek met maar liefst 7 zijden, 20 torens en 4 poorten:
  • De noordelijke Fiorentina poort (afgebroken in 1843)
  • De zuidelijke Arentina (Guelfa) poort (afgebroken aan het einde van 1800)
  • De oostelijke S. Franceso poort (afgebroken in 1882)
  • De westelijke Senese poort (is gesloten in 1730, maar bestaat nog steeds)

De periode 1400-1899

Figline komt in deze periode onder beheer van De “Medici”, en de “Lorena”. In 1799 komt Napoleon het voorname hertogdom van Toscane binnenvallen en legt zware belastingen op.

In 1863 is de spoorwegverbinding tussen Florence en Rome klaar. De activiteiten van de mijnbouw, van bruinkool, komt goed op gang en is zeer winstgevend, vooral tijdens de 1e en 2e Wereldoorlog.

1900 tot nu

Figline heeft hevig geleden onder de bombardementen van de Duitsers gedurende de 2e Wereldoorlog. Aan het einde van 1944 werd het bevrijd, goed twee jaar later in juni 1946 koos Figline voor de Republiek. Na de oorlog volgde een periode van economische crisis en waren velen inwoners gedwongen te emigreren.

Pas toen in de zestiger jaren van de vorige eeuw Pirelli industrie zich vestigde in het dorp werd de economische toestand beter. Zowel de schoenen- als de paraplu- de leder- en kleding fabrieken groeiden. Vele boeren schoolden om tot arbeiders. Figline groeide weer, mede door het toerisme dat vanaf 1990 een toevlucht nam, en heden ten dage wonen er ongeveer 16.000 mensen in het dorp. Dit waren er in 1900 nog maar 13.000 en in 1551 telde Figline nog slechts 4.460 inwoners.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Etrusken, de geschiedenisVele steden in Toscane hebben hun bestaan te danken aan de Etrusken. Van 1000-89 v.Chr. heeft deze beschaving een beslis…
Etrusken, een oude beschavingDe Etrusken waren een machtig volkje in Toscane van Italië zo ongeveer het laatste millennium v.Chr. Zij begonnen met he…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Toscane; Siena en zijn geschiedenisToscane; Siena en zijn geschiedenisEen begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom d…

Metro Parijs – Hoe werkt hetMetro Parijs – Hoe werkt hetDe metro is een uitkomst in alle grote steden. Onder Parijs bestaat een gigantisch groot gangenstelsel waarin zich van a…
India, een sprookjesland vol met cultuurIndia vormt een gigantisch cultuurgebied, waarvan de geschiedenis 5000 jaar teruggaat. India bezit de Himalya als groots…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.