India, een sprookjesland vol met cultuur

India vormt een gigantisch cultuurgebied, waarvan de geschiedenis 5000 jaar teruggaat. India bezit de Himalya als grootste bergketen van de wereld, heeft enorm veel bezienswaardigheden en leent zich goed voor rondreizen.
De Himalaya is de grootste bergketen ter wereld, met veel pieken die hoger zijn dan 7.500 meter, afgewisseld door valleien. De bekendste Himalayavallei is de Vallei van Kashmir. In de Noord-Indiase laagvlakte zorgen talloze rivieren voor een vruchtbare bodem. Op deze plekken wonen dan ook de meeste mensen. Naar het westen toe wordt alles droger, uitlopend in de Tharwoestijn in het grensgebied van Noordwest-India. In de zuidelijke punt van het land, het Indiase schiereiland, wordt het centrum gevormd door de Deccan-hoogvlakte. Deze hoogvlakte is omzoomd door bergen, met daarachter langs de kust vaak kilometers lange palmenstranden.

De heilige rivieren in India zijn:
 • Ganges
 • Jamuna
 • Brahmaputra

India wordt van het eiland Sri Lanka gescheiden door de Palk Straat en de Golf van Mannar. Naast het vasteland behoren ook de eilandengroepen Lakshadweep (Lakkadiven) in het westen en de Andamanen & Nicobaren in het zuidoosten tot het Indiase grondgebied.

 • Inwoners: 1,1 miljard
 • Taal: Hindi
 • Munteenheid: Indiase rupee
 • Religie: Hindoeïsme (80%), islam (13%), Christendom (2%), Sikhisme (2%)
 • Staatsvorm: republiek
 • Tijdsverschil: het is in India 4 uur als in Nederland en België
 • Beste reistijd: oktober t/m maart. Himalayastreken: voor- en najaar

Klimaat

Het grootste deel van India wordt klimatologisch bepaald door de natte zuidwestelijke moesson in de zomer. Het zuiden krijgt ook te maken met de koelere noordoostelijke moesson in oktober-november die minder neerslag brengt. April t/m juni zijn de warmste maanden. In het noorden van India heerst een hooggebergteklimaat (Himalaya).

India is een belangrijke reisbestemming in Zuid-Azië. Vanwege het feit dat:
 • vrijwel iedereen in het land Engels spreekt
 • er veel hotels in allerlei prijsklassen zijn
 • de binnenlandse vervoersmogelijkheden zonder meer goed te noemen zijn

India oefent echter vooral aantrekkingskracht uit op (jonge) individuele toeristen die hun accommodatie en vervoer buiten de reisbureaus om ter plekke regelen.

Bezienswaardigheden

In dit artikel vindt u meerdere bezienswaardigheden van India. In het hieronder vermelde artikel zijn de bezienswaardigheden van Bombay en Midden-India opgesomd:
Bezienswaardigheden in Bombay en Midden-India

Reisadvies

Voor diverse gebieden in India geldt een negatief reisadvies. Dit geldt met name voor:
 • de streek Gujarat in het westelijk grensgebied met Pakistan
 • voor alle delen van Jammu & Kashmir, uitgezonderd Ladakh

Ook een deel van het aangrenzende Himachal Pradesh geldt als onveilig. Zelfs bezoekers aan New Delhi dienen voorzichtigheid te betrachten (bomaanslagen) en toeristen in Agra en Jaipur dienen op te passen voor oplichters. Voor het reizen naar sommige gebieden is toestemming nodig van het Indiase Ministerie van Binnenlandse Zaken, met name voor het noordoosten en noordwesten van India, alsmede voor de diverse eilandengroepen (Andaman en Nicobar Islands).

Bereikbaarheid

Over land is India te bereiken vanuit Pakistan, per bus of trein, Nepal en Bangladesh. Vanuit Nederland worden rechtstreekse verbindingen onderhouden met Bombai, Delhi en Calcutta. Cruiseschepen doen Bombay, Goa en Cochin aan de westkust en Madras aan de oostkust aan.

Spoorwegen

Voor binnenlands vervoer is de trein een goed vervoermiddel. Het spoorwegnet (staatseigendom) is met meer dan 60.000 km het langste van Azië en één der langste ter wereld. 's Nachts reizen gaat het snelst. Vooral eersteklas rijtuigen met airco zijn aan te raden. Indrail Pass biedt de toerist de mogelijkheid om ongelimiteerd per trein te reizen voor een periode van 7 tot 90 dagen. De langste route gaat van Jammu naar Kanyakumari, met de Himsagar Expres, die tweemaal per week deze route rijdt: 3.734 km in 74 uur.

Accommodatie

In de grote steden en in de belangrijkste badplaatsen beschikt men over uitstekende hotels. Zeer uitgebreid is het netwerk van regeringshotels, die meestal Tourist Bungalow worden genoemd. In kleinere plaatsen vormen deze vaak de best aanwezige accommodatie. Vooral in de deelstaat Rajasthan zijn veel paleizen van vroegere maharadja's tot hotels omgebouwd. Dit worden heritage hotels genoemd. Een andere bijzondere vorm van accommodatie zijn de woonboten in Srinagar, de hoofdstad van Kashmir.

Mahatma Gandhi / Bron: Vitor Oliveira, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Mahatma Gandhi / Bron: Vitor Oliveira, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi was een politicus, geboren in India. Hij werd ook wel Bapu genoemd, wat ‘vader’ betekent. Gandhi zette zich in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij was tevens een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van het pacifisme als middel voor revolutie.
In 1948 werd hij door een extremistische hindoe vermoord.

Informatie over de toeristische gebieden

India is een sprookjesland, een wonderlijke wereld van tempels en moskeeën, grafmonumenten en paleizen, slangenbezweerders, krijgshaftige sikhs met tulband, vuuraanbidders, kunstschatten en mystiek. Voeg daarbij het prachtige natuurschoon, het afwisselende landschap, de fascinerende wandelmogelijkheden, de mooie stranden en heerlijke keuken en de vakantie is compleet. India is ook het land van enorme mensenmassa's, grote armoede, bedelaars en een warme liefde voor bureaucratie. Daarnaast zijn treinen en vliegtuigen berucht om de vertragingen die zij kunnen oplopen. Voor de een voegt dit een extra dimensie toe aan het exotische karakter van dit land, de ander dient hier voor gewaarschuwd te zijn om van de reis geen teleurstelling te maken.

De gebieden:


Noord-India

Rondreizen door Noord-India, vaak in combinatie met Nepal en soms met Pakistan, worden op de Nederlandse markt het meest aangeboden. De route gaat gewoonlijk van Delhi naar Bombay of omgekeerd. Kleinere reizen beperken zich tot de ‘Gouden Driehoek’:
Delhi, Agra en Jaipur.

Delhi

Delhi heeft een verleden dat verder teruggrijpt dan Rome. Zeer duidelijk is de scheiding tussen Old Delhi en het door de Britten aangelegde New Delhi. In New Delhi, de hoofdstad van India, bevinden zich alle belangrijke regeringsgebouwen. Vrijwel op de grens van New en Old Delhi bevindt zich het Qutab moskeecomplex (de oudste moskee van India, uit de 14e eeuw) met de Qutab Minar, een kegelvormige, ruim 70 meter hoge stenen overwinningstoren (minaret) die het begin van de moslimheerschappij over Noord-India symboliseert. Tot dit complex behoort ook de 7 meter hoge metalen Asjokazuil met inscripties.

Binnen de nog gedeeltelijk ommuurde oude stad bevindt zich onder meer de kleurrijke ‘Zilverstraat’ Chandni Chowk: het markt- en handelscentrum van Old Delhi. Hier bevinden zich ook de meeste historische gebouwen, zoals:
 • de beroemde Jama Mashid – ook wel Grote Moskee of
 • Vrijdagsmoskee genoemd. Werd in de 17e eeuw gebouwd. Deze moskee met drie marmeren koepels is één van de grootste moskeeën ter wereld en de fraaiste van de ca. 40 moskeeën in Delhi
 • het gerestaureerde Rode Fort Lal Kila – in de 17e eeuw gebouwd als paleis voor de Moghuls van India, met name voor de Sjah Djahan, die ook de Jama Moskee in Delhi en de Taj Mahal in Agra heeft laten bouwen. De buiten muren van het fort zijn gemaakt van rode zandsteen, daarbinnen bevindt zich een witmarmeren paviljoen met vier vergulde koepels en tientallen zuilen met bogen
 • Raj Ghat – de graftombe van Mahatma Gandhi is een nationaal pelgrimsoord in Delhi

Varanasi

Varanasi, het vroegere Benares, ligt aan de rivier de Ganges en is voor de hindoes de heiligste stad der steden. Vanaf bootjes kan men' s morgens vroeg het rituele baden van de pelgrims en het verbranden van lijken op de ‘ghats’ (badplaatsen) gadeslaan. Het is een fascinerende stad. Op korte afstand ligt Sarnath, waar Boeddha zijn eerste preek hield.

Khajuraho

Khajuraho is een klein, geïsoleerd liggend dorp met schitterende tempels die tussen de 9e en 13e eeuw in opdracht van de Chandela-koningen zijn gebouwd. De tempels zijn wereldberoemd vanwege hun erotisch beeldhouwwerk.

Taj Mahal / Bron: Meutia Chaerani, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Taj Mahal / Bron: Meutia Chaerani, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Agra, de stad van de Taj Mahal
Agra ligt op circa 4 ½ uur rijden van Delhi. Hoogtepunt hier is de Taj Mahal, gebouwd in opdracht van Groot Moghul Shah Jahan als mausoleum voor zijn geliefde vrouw Mumtaz. Het is een van de zeven wereldwonderen. Zelfs het kleinste stukje marmer is ingelegd met halfedelstenen, versierd met bloemmotieven of spreuken uit de Koran. Ongeveer 20.000 werklieden bouwden de Taj Mahal in 22 jaar: van 1631 tot 1653. Zowel overdag als 's avonds getuigt dit architectonisch perfecte bouwwerk van een adembenemende schoonheid. In de buurt van Agra, op weg naar Jaipur, ligt de spookstad Fatehpur Sikri met verlaten paleizen.

Jaipur

De hoofdstad van de deelstaat Rajasthan, wordt ook wel de ‘Roze Stad’ genoemd, vanwege de vele roze zandstenen gebouwen, gedeeltelijk aan het merkwaardig, van roze marmer gebouwde Hawa Mahal: Paleis der Winden. Dit vijf verdiepingen tellende paleis, met zijn rijkbewerkte façade, werd gebouwd als een venster op de wereld voor de vrouwen uit de harem van de Maharadja van Jaipur. Door de bijna 600 ramen konden de vrouwen naar buiten kijken zonder zelf gezien te worden.

De deels ommuurde oude binnenstad bezit talrijke oude tempels, moskeeën en paleizen, w.o. het indrukwekkende Stadspaleis van de beroemde Maharadja's van Jaipur, dat omgeven wordt door prachtige parken en tuinen en een groot deel van de stad beslaat. In het midden staat het zeven verdiepingen hoge Maanpaleis (Chandra Mahal). Het Stadspaleis is nu een museum met zeldzame geschriften, wapens, tapijten en schilderijen.

Een bijzondere ervaring is een tocht vanuit Jaipur naar de nabijgelegen ruïnestad Ambèr, waar de toerist per olifant naar het Fort Ambèr omhoog klimt. Het grote Paleis van de Maharadja bezit een prachtige spiegelzaal.

Jodhpur

Jodhpur werd gesticht in de 15e eeuwen ligt binnen een enorme 10 kilometer lange ommuring met poorten aan de voet van een enorme rots, waarop de imposante vesting van Jodhpur is gebouwd. Binnen deze vesting staan paleizen van de maharadja's met grote rijkdommen aan juwelen en wapens.

Jaisalmer, de ‘gouden stad’

Jaisalmer, in het uiterste westen van Rajasthan bij de grens met Pakistan gelegen, is één van de meest exotische steden van India. Dit woestijnstadje dankt zijn bijnaam ‘gouden stad’ aan de gele zandsteen waarmee een groot deel van de stad gebouwd werd. Via de Zonnepoort, één van de toegangspoorten in de kilometerslange stadsmuur, krijgt men toegang tot de historische citadel met middeleeuwse straatjes, waar men onder meer jaïnatempels met prachtig beeldhouwwerk kan bewonderen.

Delwara Jain-heiligdom / Bron: Malaiya, Wikimedia Commons (GFDL)Delwara Jain-heiligdom / Bron: Malaiya, Wikimedia Commons (GFDL)
Udaipur, de meest romantische stad van India
Udaipur, in het zuiden van Rajasthan, wordt wel de meest romantische stad van India genoemd. Het is een oase in de woestijn met veel meren en sprookjesachtige paleizen. De sfeer is bovendien bijzonder ontspannen. In het Aravalli-gebergte ten zuidwesten van Udaipur ligt de 1.219 meter hoge Mount Abu, beroemd om de jainistische heiligdommen die zich hier op een rotsplateau bevinden. Het meest beroemd is het Delwara Jain-heiligdom (1032), geheel van marmer gebouwd en versierd met rijk beeldhouwwerk.

Amritsar

Amritsar in de staat Punjab, vlakbij de grens met Pakistan, is het religieuze centrum en belangrijkste pelgrimsoord van de Sikhs. Het belangrijkste monument is het eeuwenoude complex van de Hari Mandir of Gouden Tempel. Elke Sikh moet minstens eenmaal in zijn leven de heilige Gouden Tempel hebben bezocht. Nadat de tempel tijdens bloedige onlusten in 1984 geheel werd verwoest, is de restauratie van dit heiligdom in 2002 voltooid. Deze tempel van goud is hét pronkstuk van de Punjab. 's Avonds wordt de tempel verlicht door tienduizenden lampjes en fakkels. Amritsar is vanouds beroemd om de vervaardiging van fijn handwerk (tapijten, goud- en zilverbrokaat, zijden stoffen) en ivoor snijwerk.

Kashmir en Ladakh

Ten noorden van Delhi ligt de omstreden deelstaat Jammu & Kashmir, die uit drie delen bestaat:
 • het doorgangsgebied Jammu
 • Kashmirvallei
 • Ladakh.

Kashmirvallei

De Kashmirvallei ligt op een hoogte van 1.800 meter in het westelijk deel van het machtige Himalayagebergte. Het is al jaren een omstreden gebied tussen India en Pakistan. De bevolking is overwegend moslim en komt regelmatig tegen de regering in Delhi in verzet. Grensgeschillen tussen Pakistan en India verhogen de oorlogsdreiging. Met name de zomerhoofdstad Srinagar (met zijn prachtige tempels en moghultuinen) en de omgeving van de bestandslijn (Line of Control) met Pakistan zijn zeer gevaarlijk. Er bestaat gevaar van ontvoeringen, bomaanslagen en andere incidenten. Om die reden wordt het gehele gebied afgeraden voor reizigers.

Ladakh, het dak van de wereld

In het noordwestelijk deel van de Himalaya, wordt (evenals het aangrenzende Tibet) vanwege zijn hoge ligging wel ‘het dak van de wereld’ genoemd. Het behoort tot het Tibetaanse cultuurgebied. Men belijdt de Tibetaanse vorm van het boeddhisme (lamaïsme). In deze bergwereld treft men indrukwekkende kloosters (gompa's) aan op de meest onverwachte en bijna ontoegankelijke plaatsen. Hoofdstad van Ladakh is Leh, dat men per vliegtuig vanuit Delhi kan bereiken of over land vanuit Manali. Ladakh trekt behalve mensen met belangstelling voor de Tibetaanse cultuur ook sportieve reizigers aan, aangezien de mogelijkheden tot het maken van fascinerende wandel tochten onbegrensd zijn. De toeristische faciliteiten staan op een laag peil.

Oost-India

Het oosten van India wordt verhoudingsgewijs weinig in reisprogramma's aangeboden.

Calcutta
De hoofdstad van de deelstaat West- Bengalen en de toegangspoort tot het oosten van het land. Calcutta ligt dicht bij de grens met Bangladesh. Het is een fascinerende stad door de vermenging van de oosterse sfeer met de oude koloniale pracht en praal. Calcutta is met 12 miljoen inwoners de grootste stad van India. Kenmerkend voor het aanzicht van de stad is de gigantische ijzeren Howrah bridge over de rivier Hooghly, één der drukste bruggen ter wereld met liefst acht rijbanen plus twee trambanen.

Bezienswaardig is verder het Maid-Aan Park aan de oevers van de Hooghly, waarin onder meer het Fort William en het witmarmeren Victoria Memorial staan. Dit gebouw werd in 1921 gebouwd ter herinnering aan koningin Victoria en dient nu als museum over de koloniale geschiedenis van de Britten in India.

Sikkim

In het noorden van West-Bengalen fungeert Darjeeling met de vele theeplantages als springplank voor een bezoek aan het oude Himalayarijk Sikkim, dat in 1975 bij India is ingelijfd en nu de status van deelstaat heeft. In de directe omgeving van de hoofdstad Gangtok zijn enkele interessante Tibetaanse kloosters. Het ruige berglandschap van Sikkim leent zich ook uitstekend voor het maken van trektochten.

Orissa

Ten zuiden van West-Bengalen ligt de deelstaat Orissa, die langzaam aan toeristische populariteit wint. De dicht bij elkaar liggende tempelsteden Bhubaneshwar, Puri en Konarak hebben een geheel eigen en zeer uitbundige tempelarchitectuur. Orissa is ook het thuisland van niet-indische stammen die hun eeuwenoude cultuur en gebruiken tot op de dag van vandaag min of meer hebben gehandhaafd. De laatste jaren verschijnen zogenaamde tribal tours per jeep in de programma's van touroperators met een avontuurlijk aanbod.

West-India

Markt / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Markt / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Mumbai, het vroegere Bombay
De belangrijkste stad in het westen van India is Mumbai dat min of meer op de grens tussen Noord- en Zuid-India ligt. Op rondreizen fungeert het dan ook veelal als begin- of eindpunt voor een reis in noordelijke, dan wel zuidelijke richting. De stad wordt als de meest kosmopolitische stad van het land beschouwd. Anderzijds bezit de stad ook de grootste krottenwijk van heel Azië.
Bezienswaardig zijn:
 • het Prince of Wales Museum
 • de ‘Hangende Tuinen’
 • het eiland Elephanta – met interessante grottempels als belangrijkste attractie

Aurangabad

Het in het achterland van Bombay gelegen Aurangabad is vooral bekend om de nabijgelegen grotcomplexen van:
 • Ajanta – boeddhistische tempels van de 2e eeuw voor Christus zijn hier uitgehouwen in de rotsen. Zij zijn beroemd om de fresco's en het prachtige beeldhouwwerk
 • Ellora – biedt een verzameling boeddhistische, hindoeïstische en jaina-rotstempels uit de 7e tot 10e eeuw

Zuid-India

Steeds meer Nederlandse touroperators bieden naast een Noord-Indiareis ook een rondreis door Zuid-India aan. Het publiek reageert hier tot nu toe tamelijk lauw op, hoewel het toeristisch minstens zo veel, zo niet meer, te bieden heeft als het noorden.

Chennai, toegangspoort tot het zuiden

Chennai, de nieuwe naam van Madras, is de hoofdstad van de deelstaat Tamil Nadu en de toegangspoort tot het zuiden van India. Het was in de 17e eeuw het eerste belangrijke bolwerk van de Britten, zoals men nog kan zien aan Fort St. George en de St. Mary' s Church, de oudste anglicaanse kerk van India.

Vanuit Chennai kan men excursies maken naar:
 • het dorpje Mahabalipuram – wereldberoemd om de van granietblokken vervaardigde Kusttempel. De Vijf Ratha's zijn de prototypen van de kenmerkende Dravidische (Zuid-Indiase) tempelstijl, die later in steden als Trichyen Madurai tot volle wasdom zou komen. Mahabalipuram heeft ook een fraai strand
 • Kanchipuram – een van de meest spectaculaire tempelsteden van India. De bijnaam van de plaats was ooit ‘Stad van de Duizend Tempels’. Een van de belangrijkste is de Kailasanathtempel uit de 17e eeuw

Trichy

Vanuit Madras kan men per vliegtuig de tempelstad Tiruchirappalli (Trichy) bereiken. De Sri Ranganath Swamy- tempel op het eiland Sri Rangam is het grootste hindoe tempelcomplex ter wereld met enorme torens. Op de top van een steile rots bevindt zich de Rock Fort-tempel, te bereiken na een inspannende klim. In het nabijgelegen Thanjavyr staan een uit de 16e eeuw stammend paleis en de Brihadeshwaratempel uit de 10e eeuw.

Madurai, pelgrim en tempelstad

Het hoogtepunt van de Dravidische tempelarchitectuur treft men aan in de pelgrims- en tempelstad Madurai. Het enorme Meenakshitempelcomplex trekt dagelijks meer dan 10.000 bezoekers. Van de vroege morgen tot de late avond vinden er gebeden en activiteiten plaats. De enorme gopurams, de torens, zijn bijzonder imposant.

Thiruvananthapuram

Het vroegere Trivandrum, een havenstad in het uiterste zuiden van India, is de hoofdstad van de deelstaat Kerala, gelegen in het zuidwesten aan de Malabarkust. De historische stad is gebouwd rondom de prachtige Padmanabhatempel, een door hindoeïstische pelgrims veel bezochte Vishnu-tempel. Naast de tempel staat het Puthe Maliga-paleis, dat omstreeks 1750 werd gebouwd door de stichter van de stad.

Backwaters

Tot de grootste attracties van Zuid-India behoren de zogenaamde ‘backwaters’ van Kerala: eeuwenoude binnenwateren, zoals kanalen, rivieren, meren en lagunes. In trek bij buitenlandse bezoekers zijn vooral:
 • het meer van Ashtamudi bij Kollam
 • het meer van Nadayara
 • een boottocht met een traditionele zwarte prauw, bijvoorbeeld van Kollam naar Alappuzha

Cochin

De havenstad Cochin (Kochi) aan de westkust is een bijzonder interessante stad, die over verschillende eilanden verspreid ligt. De eeuwenoude koloniale geschiedenis blijkt onder meer uit het door de Portugezen gebouwde Fort Cochin met de St. Franciscuskerk (1510), het Dutch Palace, de joodse synagoge, moskeeën en de Chinese visnetten.

Mysore, een oude paleizenstad

Een hoogtepunt voor reizigers door Zuid-India is Mysore, een gemoedelijke stad die beroemd is om zijn wierookstokjes. Het paleis van de maharadja in Indo-moorse stijl is een architectonische droom.
Mysore is een uitstekende uitvalsbasis voor een excursie naar de plaatsen Somnathpur, Belur en Halebid, waar de Hoysalakoningen tussen de 10e en 14e eeuw prachtig versierde tempels hebben laten bouwen.

Goa

De voormalige Portugese kolonie Goa wordt vaak aan het einde van een rondreis door Zuid- India opgenomen. Het heeft enkele interessante kerken uit de Portugese tijd, maar is vooral beroemd om zijn brede en kilometerslange door palmen omzoomde stranden. Hier is het aan het eind van een vermoeiende reis aangenaam toeven.
Het is een zelfstandige strandbestemming, er is een luchthaven. De belangrijkst badplaatsen zijn Calangute, Colva, Benaulim en Baya. Bekend is de badplaats Kovalem.
© 2007 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden India: Bombay en Midden-IndiaBezienswaardigheden India: Bombay en Midden-IndiaIndia, een land met vele bezienswaardigheden. De verschillende religies, waaronder het Hindoeïsme, Boeddhisme en het Sik…
Top 5: backpack-landen in AziëTop 5: backpack-landen in AziëBackpacken wordt steeds populairder, veel mensen gaan erop uit met hun rugzak op de wereld om hun heen te ontdekken. Dit…
De zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalDe zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…

Toscane; Figline Valdarno, piazza Marsilio FicinoFigline Valdarno is een klein plaatsje gelegen ongeveer 30 km onder Florence. Sinds 1 januari 2014 zijn Figline en het n…
Zuid-Azië: Nepal en Sri LankaIn Zuid-Azië liggen een aantal toeristisch gezien belangrijke landen. De laatste jaren komen de reizen in dit gebied ste…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 04-12-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.