Bezienswaardigheden India: Bombay en Midden-India

Bezienswaardigheden India: Bombay en Midden-India India, een land met vele bezienswaardigheden. De verschillende religies, waaronder het Hindoeïsme, Boeddhisme en het Sikhisme, hebben een belangrijke invloed gehad op de geschiedenis. Deze geschiedenis is overal in India terug te vinden. Lees hier de bezienswaardigheden in Bombay, de grootste stad van India, en in Midden-India.

Aurangabad

Aurangabad grotten

Ten midden van de Tafelberg noordelijk van Aurangabad zijn negen culturele grotten met monumentale sculpturen en reliëfs in stand gehouden. De meeste zijn uit de 7e eeuw. De mooiste presentaties zijn in grot 7 met de danseressen en muzikanten en in grot 9 met Boeddha’s en Parinirvana.

Bibi-Ka-Maqbara

Mogoelkeizer Aurangzeb wilde imposanter bouwen dan zijn vader Shah Jahan, die de Taj Mahal liet bouwen – en daarbij weinig geld uitgeven. Het mausoleum van zijn echtgenoot Rabia-du-Daurani is nog steeds een goed voorbeeld van de Mogoel architectuur in de bergen van Dekkan.

Pan Chakki

Aan de rivier Khan ligt het graf van het door Aurangzeb vereerde Sufi heilige Shah Muzafir. Daarnaast ligt een door watergedreven meelmolen (Pan Chakki, van 1696) – een idyllische plek.

Bombay

Chowpatty Beach

Hier is geen plek om te zwemmen! Zo ver is men nog niet met de milieubescherming. Maar het strand is de plek voor ontspanning voor duizenden. Koetsen, koopmannen, jongleurs, masseurs, veel bezochte imbissstands. Vooral ’s avonds is een wandeling hier interessant.

Crawford Market

Officieel heten de markthallen Mahatma Jyotiba Phule Market, maar de nieuwe naam is vaak niet bekend. De ‘buik van Bombay’, in 1871 gebouwd, is vol met geuren en kleuren van de Oriënt. Dagelijks is hier fruit, groente, kruiden en levende en net geslachte dieren te vinden. Hier beleven toeristen een stukje leven van alledag – men moet alleen de stap naar binnen wagen, in het bonte marktleven.

Gateway of India
Deze 24 meter hoge poort in Engels-Indische bouwstijl aan de oever van de oude haven is een symbool van begroeting – uit het perspectief van de koloniale macht, als westerlingen met schepen aankwamen. In 1926 is het gebouwd en het dient aan het bezoek van de Britse Koning George V herinneren in 19911. Koning George V liet zich door de Keizer van India kronen.
Vanuit hier vertrekken ook de excursieboten naar het eiland Elephanta.

Hanging Gardens

Aan de andere kant van Chowpatty Beach, in de wijken van de hogere klasse van Bombay Malabar Hill, liggen de Hanging Gardens. Dit is een kunstwerk van de ontwikkelaar van het landschap, met vormen van apen, olifanten en giraffen. Onder de tuin zijn grote boilers aangelegd.
Een mooi uitzicht op Marine Drive, even ontspannen, weg van het geluid van de straat.

Koloniale bouwwerken

Nog steeds sierlijk is de put van 1869, gelegen aan de Mahatma Gandhi Road midden in het dravende verkeer. Aan de rand van de groene vlakte Oval Maidan staan de imposante Victoriaanse bouwwerken van de 1860-er tot 1870-er jaren, in stijl van de Engelse Nieuwe Gotiek met Indische toegiften. Toen hadden zij hun plaats direct aan de oever van de Arabische Zee, het terrein westelijk hiervan werd later aangeaard. De Rajabai toren (78 meter) hoort bij de universiteitsbibliotheek. Noemenswaard zijn ook de universiteit, de massale architectuur van High Court en het station Victoria Terminus, waar dagelijks meer dan duizend treinen aankomen en vertrekken.

Mumbadevi tempel

Midden in een wijk met veel markten met krappe straten opent zich de smalle toegang naar de tempel, waar de oorspronkelijke inwoners, de Koli vissers, hun godin Mumba al voor honderden jaren vereren. In de buurt van deze tempel ligt ook de Jama Masjid, de oude moskee van de moslims.

Hyderabad

Bazar en Charminar

Smalle winkelstraatjes nodigen uit met uitstekende handwerkkunst: Musivische zilverwerk (Bidri), zijden weefsel en parelsieraden. In het midden staat het Charminar, de poort met 5 toren met versieringen en een moskee op de tweede verdieping, gebouwd in 1591.

Birla Mandir

Door de industriële familie Birla in 1976 gebouwde Vishnutempel. Van hier heeft u een goed uitzicht op de stad en het meer.

Buddha Purnima

Een monolithisch Boeddhabeeld, geschonken door een regionale politieker. In 1992 is het in het meer neergezet. Zij is één van de wereldwijd grootste sculpturen (17,5 meter hoog) en het beste vanaf een boot of vanuit het Lumbini Park te zien.

Pune / Poona

Gandhi National Memorial

In dit toenmalig paleis van Aga Khan waren Mahatma Gandhi en zijn vrouw Kasturba van 1942 tot 1994 in hechtenis genomen. Zijn vrouw en Gandhi’s secretaris stierven hier. Tentoongesteld zijn foto’s en persoonlijke herinneringsstukken.
Geopend: Dagelijks van 10.00-17.00uur.

Osho Commune International

De opvolgers van de in 1990 gestorven Bhagwan Shree Rajneesh – later noemde hij zich Osho (‘zich oplossend in de oceaan’) – bouwden de Ashram in een park met meditatiehallen en studiegebouwen – in afkeer van de vroegere Bhagwan aanhangers in de jaren ’70.
Geopend: Dagelijks van 09.00-16.00uur.

Parvati heuvel

Over vele treden gaat het naar boven naar de tempel van de echtgenoot van Shiva Parvati. U heeft hier een schitterend uitzicht.

Pataleshwar Tempel

De ook Panchaleshwar genaamde Shiva Rotstempel uit de 8e eeuw overdekt het sculptuur met een enorme monolithische stenentafel.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange telt meer dan 4500 bedrijven en bestaat al ruim 200 jaar. De openingstijden zijn vergelijkbaar…
Eerste Vrouwelijke Premier van India: Indira GandhiIndira Ghandi is een van de bekendste vrouwen uit de twintigste eeuw en een controversiële figuur. Ze was minister-presi…
Aardverschuiving IndiaIndia wordt vaak getroffen door aardverschuivingen. Wat is een aardverschuiving? Hoe komt het dat India hier zo veel las…

Trouwen op basis van horoscoopTrouwen in het buitenland is al lang niets raars meer. Maar hoe trouwen mensen zelf die in het buitenland wonen? In Sri…
Vriendelijkheid van Sri Lankanen is als een warm badSri Lanka is een prachtig eiland dat ligt in de Indische Oceaan. Het is gesitueerd onder India, ten zuidoosten van de zu…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.