Vriendelijkheid van Sri Lankanen is als een warm bad

Sri Lanka is een prachtig eiland dat ligt in de Indische Oceaan. Het is gesitueerd onder India, ten zuidoosten van de zuidpunt van dat land. Helaas kent bijna iedereen de verhalen over de Tamil Tijgers. Het toerisme naar Sri Lanka heeft daar veel onder te lijden, terwijl een bezoek aan het eiland duidelijk maakt dat er eigenlijk niets te merken is van onlusten. Srilankanen zijn bovendien heel aardig. Een bezoek aan Sri Lanka toont de zachte aard van de Srilankanen. Juist de vriendelijkheid van de mensen en het feit dat 4 religies of eigenlijk 3 en een filosofie (christendom, hindoeïsme, de islam en het boeddhisme) er zo vreedzaam samenleven maakt het tot een heel bijzonder vakantieland. Bovendien bestaat het land uit heel veel verschillende componenten. Uitgestrekte zandstranden met palmbomen zijn er voor de liefhebbers van zon en relaxen, maar daarnaast bevinden zich aan de kust prachtige vissersdorpen met hun heel eigen specifieke sfeer, uitgestrekte plantages in het binnenland waar allerlei kruiden en vruchten worden verbouwd, maar ook savannen, zandwoestijnen, moessonwouden, regenwouden en zelfs bergen. Vanzelfsprekend wonen in al deze verschillende gebieden heel veel diersoorten, waaronder ongeveer vierhonderd soorten vogels, maar ook apen, varanen, en wilde olifanten treft de ondernemende toerist aan.

Naast de prachtige natuur kent Sri Lanka ook veel cultuurgoed. Met name de koningssteden Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigirya en Kandy laten zien hoe het verleden - van wat ooit Ceylon - heette eruit ziet. Vooral het boeddhisme met al zijn tempels, beelden en kloosters geeft een bijzondere sfeer aan het land. Engelse, maar ook veel Nederlandse invloeden door de koloniale overheersing zijn tevens terug te vinden. Zo is in Galle een heel Nederlands fort te vinden waar zelfs de windmolens niet ontbreken. In het bergdorp Nuwara Eliya waar de theeplantages zich bevinden, vind je als toerist vooral het Engelse landschap terug. Hele mansions zijn daar opgetrokken en wie een bezoekje mag brengen aan een van hen, denkt even zich in Engeland te bevinden. De tuinen, het parklandschap en zelfs de golfterreinen ontbreken niet.

De bevolking bestaat uit Singalezen, Tamils, Moren, Vedda’s, Maleiers, Engelsen, Burghers en zigeuners. Ieder van hen heeft zijn eigen plek om zijn geloof uit te oefenen en hoewel veel van deze rassen samenwonen, kent het land ook gebieden waar concentraties van bepaalde mensen wonen. In het theegebied bijvoorbeeld wonen vooral Tamils. Zij zijn van oudsher theeplukkers en oefenen dit zware beroep nog steeds uit. De medewerkers van deze theefabrieken wonen in aparte dorpen waar alle faciliteiten zijn die zij nodig hebben. Op het terrein staan niet alleen huizen, maar ook scholen, Hindoeïstische tempels en alle andere zaken die zij nodig vinden. De theefabrieken zorgen daarvoor. Overigens woont het militantere deel van de Tamils die zichzelf Tamil Tijgers noemt in het noorden van het land, in het uiterste puntje van het eiland. De theeplukkers die in andere delen wonen, maar wel Tamils zijn, distantiëren zich ook volledig van deze groep die een eigen staat wil binnen het land. Overigens wordt altijd gesproken over een burgeroorlog, maar in feite is daar helemaal geen sprake van. De Tamil Tijgers strijden niet tegen de andere bewoners van hun land, maar tegen de regering. Overigens is het diezelfde overheid die er momenteel alles aan doet om de Tijgers uit te schakelen. Er is al sinds 2007 een offensief gaande tegen de groep.

Weetjes:

In Sri Lanka begroeten mensen elkaar door de handpalmen voor de borst tegen elkaar te vouwen en dan de begroeting Ayubowan te uiten. Dit gebaar van welkom en respect betekent zoveel als ,,Mag uw leven lang, goed en gelukkig zijn’’

Tijdsverschil:

Als het in Nederland wintertijd is, is het in Sri Lanka 4,5 uur later. In de zomertijd is dat verschil terug gebracht tot 3,5 uur.

Zon- en feestdagen:

Naast de zaterdag en de zondag wordt ook elke maand de volle maan in Sri Lanka gevierd. Deze Poya Day is heel belangrijk voor veel mensen. Daarom zijn veel gelegenheden dan ook gesloten of wordt er op bepaalde plaatsen geen alcohol verkocht.

Talen:

In Sri Lanka zijn de officiële talen Singalees en Tamil. Ook wordt veel Engels gesproken, maar niet iedereen kan zich voldoende van die taal bedienen.

Valuta:

In Sri Lanka wordt betaald met de rupie. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100, 500, 1000 en 2000 rupies. Ook zijn er muntstukken van 1, 2, 5 10, 25, 50 cent en van 1 rupie, 2 rupies, 5 rupies en 10 rupies.

Pinnen:

Bij banken kan gewoon gepind worden, maar niet overal zijn banken te vinden die ook de Europese betaalmiddelen accepteren. Per transactie kan (afhankelijk van de waarde van de euro op dat moment) ongeveer 220 tot 230 euro gepind worden. Wel kunnen meerdere transactie achter elkaar uitgevoerd worden.

Creditkaarten:

Creditkaarten worden bijna overal geaccepteerd. Ook kan er met de creditkaarten gepind worden.

Elektriciteit:

Het voltage in Sri Lanka is 220 of 240 volt. De stopcontacten zijn echter heel anders dan in Nederland. Een omzetstuk meenemen is handig, maar er is ook een ander handigheidje: wie een pen in het derde gaat van het stopcontact bovenaan stopt heeft gewoon elektriciteit.

Kledingvoorschriften:

In een tropisch klimaat als dat op Sri Lanka draagt katoen het lekkerst. In de bergen kan het wel fris zijn en is een trui geen overbodige luxe. Voor bezoeken aan tempels gelden duidelijk voorschriften. Korte broeken of korte jurken of rokken worden niet getolereerd. Ook blote schouders of een onbedekt decolleté is verboden op dergelijke plaatsen. De Sri Lankaanse wetten verbieden verder topless zonnen.

Fotografie:

Sri Lanka biedt prachtige beelden aan mensen die van fotografen houden. De natuur, de diersoorten, maar ook de mensen vormen geweldige objecten om vast te leggen. Bovendien is de cultuur van Sri Lanka nog zo dat mensen niet om geld vragen als ze worden gekiekt. Uit respect is het wel netjes om mensen eerst te vragen of ze op de foto willen. Bij kinderen is dit vaak overigens wel duidelijk, zij vragen vaak of er een kiekje van ze kan worden gemaakt. Wie de digitale foto op het scherm dan vervolgens ook nog eens toont, kan rekenen op eeuwige dankbaarheid. Overigens mogen militaire objecten of het vliegveld niet gefotografeerd worden. Dat is wettelijk verboden. Bij veel bezienswaardigheden moet betaald worden voor het meebrengen van de camera.
© 2008 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tamil Tijgers uit Sri LankaDe Tamil Tijgers zijn al decennia's bezig met het krijgen van een eigen staat. Maar in 2009 komen er berichtten naar bui…
„Kom binnen en wees welkom’’ - Ontmoeting met Tamils,,Please come in. Please join us.’ Honderden vrouwen, mannen en kinderen met een rode of witte stip op hun voorhoofd sc…
Tijgers sterven uitTijgers sterven uitAlle tijgersoorten worden met uitsterven bedreigd. Van de 8 tijgersoorten zijn er al drie uitgestorven. Kunnen we de tij…
Chinese astrologie: tijgerVolgens de traditionele Chinese astrologie kunnen Tijgers geesten, vuur en dieven afweren, dus nu weet u bij wie u moet…

Bezienswaardigheden India: Bombay en Midden-IndiaBezienswaardigheden India: Bombay en Midden-IndiaIndia, een land met vele bezienswaardigheden. De verschillende religies, waaronder het Hindoeïsme, Boeddhisme en het Sik…
Kort toeristisch overzicht van de CaraïbenKort toeristisch overzicht van de CaraïbenDe Caraïben roepen bij vele mensen terecht beelden op van hagelwitte zandstranden met palmbomen, de azuurblauwe heldere…
Bronnen en referenties
  • Visit Lanka ltd - Travel Agent & Tour Operator
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 08-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.