Kratie in Cambodja, dé plek om Irrawaddydolfijnen te spotten

Kratie in Cambodja, dé plek om Irrawaddydolfijnen te spotten Kratie is een klein plaatsje in het noordoosten van Cambodja. Kratie is vooral bekend vanwege de mogelijkheid om Irrawaddydolfijnen te spotten. Irrawaddydolfijnen zijn gedrongen, grijze dolfijnen met een karakteristieke kop, die voorkomen in zowel zout als zoet water op sommige plekken in Zuidoost-Azië. Naast het dolfijnspotten is ook de omgeving rondom Kratie absoluut een bezoek waard. De prachtige rijstvelden en het dagelijkse leven op het land zijn zeer indrukwekkend om te zien.

Kratie

Kratie (ookwel Kra-cheh) is een klein plaatsje in het noordoosten van Cambodja. Dit plaatsje wordt door veel mensen bezocht, onder andere door reizigers die van of naar Laos reizen. Kratie ligt namelijk op de route tussen Phnom Penh en de grensovergang tussen Cambodja en Laos; bij Dom Kralor (Cambodja) en Voen Kham (in het zuiden van Laos, vlak bij de 4000 eilanden). Kratie wordt niet alleen bezocht vanwege haar gunstige ligging op de route tussen Phnom Penh en Laos, maar meer nog vanwege haar bezienswaardigheden. Kratie staat voornamelijk bekend vanwege de mogelijkheid om hier de zeldzame Irrawaddydolfijnen te spotten. Maar er is meer te doen in en rondom Kratie.

Omgeving van Kratie

De omgeving van Kratie wordt gesierd door rijstvelden en kleine dorpjes. In dit deel van Cambodja zijn de mensen voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van de rijstoogst en zodoende ook van de seizoenen. Een bezoek aan dit deel van Cambodja laat zien dat op sommige plekken in de wereld de tijd even heeft stilgestaan.

Naast de prachtige rijstvelden en de mooie vergezichten is het ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan een aantal tempels in de omgeving. Het is het gemakkelijkst om dit allemaal te doen met een gids, die kan u bijvoorbeeld achterop de scooter de omgeving laten zien en in één of meer dagen naar de mooiste bezienswaardigheden brengen en uitleg geven over onder andere de rijstoogst en de tempels. Een gids kan geregeld worden via uw hotel of guesthouse, maar is ook te vinden bij de waterkant, waar meerdere mannen met scooters rondlopen, op zoek naar toeristen waar zij wat geld aan kunnen verdienen. Ga alleen in zee met een gids die u bevalt en maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs. Het spotten van de Irrawaddydolfijnen valt te combineren met zo'n tour.

Irrawaddydolfijnen spotten

Ongeveer 15 kilometer ten noorden van Kratie vindt u de plek waar u de Irrawaddydolfijnen kunt spotten. De Irrawaddydolfijn is eigenlijk een walvis uit de familie van de grondeldolfijnen. Irrawaddydolfijnen leven in de tropische wateren van Zuidoost-Azië, zowel in de zee als in rivieren. De Irrawaddydolfijn komt ook voor in Myanmar, in de rivier Irrawaddy. Hier dankt de Irrawaddydolfijn haar naam aan. Irrawaddydolfijnen zijn gedrongen, grijze dolfijnen met een karakteristieke kop. Het spotten van de Irrawaddydolfijnen gebeurt met een bootje. U huurt de boot, inclusief schipper, voor een bepaalde tijd en gaat dan op zoek naar de dolfijnen. De schippers weten precies waar ze de dieren kunnen vinden. Aan het Irrawaddydolfijnspotten zitten ook nog enkele extra kosten verbonden: u betaalt entree en u moet het vervoer naar de plek (15 kilometer) organiseren.

Accommodatie

In Kratie is niet veel accommodatie te vinden, maar rondom de centrale markt vindt u prima accommodatie voor weinig geld. Vaak stopt de bus die u naar Kratie brengt recht voor een hotel, u wordt dan vriendelijk doch dringend verzocht om hier naar binnen te gaan en direct een kamer te huren. Als u niet gediend bent van deze verkooptactiek kunt u ook zelf op zoek gaan naar accommodatie.

Vervoer

Kratie is te bereiken met de bus. Vanuit Phnom Penh en Laos is dit het gemakkelijkst. Deze busreizen duren weliswaar lang, maar zijn enigszins comfortabel. Wanneer u bijvoorbeeld naar Sen Monorom of Ban Lung wilt reizen, in de meer afgelegen delen van Noordoost Cambodja, dient u er rekening mee te houden dat niet alle wegen verhard zijn en dat het transport wel eens een stuk minder aangenaam en comfortabel zou kunnen worden dan u had gehoopt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dolfijnen spotten in SurinameDolfijnen zijn lieve, intelligente dieren waarvan het altijd een mooie ervaring is om te zien. Je kunt vanuit Paramaribo…
Over de dolfijnOver de dolfijnDolfijnen zijn zoals velen niet weten zoogdieren en geen vissen. Ze zijn warmbloeding net als dat wij mensen zijn. En ze…
DolfijnenslachtJe staat er misschien wel niet bij stil, maar ook dolfijnen worden geslacht. In Denemarken en in Japan worden jaarlijks…
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…

Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?In Nederland kunnen ze carnaval vieren, maar in New Orleans gaat het er nog wat heftiger aan toe. Daar wordt Mardi Gras…
Torrox in Zuid-Spanje heeft het beste weer van EuropaTorrox is een kustplaats in de streek "Axarquia" in de provincie Málaga. Voor het massa toerisme een nog vrij onbekende…
Ikn280 (93 artikelen)
Laatste update: 15-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.