Griekenland, vakantie op Zakinthos

Griekenland, vakantie op Zakinthos Een eiland dat bekend is vanwege de zeeschildpad. Niet op de menukaart, maar meer vanwege de voortplanting van deze bedreigde soort. Op enkele stranden van Zakinthos of Zakynthos leggen de vrouwtjes hun eieren. Ook ligt er een scheepswrak dat veel toeristen trekt. De vele baaien van het eiland zijn vaak alleen maar per boot bereikbaar.

Algemeen

Zakinthos of Zakynthos is het meest zuidelijke van de Ionische eilanden, het ligt aan de westkant van Griekenland. Het eiland heeft een lengte van ongeveer 40 km en een breedte van ongeveer 20 km. Het landoppervlakte is 410 km², er is een kustlijn van 123 km. Er wonen ongeveer 40.000 mensen op het eiland. Steile rotsen aan de westkant van het eiland lopen geleidelijk af van het oosten naar het zuiden. De stranden zijn schitterend. De hoofdstad is Zakinthos stad.

De architectuur doet erg Italiaans aan, alsof men in Venetië is. Het eiland is de geboorteplaats van de 18e eeuwse dichter Ugo Foscolo.

Geschiedenis

De historicus P. Hiotis kwam tot de conclusie dat de eerste bewoners van het eiland kwamen uit Psofida, de Arcadiërs. Hiotis berust zijn theorieën op het feit dat de eerste bewoners veel van muziek hielden en de godin Artemis aanbeden. De legende verhaald dat de zoon van de eerste koning van Troje, Dardanos, de eerste bewoner van het eiland was. Hij gaf de te bouwen stad zijn eigen naam en zijn kasteel noemde hij Psofida. Na de Trojaanse oorlog werden de inwoners van het eiland onafhankelijk van Ithaca, de democratie Zakinthos zou 650 jaar standhouden.
Daarna kwam het eiland onder beheer van:
 • Het Macedonische rijk
 • Het Romeinse rijk
 • Het Byzantijnse rijk
 • Venetiaanse rijk
 • Gezamenlijk bestuur van Rusland en Turkije (1798)
 • Frankrijk (1807)
 • Groot Brittanië (1814)

Nadat de Britten in 1864 het eiland hadden verlaten, verenigde Zakinthos zich op 2 mei van dat jaar met Griekenland.

Zakinthos

Het is een groen en vruchtbaar eiland, voornamelijk vlak. De bewoners leven van de landbouw en de olijventeelt. Het is een eiland met vele baaien aan zijn lange kust, velen zijn alleen per boot bereikbaar.

Bezienswaardigheden

 • Vlak bij Skinari zijn de blauwe grotten (Galazies Spilies) te vinden. Deze in 1897 ontdekte grotten bestaan uit een grote en een kleine grot. De naam danken ze aan de reflectie van de zon op het helderblauwe water, wat vooral in de ochtend (als het licht het sterkst is) een sprookjesachtig beeld geeft.

 • De zeeschildpad Caretta Caretta. In de zee rondom het eiland leeft de met uitsterven bedreigde Middellandse zeeschildpad de Caretta Caretta. De vrouwtjes komen in april en mei aan land van het eiland om eieren te leggen op de stranden van Laganas, Vassilikos en Gerakas. De eieren komen pas in september en oktober uit en proberen de jonge schildpadjes het zeewater te bereiken.

 • De Agios Nikolaos tou Molou kerk (oftewel in gewoon Nederlands de Sint Nikolaos kerk) in Zakinthos stad is samen met twee andere gebouwen de enige die tijdens de aardbeving en daarbij behorende brand van 1953 overeind zijn blijven staan. De kerk dateert van 1561 en is door de Venetianen gebouwd. Voor de eilandbewoners is de kerk van grote waarde, gezien de beschermheilige van het eiland (st. Dionysios) al zijn diensten in deze kerk heeft gehouden. Er zijn prachtige schilderingen te bezichtigen alsmede de 17e eeuwse Byzantijnse klokkentoren.

 • Het Venetiaans kasteel net buiten Zakinthos stad. De aardbevingen op het eiland zorgde ervoor dat er steeds weer (gedeeltelijk) herbouwd moest worden. De bouw van het kasteel, door Ventiaanse ingenieurs en plaatselijke aannemer, was klaar in 1646. Tegelijkertijd werd een stenen weg aangelegd die tot aan de kust loopt, de Strada Giusiniana, het huidige Sartzada. In 1812 hebben de Engelsen, tijdens hun bezetting op het eiland, de muren van het kasteel hersteld, alsmede werkzaamheden uitgevoerd aan de watervoorziening en het drainage systeem. In 1970 1971 voerde de Archeologische Dienst de consolidatie uit van delen van de muren en poorten, die op instorten stonden. Tijdens opgravingen in 1984 ontdekte archeologen vele kerken uit de 11e tot de 18e eeuw, alsmede gebouwen en een soort opvangsysteem voor regenwater.

Enkele van de andere bezienswaardigheden die het eiland biedt
 • Badplaatsen zoals Planos, Tsilivi, Argassi en Agios Sostis
 • Stranden als Gerakas, Vassilikos en Gerekas
 • Agios Georgios Kremna, een klooster
 • Keri een bergdorpje
 • Giri, het hoogstgelegen dorp met oude windmolens
 • Anafonitria met een 15 eeuws klooster
 • Maherado met zijn 14e eeuws kerken

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakynthos, het derde Ionische eilandZakynthos, het derde Ionische eilandOp nog geen drie uur vliegen vanaf Amsterdam ligt het prachtige eiland Zakynthos (ook wel Zante genoemd). Het is een van…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…
Het Griekse eiland ZakynthosHet Griekse eiland ZakynthosHet Griekse eiland Zakynthos is de ideale vakantiebestemming voor alle mensen die van zon, zee en strand houden. Zakynth…

Palace of Westminster en de Big BenPalace of Westminster en de Big BenHet Palace of Westminster, ook wel genoemd Houses of Parliament is een markant gebouw aan de oever van de Theems, wat na…
Vietnam - voor elk wat wils!Vietnam - voor elk wat wils!In Vietnam is voor elk wat wils: cultuur snuiven in de mooie steden, de natuur in, of lekker luieren aan het strand.
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 09-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.