Xiamen en Gulang Yu, China
Xiamen (zeg: sja-m’n) is een van de meest ontwikkelde steden in China. Het is een speciale economische zone, wat grofweg inhoudt dat dit een van de eerste plekken was waar China haar deuren openzette voor de rest van de wereld. Voor toeristen en westerse expats betekent dat een plezierige stad waar typisch Chinese gewoonten als spugen veel minder te zien zijn.
Xiamen en Gulang Yu
Ligging
Xiamen 厦门 ligt in het zuiden van Fujian 福建 provincie in het zuid-oosten van China. De stad ligt noordelijk van Hong Kong maar ten zuiden van Shanghai. Xiamen is een havenstad en ligt tegenover Taiwan. De oceaan zorgt voor een verkoelende bries die tegelijkertijd luchtvervuiling wegblaast. In de zomer is het desondanks ongenadig heet en in de winter wordt het niet kouder dan een graad of 10. Dat klinkt fijn, maar bedenk dat er geen centrale verwarming is in het China onder de Yangtze rivier (daar valt Xiamen zeker onder), dus het kan fris aanvoelen als je nergens kan opwarmen. De inwoners behelpen zich met straalkacheltjes of vuurtjes. Xiamen bestaat uit vier districten waarvan er drie op het vasteland liggen. Het eerste district is het centrum en dat ligt op een eiland. Bruggen en veerdiensten verbinden Xiamen eiland met het vasteland.
Gulang Yu vanaf het water
Oriëntatie
Xiamen eiland is redelijk rond met het meest interessante gebied aan de zuidwestkant tegenover Gulang Yu. Het vliegveld ligt aan het andere eind van de stad. Bus 27 kan je naar Lundu 轮渡 brengen (vertrekpunt van de boot naar Gulang Yu), maar dat duurt een uur. Een taxi is het snelst (20-30 minuten) en kost ca. 50 RMB. Wie voorbij de taxirij loopt, kan ook een mini-busje pakken voor 10 RMB naar Lundu (30 minuten). Dit busje stopt ook bij SongBai busstation (6 RMB) en het treinstation. Je kunt ook de BRT nemen (zie hiervoor "Praktisch Xiamen").
SongBai busstation is voor de langeafstandsbussen en ligt in het midden van de stad. Bussen 31, 33, 86 en 99 stoppen hier. Het treinstation ligt zuidelijk van het busstation en is het centrale punt voor de stadsbussen. Vrijwel elke bus stopt hier en de volgende bussen hebben hun eind- en vertrekpunt hier: 1, 5, 6, 7, 9, 13, 14, 17, 21, 33, 37, 38, 43, 44, 46, 48, 72, 79, 80, 102 en 109. Rondom de toeristenplekken zie je straatverkopers die een plattegrond van Xiamen verkopen voor het standaardtarief van 6 RMB. Grotere hotels hebben een gratis plattegrond (mogelijk alleen voor gasten). Er is een aparte plattegrond van Gulangyu maar die is meer artistiek dan correct. Het eilandje is klein genoeg om geen plattegrond nodig te hebben (volg de bordjes) en juist een beetje verdwalen is daar erg leuk.
Historie
Xiamen is een relatief jonge stad voor Chinese begrippen; slechts 650 jaar oud. Tijdens de Ming dynastie werden stadswallen gebouwd, maar verwacht niet dat je daar nu nog iets van terug vindt. In die tijd was de stad al een belangrijke haven. In de 17e eeuw was Xiamen het toevluchtsoord voor de Ming, die elders verdreven waren door de Qing. De eilanden Xiamen en Jinmen werden gebruikt als bases. Buitenlanders kwamen naar Xiamen: Portugezen, Britten, Fransen en Nederlanders. Zij konden echter geen handel drijven aangezien sinds 1750 de haven dicht was voor buitenlanders. Pas toen de Opiumoorlog de haven opende onder druk van de Britse marine in 1841 kwam daar verandering in. Zowel Japan als westerse mogendheden vestigden zich op Gulang Yu, een klein eiland op tien minuten varen van Xiamen. Tussen 1938 en 1945 was Xiamen in Japanse handen.
Bezienswaardigheden
Xiamen is een prettige stad, omdat de ontwikkelaars daadwerkelijk nadenken over de esthetiek. Dus de gebouwen zijn statig, zelfs Europees-aandoend, en de straten zijn breed. Straatlantaarns dienen niet slechts een functie, maar zijn ook interessant vormgegeven. Er zijn veel parken en andere groene plekjes zoals bloemperken. Dat klinkt allemaal normaal voor het westen, maar dit zie je nergens anders in China! ’s Avonds tovert de stad zich om; dan komen kitscherige neonlichten tevoorschijn in rood, groen, geel en blauw.
Gulang Yu 鼓浪屿
Binnen tien minuten sta vanaf veerbootlanding Lundu op dit eiland. Chinese toeristen komen en masse om de (voor hen) buitenlandse architectuur te bewonderen. Voor westerse toeristen is het een feest van herkenning. Koloniale villa’s in vooral Mediterrane stijl vind je over het hele eiland. Rond 1880 woonden hier buitenlandse bobo’s met een eigen dagelijkse Engelstalige krant, eigen ziekenhuizen, bibliotheken, postkantoren en politie. Uiteraard waren er ook kerken en met name de katholieke kerk is goed bewaard gebleven. Er wonen nog steeds mensen op het eiland zodat je in zijstraatjes het lokale leven kan zien. Er zijn verschillende hotels, een hostel en allerlei kleine restaurants waar vooral visgerechten populair zijn.
Shuzhuang Garden
Het is erg plezierig om op het eiland rond te lopen, hoewel een blank gezicht de hoofden van bezoekende plattelanders doet omdraaien. Er is een aquarium met vissen, dolfijnen, haaien, zeerobben en pinguïns, maar die 70 RMB kun je misschien beter aan iets anders besteden. Het pianomuseum is zeker de moeite waard. Voor 30 RMB neem je een kijkje in de Shuzhuang Garden en heb je entree tot het museum. Veel Chinese muzikanten komen van dit eiland en hun foto’s en levensverhalen hangen tussen de piano’s. Het populairst onder de Chinese toeristen is Sunlight Rock Park op het hoogste punt van 93 meter. Voor 60 RMB mag je naar boven en er is zelfs een kabelbaan. Onderaan Sunlight Rock is de Koxinga Memorial Hall waar je meer leert over de Nederlanders in Taiwan en we eruit gegooid werden door Koxinga. Voor 15 RMB kun je ook in het vogelpark waar kleurijke vogels rondvliegen onder het grote net. Vlakbij de pier kun je een combinatieticket kopen voor 100 RMB en vijf verschillende attracties bezoeken: Sunlight Rock, Suzhuang Garden, het wassenbeeldenmuseum, het houtsnijwerkmuseum en het kalligrafiemuseum.
Om op Gulangyu te komen neem je dus de boot vanaf Lundu. Let goed op dat je de juiste neemt (uiterst links). Er is namelijk ook een andere toeristische boot die eerst half om het eiland heen vaart in 45 minuten voor je af te zetten. Het eiland ziet er beter uit als je door de straatjes loopt dan vanaf het water, dus dit is helemaal niet nodig. Op de heenweg betaal je niets voor de overtocht; op de terugweg is het 8 RMB. Dit is dus een tweede manier om te zien of je op de juiste boot zit, want de rondvaartboot moet je wel direct betalen. De volgende bussen bereiken Lundu: 2, 3, 8, 10, 11, 12, 19, 23, 27, 28, 30, 31, 51, 55, 56, 66, 85, 88 en 107.
Xiamen University
Xiamen University 厦门大学
Dit is een van de topuniversiteiten in China en de campus is een bezoek waard. Er is weinig verkeer, maar veel bomen en een meer. Xiamen University is in het Chinees Xiamen Daxue, wat vaak wordt afgekort tot Xiada. De studenten spreken vrijwel allemaal Engels. Bussen 1, 15, 18, 21, 29, 45, 47, 71 en 82 stoppen voor de hoofdingang.
Wanshishan Botanical Garden 万石花园
Een van de beste attracties in Xiamen is de botanische tuin. Voor 40 RMB omgeef je jezelf met alle rust in de wereld. Exotische planten, palmbomen en vijvers wisselen elkaar af. Met name de cactustentoonstelling is de moeite waard. Deze ligt wat ver van de ingang, maar is het hoogtepunt van de tuin. Er zijn twee gebouwen vol cactussen en er staan ook verschillende soorten buiten. Sommige zijn kleurig, andere zijn typisch groen. Veel van de cactussen zijn klein en hebben de gekste vormen of spruiten. In een van de gebouwen groeit echter een cactus zo'n 6-7 meter de hoogte in: indrukwekkend. Er zijn verschillende ingangen, maar de hoofdingang ligt op ca. 500 meter van Zhongshan Park. Bussen 17 en 87 stoppen vlakbij de ingang.
Detail van een dak van Nanputuo Temple
Nanputuo Temple 南普陀寺
Vlak naast de hoofdingang van Xiamen University ligt deze drukke tempel. Je hoeft niets te betalen voor een wandeling rondom het meer en een rustmoment op een van de bankjes, maar als je de tempel zelf wilt, moet je 3 RMB betalen. Op deze plek staat al meer dan 1000 jaar een Boeddhistische tempel, hoewel de huidige vorm uit het begin van de twintigste eeuw stamt. Er zijn busladingen vol toeristen, maar hoe hoger je klimt, hoe minder mensen je ziet en hoe beter het uitzicht wordt. Helemaal aan de top vind je de achteringang van botanische tuin Wanshi wat dus makkelijk te combineren is. Het vegetarische restaurant serveert je eten met de monniken.
Zhongshan Lu (Road) 中山路
Dit is het winkelmekka van de stad. De straat begint vlakbij Lundu en de eerste kilometer is alleen voor voetgangers. Er zijn hier kledingwinkels, souvenirshops en warenhuizen (Chinese stijl). De winkels aan de straat zelf zijn duur voor Chinese begrippen. Esprit heeft een winkel aan het begin van Zhongshan Road, maar geen westerse maten. Aan het einde van de straat, linkerkant, is een leuk T-shirt winkeltje C-Pix (recent hernoemd tot Colorbaner). Voor traditionele Chinese kleding (voor mannen en vrouwen) in westerse maten moet je bij Mozen zijn. Steek aan het eind van het voetgangersgebied de straat over en ga links. Na enkele meters is er een zijstraatje rechts waar Mozen ligt.
Yundang Hu 筼筜湖
Dit grote meer in het midden van de stad biedt een aardige toevlucht. Er ligt een eiland in het midden met een redelijk park (Bailuzhou 白鹭洲) met de vertaalde naam Reiger Park. Je kunt om het hele meer heen lopen, naar schatting 4-5 kilometer. Voor extra beweging kun je ook rondom de smalle noordpunt lopen (ca. 1 km). Twee wegen doorsnijden het meer, dus daar kun je de route verkorten.
De buxusdraak in Zhongshan Park
Zhongshan Park 中山公园
Een kleine strook groen tussen de gebouwen, Zhongshan Park is vooral een park voor de lokale bevolking. Kinderen spelen in het mini-pretparkje of vissen naar echte goudvisjes in een ton. Hoofdattractie is de draak van buxushaag, ca. 30 meter lang. Tegenover de ingang van het park is een galerie met moderne kunst. Op zondagavond speelt op de tweede verdieping een hippe, IJslandse band. Bussen 4, 8, 87, 96 en 106 stoppen bij de ingang.
Praktisch Xiamen
Met 1 miljoen inwoners is Xiamen een kleine stad voor Chinese begrippen, maar goed ontwikkeld. Er is geen metro, maar een bussysteem. Er zijn stadsbussen en de BRT is de Bus Rapid Transit. De in 2008 geopende BRT loopt erg soepel. Op een verhoogde weg, te herkennen aan de lichtblauwe kolommen, rijden bussen op de drukste, populaire routes. Ca. 1 kilometer ten noorden van Lundu is een beginstation (Diyi Matou 第一码头). Je kunt naar het treinstation (Huo Che Zhan 火车站) en het vliegveld (Fei Ji Chang 飞机场) Het vliegveld in Xiamen heet Gao Qi 高崎. Voor het vliegveld moet je uitstappen bij BRT-halte Xianhou en dan bus L19 nemen voor het laatste stukje. Je wordt dan vlakbij de terminal afgezet. Uiteraard kun je diezelfde route ook nemen bij aankomst met het vliegtuig: ga naar de "city bus" en neem de L19 naar BRT-halte Xianhou 县后. Waar je voor de gewone bussen een vast tarief betaald (1 RMB), is de BRT gebaseerd op afstand en moet je een kaartje kopen aan het loket of de automaat. Zorg dat je de karakters weet van je bestemming, want er is weinig Engels. Een rit naar Xianhou vanaf Diyi Matou zou maximaal 30 minuten moeten duren en kost 1,5 yuan per persoon. Vanaf het treinstation hoort het zo’n 20 minuten te duren.
Trein
Xiamen is een halte aan de hogesnelheidslijn naar Fuzhou, Hangzhou en Shanghai. Het is de bedoeling dat deze ook naar Guangzhou en Shenzhen gaat lopen, maar dat stuk is nu nog niet geopend. Tickets staan op naam en moeten dus bij het loket worden gekocht. Je koopt je kaartje altijd voor een bepaalde datum en tijd, dus je kunt niet zomaar instappen. Kaartverkoop is niet verder dan 20 dagen vooruit, korter als er feestdagen aan komen. De prijzen hangen af van de klasse: hard seat, soft seat, hard sleeper of soft sleeper. Op www.travelchinaguide.com/china-trains/ kun je de reis plannen en de kosten zien. Zij bieden ook een service aan om je kaartje te kopen, maar dat moet minimaal drie dagen voor je reis. Let goed op vanaf welk station je vertrekt of aankomt: Xiamen is gewoon het station in het centrum maar Xiamenbei, ofwel Xiamen North, ligt een flink eind buiten de stad waarvoor je de BRT een heel stuk verder moet nemen.
Straatnamen
Straatnamen lijken in China een veranderlijke zaak, maar worden stukken duidelijker als je weet dat vaak de positie wordt toegevoegd: zhong 中 = midden, bei 北 = noord (denk aan Bei-jing), nan 南 = zuid, dong 东 = oost en xi 西 = west. Zo heten de vier straten rondom Yundang Lake allemaal Hubin Lu, maar afhankelijk van de positie ten opzichte van het meer is het Hubin Beilu, Hubin Donglu, Hubin Nanlu en Hubin Xilu. In het midden ligt, je raadt het al, Hubin Zhonglu. De straat ten zuiden van Zhongshan Park (park = gong yuan) heet Gong Yuan Nanlu en ten oosten ligt Gong Yuan Donglu. De driehoek om het park is compleet met Gong Yuan Xilu. Lange wegen worden opgedeeld in nan en bei (voor noord-zuid wegen) of dong en xi (voor oost-west wegen) met soms ook een stuk zhong. Basiskennis van deze Chinese woorden kan dus verdwalen helpen voorkomen.
Verblijf
Xiamen heeft verschillende luxe hotels zoals het Marco Polo hotel en het Lujiang Harborview Hotel tegenover Gulangyu. Voor de budgetportemonnee zijn er hostels. Op Xiamen eiland ligt het hostel aan Nanhua Lu vlakbij Xiamen University. Vanaf de hoofdingang van de universiteit loop je de weg af tot een T-splitsing. Houd hier rechts aan en ga het eerste steegje in rechts. Na enkele tientallen meters zie je het bord van het hostel je naar rechts wijzen. Op Gulang Yu is ook een hostel aan Luijiao Lu.
Evenementen
Voor evenementen in Xiamen tijdens je bezoek kun je het beste www.whatsonxiamen.com bezoeken. Zij hebben Engelstalige informatie over vele verschillende events in de stad. Dit gaat van beurzen in het Expocenter tot concerten en andere voorstellingen. In juni zijn er Drakenbootraces op Jimei bij de universiteit aldaar wat je eigenlijk niet moet missen als je er bent. Wees er wel op voorbereid dat de meeste Chinese dagjesmensen mogelijk meer geïnteresseerd zijn in jou als westerling en meer foto's van jou nemen dan van de races zelf.
Boeken
Op Zhongshan Road vind je een Xinhua Bookstore, maar geen Engelse leesboeken. In de buurt van de campus van Xiamen University is meer aanbod. Als je vanuit de hoofdingang de weg afloopt, zie je na ca. 500 meter recht voor je een boekwinkel en daarnaast nog een (O2 Sun). Beide hebben een kleine selectie Engelstalige boeken. O2 Sun heeft verder een café waar smakelijke koffie, thee en snacks worden geserveerd. De appelijsthee wordt geserveerd met stukjes appel.
Aan Hubin Nanlu (aan het eind, in de buurt van de grote rotonde) is XIBC: Xiamen International Book Centre. Op het gebouw staat PC Mall en voor het gebouw staat eenbeeld van een stijgerend paard. Hier is een redelijke selectie Engelstalige lees-, reis- en kinderboeken.
Westerse producten
Behalve de westerse supermarkten Carrefour, Tesco en Walmart, is er ook een Metro 麦德龙. Aan het eind van buslijn 33 vind je deze groothandel. Hier heb je de beste selectie geïmporteerde producten in Xiamen: pasta, pizza, koekjes, muesli, chocolade, kruiden, sauzen, soepen, enz. Een kleinere winkel "Pinjia Seasoning" in de buurt van het treinstation heeft ook aardig wat: diepvriesproducten, cornflakes, kaas, blikken groente en kruiden. Steek hiervoor de weg over bij het station en ga rechtsaf. Na zo’n 500 meter sla je rechtsaf en neem je de tweede straat linksaf. De winkel is niet erg herkenbaar, maar ligt aan de linkerkant. Supermarkt Tastylife in de buurt van het Marco Polo Hotel heeft de beste selectie van westerse producten in de stad, maar de prijzen zijn hoog. Wil hier toch eens een kijkje nemen, stap dan op bus 31 vanaf Lundu en stap uit op BinBeiZhongHan 滨北中行. Loop een stukje terug en sla linksaf op Jianye Lu. Tastylife ligt op de hoek van de tweede kruising aan de linkerkant. Goed brood en snacks koop je bij de Coffee Club Bakery. Ga hiervoor de straat in waar Tastylife aan ligt, na ca. 150 meter aan de linkerkant. Ze hebben ook een filiaal aan het begin van Zhongshan Lu in een soort blokhut aan het begin van die straat.
Uitgaan en eten
Het nachtleven van Xiamen is redelijk aanwezig. De plekken die door expats bezocht worden zijn de bars achter het Marco Polo Hotel op Guanren Lu. Hier zit onder meer The Londener. Overdag is de straat aan het meer vooral populair bij rijke locals en expats voor een kop koffie. Ook populair is de barstrip in Haiwan Park waarvan Havana en Me & You 2 de bekendste zijn. Deze bars hebben een buitenterras met geregeld live muziek.
Chinese restaurants genoeg en ook McDonald's, KFC, Pizza Hut en Burger King ontbreken niet. Voor wie wat anders wil zijn er:
- Huang Zehe Pindasoep aan Zhongshan Lu. Altijd druk, maar snelle service.
- Xinjiang Islam Restaurant aan Changming Lu (bus 93 bij halte Laodongli Dasha 劳动力大厦). Heerlijke spiesen, nan brood en meer. De porties zijn groot, dus kom niet alleen. Het Engels op het menu is soms erg bijzonder, maar de plaatjes verduidelijken veel.
- Birmees Restaurant aan Shenping Lu, een straat die vanaf Lundu gezien een afslag eerder is dan Zhongshan Lu. Men spreekt hier geen Engels maar plaatjes aanwijzen kan iedereen.
- Het luxe winkelcentrum Crowne Plaza aan Jiahe Lu heeft o.a. Haagen Dasz en Papa John's (Amerikaanse keten van Italiaanse restaurants).
- Starbucks heeft een aantal locaties in Xiamen, maar de beste is de grootste Starbucks van China: vier verdiepingen met terras onder en boven met uitzicht op de zee. Deze ligt aan Lujiangdao (de weg waar Lundu aan ligt). Vanaf Lundu loop je Zhongshan Lu voorbij en dan vind je deze aan de linkerkant na ca. 400 meter.
- In de buurt van het Marco Polo Hotel zijn verschillende westerse restaurants zoals Mamma Mia, Tutto Bene en Coyote Cafe. Dit zijn duurdere restaurants waar je dezelfde prijzen moet verwachten als in het westen.
Naar Taiwan vanuit Xiamen
Door een verbeterende verstandhouding tussen China en Taiwan is het reizen steeds eenvoudiger. Was het moeilijk dan? Jazeker! Een stukje geschiedenis is nodig om dat te begrijpen. In 1945 was er een burgeroorlog in China tussen de nationalisten onder Chiang Kai-Shek en de communisten onder Mao. De communisten wonnen steeds meer terrein en de nationalisten trokken zich terug op Taiwan eiland. Toen Mao in 1949 de Volksrepubliek China uitriep vond hij dat Taiwan daar ook bij hoorde, maar de Taiwanezen zelf waren daar minder zeker van. Chinezen van het vasteland beschouwen Taiwan als een opstandige provincie, het resultaat van jarenlange effectieve overheidspropaganda. Hoewel er genoeg Chinezen hun schouders ophalen over Taiwan, zijn er genoeg anderen die in furie ontsteken als je praat over Taiwan als een apart land. Uiteraard kan die laatste groep niet goed verklaren waarom Taiwan ander geld heeft (Taiwan dollar), een ander schrift (traditionele karakters, niet de vereenvoudigde), een ander politiek systeem (democratie), een eigen leger en politie, een eigen post, een eigen landnummer (+886), een eigen internetlandcode (.tw), waarom vasteland Chinezen een visum nodig hebben om Taiwan te bezoeken, waarom reizen naar Taiwan steevast onder internationaal valt, waarom je bij binnenkomst een stempel krijgt en waarom een bezoek aan Taiwan voor je Chinavisum hetzelfde is als het land verlaten. De verschillen bestaan om historische redenen, is hun verklaring, maar het feit dat de Chinese regering deze verschillen formeel weigert te erkennen maakt het nogal een vreemde situatie.
Vliegen
Tot voor kort kon je alleen via Hong Kong naar Taiwan reizen, maar de ontwikkelingen gaan snel. Er zijn nu directe chartervluchten geopend tussen Taipei en enkele Chinese steden, waaronder Shanghai, Beijing en Xiamen. Tussen Xiamen en Taiwan is er tweemaal per week een vlucht: op vrijdag en zondag. Een retourtje kost zo’n 1200 RMB zonder taks. Reisorganisatie Apple Travel (www.appletravel.cn) uit Xiamen kan dit voor je regelen. Zij spreken goed Engels en zijn bereikbaar via Skype of e-mail.
Varen
De zeeroute wordt ook steeds opener. Jinmen eiland ligt slechts tien kilometer van de kust bij Xiamen, maar wordt geclaimd door Taiwan. Chinezen van het vasteland kunnen met speciale toestemming het eiland bezoeken voor maximaal 72 uur. Taiwanezen, Chinezen met visum en buitenlanders kunnen vanaf Jinmen door met een vlucht naar Taipei of Kaohsiung die je meestal zonder problemen direct op het vliegveld kan boeken voor een goede prijs. Helaas kun je vanaf Jinmen niet per boot de Straat van Taiwan kunt oversteken. Wie de tijd heeft, doet er goed aan om een dag of wat uit te trekken voor een bezoek aan Jinmen zelf: het hele eiland is een nationaal park met een zeer bijzondere historie.
Vanuit Xiamen kun je ieder uur een veerboot nemen van de International Ferry Terminal naar Jinmen. Je kunt vertrekken vanaf Dongdu 东渡 vanwaar de bootreis een uur duurt of vanaf Wutong 梧桐 vanwaar het slechts een half uur is. Die laatste ligt wel helemaal aan de andere kant van het eiland, dus de totale reistijd zal ongeveer hetzelfde zijn en de kosten voor de boot zijn gelijk: een retourtje is 360 RMB, een enkeltje de helft. Boten gaan in Dongdu ieder uur op het halve uur vanaf 8.30-16.30 uur met een laatste om 17.15 uur. Vanaf Wutong is er een boot om 9.30, 10.30, 12.30, 14.30, 15.30 en 17.15 uur. Het schema voor terugkeer vanaf Jinmen is hetzelfde. Houd er rekening mee dat bij slecht weer of een naderende typhoon deze boten niet varen. Je hoeft kaartjes normaal gesproken niet vantevoren te resereven en kunt dus gewoon op de dag zelf een kaartje kopen. Reservering is wel handig als je rond vakantietijden wilt gaan. Je moet door door de douane heen moet, dus plan het niet te strak. De douane aan de Chinese kant duurt 10-15 minuten langer dan aan de Taiwanese kant waar je soms al binnen een minuut doorgelaten bent.
Van Taiwan naar China
Omgekeerd kun je dus ook van Taiwan naar het vasteland van China reizen. Hiervoor moet je wel een visum hebben voor China. In Taiwan kun je als buitenlander geen visum krijgen, dus dit moet je voor vertrek bij een Chinese ambassade regelen. Je kunt van Taiwan naar Jinmen of Xiamen vliegen. Vanaf Jinmen moet je dan ook nog de boot nemen. Als je vanuit China naar Taiwan wilt en weer terug, moet je dus een visum hebben dat toestaat dat je twee keer (double-entry) of vaker (multiple-entry) het land ingaat.
Lees verder