De parels van Rhodos

Het Griekse eiland Rhodos ligt in de Middellandse Zee en behoort tot de Dodekanesos. Het eiland heeft een oppervlakte van circa 1389 vierkante kilometer en is na Kreta en Kos, het grootste Griekse eiland. Rhodos is de ultieme vakantiebestemming voor feestgangers, maar trekt daarentegen voornamelijk toeristen aan door de vele bezienswaardigheden op het eiland, oftewel de parels van Rhodos, die iedere vakantieganger na terugkomst in eigen land, eigenlijk gezien moet hebben.

Bezienswaardigheden

Rhodos kenmerkt zich door het bruisend uitgaansleven, maar ook door de vele nostalgische bezienswaardigheden die het eiland zich waarborgt. Omdat deze nogal verspreidt over het grote eiland liggen, is het raadzaam om voor een aantal dagen een auto te huren en op eigen houtje het karakteristieke eiland te verkennen. Door het herbergzame landschap is het verstandig om alleen over de hoofdwegen langs de kust te rijden en de kronkelwegen door het binnenland zoveel mogelijk te vermijden.

Badhuis

Het oude badhuis van Kalithea, nabij Faliraki, ligt in de baai van Anthony Quin. Het is prachtig om te zien hoe de witte rotsplateaus en stranden het kristalhelder water nog blauwer maken. Het eeuwenoude badhuis, overdekt met een rode koepel, geeft een schilderachtig indruk. De vele foto’s en schilderijen vertellen de geschiedenis van het badhuis. De binnenplaats geeft een waanzinnig uitzicht over de baai. Een aanrader is om hier je badkleding mee te nemen om een duik te nemen in het heldere water.

Vlindervallei

Een enorme toeristische trekpleister zijn de “Butterflies of Petaloudes”, oftewel de Vlindervallei van Petaloudes. Deze fladderende bezienswaardigheid ligt aan de noordelijk kuststrook van Rhodos, vlak boven Psinthos en Kalithies. Van begin juli tot begin augustus zijn in de vallei duizenden rood/geelgekleurde vlinders te zien die een weerzinwekkend panorama opleveren. Via de sprookjesachtige trappen, watervallen en houten bruggen kronkelen de bezoekers langzaam de berghelling op. Tijdens de wandeling komen ook vele andere exotische dieren tot leven, zoals rivierkrabben en felgekleurde hagedissen. Raadzaam is om vroeg in de ochtend te gaan, om drukke busexcursies te vermijden. Trek ook stevige wandelschoenen aan neem genoeg drinkwater mee.

Struisvogels

Vijf minuten van de vlindervallei verwijderd, zit een echte struisvogelboerderij. Het is hier een stuk minder druk dan bij de vlinders, maar een bezoek is echt de moeite waard. De vele struisvogels staan vlak aan het begin van het kleine dierenpark. Kinderen en andere liefhebbers kunnen een rondrit maken op een van de kamelen die in het park te vinden zijn. Er is een kleine kinderboerderij en een minidierentuin waar apen, stinkdieren en stekelvarkens zich huisvesten. Eventuele honger kan gestild worden in de snackbar waar een struisvogelomelet of biefstuk op ambachtelijke wijze wordt klaargemaakt. Een tip is om bij de kassa een zakje mais te kopen, zodat de dieren naar het hek komen. Vanuit zuidelijke richting vanaf de struisvogelfarm liggen de opgravingen van Kamiros. Een stukje geschiedenis aan de zee. Het is raadzaam om flesjes water mee te nemen, want op deze vlakte is het ontzettend heet.

Acropolis

Lindos ligt aan de westelijke zijde van Rhodos en is een bekend, maar klein, oord vanwege de Acropolis, het hoogste punt van de stad. Op deze berg aan de kust ligt de eeuwenoude tempel van Lindia Athena, die gedeeltelijk gerestaureerd is/wordt. De geschriften op de witte zuilen en marmeren rotsblokken vertellen een stukje geschiedenis uit de Byzantijnse Tijd. Vanwege de steile trappen kunnen kinderen, maar ook volwassenen, via een ezel naar boven te rijden. Ook hier is het raadzaam om voor 10 uur in de ochtend naar toe te reizen in verband met busexcursies. Daarnaast wordt het op de witte vlakte in de middag bloedheet.

Prasonisi

Een echte aanrader is om naar het zuidelijkste puntje van Rhodos te rijden. De Middellandse en Egeïsche Zee vloeien in de winter in elkaar over, maar in de zomermaanden ligt het stuk zee droog. Dit stukje natuur is vooral voor windsurfers en wakeboarders een waar paradijs. De Egeïsche Zee is een stuk krachtiger en daardoor minder geschikt voor beginnende watersporters. Doordat er een stuk zeebodem droog is komen te liggen, kan het kleine eilandje Prasonisi met de voet bereikt worden. De wandeling naar boven is lang, maar boven op de top maakt het uitzicht alles weer goed. Grappig detail is, dat veel dagjesmensen hier steentjes achter laten als herinnering van hun komst. Overal in het landschap staan dus torentjes gemaakt van opeengestapelde kiezelsteentjes en plaveien.

Rhodos-stad

Het is af te raden om met de auto naar Rhodos-stad te reizen. Voor een paar euro per persoon gaat er elk kwartier een bus naar de drukbezochte stad. In het nieuwe gedeelte van Rhodos is het de moeite waard om het meest noordelijkste puntje van het eiland het bezoeken. Via de drie havens van Rhodos-stad kom je de symbolen van Rhodos tegen; de hert en de ree. Ook vind je hier een aquarium, waar tientallen vissen en kreeften rondzwemmen. In het oude gedeelte van Rhodos-stad zijn de karakteristieke sporen van de Helleense Oudheid bewaard gebleven. De oude stadsmuren, poorten, torens en kerken van Rhodos zijn volledig gerestaureerd en geven het gevoel dat je in de Middeleeuwen bent beland. In het ouderwetse dorp bevinden zich tientallen tavernes en drinkgelegenheden en kenmerkt zich door de vele toeristische souvenirwinkels. Tip: Werp eens een blik op de vloeren in Oud-Rhodos. Door de gehele stad liggen gepolijste blauwe en witte stenen in de mooiste mozaïeken.
© 2008 - 2024 Jeldau, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rhodos, het mooiste eiland van GriekenlandRhodos, het mooiste eiland van GriekenlandVolgens een eeuwenoude mythe was het zo dat de zonnegod Helios met Rhodos trouwde en haar zegende met vegetatie, licht e…
Rhodos, een leuk plekjeRhodos, een leuk plekjeRhodos een Grieks eiland waar heel veel over te vertellen valt. Een eiland met veel mooie en leuke plekken. Rhodos met v…
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…
Griekenland, vakantie op RhodosGriekenland, vakantie op RhodosEen van de grootste, mooiste en warmste eilanden van Griekenland is Rhodos. In de volksmond ook wel het eiland van de zo…

Xiamen en Gulang Yu, ChinaXiamen en Gulang Yu, ChinaXiamen (zeg: sja-m’n) is een van de meest ontwikkelde steden in China. Het is een speciale economische zone, wat grofweg…
Op reis naar de provincie Ontario in CanadaOp reis naar de provincie Ontario in CanadaEen reis maken naar Canada is iets wat veel mensen uit Europa graag een keer zouden doen. Hoewel er mogelijkheden genoeg…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia (cijfers)
Jeldau (13 artikelen)
Laatste update: 10-09-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.