Sevilla: informatie en tips voor toeristen

Voor wie een stad in Spanje zoekt waar zon, lekker eten, cultuur, monumenten, muziek en gezelligheid te vinden zijn is Sevilla een heel goede keus. Het is er bijna altijd zonnig, het is er vaak tot diep in de nacht gezellig op straat, er kan iedere avond wel een flamencovoorstelling bijgewoond worden, de vele bezienswaardigheden zijn indrukwekkend en de kleine straatjes vol met palmbomen en sinaasappelbomen zijn heel romantisch. Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. De stad die ongeveer 700.000 inwoners telt, ligt aan de rivier Guadalquivir. Het mooie van deze stad is dat er een groot aantal zeer indrukwekkende gebouwen, musea en andere bezienswaardigheden zijn, die allemaal op loopafstand van elkaar gelegen zijn.

Vliegveld

Vanaf het vliegveld van Sevilla (Aeropuerto Nacional De San Pablo) gaat er om het half uur een bus naar het centrum van ongeveer vijf uur ’s ochtends tot middernacht. Op zon- en feestdagen van ongeveer zes tot elf uur. Deze bus kost rond de twee euro voor een enkele reis.

Voor wie liever een taxi neemt is er ook geen probleem. Er staan altijd meerdere taxi’s te wachten. Er is een vast tarief voor taxi’s vanaf het vliegveld naar de stad. Omdat niet alle chauffeurs zich daar aan houden is het belangrijk dat u aangeeft hiervan op de hoogte te zijn. Het tarief is in 2008 rond de 26 euro.

Hotels

Er zijn meer dan honderd hotels in Sevilla, van 1 tot 5 sterren. Ook hostels zijn er volop te vinden. De tarieven zijn relatief laag, vergeleken met hotels in Nederland. Vooral buiten het hoogseizoen zijn de prijzen laag. In de zomer en tijdens de Semana Santa en de Feria in april zijn de prijzen aanzienlijk hoger.

Bezienswaardigheden

Zoals al eerder gezegd zijn er veel bezienswaardigheden in Sevilla die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vindt u de belangrijkste op een rij:
  • Alcazar: Een indrukwekkend paleis met paleistuinen in Moorse stijl.
  • Kathedraal: De op twee na grootste kerk in Europa, en de grootste gotische kathedraal ter wereld.
  • La Giralda: Een Moorse minaret, waar de Christenen eeuwen later Christelijke elementen aan hebben toegevoegd.
  • Plaza de toros: De stierenvechtarena waar nog steeds stierengevechten kunnen worden bijgewoond.
  • Plaza de España: Een halvemaanvormig plein met gebouwen die gebruikt worden door de regering. Rondom het plein bevinden zich 52 afbeeldingen gemaakt van typisch Spaanse tegeltjes met daarop alle Spaanse provincies afgebeeld. Dit plein is gebruikt als decor voor de film Star Wars II, attack of the clones (het gebouw waarin de Jedi zetelen).
  • Archeologisch Museum: dit museum bevindt zich in het park Maria Luisa.

Behalve deze zijn er nog vele andere bezienswaardigheden in Sevilla, zoals enkele kloosters, historische ziekenhuizen, verschillende musea en het terrein van de Expo 1992.

Semana Santa en Feria de Abril

In de week voor Pasen vindt in Sevilla de Semana Santa plaats. Tijdens deze ‘heilige week’ doen de verschillende broederschappen boete om het lijden van Christus te herdenken. Deze zogenaamde ‘hermandades’ zijn dan de hele week te zien, op verschillende tijden van de dag én nacht. Gekleed in pijen met mutsen die doen denken aan de Ku Klux Klan (maar daar absoluut niks mee te maken hebben) marcheren ze door de straten, daarbij begeleid door muzikanten die trieste meeslepende muziek spelen. Een aantal dragers draagt een levensgroot zwaar houten beeld, meestal een Christus of Mariabeeld. Deze processies zijn indrukwekkend om te zien.

De Feria de Abril is een feest wat ieder jaar plaatsvindt in Sevilla, in de maand april. Tijdens deze week zijn in heel Sevilla vrouwen te zien die gekleed zijn in traditionele felgekleurde flamencojurken. Ook veel mannen dragen traditionele kleding. Verder rijden er veel versierde rijtuigen door de stad, en vinden er meerdere stierengevechten plaats. Het echte feest speelt zich af op een bepaalde plek in Sevilla die de ‘Real de la Feria’wordt genoemd. Hier wordt gefeest in ruim zevenhonderd rechthoekige tenten (casetas), waar gedanst wordt en manzanilla (een soort sherry) wordt gedronken. De meeste tenten zijn eigendom van een familie of gezelschap, en zijn niet toegankelijk voor iedereen. Er zijn wel enkele openbare tenten waar iedereen mag komen.

Klimaat

In Sevilla is het in de zomer behoorlijk warm. Temperaturen van 40 graden zijn geen uitzondering. Sevilla wordt dan ook wel eens de ‘kookpan van Spanje’ genoemd. Buiten de zomer is het een stuk aangenamer qua temperatuur. In januari, de koudste maand in Sevilla is het nog steeds gemiddeld 16 graden en schijnt vaak de zon.

Als het er regent kan het behoorlijk gieten. Maar zodra de regenbuien over zijn kan de zon weer doorbreken, en is het vaak meteen weer prachtig weer.

Eten

Sevilla is bij uitstek een stad om tapas te eten. Door de hele stad vindt u in bijna elke straat wel één of meerdere ‘bar tapas’.

Aanraders zijn:
  • Solomillo al roquefort (een mals soort biefstuk met roquefortsaus)
  • Solomillo a la mostaza (met mosterdsaus)
  • Solomillo a la pimienta (met pepersaus)
  • Cazon en adobo (stukjes vis met een krokante korst)
  • Camembert Frito (gefrituurde camembert met marmelade)

Dit zijn slechts enkele van de vele heerlijke tapas die in de restaurants te krijgen zijn. Zittend op een terras midden in het historische centrum met een tinto de verano (seven up of sprite met rode wijn) of een lekkere Cruzcampo (het locale bier) zal het u prima smaken.

Flamenco

Er zijn vele flamencoshows bij te wonen in Sevilla. De kunst is om een niet al te toeristische show te vinden. Dit kan bijvoorbeeld door hiernaar te informeren bij één van de toeristeninformatiekantoren. In de bar La Carbonaria worden gratis voorstellingen gegeven. Hier is het echter wel moeilijk om een goed plekje te vinden, en het is er ook vrij lawaaierig.

Uitgaan

Er zijn genoeg gelegenheden om uit te gaan in Sevilla. Er zijn verschillende disco’s voor de liefhebbers. Men moet wel goed gekleed zijn om hier binnen te komen, zeker als toerist. Verder is er een Ierse pub recht tegenover de kathedraal waar vooral veel buitenlandse studenten komen. Maar er zijn vooral veel Spaanse cafés met name op het plein Plaza de la Alameda (waar de meer alternatieve mensen vaak uitgaan) en in en rond Calle Alfalfa. In deze uitgaansgebieden staan de straten vol met mensen die hun eigen drank mee hebben genomen of die drankjes in de bars kopen, en dan buiten opdrinken. Dit doen ze omdat het tot diep in de nacht buiten heel aangenaam is qua temperatuur

Uitgaan is een stuk goedkoper in Sevilla dan in Nederland. Zo kost daar een Rum-cola rond de drie euro, tegenover vijf euro (in het gunstigste geval!) in Nederland.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Sevilla. Er gaan met grote regelmaat bussen door de hele stad. Voor bussen naar steden rondom Sevilla, zoals Cordoba, Jerez de la Frontera of Cadiz, zijn er twee grote busstations: Prado de San Sebastian en Plaza de Armas.

Als u verder wilt dan deze steden, bijvoorbeeld naar Granada of Malaga kunt u de trein nemen. Op het moderne treinstation Santa Justa gaan treinen naar bestemmingen in heel Spanje.
© 2008 - 2024 Doeldertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip SevillaIn dit artikel vind je wat algemene informatie over een stedenreis naar Sevilla, die samen met Cordoba en Granada de dri…
Guadalquivir, trotse rivier die start in AndalusiëGuadalquivir, trotse rivier die start in AndalusiëDe Guadalquivir (Arabisch voor "Grote rivier") stroomt door een groot gedeelte van Andalusië in Spanje. Zij eindigt uite…
Weer, temperatuur en weersverwachting SevillaSevilla is een prachtige stad. De weersverwachting valt doorgaans positief uit. Zowel de zeer zonnige zomer, het aangena…
De highlights van Andalusië en Costa del SolIn het uiterste zuiden van Spanje ligt een veelzijdig gebied. Voor wie van cultuur houdt is hier genoeg te vinden in Cor…

Sierra Nevada: vulkanen in MexicoSierra Nevada: vulkanen in MexicoNaast de bekende Popocatépetl heeft Mexico nog een aantal grote vulkanen die vallen binnen de Trans-Mexicaanse Vulkaneng…
Xiamen en Gulang Yu, ChinaXiamen en Gulang Yu, ChinaXiamen (zeg: sja-m’n) is een van de meest ontwikkelde steden in China. Het is een speciale economische zone, wat grofweg…
Doeldertje (40 artikelen)
Laatste update: 15-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.