Stedentrip Sevilla

In dit artikel vind je wat algemene informatie over een stedenreis naar Sevilla, die samen met Cordoba en Granada de drie beroemdste steden van Andalusië vormen, waar je nog ongekend veel schitterende architectuur uit de tijd van de Moorse overheersing kunt zien en bewonderen. Sevilla is de stad van de tapas en de pure flamenco, er is zoveel te zien en te beleven dat een stedentrip ernaar toe meer dan de moeite waard is.

Stedentrip Sevilla

Sevilla is de vierde grootste stad van Spanje en is de hoofdstad van het prachtige Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje. Volgens vele Spanje kenners is Andalusië het echte Spanje door de enorm rijke cultuur en geschiedenis die bepaald werd door de eeuwenlange bezetting van eerst de Romeinen en daarna de Moren

Architectuur in Sevilla uit de tijd van de Moorse overheersing

De meer dan 500 jaar durende heerschappij van de Moren in Sevilla, heeft tot op de dag van vandaag duidelijk hun sporen achtergelaten in de architectuur, irrigatietechnieken, kunst en nijverheid, in de muziek en in de kookkunst. La Giralda bijvoorbeeld, de beroemde klokkentoren van Sevilla, was de minaret van een oude Moorse moskee, is meer dan 97 meter hoog en dateert uit de 12e eeuw. La Giralda is een van de meeste bekende overblijfselen van de Moorse architectuur en nu vormt het een deel van de toren van de kathedraal in Sevilla.
De kathedraal van Sevilla – el catedral de Santa Maria de la Sede – is in de 15e eeuw gebouwd op de funderingen van een moskee. De schitterende binnentuin met de sinaasappelbomen – el patio de los naranjos - is het enige wat nog overgebleven is van de moskee. Het is niet alleen de derde grootste kathedraal in de wereld, maar het is ook het grootste gotische gebouw ter wereld. Deze imposante kathedraal behoort dan ook tot één van de hoogtepunten van een stedentrip Sevilla.
Een ander architectonisch hoogstandje vormt het Koninklijke paleis: Real Alcazar. Net als de kathedraal is dit paleis een samensmelting van zowel de Moorse als de Christelijke architectuur. Het werd aan het begin van de 10 eeuw gebouwd en is één van de beste voorbeelden van de rijke, Moorse architectuur in heel Spanje. Al deze prachtige, historische monumenten kun je op loopafstand vinden in de oude binnenstad.

De wijk Santa Cruz, tapas en sherry

In de oude binnenstad vind je ook de wijk Santa Cruz, die van oorsprong het joodse kwartier vormde in de middeleeuwen. Je treft er een wirwar van smalle steegjes, pittoreske pleintjes, prachtige tuinen die nog stammen uit de Moorse overheersing en natuurlijk een groot aantal barretjes en restaurants, waar je tapas kunt eten met een goed glas sherry. ( De Sevillanen drinken geen wijn bij de tapas, maar een glaasje sherry, dé nationale drank van Sevilla, die daar dus ook vandaan komt).
Een tapastour houden in Sevilla is een absolute must voor een stedentrip Sevilla. Sevilla geldt namelijk als de tapas hoofdstad van Spanje. Je vindt er dan ook honderden barretjes waar je een overdaad aan tapas in oneindig veel variëteiten kunt proeven: van een schaaltje vol verse olijven tot en met gegrilde gambas met wat zeezout en van gedroogde hammen – een specialiteit van Sevilla - en worsten - chorizos in het Spaans - tot verschillende soorten kaas.

Evenementen in Sevilla

Een ander goed excuus om een stedenreis naar Sevilla te maken zijn de vele evenementen, zoals de beroemde La Feria de Abril en Semana Santa oftewel de ´heilige week´. Deze traditionele evenementen zijn een goede afspiegeling van de devotie en de folklore van de bevolking van Sevilla.
Het eerste evenement is de Semana Santa, het is een religieus festival met vrijwel elke dag een indrukwekkende processie, waar op grote praalwagens de beelden van de Heilige Maria of Christus worden gedragen.
Twee weken daarna wordt de La Feria de Abril gehouden, dit vermaarde feest duurt een week lang en heel de stad loopt hiervoor uit. In de openlucht wordt continue feest gevierd met muziek, dans in de vorm van Sevillanas , concerten, volop eten – tapas! – en natuurlijk overvloedig veel sherry. De vrouwen en mannen gaan in traditionele kleding gekleed: de vrouwen in zwierige flamencojurken en de mannen in elegante zwarte pakken met de traditionele zwarte hoed. Het is dé gelegenheid om het echte Andalusië mee te maken: tapas, sherry, Sevillanas, stierengevechten, de mooiste flamencojurken en elegante Spaanse ruiters op paarden.

Flamenco in Sevilla

Een stedenreis naar Sevilla is natuurlijk niet compleet zonder de pure flamenco mee te maken, want in Sevilla is de ware flamenco, ´el flamenco puro´, eeuwen geleden ontstaan, een synthese van muziek – hoofdzakelijk gitaar – zang en dans, waarin pure gevoelens en emoties worden uitgedrukt. Voor sommigen is de flamenco zelfs het doel van een stedentrip Sevilla en voor degenen die flamencodans –en gitaar willen leren, is Sevilla de place to be om deze hoogstaande kunst onder de knie te krijgen. Er zijn dan ook vele scholen waar de flamenco onderwezen wordt - zowel flamenco dans als flamenco gitaar - en voor de toeristen zijn er overal flamencoshows te zien, maar wil je echte flamenco mee maken, dan moet je goed zoeken en rondvragen in Sevilla zelf.
Kortom: er is zoveel te zien en te doen in Sevilla dat een stedenstrip Sevilla meer dan de moeite waard is!
© 2009 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de auto Sevilla en omgeving verkennenAls je een stedentrip naar Sevilla gaat maken kun je ook kiezen voor optie om met de auto Sevilla en omgeving te verkenn…
Weer, temperatuur en weersverwachting SevillaSevilla is een prachtige stad. De weersverwachting valt doorgaans positief uit. Zowel de zeer zonnige zomer, het aangena…
Geldzaken in SevillaGeldzaken in SevillaAls je een stedenreis naar Sevilla maakt, is het handig om te weten hoe het zit met geldzaken, zoals met welke betaalmid…
Evenementen SevillaAls je een stedentrip naar Sevilla maakt mag het bezoeken van befaamde evenementen zoals de Feria de Abril en Semana San…

Dagje uit in Zutphen: musea, meimarkt & bezienswaardighedenDagje uit in Zutphen: musea, meimarkt & bezienswaardighedenDagje uit in Zutphen! Zutphen is een Hanzestad in de provincie Gelderland. Het is een markante stad met vestingwerken, m…
Reizen naar Londen, hoe doe je dat?Reizen naar Londen, hoe doe je dat?Londen is één van de leukste steden van Europa. Veel Nederlanders doen een weekendje of weekje Londen. Op welke manieren…
Miki (26 artikelen)
Laatste update: 16-05-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.