Dagje uit in Zutphen: musea, meimarkt & bezienswaardigheden

Dagje uit in Zutphen: musea, meimarkt & bezienswaardigheden Dagje uit in Zutphen! Zutphen is een Hanzestad in de provincie Gelderland. Het is een markante stad met vestingwerken, middeleeuwse straten en steegjes geplaveid met kinderkopjes, verscheidene hofjes en vele monumentale gebouwen die in goede staat verkeren. Zutphen is een der oudste steden van Nederland. Zutphen kent vele bezienswaardigheden zoals de Wijnhuistoren en de Walburgiskerk met een 'kettingbibliotheek' van de kanunniken uit de 16e eeuw. Zutphen is een stad bij uitstek voor een dagje of weekendje weg! Op zondag 26 mei 2024 is het hopelijk weer zover: de Meimarkt in Zutphen! Van 10:00 tot 17:00 uur ben je uitgenodigd om de markt te bezoeken.

Dagje uit in Zutphen


Zutphen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZutphen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Geschiedenis van Zutphen in vogelvlucht

Romeinen

Zutphen is een stad in de provincie Gelderland in Nederland. Tijdens de Romeinse tijd was Zutphen een belangrijk handelscentrum aan de rivier de IJssel. De Romeinen bouwden er een brug en een fort, dat bekend stond als Traiectum ad Mosam. De brug was van groot belang voor de handel en communicatie tussen Romeinse provincies in het westen en het oosten van het Romeinse Rijk.

Hanzestad

Na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw, bleef Zutphen een belangrijk handelscentrum. In de middeleeuwen groeide de stad uit tot een belangrijke Hanzestad, dankzij haar gunstige ligging aan de IJssel en haar rol als overslagplaats voor goederen die per schip werden vervoerd. De stad had een eigen munt, een eigen rechtspraak en was lid van de Hanze, een confederatie van steden die samenwerkten op handelsgebied. In de late middeleeuwen raakte Zutphen echter in verval, waarschijnlijk door de opkomst van Amsterdam als belangrijke handelsstad.

Stad van toerisme en cultuur

In de loop van de geschiedenis heeft Zutphen verschillende bezetters gehad, waaronder de Spanjaarden, de Fransen en de Duitsers. In de Tweede Wereldoorlog was Zutphen een belangrijk verzetcentrum. Na de oorlog is de stad weer opgebouwd en is ze uitgegroeid tot een belangrijke plaats voor toerisme en cultuur.

Zutphen vestingstad

Zutphen is een historische stad die omzoomd wordt door wallen, walmuren, poorten en grachten. Zutphen heeft honderden jaren lang ingeklemd gezeten in haar eigen vestingwerken. In het jaar 1874 werd de vesting Zutphen opgeheven en werden de stadsmuren verwijderd. Gelukkig zijn enkele delen van de vestingwerken vandaag de dag nog zichtbaar. In de vroege Middeleeuwen bestond het verdedingswerk uit aarden wallen met houten staketsels. In de eeuwen daarna werden stenen ommuringen opgetrokken en in de 17e en 18e eeuw werd het verdedigingssysteem uitgebreid met bastions, lunetten en grachtengordels.

Zutphen torenstad

'Zutphen torent boven alles uit,' zo luidt de toeristische slogan. En dat niet voor niets, want Zutphen is rijk aan historische gebouwen met een toren. De toren der torens is natuurlijk die van de Sint Walburgiskerk (zie de foto bovenaan het artikel). De St. Walburgiskerk is één van de oudste kerken in Nederland met een bibliotheek; men begon de bouw van de de Librije in de kerk in 1561 en drie jaren later werd de bouw voltooid. De oudste delen van de kerk dateren uit de 11e eeuw. Zowel de kerk als Librije zijn te bezichtigen voor publiek, ofschoon de Librije problemen bij de toegang kan opleveren voor invaliden. De toren van de kerk kan ook beklommen worden; u wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht over Zutphen en omgeving. Uiteraard valt er nog veel meer te bezichtigen, Zutphen kent immers 365 monumenten.

Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Veel straatjes vol weelderige stokrozen in Zutphen / Bron: Martin SulmanVeel straatjes vol weelderige stokrozen in Zutphen / Bron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman

Hofjes

Zo kent Zutphen talrijke hofjes, waar toeristen even hun benen kunnen strekken en kunnen genieten van een rustige en prachtige omgeving. Bij de VVV kunt u een zogenaamde hofjeswandeling boeken of een plattegrondje kopen zodat u op eigen houtje alle hofjes kunt bezichtigen. Het oudste hofje van Zutphen is Het Oude Bornhof (1320). Dit hofje werd ingericht als armenhuis. De huidige bebouwing dateert uit het einde van de 19e eeuw, maar een aantal oorspronkelijke huizen, zoals het pand van Borro, de schenker van het hofje in 1320, is bewaard gebleven. Dit geldt ook voor toegangspoort uit 1723.

Musea en kerk

In en rond Zutphen zijn diverse musea gevestigd. De vernieuwde Musea Zutphen openden in mei 2017 de deuren voor het publiek in het Hof van Heeckeren. In dit stadspaleis aan ’s Gravenhof vind je het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak (modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst) samen onder één dak

Musea Zutphen en Sint WalburgiskerkHet Stedelijk Museum Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen brengt de geschiedenis van de stad Zutphen en omgeving in beeld. De collectie van omvat archeologische vondsten en historische en topografische collecties. Ook laat het museum talloze voorwerpen van kunstnijverheid zien, zoals een prachtige zilvercollectie, meubels, klokken en oud speelgoed.

Henriette Polak Museum

Dit is een museum voor Nederlandse figuratieve kunst uit de 20e eeuw. Het museum is vernoemd naar Henriette Polak-Schwartz (1893-1974), die haar collectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken en het huis waar het museum in is gevestigd aan haar geboortestad Zutphen schonk.

Musea Zutphen

In maart 2017 verhuisden de Musea Zutphen (Museum Henriette Polak en het Stedelijk Museum Zutphen) samen met de archeologische dienst van Zutphen naar het rijksmonument Hof van Heeckeren. Dit stadspaleis is gelegen aan het ’s-Gravenhof in het historische hart van Zutphen. De opening vond plaats op 13 mei 2017.

Sint Walburgiskerk / Bron: Michielverbeek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sint Walburgiskerk / Bron: Michielverbeek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Openingstijden
 • Maandag Gesloten
 • Dinsdag 11.00 17.00
 • Woensdag 11.00 17.00
 • Donderdag 11.00 17.00
 • Vrijdag 11.00 17.00
 • Zaterdag 11.00 17.00
 • Zondag 11.00 17.00

Sint Walburgiskerk

De Walburgiskerk te Zutphen is een kerk aan het 's-Gravenhof in Zutphen, waarvan het oudste deel uit de 11e eeuw dateert. De huidige kerk dateert voor het grootste deel uit de eerste helft van 13e eeuw; sinds de 16e eeuw heeft ze haar hedendaagse uiterlijk.

Bier, koffie, thee en bonbons

Stadsbrouwerij Cambrinus

Na een middagje wandelen in de stad Zutphen, is een lekker biertje in Stadsbrouwerij Cambrinus niet te versmaden. In hartje centrum van Zutphen vindt u café/restaurant Stadsbrouwerij Cambrinus. In het café/restaurant worden wekelijks in de eigen brouwinstallatie op ambachtelijke wijze verscheidene bieren gebrouwen. Het hele jaar door staan de volgende bieren op kaart:
 • Liesje – Blond bier 6,5%
 • Broedertje – Dubbel 8,0%
 • DrogeNap – Tripel 9,5%
 • Magistraat – Barley Wine 12,5%

Er worden in de brouwerij ook exclusieve bieren gebrouwen zoals Chocoladebier. U kunt ook in de brouwerij terecht voor Lunch en Diner.

Hanze-stadsbrouwerij
Houtmarkt 56 B

Bier, koffie, thee en bonbons

Legenda
A. Hanze-stadsbrouwerij
B. BonBon Atelier Janson
C. De Pelikaan


BonBon Atelier Janson

Ambachtelijke chocolade en bonbons vindt u sinds 1996 bij Bonbonatelier Janson in het centrum van Zutphen. Tot groepen van 25 personen kunnen in dit atelier waar op ambachtelijke wijze bonbons worden gemaakt, een demonstratie bijwonen. Genietend van een kopje koffie en een bonbon, wordt gedemonstreerd hoe de bonbons worden gemaakt. Een dergelijk bezoek kan gecombineerd worden met een stadswandeling. Informeer bij de VVV.

BonBon Atelier Janson
Korte Hofstraat 12

Koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Koffie- en theeschenkerij De Pelikaan

In De Pelikaan kunt u terecht voor een overheerlijk kopje koffie of thee met een versnapering. Tevens serveren ze een Afternoon Tea, die onder andere bestaat uit sandwiches, scones en hartige hapjes. Deze tea dient wel te worden gereserveerd. Al bijna 200 jaar is deze koffie- en theeschenkerij in de Pelikaanstraat gevestigd.

De Pelikaan
Pelikaanstraat 9

Sportieve activiteiten

Kano en kajak over de berkel

U kunt een kano of kajak huren bij de snackbar op de Berkel, voor een uurtje in Zutphen of voor een dagje uit naar Almen of Lochem. De snackbar verhuurt in de periode april tot en met september kano's op de Berkel. Dit rustige riviertje begint in Duitsland en eindigt in Zutphen, vlak na het bedrijf. Ze hebben de beschikking over 15 tweepersoons kajaks en 3 driepersoons kano's.

Supersnack Zutphen
Overwelving 7

Sportieve activiteiten

Legenda
A. Supersnack Zutphen
B. Fluisterboot


Fluisterboot met schipper

U kunt zich ook laten vervoeren in een zogeheten 'fluisterboot' over de Berkel. Deze boot voert je langs de mooiste plekjes aan de rivier de Berkel en over de grachten. De rondvaart begint en eindigt in het centrum van Zutphen en duurt ongeveer een uurtje. De schipper vertelt een en ander over de geschiedenis van Zutphen.

Fluisterboot
Kaartverkoop en opstapplaats:
Rijkenhage 1

De Fluisterboten varen van 1 april t/m 31 oktober om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur, en op zaterdag ook om 16:30 uur.

Winkelen / shoppen in Zutphen

U kunt heerlijk winkelen in Zutphen. Bij de winkel Hippe Dingen aan de Laarstraat 14 kunt u uw hart ophalen wat betreft flamboyante gadgets, gezellige keukenspulletjes, horloges en tassen. Bij Bonbonatelier Janson bent u op het goede adres voor ambachtelijke bonbons en truffels, maar natuurlijk ook voor een kopje koffie: Korte Hofstraat 12. U kunt ook naar de woon- en lifestylewinkel De Kleine Parade aan de Lange Hofstraat 26. Of wat denkt u van Pure Taste aan de Korte Hofstraat 16, voor kookboeken en keukengerei. Kortom, in Zutphen heb je veel ambachtelijk zaken en alsook veel kleine gezellige winkeltjes met een geheel eigen sfeer en stijl - geheel afwijkend van de grote ketens. Shoppen in Zutphen is fun!

De jachthaven van Zutphen is de Vispoorthaven / Bron: Martin SulmanDe jachthaven van Zutphen is de Vispoorthaven / Bron: Martin Sulman

Jaarmarkt of Meimarkt Zutphen 2024

Zutphen organiseert ieder jaar een grote jaarmarkt in de maand mei. Op zondag 26 mei 2024 zal de Meimarkt weer plaatsvinden van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het is die dag tevens koopzondag. Locatie: in het centrum van Zutphen. Met ruim 400 kramen de grootste jaarmarkt van het Oosten.

Jachthaven Vispoorthaven

De jachthaven van Zutphen is de Vispoorthaven, welke in een kom ligt, pal tegen het oude centrum van Zutphen aan. Het is een prachtige locatie.Let op bij het binnenvaren, want de ingang is niet breed. De meldsteiger is direct rechts bij de ingang. Reserveren is niet mogelijk.

Jachthaven Zutphen en boottocht

Legenda
A. Jachthaven Zutphen
C. Opstap haven boottocht Zutphen


Dagvaartochten / boottocht Zutphen

Maak van uw dagje uit een onvergetelijke dag door een tocht over de prachtige IJssel, langs allerlei historische plaatsen en mooie oevers. Aansluitend maakt u een rit in een heuse stoomtrein dwars over de Veluwe. Wandel en winkel door gezellig Zutphen of Apeldoorn en spoor per NS Boemel terug naar uw vertrekpunt. U kunt zowel in Zutphen als in Apeldoorn beginnen. U kunt ook alleen een boottocht van Zutphen (steiger naast de veerstoep) naar Dieren of vice versa maken.

Stadsmuur van Zutphen / Bron: Corgaasbeek, PixabayStadsmuur van Zutphen / Bron: Corgaasbeek, Pixabay
Vertrek boot:
Zutphen: 10.00 uur
Dieren: 12.00 uur

Vertrek stoomtrein:
Dieren 12.00 uur
Apeldoorn 10.15 uur

Prijs boottocht stoomtrein NS Boemel:
Volwassene € 18,50, kind 4 t/m 11 jr. € 12,50
Prijs retour (alleen boot):
Volwassene € 12,50, kind 4 t/m 11 jr. € 9,50
Prijs enkel (alleen boot):
Volwassene € 11,00, kind 4 t/m 11 jr. € 8,50
Alleen voor deze dagtocht hoeft u niet te reserveren

Bezienswaardigheden

De top 5 bezienswaardigheden in Zutphen zijn:
 • Rijksmonument Walburgiskerk Zutphen: de grote kerk aan het 's Gravenhof in Zutphen.
 • Rijksmonument woonhuis Dat Bolwerck uit 1549: complex van grote stedebouwkundige waarde, dat met de er achter gelegen Drogenapstoren en de 'Kortegaard' de Markt aan de zuidzijde op fraaie wijze afsluit.
 • Drogenapstoren: oorspronkelijk de Saltpoort (zoutpoort) genaamd, is gebouwd in 1444-1446 als stadspoort van Zutphen.
 • Oude Bornhof en Poort Bornhof: een van de vele authentieke hofjes in Zutphen.
 • Rijksmonument Berkelpoort-ruïne uit 1424: een waterpoort en onderdeel van de Zutphense stadsmuur en gelegen aan de oostelijke rand van het stadscentrum, over de kleine rivier de Berkel.

Bezienswaardigheden

Legenda
A. Walburgiskerk Zutphen
B. Dat Bolwerck
C. Drogenapstoren
D. Oude Bornhof
E. Berkelpoort-ruοne


Berkelpoort / Bron: Daniel575, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Berkelpoort / Bron: Daniel575, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Drogenapstoren / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Drogenapstoren / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Poort Bornhof / Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)Poort Bornhof / Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke bezienswaardigheden zijn er in Brummen?Brummen is een plaats in Gelderland, gelegen vlakbij Zutphen. Het plaatsje is niet ontzettend groot, maar heeft ondanks…
Top 10 oudste steden van NederlandTop 10 oudste steden van NederlandMaastricht mag zich de oudste stad van Nederland noemen. In Maastricht zijn tekenen van bewoning uit de Keltische tijd g…
Welke bezienswaardigheden zijn er in Apeldoorn?Welke bezienswaardigheden zijn er zoal in Apeldoorn? Er is van alles te doen in deze stad waar je heen kunt gaan en wat…
De leukste indoor speeltuinen van NederlandDe leukste indoor speeltuinen van NederlandIs het vakantietijd, dan is het leuk om met de kinderen een dagje op stap te gaan. Omdat je niet altijd op het weer kunt…

Maritiem Rotterdam: langs de Nieuwe MaasMaritiem Rotterdam: langs de Nieuwe MaasDe Leuvehaven met het Maritiem Museum. De rondvaart door een wereldhaven. De trendsettende Erasmusbrug. Een overtocht me…
Evenementen SevillaAls je een stedentrip naar Sevilla maakt mag het bezoeken van befaamde evenementen zoals de Feria de Abril en Semana San…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Fluisterboot Zutphen. Boottochten - Tijden & prijzen. https://www.fluisterboot-zutphen.nl/boottochten/ (ingezien op 9-7-2019)
 • http://www.hanze-stadsbrouwerij.nl/
 • http://www.grafisch-museum.nl/
 • http://www.dagvaartochten.nl/
 • http://www.museazutphen.nl/
 • http://www.museumhenriettepolak.nl/
 • http://www.bonbon.nl/demonstraties.php
 • Inzutphen.nl. Musea in Zutphen. https://www.inzutphen.nl/nl/ontdek-zutphen/musea (ingezien op 9-7-2019)
 • Jachthaven.nl. Jachthaven Vispoorthaven. https://www.jachthaven.nl/gelderland/jachthaven-vispoorthaven-zutphen (ngezien op 9-7-2019)
 • Musea Zutphen. https://museazutphen.nl (ingezien op 9-7-2019)
 • Stadsbrouwerij Cambrinus. http://www.hanze-stadsbrouwerij.nl/ (ingezien op 9-7-2019)
 • Wikipedia. Drogenapstoren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogenapstoren (ingezien op 27-7-2019)
 • Wikipedia. Museum Henriette Polak. https://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_Henriette_Polak (ingezien op 9-7-2019)
 • Wikipedia. Sint Walburgiskerk (Zutphen). https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Walburgiskerk_(Zutphen) (ingezien op 9-7-2019)
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 5: Michielverbeek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 7: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 8: Corgaasbeek, Pixabay
 • Afbeelding bron 9: Daniel575, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 10: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 11: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-11-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.