De botanische tuin in Puerto de la Cruz, Tenerife

Ook vandaag de dag is de botanische tuin in Puerto de la Cruz één van de meest bezochte bezienswaardigheden op Tenerife. Vroeger, toen Puerto de la Cruz nog Puerto de La Orotava heette, was de Jardín de Aclimatacíon de La Orotava al een attractie voor reizende, natuurgeleerden en schilders uit de hele wereld. In 1788 werd door koninklijk besluit van Karl III van Spanje het project van een acclimatiseringtuin ontworpen, om tropische planten uit Latijns-Amerika aan het klimaat van de Canarische Eilanden en later ook Midden Spanje te laten wennen. In Spanje zouden de planten in parken en tuinen van het Koninklijke hof van Madrid en Aranjuez groeien. Aangezien Karl III ditzelfde jaar stierf, gingen Don Alonso de Nava y Grimón, VI Marquis de Villanueva del Prado door met de realisering van de acclimatiseringtuin.

Voordat de eerste planten werden geplant, werd er gekeken naar de optimale ligging en de uiteindelijke plek van de tuin. In San Clemente, oostelijk van La Quinta, zijn nog resten te vinden van de vroegere tuin. Bij alle pogingen werd voorop gesteld dat de warmere temperaturen in het kustgebied van Puerto de La Orotava (nu Puerto de la Cruz) de beste eigenschappen had, om een acclimatiseringtuin aan te leggen. Het land, waar de tuin zich nu bevindt, was een schenking van Francisco Bautista de Lugo y Saavedra, Señor de Fuertevantura en Alonso Fernández de Lugo en stamde uit de grootgrondbezitters Llanos de la Paz-Durazno, waar ook het toegankelijke Herenhuis ‘Abaco’ toehoort.

Water voor de bewatering van de tuin kwam uit La Orotava. In het centrum van La Orotava kan men de 4.000m2 grote tuin Hijuela del Jardín Botánico bezoeken, een buitenplek van de huidige botanische tuin van Puerto de la Cruz. In de Hijuela del Jardín Botánico groeien drakenbloedbomen, lelies, bananenplanten en andere subtropische planten. Alonso de Nava y Grimón was ook gastheer van de ‘Tertulia de Nava’, een groep van superieure personen in La Laguna en leider van de Koninklijke economische gezelschap van Tenerife.
Tot deze intellectuelen bijeenkomsten in Huis Nava kwam ook de architect Diego Nicolás Eduardo uit La Laguna. Hij was voor de bouw van de botanische tuin bezig en maakte van de ligging een geometrische vorm. Omdat de regering van Tenerife niet meer geld voor het ontstaan en onderhoud uit wilde geven dan het budget, nam de markies de verdere financiering uit eigen zak voorhanden. Voor zijn daad en zijn engagement liet men een stenen borstbeeld van hem maken en in de botanische tuin zetten.

In 1791 was de bouw van de tuin klaar en een jaar later werden de eerste 35 planten gezaaid. De acclimatisering van de tropische planten gebeurde op Tenerife, het klimaat van het Spaanse vasteland was onverdraagbaar voor de planten.

In de loop der tijd werd de botanische tuin internationaal bekend. Er kwamen bekende personen op bezoek, zoals de Franse natuurgeleerde André Pierre Ledrú. Hij tekende als eerste de planten van de botanische tuin. Ook de Duitse natuurwetenschapper en geograaf Alexander von Humboldt kwam op bezoek. Hij trof zich met Louis Le Gros, die als gids fungeerde om samen de Pico del Teide te beklimmen.
De Pico del Teide is 3.718 meter hoog en hier heeft Humboldt met de plantengeofrafie een nieuwe wetenschap ontdekt. Hij gaf de vulkanologie nieuwe impulsen.

Na de dood van Alonso de Nava y Grimón kwam de tuin in verval en vanaf 1856 begonnen enkele directeuren van de tuin weer met succes aandacht aan de verzorging en instandhouding te geven.

Openingstijden

Jardín de Aclimaticacíon de La Orotava

Calle Retama 2
Puerto de la Cruz
1 april – 30 september: 09.00 – 19.00 uur
1 oktober – 31 maart: 09.00 – 18.00 uur
Gesloten op: 25 december, 1 januari

Hijuela del Jardín Botánico (buitenplek)
Calle Tomás Pérez 1
La Orotava
09.00 – 14.00 uur
Gesloten op: Zondags en feestdagen
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen in het groene La Orotava vallei, Noord TenerifeHet beroemde groene, vruchtbare, met z´n unieke flora, is de vallei van Orotava. Het ligt in het noorden van Tenerife en…
Openbaar vervoer op Tenerife: de tramOpenbaar vervoer op Tenerife: de tramBestaat er een tram op Tenerife? Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje, bestaat twee tramlijnen. Er is een tramlijn v…
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Tenerife, wereld vol contrastenTenerife, wereld vol contrastenHet veelzijdige en zonnige Tenerife heeft letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt dat je niet mag missen: De Pico del Te…

Het bergdorp Chinamada, TenerifeHet verstopte bergdorp Chinamada, gelegen in het midden van de rotsformaties van het Anagage gebergte, is een absolute r…
Duitsland wandelland, de Wutachschlucht in het Zwarte WoudTussen Freiburg en de Bodensee stroomt de Wutach, een wildstromende rivier, door de grootste bergkloof van Duitsland. Hi…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 19-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.