Duitsland wandelland, de Wutachschlucht in het Zwarte Woud

Tussen Freiburg en de Bodensee stroomt de Wutach, een wildstromende rivier, door de grootste bergkloof van Duitsland. Hier zijn watervallen en indrukwekkende rotswanden, zwaarbemoste bomen, de rivier soms kabbelend - soms woest stromend. Wandelen door zuivere zachte vochtige lucht van het natuurreservaat de Wutachschlucht is een spectaculaire, onvergetelijke ervaring voor elke wandelaar. De rivier de Wutach heeft gedurende zo’n 20.000 jaar een diep dal in de rotsen uitgesleten. De kloof is ongeveer 50 kilometer lang en op sommige plaatsen wel 200 meter diep. Langs het water loopt een schitterend pad, soms is dit uitgehakt in de rotswand. In deze bijzondere omgeving vinden we van de circa 2.500 in Midden-Europa voorkomende zo’n 1.200 soorten waaronder ook orchideeën. Verder komen hier 100 vogelsoorten voor waaronder de ijsvogel en de rode wouw.

Naast de Wutachschlucht vinden we in de zijarmen van de Wutach de Lotenbachklamm, de Gutachschlucht, de Haslachschlucht, de Aubachschlucht, de Enge Schlucht, de Gauchachschlucht en de Rötenbachschlucht. Keus genoeg om een buitengewone natuurervaring te ondergaan!

Gedurende het hele jaar is de grond vochtig en zijn stevige wandelschoenen noodzakelijk.

Startpunten

De Schattenmühle (parkeerplaats en informatiecentrum) bij Göschweiler.
De Wutachmühle bij Wutach-Ewatingen.
Dietfurt (parkeerplaats Löffingen-Reiselfingen)
Parkeerplaats bij Löffingen-Bachheim.

Openbaar vervoer

Löffingen, Friedenweiler en Bräunlingen zijn treinstations van de Schwarzwaldbahn. Verder is er een goed net van streekbussen.

In de weekenden en vakantiedagen van eind april tot eind november verzorgt de SüdbadenBus (SBG) een speciale dienstregeling voor de wandelaars rond de Wutachslucht. De bus gaat regelmatig van Löffingen via Dittishausen, Goschweller, Schattenmühle, Reiselfingen, Bachheim, Unadingen naar Döggingen en terug. Dit geeft de wandelaar de mogelijkheid om naar eigen inzicht de route te lopen.

Markante punten

 • De Enge Schlucht; het steile pad door de nauwe zijarm van de Gauchachschlucht, loopt via loopplanken en ladders.
 • De Gauchachschlucht: hier ligt de de Bergmühle, een restaurant met overnachtingsmogelijkheid. De romantische route loopt via bruggetjes of is in de rots uitgehakt.
 • De Haslachschlucht: een avontuurlijk pad dat afloopt naar de wild stromende Haslach.
 • De Lotenbachklamm: ruig, dichtbegroeid zijdal
 • Het Räuberschlössle: een hoge rots met de ruines van een burcht, uitkijkend op de diepe kloof.
 • De Rötenbachschlucht: ruige kloof met bruggen en loopplanken .
 • De Tanneger Wasserfall.
 • De Wutach ‘uitlaat’, de route loopt via een smalle richel over de bruisende rivier.
 • Het Wutachflühen: het pad loopt hier langs de hoge kalkwanden en geeft een adembenemend blik in de diepte.

Wandeltochten

Vanaf station Löffingen

7 kilometer: eerst met de “Wanderbus“ naar Unadingen, Altes Posthaus. De 7 kilometer lange wandeling gaat naar Gauchachschlucht – Burgmühle – Bachheim. De bus brengt de wandelaar van Drei-Schluchten-Halle terug naar Löffingen.
De varianten van 10 of 15 kilometer: met de “Wanderbus“ naar Göschweiler, de Schattenmühle. De wandeling gaat door de Wutachschlucht tot Bachheim (10 km) of verder door de Gauchachschlucht tot Unadingen, Altes Posthaus (ca. 15 km).

Vanaf Rötenbach

8, 13 of 18 kilometer: de wandeling gaat door de Rötenbachschlucht in de Wutachschlucht tot de Schattenmühle (ca. 8 km), tot Reiselfingen (13 km) of naar Bachheim (17,5 km). Terug met de bus.

Door de Rötenbachschlucht

Een 4 tot 5 uur durende tocht die begint bij de parkeerplaats in Rötenbach, de terugtocht gaat per bus. De wandeling loopt door de Rötenbachschlucht tot Wutach-Rötenbachmündung, langs het uitzichtpunt Räuberschlössle en eindigt bij Schattenmühle.

Door wilde dalen

Door de Gauchach- en de Wutachschlucht voert een ca. 16,5 km lange, 6 uur durende tocht. De start is bij het Altes Posthaus in Unadingen. De wandeling gaat door de romantische Gauchachschlucht tot aan de monding van de Gauchach en verder langs de Wutach richting Rümmelsteg en Dietfort. Een hoogtepunt is de Tannegger Wasserfall. Bij de Schattenmühle komt de bus terug naar Löffingen of Bonndorf.

De drie-Schluchten-wandeling

Een rondwandeling van 9 km, circa 3,5 uur. De start is op de parkeerplaats in Bachheim. Eenmaal in de Wutachschlucht gaat de weg richting de Wutachmühle. Bij de monding van de Gauchach voert een overdekt houtbrug een wandepad verder naar Freiburg-Bodensee. Onze tocht buigt hier af, loopt langs de Gautach, door de Gauchachschlucht, langs de Burgmühle tot Engeschlucht. Aan het eidne van de Engeschlucht bent u terug bij de parkeerplaats.

Overnachtingsmogelijkheden

Rondom het natuurreservaat Wutachschlucht zijn veel overnachtingsmogelijkheden. Een kleine opsomming:
 • Bauernhof Schattenmühle in Löffingen (ligt in de Wutachschlucht en heeft een ruime parkeerplaats van waar veel wandelingen starten)
 • Gasthof zur Burg, Ewattingen an der Wutachschlucht
 • Hotel-Gasthof Hirschen in Löffingen-Unadingen
 • Hotel-Restaurant Kohlenbacher-Hof in Waldkirch

Verdere informatie

 • www.duitsverkeersbureau.nl
 • www.sbo.de/ferienregion-wutachschlucht
 • www.schluchtensteig.de
 • www.loeffingen.de/wuschlu2
 • www.bonndorf.de/touristinfo
© 2008 - 2024 Books, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schwarzwald, of Zwarte WoudSchwarzwald, of Zwarte WoudHet Schwarzwald, ook wel het Zwarte Woud genoemd, is een bosgebergte in het zuiden van Duitsland. Zowel in de zomer als…
Zomervakantie en wintersport in DuitslandDuitsland is het vakantieland bij uitstek. Voor een fietsvakantie, wandelvakantie, skivakantie of autovakantie kunt u pe…
Wintersport in het Zwarte WoudWintersport in het Zwarte WoudSkiën of langlaufen in het Zwarte Woud, bij Feldberg of Todtnauberg, is betrekkelijk voordelig en rustig. Hoge hotelkost…
De Oude Landen in Ekeren: natuurreservaat met GallowaysDe Oude Landen in Ekeren: natuurreservaat met GallowaysTen noorden van Antwerpen bevindt zich een prachtig natuurreservaat, als een groene long tussen de haven die steeds verd…

De botanische tuin in Puerto de la Cruz, TenerifeOok vandaag de dag is de botanische tuin in Puerto de la Cruz één van de meest bezochte bezienswaardigheden op Tenerife.…
Het organiseren en plannen van een vakantie / een rondreisHet organiseren en plannen van een verre vakantie, een rondreis. Alles wat er komt kijken bij het maken van een rondreis…
Books (2 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.