Het organiseren en plannen van een vakantie / een rondreis

Het organiseren en plannen van een verre vakantie, een rondreis. Alles wat er komt kijken bij het maken van een rondreis. Wat moet ik regelen en wat moet ik aanschaffen. Bij welke websites en instanties kan ik terecht? Vergeet ik dingen te regelen?

Wat moet u voorbereiden voor een verre vakantie? Een rondreis.

Lees eerst dit artikel helemaal door alvorens u definitieve beslissingen maakt.

Begin met het bepalen van de reisduur, hoeveel dagen wilt u weg?

Maak een interesselijst samen met uw reisgenoot.
 • Welk land gaat u bezoeken?
 • Welk gebied of gebieden wilt u bezoeken?
 • Welke plaatsen willen jullie aandoen?

Zoek via internet wat informatie op over de gebieden zoals:
 • Wanneer kunnen we het beste reizen?
 • Hoe is het weer in verschillende periodes?
 • Tornado/Orkaan seizoenen.
 • Vaak scheelt het ook veel in prijs wanneer u in een bepaald seizoen reist.
 • Zijn er parken of bezienswaardigheden gesloten die tijd?
 • Reisverhalen van anderen.

Wanneer u het eens bent over een periode om te gaan reizen, moet er nog besloten worden op welke manier u wilt reizen. Meestal een vliegreis naar het land zelf, vervolgens kunt u rondreizen met een auto, camper, trein, fiets enz. Bepaal samen voor welke manier u gaat en welke faciliteiten u daarbij wilt hebben. Denk bij de auto bijvoorbeeld aan; kinderzitje, GPS (navigatie), handbediening of automaat, radio, skirekken, zitting verhoger. Wilt u een kleine auto, middel, groot, jeep of luxe model?

Heeft u deze lijst compleet? Neem dan contact op met een reisbureau (het slimste is om dit per email te doen zodat het reisbureau de tijd voor u kan nemen en u kunt na reactie op uw gemak bekijken wat ze voor u hebben gevonden. In de mail vraagt u om een offerte te maken op basis van … personen, in …..periode……, voor …. dagen, naar ..land…, per vliegtuig en de rondreis per ………. (+ faciliteiten) Op de volgende plaatsen willen we graag verblijven met daarachter het aantal dagen.
Indien het reisbureau vragen heeft mailen zij deze ongetwijfeld naar u.

Bekijk goed wat de voor en nadelen zijn van de accommodaties die uitgezocht zijn door het reisbureau. Op verschillende zoekpagina’s op internet (Yahoo.nl,google.nl enz.) kunt u zoeken naar het hotel. Vul simpelweg de naam in van het hotel gevolgd door de plaatsnaam. Kijk ook eens op sites die vakantiebestemmingen beoordelen. (zoals: zoover.nl, vakantiereiswijzer.nl)

Bent u zover om de reis te boeken? Zelfs als u geboekt heeft bent u nog lang niet klaar met de voorbereidingen.

Nu de plaatsen waar u verblijft vaststaan kunt u gaan kijken wat u wilt zien in de omtrek van deze plaatsen. Vergelijk meerdere excursies zodat u wellicht goedkoper uit bent. Ook hierbij weer even via internet zoeken op ervaringen, goedkoop is niet altijd het mooiste, en vaak gaat u niet jaarlijks hiernaar toe dus neem even de tijd om de excursies te vergelijken.

De volgende zaken moet u alvast regelen:

 • Aanvragen creditcard, bent u niet de bestuurder van het gehuurde voertuig dan moet u ook een creditcard aanvragen op naam van de bestuurder. (of enkel de bestuurder) In het buitenland wordt veel met creditcards gewerkt en u krijgt de auto/camper e.d. niet mee indien u een creditcard bezit op bestuurdersnaam.
 • Doorlopende reisverzekering afsluiten of aanpassen, dit is vaak goedkoper dan afsluiten bij het reisbureau. Zorg ook dat u werelddekking neemt of uw reisverzekering uitbereid met de werelddekking.
 • Doorlopende annuleringsverzekering, ook dit is goedkoper bij enkele andere instellingen dan het reisbureau. De annuleringsverzekering kunt u pas afsluiten nadat u de reis heeft geboekt i.v.m. het factuurbedrag van de reis dat u moet doorgeven.
 • Bij de ANWB vestiging bij u in de buurt kunt u een internationaal rijbewijs kopen (kost ongeveer € 13,-) dit is niet overal verplicht maar kan handig zijn. Het internationaal rijbewijs is een vertaling van uw rijbewijs. Zorg dat u een pasfoto en het desbetreffende rijbewijs meeneemt.
 • Check of u een visum nodig heeft (bijvoorbeeld op landenportal.nl)
 • Check of u inentingen nodig heeft en begin hier tijdig mee sommige vaccinaties moeten herhaald worden. (GGD.nl kijk op uw plaatsnaam klik vervolgens op: reizen; vaccinaties)

Zoek nu een routeplanner op (o.a. map24.nl en klik onder het - -------- + teken op ‘Europa’ en verander dit in het continent waar u naar toe gaat.) nu kunt u per dag invoeren van waar u reist en waar naar toe. Schrijf telkens op hoeveel kilometer het is en druk de pagina af. Stop dit alles in een ringmap. Nu u alle informatie (grofweg) heeft over de routes, kunt u gaan kijken hoeveel tijd u heeft om dingen te ondernemen in en om de plaatsen zelf, ook zijn er vaak dingen onderweg die u kunt en wilt bekijken maar waar u ook doorheen kunt rijden (zoals National Parken in USA). U weet nu hoeveel tijd u ongeveer heeft en op welke dagen. Nu kunt u de excursies die u van te voren heeft bekeken definitief boeken. (inmiddels heeft u de creditcard ontvangen?) De websites van de excursies spreken voor zich en helpen u in het boeken van de evenementen. Binnen enkele dagen wordt het bedrag van uw creditcard gehaald. (wellicht kunt u met het tijdstip van boeken nog rekening houden met de koersen dit levert soms nog voordeel op.)

Nu heeft u de reis definitief geboekt en de excursies. U weet wat u kwijt bent aan de overnachtingen en de evenementen. U weet waar u bent en wanneer.

Maak dan nu een meeneemlijst, wat neemt u mee op reis en welke dingen moet u nog aanschaffen? (kijk bv. op inpaklijst.nl, samoon.nl) schaf een reisstekker aan en controleer op welk voltage de elektriciteit in dit land functioneert. U kunt omvormers kopen voor de autostekker naar 230v of van de voltage van het land waar u heen gaat naar 230v, de eerste optie is een omvormer die u in Nederland ook altijd zult kunnen blijven gebruiken. Op de accu’s van de spullen die u mee wilt nemen staat aangegeven of zij een omvormer nodig hebben. Als op een accu bijvoorbeeld staat 110~230v wil dit zeggen dat de accu gebruikt kan worden op 110v en 230v plus alle voltages hiertussen, in dit geval hoeft u voor dit product geen omvormer te gebruiken (enkel een reisstekker á € 2,-/€3,-) . Heeft u medicijnen dan is het advies om een medicijnen paspoort mee te nemen op reis om aan te kunnen tonen dat u de medicijnen nodig heeft en welke medicijnen u in geval van nood nodig heeft. Zorg verder voor voldoende foto geheugenkaartjes en Dvd-schijfjes of bandjes voor de videocamera deze moeten voor sommige types besteld worden dus kunt u er het beste vroeg mee beginnen.

Vervolgens maakt u een lijst met alle pasjes die meegaan met bijbehorende rekeningnummers, vervaldata en telefoonnummer van bijbehorende bank voor het geval u uw pas verliest of deze wordt gestolen. Belangrijke telefoonnummers van thuisblijvers, reisorganisatie, reisbureau en hotels. Zorg dat uw pincodes niet op deze lijst staan!!

In het programma Word tekstverwerker kunt u een sjabloon aanmaken; ‘reisplanner’ hier vult u dag tot dag in wat de plannen zijn, het adres, telefoonnummer, e-mail adres, inchecktijden, wel/geen ontbijt. Als u een dunne documentenmap koopt waar al insteekhoesjes in zitten kunt u per dag een reisplanning insteken en daarachter de hotel informatie en excursie-informatie. Voorin de map steekt u de lijst met belangrijke telefoonnummers. Verder kunt u een lijst maken met munt eenheden, wisselkoers, sommen waarmee u kunt uitrekenen hoeveel inch een cm. is en hoeveel fahrenheit is Celsius graden, gallon naar liter, mile naar kilometer net wat van toepassing is op het land van bestemming.

 • 1 inch = 2.54 cm
 • 1 foot = 0.305 cm
 • 1 yard = 91.44 cm
 • 1 mile = 1.609 km
 • 1 acre = 4.04 m²
 • 1 cm = 0.39 inch
 • 1 m = 3.28 foot
 • 1 m = 1.09 yards
 • 1 km = 0.62 miles

 • 1 pound (lb) = 0.454 kg
 • 1 ounce (oz) = 28.35 gram
 • 1 gallon US = 3.78 liter
 • 1 pint US = 0.47 liter
 • 1 gram = 0.035 ounces
 • 1 kg = 2.205 pounds
 • 1 liter = 0.264 gallons
 • 1 liter = 2.114 pints

Fahrenheit / Celsius
 • C = (F-32) / 1.8

Celsius / Fahrenheit
 • F = C x 1.8 + 32

Tot slot

Maakt u verder nog kopieën van de facturen van belangrijke en kostbare spullen die u meeneemt. Denk hierbij aan laptop, videoapparatuur, camera, spelcomputers, sieraden. Dit om aan te kunnen tonen dat u de spullen niet allemaal vanuit uw vakantieland meeneemt naar Nederland. Neem ook extra pasfoto’s mee! Verder niet vergeten om de reispapieren mee te nemen en uw paspoort (lang genoeg geldig).

Ik denk dat u zo een heel eind op weg bent met de reisplanning. Verder wil ik nog als tip meegeven: Waarbenjij.nu is een website waarop u reisverslagen kunt zetten tijdens u reis en kunt communiceren met de thuisblijvers.

FIJNE VAKANTIE
© 2008 - 2024 Infonic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over overwinterenDe laatste tijd is overwinteren erg in opkomst. Heerlijk tijdens de wintermaanden in een warm land doorbrengen of een ro…
Vakantie in kampeerhutten in Denemarken; paklijsttipsVakantie in kampeerhutten in Denemarken; paklijsttipsOp bijna elke camping in Denemarken zijn kampeerhutten te vinden. Eenvoudig ingerichte huisjes met minimaal 4 bedden, ee…
Een auto kopen in AmerikaEen auto kopen in AmerikaWie kent die grote wagens nou niet waarmee ze in de Verenigde Staten rijden? Veel mensen dromen van een echte Amerikaans…

Duitsland wandelland, de Wutachschlucht in het Zwarte WoudTussen Freiburg en de Bodensee stroomt de Wutach, een wildstromende rivier, door de grootste bergkloof van Duitsland. Hi…
De Dode Zee, laagste zee ter wereldIedereen heeft al gehoord van de twee bijzonderheden van de Dode Zee. Het is de laagste Zee ter wereld en je blijft er g…
Infonic (10 artikelen)
Laatste update: 12-02-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.