De Dode Zee, laagste zee ter wereld
Iedereen heeft al gehoord van de twee bijzonderheden van de Dode Zee. Het is de laagste Zee ter wereld en je blijft er gewoon op drijven. Hieronder geven we de Dode Zee in een Notendop.
Ligging
De Dode Zee is gelegen op de grens van Israël en Jordanië. Haar oppervlak ligt op zowat 418 meter onder de zeespiegel.
Ontstaan
De Dode Zee is ontstaan doordat een stuk van de breuklijn die loopt over de Jordaanvallei, de Dode Zee en de Aravavallei, met water werd gevuld van de Jordaan. De zee is momenteel ongeveer 1000 vierkante kilometer groot.
Evolutie
Vroeger besloeg de zee een veel groter deel van deze breuklijn en vormde één geheel met het Meer van Tiberias, maar de Aravavallei en andere stukken droogden uit in de loop van de eeuwen. Deze uitdroging komt gedeeltelijk door het klimaat van de streek, maar ook doordat de mens veel water onttrekt aan de Jordaan en het meer van Tiberias.
Bijzondere eigenschappen
De bijzondere eigenschappen van de Dode Zee zijn natuurlijk, enerzijds haar zeer lage waterspiegel vergeleken met het Middellandse Zeepeil en natuurlijk de hoge concentratie aan opgeloste stoffen in het zeewater. Dit laatste is er de oorzaak van dat in de Dode Zee nagenoeg geen leven mogelijk is, tenzij micro-organismen.
De Zoute Zee
Het is dus te begrijpen dat de Dode Zee in het Hebreeuws de naam kreeg van Zoute zee. Het water dat de rivieren naar de zee brengt, zit vol sedimenten, die onder meer veel zouten bevatten. Het aangevoerde water echter, verdampt steeds, maar het zout blijft achter. Dit kun je vergelijken met de kalkafzetting in de koffiezet. Alle water dat hier wordt ingegoten, wordt verdampt om naar de koffiefilter te worden gevoerd, maar de kalk gaat zich steeds meer opstapelen tot er een zichtbare kalklaag op de bodem van het toestel ligt. Dit is in een zee net hetzelfde. Als bovendien het watervolume steeds afneemt, gaan deze zouten natuurlijk in steeds hogere concentratie voorkomen.
Soortelijke massa
Een stuk kurk blijft op ons bad drijven omdat zijn soortelijke massa lager is dan dat van het badwater. Het stuk zeep echter, zinkt dadelijk naar de bodem, omdat zijn soortelijke massa hoger is dan dat van water. De mens echter bestaat, afhankelijk van zijn model, voor 70 à 80% uit water. De overige massa bestaat grotendeels uit zwaardere componenten. In ons bad zal de mens dus net iets zwaarder zijn dan het omringende water en zachtjes zinken. Als we nu de soortelijke massa van ons badwater zo zouden kunnen verhogen, dat het water zwaarder wordt dan de mens, dan gaan we drijven, zoals ons stuk kurk. Dat is nu precies wat gebeurt in de Dode Zee. Door de enorme hoeveelheid opgelost zout in het water, is dit net iets zwaarder dan de zwemmer, die gewoon blijft drijven.
De keerzijde van de medaille
De dood van de Dode Zee vormt anderzijds een bron van inkomsten door toerisme en kuuroorden.
Dode Zeezout
Het Dode Zeezout heeft de naam een positief effect te hebben tegen psoriasis. Voor deze en ander huidkwalen zakken veel mensen af naar de kuuroorden aan de Dode Zee. Anderzijds wordt dit zout ook ter plaatste gewonnen en voor dezelfde toepassingen geëxporteerd.
Toerisme
De streek trekt niet enkel toeristen voor de eigenaardige eigenschappen van de Zee. Archeologisch valt hier ook veel te beleven. Massada en Qumram zijn natuurlijk van internationale waarde.
Pogingen om de Dode Zee te redden
Er bestaan internationale projecten om het peil van de Dode Zee zo veel mogelijk te herstellen door irrigatie vanuit de Zwarte Zee.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen