Vulkaaneifel: op stap met de kindvriendelijke Traumpfädchen

Vulkaaneifel: op stap met de kindvriendelijke Traumpfädchen In de Duitse Vulkaaneifel heb je sinds 2006 Traumpfaden. Deze bewegwijzerde wandelingen werden gecreëerd als antwoord op de Eifelsteig. In 2018 werden de Traumpfädchen in het leven geroepen, verkorte versies van de Traumpfaden. Deze laatste waren vaak tussen zes en twintig kilometer lang en dus te lang om met kinderen te doen. Ook mensen met een minder goede conditie vielen buiten de boot. Anno 2020 zijn er tien uitgewerkte Traumpfädchen, eveneens allemaal in de Vulkaaneifel. De kindvriendelijke Traumpfädchen volg je via bordjes met een blauwe cirkel erop met een witte, kronkelende weg erdoor.

Kindvriendelijke Traumpfädchen in de Vulkaaneifel

Wat zijn Traumpfädchen?

Traumpfädchen zijn verkorte versies van de Traumpfaden. De Traumpfaden werden in 2006 in het leven geroepen als antwoord op de Eifelsteig. Anno 2020 zijn er zesentwintig Traumpfaden. Aangezien de Traumpfaden tussen de zes en de twintig kilometer lang zijn, zijn ze niet voor iedereen haalbaar. Daardoor ontstonden de Traumpfädchen, die tussen de drie en de acht kilometer lang zijn. Het hoogteprofiel is veel kleiner en overal vind je mogelijkheden om even uit te rusten.

Waar vind je de Traumpfädchen?

In 2020 zijn er tien uitgewerkte Traumpfädchen. Deze bevinden zich allemaal in de Vulkaaneifel. Je vindt Traumpfädchen zowel in de buurt van de Rijn (drie stuks), in de buurt van de Moezel (twee stuks) als in het binnenland (vijf stuks).

Voor wie zijn de Traumpfädchen bedoeld?

Door de kleine afstand zijn deze wandelingen perfect om een vakantie mee te beginnen of mee af te sluiten. Ook met kleine kinderen of voor mensen met geen goede conditie zijn deze wandelingen goed te doen. Gemiddeld doe je zo'n twee uur over een Traumpfädchen. Door de korte afstand zijn deze wandelingen ook perfect voor joggers die niet inzitten over een hobbelig parcours. Voor kinderwagens, rolstoelgebruikers of mensen met een rollator zijn ze dan weer niet geschikt omwille van de oneffenheden. Aangezien deze wandelingen kort zijn en niet te vermoeiend, kan je ze perfect combineren met een uitstapje in de buurt, met een duik in een meer of met het bezoek aan een museum of een burcht. Of je kan achteraf lekker gaan genieten van een lokale specialiteit.

Bewegwijzering

De Traumpfädchen zijn perfect bewegwijzerd. Bij de start van de wandeling vind je een informatiebord met een overzichtskaart en extra informatie. Daarna volg je een blauwe cirkel met een witte, kronkelende weg erin. Deze vind je op wegwijzerpalen maar ook op stenen of bomen onderweg.

Tien uitgewerkte, kindvriendelijkeTraumpfädchen

In 2020 zijn er tien uitgewerkte Traumpfädchen: drie aan de Rijn, twee aan de Moezel en vijf in het binnenland. Elke wandeling heeft een thema. Soms zijn het burchten, soms zijn het spectaculaire uitzichten, soms is het thema Moezelwijnen, soms is de natuur het hoofdthema. Aangezien de wandeling kort is, kan je rustig genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt.

Drie Traumpfädchen aan de Rijn

Kleiner Stern: wouden en weiden bij de Krahnenberg

De start van deze wandeling bevindt zich op de parkeerplaats Krahnenberg in Andernach. De wandeling is 6,7 kilometer lang en werd gecategoriseerd als 'licht' gezien het kleine hoogteverschil (160 meter). Je doet er zo'n twee uur over. De wandeling loopt door wouden en weiden en biedt je unieke zichten op de Rijn, op Andernach, op Namedy en op Neuwied. In Neuwied kan je nadien gaan shoppen want in het industriegebied zijn heel wat leuke winkels!

Sayner Aussichten: ontdek het cultuurpark

De start van deze wandeling bevindt zich in de Koblenz-Olper-Strasse 167 in Bendorf. De wandeling is 6,1 kilometer lang en werd gecategoriseerd als 'middelmatig' met een hoogteverschil van 235 meter. Je doet er zo'n twee uur over. Je start bij het cultuurpark Sayn in Bendorf. Hier geniet je van de burcht, het slot en de abdij. Verder ga je naar het Brexbachtal en naar de top van de Pulverberg. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten. Wie na de wandeling nog moed heeft, kan de burcht, het slot, de abdij en de mooie vlindertuin gaan ontdekken. Goed voor een hele dag (familie)plezier!

Spayer Blickinstal: van kapel naar kapel

De start van de wandeling bevindt zich in Spay, op de Parkplatz naast de verzamelplaats voor groenafval (volg de bordjes). De wandeling is 6,1 kilometer lang en werd gecategoriseerd als 'middelmatig' met een hoogteverschil van 216 meter. Je wandelt zo'n twee uur. Van de parkeerplaats ga je naar de Peterskapel en hier geniet je van een schitterend uitzicht op de Rijn. Verder gaat het door bossen en weiden naar de volgende kapel, de Muttergotteskapelle. Via het Muttergottespfad ga je naar de Fuchsberg en daarna naar nog een kapel, de Sint-Sebastianuskapelle. Na de wandeling kan je nog even rondkuieren in Spay.

Twee Traumpfädchen aan de Moezel

Löfer Rabenlaypfad: ontdek Rabenlay

De start van de wandeling bevindt zich in Löf op de Sportplaats (In der Alzbach). Een korte wandeling van 4,7 kilometer met een hoogteverschil van 158 meter. Hiermee belandt deze wandeling in de categorie 'middelmatig'. Duur van de wandeling: twee uur. Van het Alzbachpark ga je via velden, wouden en imposante rotsformaties naar de Rabenlay en terug naar het Alzbachpark. Onderweg geniet je van spectaculaire uitzichten. Wat dacht je van een lekker Moezelwijntje of een ijsje na deze wandeling? Met zicht op de Moezel natuurlijk!

Moseltraum: op het spoor van de Moezelwijnen

De start van deze wandeling vind je in Winningen, aan de parkeerplaats bij de Weilsbornquelle (L125). Een mini-wandeling van 3,4 kilometer die slecht 1 uur kwart duurt. Met een hoogteverschil van slechts 109 meter belandt dit Traumpfdchen in de categorie: 'licht'. Via kleine weggetjes en wijngaarden gaat deze wandeling van de weilsbornquelle naar de Domgartenhütte. Geniet van de prachtige vergezichten over Moezel en Hunsruck voor je terug naar je beginpunt gaat.

Vijf Traumpfädchen in het binnenland

Eifeltraum: genieten in de bossen

De start van deze wandeling ligt in Mayen-Kürrenberg, bij de parkeerplaats Rhododendron op de B258. Lengte van deze wandeling: 5,3 kilometer. Een 'lichte' wandeling met een hoogteverschil van 121 meter. Goed voor iets minder dan twee uur wandelplezier. Vanop de parkeerplaats vertrek je richting het Natur-Kneippbecken. Hier kan je oefeningen doen voor je voeten en je bloedsomloop. Vandaar gaat het naar de Bleiberg-Hütte en de Reining-Hütte. Geniet onderweg van de vele eiken, beuken en naaldbomen. Adem in, adem uit! Een weldaad voor de gezondheid. Na deze wandeling kan je naar Schloss Burresheim voor een beetje cultuur of naar het Kletterwald Mayen voor een hoogteparcours tussen de bomen.

Eifelturmpfad Boos: zicht op verdroogde maren

De start van deze 4,1 kilometer lange wandeling bevindt zich in Boos bij het Vulkanparkstation (L94). Een korte wandeling van anderhalf uur met een niveauverschil van 121 meter. Weer eentje uit de categorie 'licht' dus. Je komt voorbij de Booser Doppelmaar, verdroogde maren. Daarna kom je op de Schneeberg en kan je op de vijfentwintig meter hoge Eifelturm voor een schitterend uitzicht over de streek. Bij goed en helder weer zie je zelfs de Nürburgburcht. Na de voeten verfrist te hebben in het Wassertretbecken ga je nog voorbij de Sint-Bartholomaüskerk en dan ben je al terug bij de start. Loop zeker even binnen bij de bakker in het dorp voor heerlijke Küchen en lekker Duits brood. Allemaal zelf gebakken!

Langscheider Wacholderblick: een wandeling door de heide

De start van dit Traumpfädchen ligt in Langscheid, bij de Wabelsberger Wacholderhütte aan de Neuer Weg 16. Een heel 'lichte' wandeling van 3,2 kilometer met een niveauverschil van 61 meter. Op iets meer dan een uur is het gepiept. Geniet van de lekkere geur van de heide die je op heel deze wandeling begeleidt. Je krijgt een prachtig uitzicht op het Nettetal en op de Osteifel met de vele vulkaankoppen. Naar het einde van de wandeling stap je nog door het Naturschutzgebied Wabelsberg.

Paradiesweg Polch: voetjes in de beek

Start van deze wandeling: Polch, parkeerplaats aan de Schützenhalle (Am Blumenberg). Met 7,2 kilometer de langste van de Traumpfädchen. Toch goed te doen met een niveauverschil van 101 meter en dus gecategoriseerd als 'licht'. Geniet van vergezichten over het Maifeld en de Osteifel met de vele vulkaankegels. Vooral rond mei is het prachtig met de vele raapzaadvelden die in bloei staan en geel patchwork maken met de nog groene graanvelden. Daarna gaat het naast de Polcher Baches en kan je je voetjes afkoelen in het klaterende water. Terug in Polch kan je nog een wandelingetje maken door het mooie dorp.

Riedener Seeblick: genieten van woud en water

Start van de wandeling is in Rieden, aan de Waldsee. Deze wandeling is op de kop 5 kilometer en heeft een hoogteverschil van 157 meter. Je legt ze af in minder dan twee uur en het is een 'lichte' wandeling. Je begint aan de Waldsee van Rieden. Een prachtig meer. Daarna gaat het naar boven en heb je een prachtig vergezicht op het meer vanaf Udelsheck. Nog wat verder heb je een ander prachtig vergezicht op het dorpje Rieden. Daarna gaat het terug naar beneden en kom je voorbij de Kneippbecken van Rieden. Voetjes en benen verfrissen en je kan de laatste kilometer zonder problemen afleggen. Is het warm? Neem dan zeker een duik in het meer van Rieden. Gratis en zalig! Minder goed weer? Wandel dan eens rond het meer. De trap met de waterval is fantastisch. Of huur een trapbootje.


Wat neem je mee wanneer je over Traumpfädchen wandelt?

Zoals bij elke wandeling in de Duitse Eifel trek je het beste wandelschoenen of op zijn minst stevige stapschoenen aan. Ondanks het kleine hoogteverschil zijn er vaak stukken waar de ondergrond ongelijk of modderig is. Verder een rugzak met hierin een flesje water en een snack, zeker wanneer je met kinderen onderweg bent. Vele stukken zijn in de natuur en dan vind je vaak niets om te drinken of om te eten. Een plastic zak om je afval in te doen is ook altijd een goed idee want op de Duitse wandelwegen staan bitter weinig vuilnisbakken. Wandel je een Traumpfädchen in de buurt van een beek of een meertje, dan kan je ook een kleine handdoek meenemen. Wanneer het warm is, is het altijd leuk om je voeten even in het water te doen. Aangezien de Eifel een prachtige streek is waar altijd iets te zien is, neem je het beste ook een fototoestel of een opgeladen GSM mee.
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnWie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn…
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigVulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigIn heel de Vulkaaneifel vind je Traumpfaden, toffe wandelwegen naast de Rijn, naast de Moezel en in het achterland. De T…

Luxembourg Card: voordeel bij bezienswaardigheden/museaLuxembourg Card: voordeel bij bezienswaardigheden/museaGa je met vakantie naar Luxemburg? Dan kan een Luxembourg Card misschien handig zijn. Met deze kaart zijn veel bezienswa…
Vulkaaneifel: wandelingen voor groot en klein nabij UlmenVulkaaneifel: wandelingen voor groot en klein nabij UlmenUlmen is een klein dorpje in de Vulkaaneifel. In en rond Ulmen kan je mooie wandelingen maken. Ulmen telt twee maren: de…
Bronnen en referenties
  • Brochure Traumpfadchen
  • https://www.eifel.info/wandern/traumpfaedchen-eifel (op 07.04.2020)
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.