De Witte Tempel, Chiang Rai, Thailand

De Witte Tempel, Chiang Rai, Thailand Thailand zonder tempels zou niet Thailand zijn. Maar als niet-Boeddhist beginnen de tempels al snel te vervelen, want ze lijken vaak zo op elkaar: een gouden Boeddha, kleurige muurschilderingen over Boeddha's leven, donatiedozen en zware deuren. Zo niet de witte tempel vlakbij Chiang Rai. Aan de buitenkant is alles wit en hoewel de tempel nog verre van af is, zijn de schilderingen binnnen bijzonder interessant.
Wat Rong Khun: de Witte TempelWat Rong Khun: de Witte Tempel

Achtergrond

Koning Bhumibol van Thailand had eens zijn lichte onvrede uitgesproken over de tempels die tijdens zijn regeerperiode (de afgelopen 60 jaar) zijn gebouwd. Al zijn voorgangers hadden tempels met een eigen, karakteristieke bouwstijl. Maar "zijn" tempels werden nog steeds volgens de traditionele methoden gebouwd. Prima natuurlijk, maar niet kenmerkend voor zijn tijd als Rama IX. Chalermchai Kositpipat (Kosit) nam dit ter harte en begon in 1998 de bouw van Wat Rong Khun, oftewel de Witte Tempel. De tempel is nog steeds niet af, maar de stroom van (met name Thaise) toeristen is aanzienlijk. En met een reden.

De Witte Tempel heeft al ruim 18 miljoen baht gekost (ca. 360.000 euro) en de werkzaamheden zullen nog vijf jaar door moeten gaan. Maker Kosit heeft in totaal acht gebouwen in de planning staan; naast de tempel bijvoorbeeld ook nog een pagode, museum en paviljoen. De witte kleur symboliseert religieuze gratie.

Kosit gelooft dat hij met de constructie van deze tempel het eeuwige leven zal krijgen; hij doneert zijn vaardigheden aan Boeddha, Thailand en alle mensen. In tegenstelling tot andere tempels accepteert hij geen donaties boven 10.000 baht (zo'n 200 euro) en hij zet ook geen namen van donateurs op de muren. Hij wenst dat ook na zijn dood zijn volgelingen deze regels voortzetten.

Kosit's InfernoKosit's Inferno

Een virtuele wandeling

Wie aankomt bij de tempel moet aan de linkerkant naar binnen. Medewerkers kijken of iedereen zedelijk gekleed gaat, dus houd je aan de gebruikelijke voorschriften. Je loopt zo'n honderd meter voor de tempel langs richting de brug in het midden. Voor de brug is de "hellepoel". Met Dante's Inferno als inspiratie, steken hier handen omhoog, hopend dat jij hen uit de hel zal trekken.

Je loopt midden tussen de handen door naar de brug. Twee wachters beschermen de ingang. De brug symboliseert de overgang naar de hemel. Aan weerszijden van de brug zijn vijvers met fonteinen. Na de burg sta je voor de echte ingang van de tempel. De tempel is ingelegd met stukjes spiegel die zorgen voor een fantastische schittering in het zonlicht.

Het eerste wat opvalt als je de tempel binnenstapt is dat de belangrijkste Boeddha een muurschildering is. Normaal gesproken is er een hoofd-Boeddha met allerlei kleinere Boeddha's eromheen. Hier zitten twee ca. 1 meter hoge Boeddha's voor een goudkleurige muurschildering van een serene Boeddha. Draai je om en je kijkt naar het meest bizarre element van de Witte Tempel: de muurschildering tussen de ingangsdeuren.

De uitgang is aan de zijkantDe uitgang is aan de zijkant
Hellemonsters worden gevoed met druppels benzine en Neo van de Matrix maakt zijn entree. De Twin Towers staan brandend afgebeeld. Deze kant van de tempel geeft het kwade weer, de overkant geeft het goede weer (de Boeddha). Het is dus echt interessant om deze moderne interpretatie van het kwade te zien, iets waar iedereen zich mee kan identificeren. Het zijn dezelfde idealen - het afschudden van materiële hebzucht bijvoorbeeld - maar de boodschap zit in een modern jasje. Foto's maken is helaas niet toegestaan.

De zijmuren waren ten tijde van mijn bezoek nog niet beschilderd.

Na de binnenkant te hebben bewonderd, loop je weer naar buiten en via de trapjes aan de rechterzijkant kom je op het looppad. Er zijn nog allerlei andere gebouwen in aanbouw, zoals een Witte Pagode achter de tempel.

Andere bezienswaardigheden

Op het tempelterrein is links van de tempel zelf een galerie ingericht waar je werk van Kosit kunt kopen. Er worden ook achtergrondboeken, prentkaarten, enz. verkocht voor de kleinere portemonnee.

Rondom het tempelterrein worden de gebruikelijke souvenirs verkocht en zijn er een paar aardige restaurantjes.

Een detail van de Witte TempelEen detail van de Witte Tempel

Bereikbaarheid

De Witte Tempel ligt aan snelweg 1, ten zuiden van Chiang Rai. Vele georganiseerde tours brengen een bezoekje aan de tempel, maar je kunt ook probleemloos op eigen houtje een bezoek brengen. Vervoer per tuktuk kost tussen 100-150 baht inclusief wachttijd. Maar het goedkoopst en eenvoudigst is de bus. Vanaf het busstation in Chiang Rai neem je een van de vele tweede of derde klasse bussen naar het zuiden. Blijf maar "Wat Rong Khun" zeggen en een vriendelijke Thai zal je automatisch naar de juiste bus wijzen. Ook de chauffeur of busassistent kun je met die drie woorden duidelijk maken dat je er daar uit wilt. Een kaartje in een derde klasse bus kost 15 baht per persoon (enkele reis). Vanaf de bushalte zie de tempel al liggen aan de linkerkant van de weg, na ca. 200 meter. Op de terugweg wuif je simpelweg een bus tot stoppen die weer richting Chiang Rai gaat.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een reis door ThailandEen reis door ThailandThailand is een populaire vakantiebestemming in Zuidoost-Azië, het heeft veel te bieden zowel voor de avontuurlijke reiz…
Chiang Mai, de parel van Noord ThailandChiang Mai, de parel van Noord ThailandChiang Mai is een grote, bekende stad in Noord Thailand op zo'n 700 km van Bangkok. Veel toeristen bezoeken deze plaats…
Chiang Mai Thailand, de Roos van het NoordenChiang Mai is de belangrijkste stad in het noorden van Thailand. In heel het stedelijk gebied wonen ongeveer 1000000 men…
Thailand in twee wekenThailand in twee wekenWie Thailand wil verkennen maar slechts twee weken de tijd heeft, hoeft niet meteen een streep door het plan te zetten v…

Lichaamstaal: do's en don't in het buitenlandLichaamstaal: do's en don't in het buitenland"Och, met handen en voeten red je je wel!". Dit is een veelgehoorde uitspraak over communiceren in het buitenland wannee…
Sicilië: de parel van de Middellandse zeeBij het woord ‘Italië’ denken de meesten aan pasta, pizza, Milaan, Rome, Napels en de Toren van Pisa. De grote laars is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LitasWorld, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.thai-blogs.com/index.php/2006/06/16/the_white_temple?blog=5
  • http://py106travel.blogspot.com/2007_12_01_archive.html
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.