Ko Kret - het aardewerkeiland nabij Bangkok

Ko Kret - het aardewerkeiland nabij Bangkok Bangkok is meer dan alleen Khao San Road waar je meer backpackers ziet dan Thais. Het is meer dan alleen clubs, bars en ladyboys. Naast de standaard attracties zoals het Grand Palace, Vimanmek Mansion en Wat Po in het centrum, zijn er ook veel interessante bezienswaardigheden vlak buiten de stad. Een daarvan is Ko Kret, een eiland in de Chao Phraya rivier wat bekend staat om haar prachtige aardewerk.

Historie en bevolking

Ko Kret is door mensen tot een eiland gemaakt. Oorspronkelijk was het een uitstulping van land in een wijde U-bocht in de rivier. In 1721 werd een kanaal (Khlong Lat Kret) gegraven om boten de mogelijkheid te geven de U-bocht af te snijden. Het kanaal was 12 meter wijd en drie meter diep, maar de sterke rivierstroming at steeds meer land weg van de oevers. De dorpjes op de uitstulping kwamen daardoor op een eiland te liggen. Het eiland wordt dus omringd door de Om Kret rivier (onderdeel van de Chao Phraya rivier) en de Lat Kret rivier (de vroegere Khlong Lat Kret). Op het eiland wonen sinds de 18e eeuw niet alleen Thais (ca. 42% van de totale bevolking), maar ook Mon (ca. 43%), een etnische groep uit Birma (Myanmar). Sinds 1955 wonen er ook Chinese pottenbakkers op het eiland en een redelijk grote groep moslims vestigde zich in 1984 op Ko Kret (ca. 15% van de totale bevolking). De bevolking leeft verspreid over 7 dorpjes, de moslims vooral in dorpjes 2 en 7.

Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheid is ongetwijfeld de scheve Chedi vlakbij de aankomstpier. Deze is niet zo gebouwd om naar Birma te wijzen, maar is scheefgetrokken door de rivierstroming toen het kanaal werd gegraven. De Chedi is onderdeel van Wat Paramaiyikawat, een Mon tempel. Deze Wat bevindt zich direct rechts vanaf de aankomstpier. Op de Wat-gronden bevindt zich ook het museum. Op de begane grond zijn voorbeelden van het plaatselijke aardewerk te zien en op de tweede verdieping allerlei historische voorwerpen die gemaakt zijn op het eiland of gedoneerd aan de abt van de Wat. Vlakbij het museum is het toeristencentrum. Beheerder Dui spreekt redelijk wat Engels en heeft een gratis Engelstalige brochure over het eiland.

Het is mogelijk om het hele eiland rond te lopen of fietsen (5,2 km). In het weekend is fietsen lastig, want met name dorpjes 6 en 7 (OTOP-dorpjes) zijn dan gevuld met toeristen. Het pad is anderhalve meter breed en er zijn veel souvenirstalletjes. Manoevreren gaat doordeweeks makkelijker, maar er zijn wel minder stalletjes open. Onderweg kom je voorbij houten huisjes, een aantal Wats, boomgaarden en andere landbouwgronden. In de boomgaarden groeien durian, pomelo, kokosnoten, mango's, bananen, mangistan en santol. De landbouwgronden worden gevoed door kleine slootjes die vroeger ook gebruikt werden als vaarwegen.
Aan de westkant van het eiland, tegen het einde van de eilandronde, is het aardewerk geconcentreerd. Enkele meters het eiland in bevindt zich het Pottery Center waar bijzonder mooi aardewerk wordt getoond en waar je de handwerkers bezig kunt zien met pottenbakken en decoreren. Onderweg zie je ook verschillende ovens van bakstenen waarin het aardewerk wordt afgebakken. Uiteraard verkopen veel souvenirstalletjes op het eiland plaatselijk, handgemaakt aardewerk tegen lage prijzen.

Naast bovengenoemde activiteiten kun je ook het eiland rondvaren, een Thaise massage krijgen en lokale delicatessen proeven. Ko Kret vormt hiermee een welkome afwisseling van de stadsherrie van Bangkok en geeft ook een beeld van het dagelijks leven van de Thais.

Bereikbaarheid

Ko Kret ligt niet in Bangkok, maar in de provincie Nonthaburi ten noorden van de hoofdstad. De grens tussen Bangkok en deze provincie is echter niet merkbaar, omdat de stad zich zover heeft uitgebreid. Ko Kret ligt in het district (amphoe) Pak Kret en vormt haar eigen subdistrict (tambon).

Iedere zondag om 9:00 uur vertrekt de Chao Phraya Express boot van de Maharat Pier (Central Pier) in Bangkok. Behavle Ko Kret doet deze tour ook andere stops aan. De kosten liggen rond 300 baht en om 15:30 uur ben je weer terug in de stad.
In het weekend is het ook mogelijk om vanaf Nonthaburi Pier de boot te nemen.

Het is ook goed mogelijk om zelfstandig naar Ko Kret te reizen. Bus nummer 32, 52, 104, 166 en 356 stoppen bij de Pak Kret Pier. Vanaf daar kun je een fiets- of motortaxi nemen naar Wat Sanam Nuea Pier, vanwaar een boot (2 baht) je naar de overkant brengt. Een taxi vanuit het centrum van Bangkok naar Wat Sanam Pier zal ca. 100-150 baht kosten. De taxi neemt snelweg 30 en 304 richting het noorden.

Ko Kret wordt ook gespeld met h (Koh) of met een d (Kred)

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thailand, strand & cultuurThailand, strand & cultuurThailand is met de idyllische stranden en eilandjes een fantastische bestemming voor een strandvakantie. Maar Thailand s…
Stedentrip BangkokStedentrip BangkokBangkok is de hoofdstad van Thailand en veruit de grootste stad in het land met een geschatte inwonersaantal van meer da…
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…

Menorca, eiland van ontelbare baaienMenorca, eiland van ontelbare baaienAls je op Menorca de moeite neemt en door pijnboombossen langs de rotsachtige kust zwerft, word je beloond met een sproo…
Tunesië, land met mystieke sfeerTunesië, land met mystieke sfeerBij aankomst in Monastir merk je het al aan de typisch oosterse sfeer en het onleesbare schrift. East meets west. Tunesi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dsin Travel, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Amphoe_Pak_Kret
  • http://wikitravel.org/en/Ko_Kret
  • Tourism Authority of Thailand (2002). Ko Kret. TAT Conservation Division.
  • Foto van pottenbakker door Michael Nusbaum
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.