De vijf mooiste tempels van Thailand

De vijf mooiste tempels van Thailand Aan Boeddhistische tempels is in Thailand geen gebrek. De eerste is zeer indrukwekkend, maar na honderd Boeddha's heb je het als niet-Boeddhist wel gezien. Er is dan heel wat nodig om nog diezelfde verbazing op te wekken als van dat eerste bezoek. De volgende vijf tempels zijn gegarandeerd de moeite van het schoenen uittrekken waard, hoe tempel-moe je ook bent.
De locaties van de vijf mooiste tempels / Bron: Printable Coloring PagesDe locaties van de vijf mooiste tempels / Bron: Printable Coloring Pages

Tempeletiquette

Een tempel is voor de Thais een heilige plek, dus als bezoeker wordt je geacht zekere regels in acht te nemen. De volgende vuistregels gelden voor alle tempels, maar zeker voor de vijf mooiste, omdat ze bijzonder zijn.
 • Bedek jezelf: Shirts moeten de schouders bedekken en broeken of rokken horen tot over de knie te komen. Diepe decolletees zijn absoluut uit den boze. Hoeden of petten moeten af. De schouderregel kan men respecteren met een sjaal. Voor de knieregel kun je een sarong meenemen. Westerse toeristen die uit zichzelf deze kledingregels respecteren, zullen de waardering voelen. Kijk om je heen hoe de Thais zich kleden voor de tempel en volg dat voorbeeld.
 • Toon respect: Stoor de biddende mensen niet, houd je afzijdig als je niet aan de religieuze activiteiten meedoet. Praat op gedempte toon en klim niet op de beelden.
 • Ben voorzichtig met je voeten: Wijs nooit met je voeten naar een Boeddhabeeld. Ga op je hakken zitten of in een soort zeemeerminpose.
 • Schoenen uit: Schoenen zijn vies, want je draagt ze op straat. Een tempel moet een zuivere plek zijn, dus trek altijd je schoenen uit bij het binnengaan van een tempel. Ook als er geen bord staat!

De liggende Boeddha van Wat PhoDe liggende Boeddha van Wat Pho

1. Wat Pho

De geboorteplaats van de Thaise massage is al jarenlang een bezoekershit. Behalve de beelden die bijzondere massageposes uitbeelden, vind je hier de grootste liggende Boeddha van Thailand en de grootste collectie Boeddha's. De liggende Boeddha is 46 meter lang en 15 meter hoog. Boedhha lijkt slechts uit te rusten met een hand lichtjes onder het hoofd, maar dit beeld toont het overlijden en daarmee de overgang naar nirvana. Laat je oog ook eens afdwalen naar de kleurrijke muurschilderingen. De voeten zijn ingelegd met parelmoer en laten 108 verschillende karakteristieken (laksana) van Boeddha zien. Drommen toeristen proberen jaarlijks die ene foto te schieten zonder andere mensen in beeld en het lukt slechts weinigen...De liggende Boeddha blijft rustig onder alle aandacht.

Drie redenen om te komen

 • De grootste liggende Boeddha mag je niet ontgaan
 • De voeten zijn bijzonder kunstig
 • De entreeprijs van 50 baht is aantrekkelijker dan die van het Gouden Paleis/Wat Phra Kaew (250 baht) waar je het moet doen met een Boeddha van 75 cm.

Praktische informatie

Wat Pho ligt in het hartje van Bangkok, zuidelijk van de muur rondom het Gouden Paleis. Bus 508 en 512 stoppen vlakbij. Wie de rivierexpres neemt, moet uitstappen bij Tha Tien. Het dichtsbijzijnde railtransport is het trein/metrostation Hualamphong op zo'n twee kilometer. Wat Pho is open van 8.00 tot 17.00 uur.

Phra Phuttha Chinnarat in PhitsanulokPhra Phuttha Chinnarat in Phitsanulok

2. Wat Phra Si Ratana Mahathat

Met zo'n lange naam trekken we natuurlijk nooit veel bezoek, moet de plaatselijke bevolking hebben gedacht toen ze de tempel omdoopten tot Wat Yai ("Grote Tempel"). Phitsanulok biedt weinig vertier voor de gemiddelde toerist, maar laat je op unieke wijze een echt Thais leven zien. Hier geen Engelstalige borden, opdringerige verkopers en honderden andere farang. Welkom in Thailand! Wat Yai past perfect in dit plaatje en de Boedhha (genaamd Phra Phuttha Chinnarat) is volgens de Thais een van de mooiste in het hele land. Op de lijst van meeste donaties staat Wat Yai op de tweede plek, enkel Wat Sothon nabij Bangkok voor zich duldend. De vuurkrans-wordt-slang rondom het hoofd en lichaam van de Boeddha is zeer bijzonder. Sta ook even stil bij de deuren met parelmoer, het kleine museumpje en de oude staande Boeddha achter het hoofdgebouw.

Drie redenen om te komen

 • Echte Thais zien in hun religieuze beleving
 • Rustige gronden met vooral Thaise toeristen die souvenirs shoppen
 • Het meest gerespecteerde Boeddhabeeld van Thailand

Praktische informatie

Wat Yai ligt noordelijk van het centrum van Phitsanulok. Vanaf het treinstation sla je rechtsaf de hoofdweg op en loop je ca. 800 meter. De Wat ligt dan aan de linkerkant, dit is de achteringang. Als je loopt moet je onder een viaduct door, wees voorzichtig met oversteken van de twee straten die er parallel aan lopen. Wat Yai is open van zonsopgang tot zonsondergang, het museumpje opent tussen 9.00 en 17.30 uur.

De Witte TempelDe Witte Tempel

3. Wat Rong Khun

Onopvallende naam, zeer opvallende tempel. De bijnaam van deze wat "de Witte Tempel" word je direct duidelijk als je hem ziet, want hij is namelijk... ehm... wit, helemaal wit. Tussen het wit glinsteren mozaïekachtige stukjes spiegel in de zon. Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de voltooiing van deze tempel, maar het is nu al een onmisbare attractie. De combinatie van traditionele Thaise tempelarchitectuur met de witte kleur en moderne muurschilderingen is onweerstaanbaar. Een absolute tien voor originaliteit en ligging. Aangezien Chiang Rai voor de meeste toeristen buiten de route ligt, is de tempel nog redelijk onontdekt onder de farang. Zonder twijfel een omweg waard of zelfs een dagreis vanaf Chiang Mai.

Drie redenen om te komen

 • Zelfs de Thaise toeristen staan hier met hun mond open
 • Een modern stukje Thailand in een oud jasje
 • Maagdelijk wit steekt af tegen hemelsblauw; hier kunnen je foto's niet mislukken

Praktische informatie

Zo'n 15 kilometer zuidelijk van Chiang Rai, aan snelweg nummer 1. Als je hier niet stopt met een georganiseerde tour, kun je zelf een tuktuk regelen (100-150 baht) of met de lokale bus (30 baht retourtje). De lokale bus stopt zowel op de heen- als terugweg op de kruising bij de tempel. Wat Rong Khun is geopend van zonsopgang tot -ondergang. Zie voor meer informatie hier.

Een van de teakhouten panelen in Wat Bangkae NoiEen van de teakhouten panelen in Wat Bangkae Noi

4. Wat Bangkae Noi

Opnieuw zo'n doorsnee naam voor een verre van doorsnee tempel. Totaal onverwacht kwam ik deze tempel tegen, maar zo hoort dat ook. Sommige pareltjes moet je bij toeval ontdekken en die moeten zo lang mogelijk in hun schelp blijven.
Tijdens een redelijk toeristische boottocht word je afgezet bij een Wat. Van buiten lijkt het weinig bijzonders; de standaard rode-groene-gouden buitenkant met onschuldig kleine deuren. Maar eenmaal binnen valt je mond open. Hier geen muurschilderingen van Boeddha's leven, maar houten panelen in reliëf aan alle muren. De teak panelen zijn perfect afgewerkt en per stuk ca. anderhalf bij drie meter groot. Aan de zijmuren hangen vijf panelen aan elke kant, boven de deur en achter de Boedhdha hangen nog eens twee panelen van zo'n twee bij drie meter. Normaal trekt het Boeddhabeeld de meeste aandacht, maar hier blijven de bezoekers zich verwonderen over de teakhouten reliëfs. Telkens wijzen ze hun medereizigers op nieuwe details. Zelfs het plafond is volledig met hout bedekt in bloemenpatronen. De bootsman geeft je 15 minuten, maar om alles goed in je op te nemen, heb je minstens drie kwartier nodig.

Drie redenen om te gaan

 • Prachtig houtsnijwerk
 • Geen mens die er komt en al helemaal een buitenlander niet
 • Absoluut uniek design, geen enkele andere Thaise tempel heeft deze reliëfs

Praktische informatie

Deze tempel werd bezocht tijdens een boottocht vanuit Amphawa Floating Market over de Maeklong rivier. De markt begint pas rond 16.00 uur en is elk weekend. Er zijn twee boottochten; een korte voor het donker en een langere waarbij je ook vuurvliegjes ziet. De Amphawa Floating Market is veel minder bekend dan de Damnoen Saduak Floating Market. Ze is beduidend kleiner, maar heeft een veel authentieker gevoel. De Amphawa Floating Market is in de miniprovincie Samut Songkhram. Met een auto duurt het zo'n anderhalf uur vanaf Bangkok, maar je kunt ook de bus of zelfs de trein nemen naar het nabijgelegen King Rama II Park. Vanaf daar is er lokaal transport naar Amphoe Amphawa.

De beloning na ruim 1200 tredenDe beloning na ruim 1200 treden

5. Wat Tham Seua

De vertaling voor deze naam is de Tijger Grot Tempel, maar het heeft niets te maken met de wereldberoemde tempel waar monniken Siberische tijgers hoeden. Dat betekent uiteraard niet dat je de kans moet overslaan om Tham Seua te bezoeken. Deze tempel heeft in verhouding veel nonnen. Het is altijd bijzonder om witgeklede, kaalgeschoren vrouwen sereen rond te zien lopen. Hoewel er enkele bezienswaardigheden zijn, is de hoofdreden van een bezoek het beklimmen van de ruim 1200 treden naar de top van de berg. Soms loop je vrijwel vlak, soms zijn de treden een halve meter hoog en lijkt het meer een ladder dan een uitgehouwen trap. Breng voldoende water mee en neem de tijd voor deze klim van 600 meter. Wie eenmaal boven is, wordt beloond met een kleurrijke Boeddha, een stupa, maar vooral wonderschone uitzichten over de omringende natuur. Deze Wat gaat niet om de Boeddha en kan daarmee zelfs achting oproepen bij de meest tempel-vermoeide bezoeker.

Drie redenen om te gaan

 • Een dagje weg van de parelwitte stranden en wuivende palmbomen kan heel verfrissend zijn
 • Meer dan 1200 treden bedwingen geeft ongekende voldoening
 • Vriendelijke nonnen gaan graag met je op de foto

Praktische informatie

De tempel ligt zo'n 8 kilometer van Krabi en ca. 25 kilometer van Ao Nang. Het handigste vervoer is het zelfstandig huren van een brommer. Wie zichzelf of de Thaise medeweggebruikers niet vertrouwt, kan kiezen voor openbaar vervoer. Sawngthaew kunnen je naar Talat Kao brengen, vanwaar je een bus of andere sawngtaew richting Trang neemt. Vertel de chauffeur dat je naar Wat Tham Seua wilt en ze zetten je af in de buurt van brommertaxi's voor de laatste twee kilometer.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip BangkokStedentrip BangkokBangkok is de hoofdstad van Thailand en veruit de grootste stad in het land met een geschatte inwonersaantal van meer da…
Ayutthaya en haar vele tempelsAyutthaya en haar vele tempelsAyutthaya (soms geschreven als Ayuthaya) is een stad in Centraal Thailand, op ongeveer 76 km van Bangkok. Ayutthaya was…
Thailand, strand & cultuurThailand, strand & cultuurThailand is met de idyllische stranden en eilandjes een fantastische bestemming voor een strandvakantie. Maar Thailand s…
De belangrijkste tempels van Bangkok: tradities en donítsDe belangrijkste tempels van Bangkok: tradities en donítsLekker op vakantie, dan kun je naar het zonnige Thailand gaan. De eerste halte onderweg is na een lange vliegreis hoofds…

Lichaamstaal: do's en don't in het buitenlandLichaamstaal: do's en don't in het buitenland"Och, met handen en voeten red je je wel!". Dit is een veelgehoorde uitspraak over communiceren in het buitenland wannee…
Sicilië: de parel van de Middellandse zeeBij het woord ĎItaliëí denken de meesten aan pasta, pizza, Milaan, Rome, Napels en de Toren van Pisa. De grote laars is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Suc, Pixabay
 • http://www.thai-blogs.com/index.php/2006/02/11/a_trip_on_the_maekhlong_river?blog=23
 • Cummings, J., Blond, B. Konn, M. Warren, M. Williams, C. (2005). Lonely Planet Thailand. KHL Printing Co Sdn Bhd: Maleisië
 • Afbeelding bron 1: Printable Coloring Pages (http://printablecoloringpages.in/coloring/thailand-map)
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.