De belangrijkste tempels van Bangkok: tradities en don’ts

De belangrijkste tempels van Bangkok: tradities en don’ts Lekker op vakantie, dan kun je naar het zonnige Thailand gaan. De eerste halte onderweg is na een lange vliegreis hoofdstad Bangkok. Je komt terecht in een drukke uitgebreide stad, waar de taal je compleet vreemd is. Daarnaast word je vrij snel geconfronteerd met op blote voeten lopende oranje geklede monniken met een wirwar van tempels (Wat). Deze kunnen klein en bescheiden zijn, maar kunnen ook groot zijn met veel pracht en praal. Omdat je slechts een paar uur in de stad bent wil je de meest belangrijke en indrukwekkende tempels bezoeken, welke relatief op korte afstand van elkaar zijn gelegen. Wat zijn de top en mooiste tempels van centrum Bangkok?

Tempels in Bangkok


Boeddhisme als geloofsovertuiging

Goed doen en goed zijn vormt de basis van het Boeddhisme. Het vormt het uitgangspunt waarmee de maatschappij is opgebouwd, door respect voor alles en iedereen te hebben. Daarnaast houdt het in dat mensen zichzelf trachten te verbeteren door fouten te onderkennen en daar iets aan te doen. Oorspronkelijk is het ontstaan in de zevende eeuw in India en van daaruit verspreid over een groot deel van de wereld. In Thailand hangt 95% van de bevolking het Boeddhisme aan en dus is het een belangrijk deel van de cultuur. Om enig begrip te kunnen krijgen van hoe de Thai in elkaar steekt en wat mensen doen, zal een bezoek aan één of meerdere tempels een nuttige ervaring zijn.

Vele mooie tempels staan bij elkaar

De grote tempel Wat Phra Keaw of Wat Pho met de liggende Boeddha staan in iedere reisgids en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Toch kent Bangkok ettelijke duizenden tempels ieder met zijn eigen karakteristieke kenmerken. Groot, klein, vervallen of weelderig bekleed, de tempel vormt een stabiele basis voor de Thaise maatschappij. Voor veel mensen draait het dagelijkse leven om een bewuste levensstijl en goed doen. Zeker voor veel ouderen betekent het een geregelde of soms dagelijkse gang naar de tempel. Goed doen, een verdienste aan de monniken geven – ook wel Tam Boen genoemd – zal dan ook door praktisch iedere Thai worden gedaan. Daartoe heeft zo ongeveer iedere buurt wel een eigen tempel. Jij als toerist bezoekt uiteraard de belangrijkste tempels. Hieronder zie je de locaties van de belangrijkste tempels in Bangkok. Dit zijn prachtige tempels en vrij snel achter elkaar te bezoeken. Let wel dat het druk wordt bezocht en je dus puur het toeristische deel van de stad bezoekt. Ga ook eens naar een tempel nabij je hotel, zodat je de sfeer van een niet druk bezochte Wat kunt opsnuiven. Wat zijn verder belangrijke Boeddhistische dagen en waar moet je op letten als je als toerist een Wat bezoekt?

Belangrijke en mooiste tempels Bangkok

Legenda
A. Wat Phra Keaw
B. Wat Mahathat (oude boeddhistische teksten)
C. Wat Rakhang
D. Wat Arunratchawararam Ratchaworamahawhan
E. Wat Pho (liggende Buddha)
F. Wat Suthat Thepwararam Ratchaworamahawhan (Reuzen Schommel)
G. Wat Saket (tempel op de gouden berg)
H. Wat Benchamabophit
I. Wat Traimit (Gouden Boeddha)
J. Sri Mahamariamman Temple

Speciale religieuze dagen

Het Boeddhisme wordt gekenmerkt door vele speciale dagen in het jaar. Meest belangrijke voor de Thai vormen de volgende dagen.

Loy Krathong

Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlBron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
In de twaalfde maand van het boeddhistische jaar is normaal rond de laatste week van oktober en de eerste drie weken van november het Loy Krathong festival. Het is het einde van het regenseizoen – in delen van het land gekenmerkt door overstromingen omdat het land in een delta ligt. Uit dank dat de godin Mae Kong Ka het water zonder problemen heeft afgevoerd wordt de Kratong (versierd bootje) gegeven. Het is een traditie voortkomend uit de Sukhothai periode, waarbij de dochter van een Brahmaan priester een bootje versiert met Lotus, kaars en wierook in het water heeft gedaan. Dit cadeau wordt tot op heden nog immer gegeven. Een alternatief op het bootje vormt het oplaten van luchtballonnen welke op afdrijvende sterren lijken.

Thais nieuwjaar, waterfeest

Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlBron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Het oud en nieuw van de Thai wordt gevierd met Songkran. Het wordt ook wel het waterfeest genoemd, omdat iedereen met water speelt. Het is het heetste deel van het jaar, waarna de regenperiode weer gaat komen. Om de weergoden te bedanken wordt Songkran gevierd. Deels wordt dat in de tempel gedaan, maar voornamelijk verneem je het op straat. Van 13 tot 16 april (sommige delen van het land duurt het een week) speelt iedereen met water en worden gezichten ingesmeerd met talkpoeder.

Rondegang kaarsen

Wian Thian (Makha Bucha Day) ook wel de ‘rondegang van kaarsen’ genoemd. Het valt in de maand februari, echter de precieze dag varieert met de stand van de maan. Het vormt de dag van de verering van Boeddha, de tempel en de monniken die daar verblijven. Er wordt dan ook driemaal een ronde gelopen, waarbij iedereen in processie rond de tempel loopt met wierook, kaarsen en Lotusbloem.

Ben je als toerist op deze dagen in Bangkok dan is een bezoekje aan een tempel zondermeer aan te raden. De feestdagen vormen een zeer belangrijk deel van de Thaise cultuur, omdat er wordt stilgestaan bij belangrijke Boeddhistische gebeurtenissen.

Schoolsysteem gerelateerd aan de tempel

Omdat de tempel een zeer belangrijk deel van de Thaise maatschappij is, is ook het schoolsysteem eraan gerelateerd. Kom je bij een Wat dan tref je er ook een school bij. Belangrijke normen en waarden binnen de Thaise cultuur worden door monniken aan de leerlingen overgedragen. Ook monniken geven een bepaald deel van de week les aan scholieren, waardoor de principes van het Boeddhisme goed worden aangeleerd. Die basis zorgt er dan ook voor dat de Thai altijd vriendelijk is, goed wil doen en voor ander klaarstaat. Thailand is daarom niet voor niets het land van de glimlach. Daarnaast geldt dat jongetjes in de tienerjaren een paar weken of een maand de monniken moeten helpen, waarnaast iedere twintig jarige man verplicht een paar dagen als monnik moet leven.

Een Wat bezoeken: de aandachtspunten

Om een tempel te bezoeken moet je altijd aandacht geven aan een paar simpele regels. Houd rekening met de volgende punten, zodat je de tempel respecteert:
 • doe je schoenen altijd uit. Het betreden van een tempel – maar ook woning van iedere Thai – gebeurt op blote voeten. Doe je dat niet dan getuigt het van geen respect voor de tempel. Wees dus alert dat je je schoeisel uit doet;
 • stap nooit met je voeten op de dorpel van de ingang. Stap daar netjes overheen;
 • raak nooit als vrouw een monnik aan. Doe je mee aan de gebeden dan krijg je soms een touwtje gebonden om je pols. Laat het als vrouw door je partner om de pols binden, omdat er geen contact mag ontstaan met de monnik;
 • wees respectvol. Ga niet als een wilde foto’s maken, omdat de aanwezigen bezig zijn met een religieuze activiteit. Vraag of je een foto kunt maken of doe het onopvallend. Vaak zul je ook een plakker zien of je foto’s mag maken. Vele bezienswaardigheden zijn zeer oud en kunnen worden aangetast door frequente foto flitsen;
 • bedek altijd je schouders als je een tempel bezoekt;
 • bezoek je de grote tempels dan ben je meestal verplicht om lange kleding te dragen, zodat de benen grotendeels zijn bedekt. Bij kleine buurttempels geldt dit overigens niet.

Een gebedje doen

Indien je dat wenst kun je ook meedoen aan de gebeden. Geef iets geld – zeg 50 Bath – waarvoor je wierook en de Lotus krijgt. Kniel voor een altaar (volg de rest) en zeg ‘namo tassa pakka wato arra hato samma sampoet thassa’ drie maal achter elkaar met daarna je verzoek of gebed. Eindig het met ‘satoe’ (amen). Steek daarna de drie wierookstokjes in het zand. Loop verder naar goud beklede beelden, waarop jij je verkregen bladgoud plakt. Kniel daarna wederom om het geheel af te sluiten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip BangkokStedentrip BangkokBangkok is de hoofdstad van Thailand en veruit de grootste stad in het land met een geschatte inwonersaantal van meer da…
Ayutthaya en haar vele tempelsAyutthaya en haar vele tempelsAyutthaya (soms geschreven als Ayuthaya) is een stad in Centraal Thailand, op ongeveer 76 km van Bangkok. Ayutthaya was…
Hua Hin: het koninklijke resort van ThailandHua Hin: het koninklijke resort van ThailandHua Hin ligt 240 km ten zuiden van Bangkok en is het oudste resort van Thailand. In 1922 bouwde koning Rama VII er het K…

Italië: Como en het ComomeerHet Comomeer is met zijn oppervlakte van 146 vierkante kilometer het op twee na grootste meer van de Italiaanse Alpenmer…
Italië: de stad LuccaLucca is één van de rijkste steden van Italië en is met zijn rustige, pittoreske straatjes zeker een bezoekje waard.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: http://geinformeerd.infoteur.nl
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Loi_Krathong
 • http://www.thaiguidetothailand.com/lifestyle-and-culture/buddhist-ceremony-wian-tian-candlelight-procession/
 • http://www.thaizer.com/festivals/makha-bucha-day-thailand/
 • Afbeelding bron 1: http://geinformeerd.infoteur.nl
 • Afbeelding bron 2: http://geinformeerd.infoteur.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.