Bangsai Arts en Crafts Centre

Bangsai Arts en Crafts Centre Thailand staat bekend als land van de glimlach, maar het is minder bekend dat er ook prachtige handenarbeid wordt gemaakt. In Bangsai, Ayutthaya provincie bevindt zich het Arts en Crafts Centre waar je niet alleen het resultaat kan kopen, maar waar je ook het productieproces kan zien. Hier leren jonge mensen de traditionele handvaardigheid. Het is een perfecte dagtrip vanaf Bangkok om iets te zien wat niet direct op de gebruikelijke toeristenroute ligt.
Genoemde openingstijden en prijzen zijn aan verandering onderhevig.

Oprichting

De voormalige koningin van Thailand, Sirikit, was de drijvende kracht achter de oprichting van het Centre. Haar SUPPORT Foundation (Foundation for the Supplementary Occupation and Related Techniques) probeert al sinds 1976 armoede te bestrijden. Koningin Sirikit zag dat de traditionele handenarbeid verloren dreigde te gaan en realiseerde zich dat daar een mogelijkheid lag. De SUPPORT Foundation traint arme mensen in handenarbeid om het familie-inkomen aan te vullen en werkt als een non-profit organisatie. Op deze manier hebben niet alleen de arme mensen een inkomen, maar blijven de traditionele vaardigheden bewaard voor het nageslacht. De SUPPORT Foundation heeft het Bangsai Arts en Crafts Centre opgezet en vervolgens gedoneerd aan de Tourism Authority of Thailand. In 1999 werd het Centre gerenoveerd en uitgebreid.

Thaise handenarbeid

De hoofdmoot van het Centre is gericht op de traditionele Thaise handenarbeid. In verschillende werkplaatsen kun je toekijken hoe de producten gemaakt worden, zoals glaswerk, keramiek, batik, weven, mandenmakerij, paraplu verven, pottenbakken, houtbewerking, metaalbewerking. De mensen die je aan het werk ziet, zijn in training. Deelnemers aan het lesprogramma krijgen gratis instructie, kost en inwoning. Bovendien ontvangen ze een toelage voor persoonlijke uitgaven. Training begint dagelijks om 08.00 uur en duurt tot16.00 uur. Elke deelnemer ontvangt zes dagen per week instructie met maandag als vrije dag. Het is in Thailand heel gewoon om zeven dagen per week te werken, dus deze mensen worden zeker niet afgebeuld. De training duurt ongeveer 4 maanden.

In het hoofdgebouw (in traditionele architectuur) worden op drie verdiepingen de mooiste producten tentoongesteld. Hier kun je de producten ook kopen. De prijzen zijn zeer aantrekkelijk met bijvoorbeeld 25 baht (50 cent) voor een bij elkaar horend groepje van twintig keramiek poppetjes. In tegenstelling tot de toeristische markten in Bangkok weet je hier zeker dat je handenarbeid koopt. De gedachte achter het Centre maakt het ook de moeite waard om dit te steunen.

Traditionele architectuur

Behalve de handenarbeid uit alle hoeken van Thailand kun je ook traditionele architectuur bewonderen. Naast het hoofdgebouw, in een tropische tuin, staan er Thaise huizen in oude stijlen: centrale, noordelijke, zuidelijke en noordoostelijk stijl. De huizen zijn ontworpen en ingericht volgens de stijl van die regio. Ook de tuin eromheen is aangepast; er groeien bomen, struiken, bloemen en groenten uit die regio. Op deze manier krijg je een inkijkje in de traditionele manier van leven en waan je je even in de verschillende regio's van Thailand zonder er helemaal heen te hoeven reizen.

Overige bezienswaardigheden

Naast de handenarbeid en de architectuur zijn er nog meer bezienswaardigheden. Er is een aquarium met zoetwatervissen en een vogelpark. In het dorp met Thaise architectuur staat het koninklijke verblijf waarin de koningin en andere familieleden verblijven tijdens bezoeken. Ook huist er een bijzonder beeld genaamd Thousand Hands and Eyes Avalokitesvara. Dit is het grootste zittende houten Boeddhabeeld. Wie geluk heeft, kan bovendien een show bekijken van traditionele Thaise activiteiten, zoals zwaardvechten, dans en volksspellen.

Praktische informatie

Het Bangsai Arts en Crafts Centre ligt op route van Bangkok naar Bang Pa-In en Ayutthaya. Vanaf het noordelijke busstation Mochit in Bangkok vertrekt er ieder half uur een bus (nr. 17) naar Ayutthaya die voorbij het Centre komt. Vraag de buschauffeur om te stoppen. Als je het Centre hebt bezocht, kun je ervoor kiezen om door te reizen naar Ayutthaya of terug naar Bangkok. in beide gevallen kun je bij de bushalte de bus met een wuifgebaar doen stoppen.De bussen rijden tussen 6.00 uur en 18.00 uur.

Het Centre is dagelijks geopend (behalve maandag) van 08.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen 100 baht entree, kinderen 50 baht.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip BangkokStedentrip BangkokBangkok is de hoofdstad van Thailand en veruit de grootste stad in het land met een geschatte inwonersaantal van meer da…
Thailand - Feiten en CijfersThailand, het vroegere Siam, is als een van de weinige Aziatische landen nooit gekoloniseerd. Sinds 1932 is het een cons…
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…

Menorca, eiland van ontelbare baaienMenorca, eiland van ontelbare baaienAls je op Menorca de moeite neemt en door pijnboombossen langs de rotsachtige kust zwerft, word je beloond met een sproo…
Tunesië, land met mystieke sfeerTunesië, land met mystieke sfeerBij aankomst in Monastir merk je het al aan de typisch oosterse sfeer en het onleesbare schrift. East meets west. Tunesi…
Bronnen en referenties
  • http://www.bangsaiarts.com/index2.html
  • SUPPORT Foundation: http://www.thailandfashion.net/index.php?id=993
  • http://www.geocities.com/RainForest/7153/bangsai9.htm
  • http://www.bangkoksite.com/Folder109/Bangsai1.htm
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.