Veiligheid in Thailand

Veiligheid in Thailand Thailand geniet groeiende belangstelling onder westerse toeristen. Het land biedt een veelzijdig programma; van witte stranden tot groene bergen, van onontdekte watervallen tot overvolle tempels, van nachtclubs in Bangkok tot campings in een nationaal park. Dit alles mengt zich met een prachtige cultuur waarin compassie, respect en zedelijkheid centraal staan. Maar hoe is het gesteld met de veiligheid voor toeristen?

Criminaliteit

Thailand is een relatief veilig land, maar kent uiteraard haar criminaliteit. In drukke gebieden rondom trein- en busstations, op markten en bij populaire attracties is het verstandig om goed op je bezittingen te letten. Een geldriem voor waardevolle papieren is aan te raden. Gebeurt er toch iets, dan is de toeristenpolitie te bereiken onder nummer 1155.

Rondom populaire bestemmingen zijn er ook oplichters die je edelstenen of sieraden proberen te verkopen. De mooie praatjes beloven winst bij herverkoop in eigen land, maar geloof dat niet. Op markten is het belangrijk op te letten voor namaak en producten van beschermde diersoorten of anderszins illegale producten.

In Thailand hebben mannen veel respect voor vrouwen, dus zelfs alleenreizende vrouwen hebben weinig te vrezen. Agressie tegenover vrouwen komt zelden voor, maar gezond verstand is nooit weg.

Terrorisme

Thailand is niet meer doelwit voor terroristen dan andere Zuidoost-Aziatische landen, maar het land kent haar eigen problemen. De meest zuidelijke provincies aan de grens met Maleisië kennen veel onrust. Het betreft de vier provincies Narathiwat, Pattani, Yala en Songkhla. Delen van de moslimbevolking aldaar heeft seperatistische neigingen en uit die wens in bommen en aanslag. Toeristen worden over het algemeen niet gericht aangevallen, maar het risico wil je niet nemen. Wie er toch moet zijn, wordt aangeraden tijdens daglicht te reizen. Een treinreis door het gebied is prima.

Drugs

De Thaise politie is niet misselijk als het gaat om drugs. Elke vorm van drugs is illegaal in Thailand en er zijn geregeld invallen in uitgaansgelegenheden. De straffen zijn hard: denk aan 50 jaar, levenslang of zelfs de doodstraf. En een Thaise gevangenis is zeker geen pretje. Het verstandigst is om je niet met drugs in te laten tijdens een verblijf in Thailand. Sinds 2004 is er een uitleveringsverdrag tussen Nederland en Thailand, maar rechtswegen gaan langzaam dus verwacht daar geen gouden bergen van.

Prostitutie

Thailand is helaas ook bekend om het sekstoerisme. Officieel is prostitutie verboden, ondanks dat bepaalde plekken in Bangkok, Phuket en Pattaya anders doen vermoeden. Wie zich inlaat met een prostituee en gepakt wordt, kan ernstige straffen tegemoet zien.

Voedsel

Thaise mensen zijn zeer goed op de hoogte van voedselhygiëne. In restaurants en van straatstalletjes kan zonder problemen worden gegeten. Straatverkopers maken regelmatig hun gereedschap schoon en raken niets met hun handen aan zonder handschoenen. Vers fruit van straatverkopers ligt gekoeld op ijs en datzelfde geldt voor vlees en vis in markten. Andere landen in Azië (zoals China) kunnen daar nog veel van leren. Veel reizigers krijgen te maken met diarree, omdat Thais eten een grote omschakeling is voor de westerse maag of omdat de temperaturen anders zijn, niet omdat het eten slecht is of onhygiënisch gekookt.

Een van de vele CFGT-bordenEen van de vele CFGT-borden
Thailand kent een kwaliteitssysteem voor alle soorten eterijen. Wie aan de eisen voldoet, krijgt een halfrond bord met daarop de tekst: Clean Food Good Taste. Wie hier eet, kan er vanuit gaan, dat het voedsel in orde is. De CFGT-borden kunnen worden toegekend aan restaurants, maar ook aan straatstalletjes.

Wie toch bang is voor de hygiëne bij de stalletjes kan een poging wagen bij een Food Court in een groot winkelcentrum. Hier laad je geld op een kaart waarmee je in allerlei shops wat kan bestellen. De Food Courts hebben uiteraard elektriciteit en stromend water tot hun beschikking, terwijl de straatstalletjes dat misschien niet hebben. De meeste medewerkers dragen ook mondbescherming. Het eten kost hier bijna net zo weinig als op straat.

Water uit de kraan is in Thailand niet drinkbaar. Flesjes water zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Wie naar een nationaal park gaat, doet er goed aan water mee te brengen of direct bij de ingang te kopen, want in het park zijn er niet altijd verkooppunten. IJsblokjes zijn in Thailand geen gevaar mits ze de juiste vorm hebben: ovaal met een gat door het midden. Deze ijsblokjes worden van gezuiverd water gemaakt en aan restaurants verkocht. In sommige winkels (zoals 7-11) verkoopt men dit ijs voor particulieren. Geschaafd ijs kan mogelijk wel een probleem zijn.

Gezondheid

Thailand heeft uitstekende medische voorzieningen, met name in Bangkok. Niet voor niets wordt men vanuit andere Aziatische landen aangeraden hierheen te reizen in geval van noodgevallen, zoals vanuit Laos.

Artsen zijn in Thailand uitstekend opgeleid en spreken vaak prima Engels. Ziekenhuizen zijn voldoende uitgerust en voor echt ernstige zaken kun je terecht in Bangkok. In tegenstelling tot soms in Nederland nemen Thaise artsen goed de tijd voor hun patiënten. Waar andere Aziatische landen het soms niet zo nauw nemen met de hygiëne, zal dat in Thailand nooit gebeuren. En de prijzen zijn zeer schappelijk tegenover het westen. Zo kostte vier uur in een tandartsstoel met zes gaatjes in een standaard ziekenhuis in Bangkok omgerekend 40 euro.

Ook de apothekers zijn betrouwbaar. Het staatsexamen voor apothekers is loodzwaar in Thailand en vergt jarenlange studie. Ze doen voor standaardproblemen zeker niet onder voor de dokter. In een Thaise apotheek zijn heel veel medicijnen zonder recept te krijgen van de pil tot antibiotica. En op het platteland, honderden kilometers van Bangkok, zal de apotheker een van de weinige mensen zijn die Engels spreekt.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
Thailand, een prachtig landThailand is een land wat in de media vaak negatief in beeld komt, door deze eenzijdige berichtgeving zien veel mensen ni…

Sicilië: de parel van de Middellandse zeeBij het woord ‘Italië’ denken de meesten aan pasta, pizza, Milaan, Rome, Napels en de Toren van Pisa. De grote laars is…
San Francisco tipsSan Francisco is een stad in Amerika, die bekend staat om de Golden Gate Bridge, Alcatraz en de kabeltrams. Maar de popu…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2006/12_december/16/binnenland/1216_0730_Machiel_Kuijt_vrij_Telegraaf.xml
  • http://www.diplomatie.be/nl/travel/countrydetail.asp?COUNTRYNAMENL=THAILAND
  • http://www.thailandvoorbeginners.nl/thailandvoorbegr.html
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 03-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.