nieuws uitgelichtMousuni Island – onderdompelend eiland
Op 26 augustus 2014 is het zover: een groep Indische dorpelingen verlaat per boot hun eiland Mousuni Island. Het eiland ligt in de Golf van Bengalen en verdwijnt door erosie en zeespiegelstijging langzaam onder het wateroppervlak. Het is te gevaarlijk om er te blijven wonen. De gemeenschap loopt gevaar, mensen worden ziek en ze worden vanwege de waterdreiging gedwongen hun thuis te verlaten. Het project om zoutminnende rijst te verbouwen kwam voor de eilanders te laat.
Eiland dat langzaam verdrinkt
Mousuni Island in India
Huizen raken beschadigd, rijstvelden spoelen weg en honger en ziekte dreigt. Het water staat de bewoners van Mousuni Island aan de lippen. Hun eiland verdrinkt en ze kunnen er niet meer blijven wonen. Mousinu is een van de vele eilanden van de Sundarbans.
Zeespiegelstijging
Het eilandje heeft niet overal een dijk en samen met zeespiegelstijging en onvoorspelbare stormen die hun kust met enige regelmaat teisteren is er geen houden meer aan.
Dijk om het eiland
De dijken die er liggen raken meer en meer beschadigd. Ze verdwijnen in zee en het repareren kost te veel tijd. Voordat de dijk hersteld is, raast de volgende storm alweer over de zee en het eiland, om een hap uit het eilandje te nemen en de overgebleven dijken te beschadigen. Mousuni wordt alsmaar kleiner en eind augustus 2014 verlaat een groep eilanders voorgoed hun woonplaats.
2025
De verwachting is dat het eiland in 2025 helemaal ondergedompeld zal zijn.
Verzilting
Een bijkomende dreiging is dat het water zorgt voor ziekten. De bewoners leiden aan diarree als gevolg van de abominabele omstandigheden in het waterrijke gebied. Vanwege de afwezigheid van artsen op het eilandje, wenden de mensen zich tot kwakzalvers. Het komt hun gezondheid vaak niet ten goede. Honderden huizen zijn al ingestort. Het zeewater verzilt hun landbouwgrond en laat de zoetwatervissen in de vijvers sterven.
Rottende geur
Het eiland laat een rottende geur achter. De introductie van zoutminnende rijstplanten komt te laat; het kan de mensen niet redden.
Drinkwater
Honderden mensen wonen in opvanghuizen en anderen verblijven in geïmproviseerde hutjes. De situatie wordt er niet beter op en de eilanders roepen om hulp, geneesmiddelen en andere medische voorzieningen. Die hulp is in de zomer van 2014 toegezegd. De eilandbevolking van 20.000 mensen moet het doen met enkele waterputten voor de drinkwatervoorziening. Dat is bij lange na niet genoeg voor zoveel mensen.
Moesson
De moesson spoelt de vruchtbare aarde weg en het binnendringende zoute water verzilt de grond. Het is een niet meer te stoppen proces van krachten die sterker zijn dan de wil van de eilandbewoners om er te blijven wonen. Het eiland was 24 vierkante kilometer, maar de versnelde erosie van de kustlijn en overstromingen heeft het snel kleiner gemaakt.
Zonnepanelen
In 2003 is op het eiland het destijds grootste zonnepanelenpark van India geplaatst. Het veld levert 105 kW stroom voor huizen, scholen en straatverlichting en ook voor een waterpomp die in schoon drinkwater moet voorzien. Het was nog een opsteker voor het eiland maar het zal Mousuni niet redden van de golven.
Climate Adaptation Centre
In 2009 werd een Climate Adaptation Centre in gebruik genomen, die de eilanders moest waarschuwen, informatie kon geven en voorbereiden op natuurgeweld. Het project van de zoutminnende rijst werd ook verzorgd vanuit dit centrum, maar alle hulp en steun kwam voor de eilanders te laat.
Lees verder