Toerisme op de Andamanen en Nicobaren

Toerisme op de Andamanen en Nicobaren De Andamanen en Nicobaren zijn bij Nederlandse toeristen, mede vanwege de afstand, niet echt bekend. De twee eilandengroepen in de Golf van Bengalen zijn echter absoluut de moeite waard. Radhanagar Beach op Havelock Island werd door Time Magazine zelfs al eens gekozen tot beste strand van Azië. Daarnaast kun je op de eilanden ook de gebouwen bezoeken die de Britse koloniale machthebbers hebben achtergelaten en zijn er enkele diersoorten te bewonderen die nergens anders voorkomen.

Andamanen en Nicobaren


Port Blair / Bron: Prateek4, Wikimedia Commons (Publiek domein)Port Blair / Bron: Prateek4, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Andamanen en Nicobaren

De Andamanen en Nicobaren zijn twee eilandengroepen in de Indische Oceaan die horen bij India. Om precies te zijn liggen de Andamanen en Nicobaren in het zuiden van de Golf van Bengalen, het noordoostelijke deel van de Indische Oceaan. De eilanden bevinden zich circa 150 kilometer ten noorden van het Indonesische Atjeh en worden gescheiden van Thailand en Myanmar door de Andamanse Zee. De hoofdstad de Andamanen is Port Blair en die van de Nicobaren is Car Nicobar. De twee eilandengroepen worden van elkaar gescheiden door de tiende breedtegraad. Op het afgelegen Barren Island, dat ook tot de Andamanen en Nicobaren behoort, ligt de enige actieve vulkaan van Zuid-Azië. De Nicobaren worden vanwege de bijzonder biosfeer beschermd door UNESCO.

De Andamanen huisvesten één van de meest geïsoleerde volken op aarde, namelijk de Sentinelezen. Zij wonen op het 72 km2 grote Noord-Sentineleiland ten westen van Zuid-Andaman. Het bevolkingsaantal wordt geschat tussen de 50 en 400. Op het eiland, dat geen natuurlijke haven kent, worden geen toeristen toegelaten en de bevolking verdedigt haar territorium met hand en tand tegen buitenstaanders. Zo is in 1974 een groep antropologen met pijlen aangevallen toen zij probeerden aan land te raken. Pogingen om hulp te verlenen na de tsunami van 2004 werden ook vijandelijk ontvangen. In 2006 zijn twee vissers voor de kust van Noord-Sentineleiland door boogschutters gedood omdat ze te dichtbij kwamen.

Burara Amara in Mount Harriet National Park / Bron: Chinmayisk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Burara Amara in Mount Harriet National Park / Bron: Chinmayisk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Flora en fauna

De Andamanen en Nicobaren kennen een tropisch klimaat. De eilanden hebben een variëteit van circa 2.200 plantensoorten waarvan er ongeveer 200 endemisch zijn en 1.300 niet voorkomen op het vasteland van India. De eilanden worden voor ruim 85% uitgemaakt door dichtbegroeide bossen.

Ondanks dat de eilanden behoorlijk afgelegen liggen komen er opvallend veel verschillende diersoorten voor. Zo komen er rond de vijftig verschillende zoogdieren voor waarvan een aantal endemisch is zoals het Andamese wilde zwijn. Daarnaast vind je er ook onder andere zeekrokodillen en Indische zeekoeien. Van de 225 soorten vlinders en motten die er voorkomen zijn er tien endemisch. In Mount Harriet National Park op de Andamanen zijn een aantal hiervan te bewonderen. De wateren rondom de eilanden zijn rijk aan diverse soorten schaal- en schelpdieren, inktvissen en andere weekdieren.

Toerisme op de eilanden

De economie van de Andamanen en Nicobaren draait voor een groot deel op het toerisme. Dat wil overigens niet zeggen dat het er zwart zien van de toeristen, het toerisme wordt namelijk goed gereguleerd en niet alle eilanden zijn opengesteld voor toerisme. Jaarlijks bezoeken verspreid over het hele jaar tussen de 100.000 en 300.000 mensen de eilandengroepen. Voor het bezoeken van de Andamanen en Nicobaren is voor niet-Indiërs speciale toestemming van de Indiase overheid nodig. Bij voorkeur vraag je deze aan voor je naar India reist.

Naast de diverse natuurreservaten die de eilanden rijk zijn zijn de voornaamste attracties van de Andamanen en Nicobaren de vele prachtige stranden. Radhanagar Beach aan de westkust van Havelock Island werd door Time Magazine al eens verkozen tot beste strand van Azië. Op en om Havelock Island is het tevens mogelijk om te snorkelen, duiken of kajakken en om een ritje te maken op een olifant.

Cellular Jail / Bron: Aliven Sarkar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cellular Jail / Bron: Aliven Sarkar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Andere toeristische trekpleisters van de eilandengroepen zijn Viper Island en Cellular Jail, waar twee Britse koloniale gevangenissen gevestigd zijn en waar tegenwoordige indrukwekkende rondleidingen worden aangeboden. Je ziet daar ook nog galgen die gebruikt zijn om gevangenen te executeren. Ross Island was vroeger de zetel van de Britse koloniale machthebbers. Een schat aan ruïnes van onder andere een kerk, een begraafplaats, een zwembad en de koloniale residentie zijn hier te bezoeken. Het eiland is in 1941 door de Britten verlaten na een aardbeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het drie jaar in handen geweest van de Japanners en tegenwoordig wordt het beheerd door de Indiase marine.

Reizen naar de Andamanen en Nicobaren

De Andamanen en Nicobaren zijn het beste per vliegtuig te bereiken vanaf de Indiase stad Bhubaneswar. Een vlucht van Bhubaneswar naar Port Blair duurt ongeveer 2:15 uur. Vlieg je vanuit Nederland en wil je niet meer dan één keer overstappen dan kan dit alleen met Jet Airways (2020). Deze route heeft een overstap in Delhi. Vanaf Delhi is het nog een kleine vier uur vliegen. Vlieg je liever met bijvoorbeeld KLM of Lufthansa, dan moet je rekening houden met minimaal twee overstappen, vaak in Kolkatta, Chennai of een luchthaven in China.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Havelock eilandHavelock eilandHoewel het toerisme vooral aan het groeien is op Havelock eiland, zijn veel gedeeltes van dit eiland nog onbewoond en vo…
Het verboden paradijs: het Noord-SentineleilandHet verboden paradijs: het Noord-SentineleilandDe Sentinelezen is een inheems volk dat al duizenden jaren leeft op het Noord-Sentineleiland. Het is een onderdeel van d…
De Galàpagos eilanden  werelderfgoedDe Galàpagos eilanden werelderfgoedDe Galàpagos eilanden zijn voor veel toeristen een hotspot en erg populair om te bezoeken. Het is een indrukwekkend natu…
De Malediven als vakantielandDe Malediven als vakantielandDe laatste jaren zijn de Malediven steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Veel reisbureaus bieden vakanties…

Dubai International Airport: Informatie over het vliegveldDubai International Airport: Informatie over het vliegveldDe ligging van Dubai maakt het een belangrijke tussenstop voor wereldwijde vluchten. Bovendien heeft de groei van Dubai…
Neuwerk  Duits waddeneiland voor de kust van CuxhavenNeuwerk Duits waddeneiland voor de kust van CuxhavenNeuwerk is een klein eiland, maar wel een bijzonder eilandje. Het ligt voor de kust van de waddenhaven Cuxhaven in de Wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mariamichelle, Pixabay
  • https://www.tripadvisor.nl/Tourism-g297583-Andaman_and_Nicobar_Islands-Vacations.html
  • http://www.azie.nl/india/reisgids/andamanen/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Andaman_and_Nicobar_Islands
  • http://www.flight-durations.com/
  • Afbeelding bron 1: Prateek4, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Chinmayisk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Aliven Sarkar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.