Havelock eiland

Havelock eiland Hoewel het toerisme vooral aan het groeien is op Havelock eiland, zijn veel gedeeltes van dit eiland nog onbewoond en volgroeid met jungle. Havelock eiland is één van de weinige eilanden van de Andaman & Nicobar eilandengroep waar toeristen en buitenlanders nog mogen komen. De andere eilanden zijn namelijk erg beschermd en een aantal daarvan zijn zelfs volledig gesloten voor buitenstaanders. Voor personen die te dicht bij één van deze eilanden komen, kan de ervaring de bezoeker doen terugschrikken. Het is alsof men een stap terugzet in de tijd. Dit komt door de berichten van mensen die toch op één van deze verboden eilanden probeerden te komen. Deze mensen zeggen dat ze beschoten zijn met pijl en boog. Dit gebeurt door de lokale bewoners die buitenstaanders op deze wijze proberen af te schrikken. Het is dus aan te raden niet op avontuur te gaan en alleen die eilanden te bezoeken die open en toegankelijk zijn, zoals Havelock eiland.

Havelock eiland

Havelock eiland heeft een oppervlakte van 113,93 km². Havelock eiland is het grootste eiland van de eilanden die samen de Ritchie’s Archipelago vormen. Ritchie's Archipelago is een keten van eilanden ten oosten van de Great Andaman in de Andaman eilanden. Havelock Island ligt 57 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Port Blair. Volgens de bevolkingsstelling in 2001 zijn er 5.354 bewoners. Havelock eiland is vernoemd naar een Indiase generaal. De huidige bevolking van Havelock eiland bestaat voornamelijk uit Bengaalse kolonisten. In 2004 werd ook Havelock eiland getroffen door de tsunami. Er zijn, tengevolge van deze aardbeving, officieel echter geen slachtoffers geregistreerd.

Kala Patthar Beach

Een belangrijke plek voor de toeristen is de Kala Patthar Beach. Havalock eiland is een van de weinige plaatsen die door het lokale bestuur van de Andamanen en Nicobaren worden gestimuleerd voor de ontwikkeling van het toerisme, met een focus om vooral het eco-toerisme te bevorderen.

Duiken op Havelock eiland

Naast het toerisme is Havelock eiland vooral bekend bij de duikers. Op veel plekken worden nog nieuwe duikscholen opgezet. Havelock ligt ver van het vaste land en daarom is niet al het bouwmateriaal op het eiland zelf te vinden. Daardoor gaat alles, vooral in de ogen van een Westerling, misschien erg langzaam en op een primitieve manier. Zo is een schouwspel van twintig Indiase lokale eilandbewoners, die op boomstammen een kleine houten duikboot over het zand de zee in proberen te duwen, een normaal gezicht voor iemand die daar is opgegroeid. Voor iemand die in een Westers land is opgegroeid kan dit schouwspel misschien primitief en anders overkomen.

Boten

Deze zogenaamde ‘longtail’ boten worden ook gebruikt door de duikscholen. Het zijn langwerpige houten boten zonder een demper op de luide uitlaat. Het gevolg hiervan is dat het lastig is, om tijdens een boottrip naar één van de duikplekken, elkaar te verstaan. Uiteindelijk kan de primitiviteit voor menig persoon iets authentieks hebben. Het geeft dit eiland karakter en maakt het uniek en origineel.

Bron: Molly Ebersold, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Molly Ebersold, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Krokodillen en mangroven

De primitieve houten boten op Havelock eiland varen zeer langzaam. Het water tussen de mangroven is erg ondiep en het meest ongemakkelijke van alles is misschien wel dat er daar veel krokodillen gezien worden. Sommige mensen zijn misschien bang voor krokodillen, maar de lokale bewoners weten precies op welk tijdstip ze niet moeten varen, zodat ze ongemakkelijke ontmoetingen met een krokodil in een ondiepe mangrove kunnen voorkomen.

Duikplekken

Op weg naar één van de meest beroemde duikplekken, namelijk South Button, varen deze duikboten door de ondiepe mangroven heen. Het eiland is omringd door gezond koraal en dat betekent dat er vele verschillende vissoorten zijn. Daarom staat dit eiland ook erg bekend onder de duikers. Er is een groot aanbod in verschillende vissoorten en af en toe komen de grote manta rays voorbij. Manta rays zijn grote roggen die met hun grote zwarte vleugels, nieuwsgierig om duikers heen zwemmen. Er zijn diepe en ondiepe plekken. Het zachte koraal is kleurrijk en gezond. Kortom; er is genoeg te zien voor iemand die van duiken houdt.

Plankton

Het zicht is iets minder, omdat het water gevuld is met plankton. Ook al is het zicht hierdoor iets minder, het plankton is een aantrekker voor de grotere dieren, zoals de walvishaai en de manta ray. Plankton is hun voedsel.

De moeite waard voor een bezoek

Havelock eiland is de moeite waard voor een bezoek. Het koraal is nog erg gezond en er zijn genoeg vissen te zien. Daarnaast staat het eiland ook bekend om misschien wel één van haar beroemdste lokale inwoners; de zwemmende olifant. De zwemmende olifant is te bezoeken op beach number 7. Dit strand is niet alleen een bezoekje waard, door de ontmoeting met dit bijzondere dier, het strand blijkt ook één van de schoonste en mooiste stranden ter wereld te zijn.
© 2014 - 2024 Vriesjestekst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verboden paradijs: het Noord-SentineleilandHet verboden paradijs: het Noord-SentineleilandDe Sentinelezen is een inheems volk dat al duizenden jaren leeft op het Noord-Sentineleiland. Het is een onderdeel van d…
Toerisme op de Andamanen en NicobarenToerisme op de Andamanen en NicobarenDe Andamanen en Nicobaren zijn bij Nederlandse toeristen, mede vanwege de afstand, niet echt bekend. De twee eilandengro…
Griekenland, vakantie op FourniTussen Ikaria en Samos ligt de Archipel van Fourni, 21 eilandjes waarvan er maar 2 bewoond zijn. Dit nog bijna verborgen…
De Malediven als vakantielandDe Malediven als vakantielandDe laatste jaren zijn de Malediven steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Veel reisbureaus bieden vakanties…

Winterzon: waar is het mooi weer in de winter?Winterzon: waar is het mooi weer in de winter?Als je in de winter de zon op wil zoeken, is het handig om te weten waar je dan het beste heen kunt gaan. Je kunt helema…
Gotlands fauna, diersoorten op een bijzonder stukje wereldGotlands fauna, diersoorten op een bijzonder stukje wereldGotland heeft een rijke flora en fauna. Voor een natuurenthousiast een hemel op aarde, maar ook vissers, paardenliefhebb…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Havelock_Island
  • Afbeelding bron 1: Molly Ebersold, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Vriesjestekst (6 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.