Uitwaaien, slenteren en vermaak in de parken van Bangkok

Uitwaaien, slenteren en vermaak in de parken van Bangkok Een bezoek aan Bangkok kan een indrukwekkende ervaring zijn, maar kan daarbij ook behoorlijk warm en beklemmend overkomen. De temperaturen zijn hoog, er is veel verkeer aanwezig en dat bevordert de luchtkwaliteit niet. Om toch lekker tot rust te komen kun je een bezoek aan een park brengen. De stad kent vele interessante parken, waar het lijkt alsof je beter kunt ademen en tot rust komt. Het is dan ook een favoriete plek voor de Thai om vrije dagen of de vroege avond door te brengen. Welke parken zijn er zoal en wat kun je er verwachten?

Parken in Bangkok


Parken van Bangkok

Legenda
A. Lumphini Park
B. Benjakiti Park
C. Benjasiri Park
D. Saranrom Park
E. Sanam Luang
F. Romaneenart Park
G. Chatuchak Park Queen Sirikit Park Rot Fai Park
H. Koning Rama IX Park
I. Santichaiprakarn Park
J. Santiphap Park
K. Thon Burirom Park
L. Public Park in Commemoration of HM the King
M. Phra Chulachomklao Fort Park
N. The Ancient City

Het groene hart: Lumpini Park

Het bekendste park binnen de grenzen van de stad is ongetwijfeld Lumpini Park. Het wordt ook wel de groene long van de stad genoemd, omdat het schaduw geeft en de lucht zuivert. Het biedt ruimte om te ontspannen en vormt een plek voor de gewone Thai om zich te onthaasten. Vaak in het ochtendgloren of in de namiddag als de zon minder fel brandt, gaat men naar buiten om in het immense park sport te beoefenen. De gezondheid is voor de Thai uitermate belangrijk en daarom wordt er gretig van deze plek gebruik gemaakt. Je ziet veel ouderen s ochtends bewegingsoefeningen doen en s avonds doen velen aan collectief aerobics dance of joggen een eind weg. Daarnaast biedt deze oase in de stad ruimte aan veel flora en fauna. Vanaf 1920 is het park uitgegroeid tot een verzamelplek voor vele activiteiten, festivals, goede doel acties, ontspanning, sport enzovoorts. Je zult dus altijd vermakende gebeurtenissen of evenementen vinden in het Lumpini Park, maar je kunt ook na een druk reisschema in het park even lekker tot rust komen.

Romantisch picknicken, wandelen of sporten: Benjakitti Park

De omgeving van het Benjakitti Park is imposant en indrukwekkend. Het blauwe hart herbergt een uitgestrekt meer geheten Lake Ratchade met daarom een natuurgebied inclusief wandel-, jog- en fietsroutes. Omdat de skyline van de stad prachtig boven de waterpartij uitrijst, is het een streling voor het oog. Je kunt er rustig gaan wandelen in de verkoelende avondbries met alle verlichting van de skyline op de achtergrond. Het is een imposant tafereel, waarbij alles door weerkaatsing van lichten in het uitgestrekte water zeer romantisch lijkt. Het is een populair park om met een geliefde te wandelen, te flaneren of lekker samen langs het water te zitten.

Queens Park Sirikit: Benjasiri Park

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Queen Sirikit is het park in 1992 aangelegd. Het park is naast een diversiteit aan flora en fauna aangekleed met vele soorten beeldhouwwerken gemaakt door de beste Thaise kunstenaars. Het middelpunt van het park is een fontein gemaakt door de legendarische beeldhouwer Mesium Yipinsoy. Hier kun je iedere dag om 6:00, 12.00 en om 18.00 een spectaculair waterdansshow zien, automatisch gegenereerd door de fontein. Naast de waterpartij biedt het eveneens de mogelijkheid om te basketballen, tennissen, buiten zwembad, volleybal en skaten.

Het paleiselijke park van de oude stad: Saranrom Park

Dit park heeft vroeger meerdere functies gehad, zoals de tuinen bij het Saranrom Paleis (1866). Bovendien was het Ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens Rama V hier gehuisvest. Daarna is het een militair hoofdkwartier geweest en heeft het dienst gedaan als verblijf voor buitenlandse gasten. In 1960 is het grondgebied aan de hoofdstad gegeven om er een botanische tuin van te maken, waar de Thaise burger van kan genieten. Het vormt momenteel een prachtig ingericht groen park met voldoende koelte en schaduw. Het heeft vele vijvers en een uitbundige variëteit aan bloemen.

The Royal Field: Sanam Luang

Het grote veld midden in het centrum van de stad nabij het Grote Paleis heeft in eerste instantie gefungeerd als Koninklijk Crematie Gebied voor Koningen. Sinds Rama III wordt dit, echter buiten de oude stadswallen gedaan. Het vormt een belangrijke verzamelplek voor vele Thai om leuke activiteiten buiten de deur te doen. Zo wordt er ieder jaar de verjaardag van Koning Bumibhol op 5 december massaal gevierd. Ook wordt het plein gebruikt bij vierjaarlijkse verkiezingen. Op normale dagen is het een plek voor ontspanning of om te sporten. Je kunt er goed picknicken in de namiddag of vroege avond, waarbij je geniet van Aziatisch voetbal. Daarnaast liggen vele belangrijke cultuur erfgoed-gebouwen om het plein heen, waarmee het een centrale plek vormt om alles rustig te kunnen bekijken.

Het immense Koning Rama IX Park

Het grootste groene park in Bangkok is het Koning Rama IX Park. Het is aangelegd in 1987 voor de 60ste verjaardag van de Koning. Heb je de voorkeur aan plekken waar praktisch geen toerist te zien is dan ben je hier op de juiste plek. Het herbergt vele soorten flora en fauna gelegen om een grootschalige waterpartij. Het ligt circa 15 km buiten het centrum en is redelijk snel te bereiken. In het park bevinden meerdere gebouwen van ceremoniële betekenis. Een bezoekje geeft je inzicht in hoe de Thai het park gebruiken om zo gezamenlijk met familie van vrije dagen te genieten.

Artiesten aan de waterkant: Santichaiprakarn Park

Het Santichaiprakarn Park huisvest één van de laatste overgebleven restanten van de oorspronkelijke vesting ter verdediging van Bangkok. Het park is om dit gebouw aangelegd en ligt aan de Chao Phraya rivier. s Avonds vormt het een goede plek om te verblijven, omdat het klimaat door de rivier wordt bepaald. Voornamelijk in het weekend verzamelen er artiesten en luisteraars om van prachtige lokale muziek te genieten. Het is een populaire plek voor de stedelingen om hier tot rust te komen en gezellig samen te zijn. Vanwege de gunstige ligging aan het water kun je vanuit het park een prachtige zonsondergang aanschouwen met de grote rivier als decor.

Jazz and music: Santiphap Park

Dit park ligt direct nabij het Victory Monument en kan goed worden gecombineerd binnen een bezoek. Het is een relatief klein park echter kent vele activiteiten. Zo komen er vele musici bijeen, waarbij mensen bij elkaar zitten om van goede muziek of Jazz te genieten. Daarnaast spelen er veel kinderen in het park. Het vormt een leuke muzikale afwisseling binnen een reis.

Rama V en eten aan het water gecombineerd: Phra Chulachomklao Fort Park

Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlBron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Het Phra Chulachomklao Fort Park gelegen binnen de muren van een militaire vesting is een prachtige plek om te onthaasten. Het ligt aan de Chao Phraya rivier net voordat het in zee uitmondt. Het klimaat is er altijd gunstig, omdat er van zee of vanaf het water meestal een stevige bries staat. Het park is aangelegd om het standbeeld van Koning Rama V en biedt goede gelegenheid om te ontspannen, te flaneren en te slenteren. Daarnaast ligt aan de oever een militair schip de H.T.M.S. MaeKlong oorspronkelijk gebouwd in Japan. Het schip is 60 jaar in dienst geweest van het Thaise leger en is nu vrij toegankelijk te bezoeken. Verder ligt er aan de oever een leuk restaurant, alwaar je kijkend over de rivier van heerlijk eten kunt genieten.

Oudheden en natuur gecombineerd: Ancient City

The Ancient City gelegen onder Bangkok in Samut Prakarn vormt een belangrijke trekpleister. Het park is als het ware een groot openlucht museum, alwaar veel oorspronkelijk en gekopieerde gebouwen staan om voor het nageslacht te bewaren. Al fietsende kun je door het park gaan, terwijl je geniet van het weer en de prachtig onderhouden locaties. Bovendien heb je vanaf een centraal gelegen heuvel met daarop een fort een geweldig uitzicht over het park. Op de horizon kun je de zee zien liggen. Ga je hierheen dan moet je er een paar uur voor nemen omdat het park behoorlijk uitgestrekt is.

Enkele kleine parken

Door heel Bangkok komen meerdere kleine parken verspreid voor welke door de lokale bevolking veelal s ochtends of s avonds worden gebruikt voor oefeningen en trimmen:
  • Thon Burirom Park: dit is een klein parkje met een romantische vijver, waaraan stelletjes graag picknicken;
  • Public Park in Commemoration of HM the King gelegen naast de Rama IX brug. Het is speciaal ontworpen voor de verjaardag van Koning Bumibhol op 5 december 1999 ter ere van de totstandkoming van de brug. Het heeft een prachtige rivierpromenade van Oosters design. Het wordt ter inspiratie door vele Thai en ook buitenlanders bezocht;
  • Chatuchak, Queen Sirikit en Rot Fai Park: aaneengesloten liggen deze parken nabij de welbekende Chatuchak markt. Deze parken zijn bedoeld om te ontspannen en te relaxen na een drukke werkdag. Vele Thai maken er dan ook gretig gebruik van.

Let wel dat praktisch alle parken openings- en sluitingstijden hebben. Laat je informeren omtrent speciale aangelegenheden, feesten of festivals welke op meerdere plekken worden georganiseerd. Is er een demonstratie aan de gang zorg er dan voor dat je de meute vermijdt. Vaak zul je dan door de reisorganisatie worden gewaarschuwd van voorkomende ongeregeldheden. Houdt daartoe eventueel de berichtgeving van de Nederlandse Ambassade in de gaten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip BangkokStedentrip BangkokBangkok is de hoofdstad van Thailand en veruit de grootste stad in het land met een geschatte inwonersaantal van meer da…
Bangkok: Airport Link, BTS Skytrain & MRTA subwayNa een lange vliegreis wil je graag snel naar je hotel. Dit kan op verschillende manieren. Suvarnabhumi airport ligt ong…
Ko Kret - het aardewerkeiland nabij BangkokKo Kret - het aardewerkeiland nabij BangkokBangkok is meer dan alleen Khao San Road waar je meer backpackers ziet dan Thais. Het is meer dan alleen clubs, bars en…
Duitsland: wat kan je doen in de streek van de Lahn?Duitsland: wat kan je doen in de streek van de Lahn?De Moezel en de Rijn kennen we allemaal. Wie in diezelfde regio wil genieten van een meer idyllische en rustigere rivier…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://geinformeerd.infoteur.nl
  • http://www.bangkok.com/sport-parks---activities/
  • http://www.paknam.com/tourist-attractions/phra-chulachomklao-fort.html
  • http://www.tour-bangkok-legacies.com/saranrom-park.html
  • Afbeelding bron 1: http://geinformeerd.infoteur.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.