Italië: de stad Lucca

Lucca is één van de rijkste steden van Italië en is met zijn rustige, pittoreske straatjes zeker een bezoekje waard.

Algemeen

Lucca ligt ongeveer 50 kilometer ten westen van Firenze en telt ongeveer 90.000 inwoners. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie ‘Lucca’. De stad is relatief rustig, waardoor de meeste toeristen deze plaats snel links laten liggen. Toch is het de moeite waard om Lucca te bezoeken. Het middeleeuwse centrum is quasi autovrij en je kan er vier van de mooie pleinen terugvinden waar je op je gemak kunt rondslenteren om de Italiaanse sfeer op te snuiven.

Geschiedenis

Lucca is gebouwd in een herkenbare Romeinse stijl en werd gesticht door de Etrusken in 180 voor Christus. De naam Lucca is daarom ook afkomstig van het Etruskische woord ‘Luk’, dat moeras betekent. Het rechthoekige schaakbordpatroon van het stadscentrum doet denken aan het Romeinse stratenplan van de vroegere Romeinse stad ‘Luca’, toen geschreven met één c.

In 1805 veroverde Napoleon de stad en gaf hij zijn zus Elisa de leiding. De stad is lang onafhankelijk geweest, maar in 1847 werd het officieel onderdeel van Toscane.

Bezienswaardigheden

 • Le Mura: de goed bewaarde stadsmuur van Lucca is wereldberoemd. Lucca wordt namelijk helemaal omringd door een vier kilometer lange vestingmuur, die oorspronkelijk werd aangelegd om de stad te verdedigen. De muur heeft echter niet vaak moeten dienen als verdedigingsmethode. De laatste keer dat hij daarvoor gebruikt werd was in de 19de eeuw toen de rivier in de buurt overstroomde en de muur het centrum van de stad beschermde tegen het water. Tegenwoordig lopen er wandel- en fietspaden over de muur en is er een park aangelegd.
 • Piazza dell’Anfiteatro: dit plein ligt op de plaats van het vroegere romeinse amfitheater dat in de 2de eeuw na Christus werd gebouwd.
 • Piazzale Verdi: meestal kom je Lucca binnen via Piazzale Verdi. Hier is parkeergelegenheid en kun je toeristische informatie verkrijgen.
 • Piazza Napoleone: wordt ook wel Piazza Grande genoemd. Dit plein is centraal gelegen, waardoor er in de zomer het Lucca Summer Festival wordt gehouden. Oorspronkelijk stond er op dit plein een groot fort (Fortezza Augusta), dat gebouwd werd in 1322 door Lucchees Castruccio Castracani. Het fort werd onder meer gebouwd met stenen van de torens van de families die hem in der tijd verstoten hadden uit de stad Lucca. Het fort was zo groot dat het één vijde van de stad in beslag nam. Het was gebouwd aan de stadsmuur en bevatte negenentwintig torens en vier poorten. Na de dood van Castracani werd het fort gesloopt
 • Piazza San Michele: Piazza San Michele was vroeger het centrum van Lucca. In het midden van het plein, dat tevens een perfecte vierkante vorm heeft, staat de kerk van San Michele.
 • Basiliek van San Frediano: is een romaanse kerk op de Piazza San Frediano en is één van de meest bezochte kerken van Lucca.
 • Duomo di San Martino: is een kathedraal op de Piazza San Martino en is gewijd aan de heilige Martinus van Tours. De bouw van de kathedraal startte in 1060 maar de gevel werd pas in 1241 afgemaakt. De duomo di San Martino, in het Nederlands Sint-Maartenskathedraal, is eigenlijk nooit helemaal afgemaakt. Op de bovenkant hoort eigenlijk nog een top, die er uiteindelijk nooit gekomen is.
 • San Michele in Foro: is een kerk die aan de Piazza San Michele ligt. De kerk zelf is gebouwd in romaanse stijl en staat op de plaats waar vroeger het Romeinse forum was gesitueerd. De kerk staat vooral bekend om de mooie voorgevel, waardoor de San Michele in Foro wordt gezien als één van de mooiste kerken uit Toscane. Ook deze kerk werd niet volledig afgewerkt. Er werd zoveel geld besteed aan de voorgevel dat er voor de bouw van de rest van de kerk bijna geen geld meer over bleef.
 • De haven van Lucca: de haven van Lucca was vooral van belang voor de handel in zijde en voedselvoorziening, en aanvoer van stenen voor de bouw van de stadsmuur. Toen Lucca rond 1860 werd verbonden met een treinspoor verloor de haven echter haar betekenis.
 • Torre dell’Orologio: de Torre dell’Orologio is een toren van ongeveer vijftig meter hoog en is tevens de hoogste toren van Lucca.
 • Torre Guinigi: is samen met de Torre dell’Orologio één van de weinige torens die Lucca nog rijk is.
 • Station van Lucca: het station is ontworpen door de plaatselijke architect Vincenzo Pardini. Er rijden onder andere treinen naar Firenze en Pisa.
 • Aquaduct van Lucca: werd gebruikt voor watervoorziening en werd ontworpen door architect Lorenzo Nottolini. De werkzaamheden duurden van 1823 tot 1851. Het aquaduct is twaalf meter hoog en bestaat uit 460 pilaren.
 • Geboortehuis van Puccini: op 22 december 1858 werd de wereldberoemde componist Giacomo Puccini hier geboren. Je kan het huis in zijn originele staat bezoeken. Tevens zijn er partituren van Puccini aanwezig en kan je de mantel en witte sjaal waarin hij zich vaak kleedde bewonderen.
 • Palazzo Guinigi: werd gebouwd aan het eind van de 14de eeuw en is het laatste traditionele lokale romaans-gotische huis in Lucca.
 • Palazzo Mansi: is een adellijke residentie waar op de benedenverdieping tentoonstellingen plaatsvinden.
 • Palazzo Orsetti: stadhuis van Lucca.

Musea

 • Lucca Center of Contemporary Art
 • Museo della Cattedrale
 • Museo nazionale di Villa Guinigi
 • Museum of Villa Mansi
 • Orto Botanico Comunale di Lucca

Evenementen

 • Lucca is de thuishaven van de Lucca Comics and Games. Dit is de op twee na belangrijkste beurs voor stripboeken en spelletjes in Europa.
 • Ieder zomer vindt er ook een muzikaal evenement plaats, genaamd het Lucca Summer Festival.
 • In Juli en Augustus gaat er het Puccini Opera Festival door.

Lees verder

© 2013 - 2023 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; Commune di BargaBarga is een klein gehuchtje in het Toscaanse Italië. Het ligt in de buurt van Lucca en heeft een oud historisch centrum…
Toscane; Siena en overige bezienswaardighedenNaast de Duomo, de paleizen en zijn Palio heeft Siena, een stad in de Toscane van Italië, nog meer gebouwen die een bezi…
Coreglia Antelminelli, ToscaneToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…

De belangrijkste tempels van Bangkok: tradities en don’tsDe belangrijkste tempels van Bangkok: tradities en don’tsLekker op vakantie, dan kun je naar het zonnige Thailand gaan. De eerste halte onderweg is na een lange vliegreis hoofds…
Leuke manieren van vervoer in Bangkok, een dag veel bekijkenLeuke manieren van vervoer in Bangkok, een dag veel bekijkenBangkok is een veelzijdige stad, waarbij jong en oud van de rijke Thaise cultuur kan genieten. De stad met meer dan 8 mi…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucca_(stad)
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.