Italië: Volterra

Volterra is gelegen in de provincie Pisa in de Italiaanse stad, Toscane. Volterra trekt voornamelijk toeristen aan omwille van zijn Middeleeuwse karakter. Ook fans van de Twilight saga bezoeken de kleine stad graag omdat een gedeelte van het vampierverhaal zich in Volterra afspeelt.

Geschiedenis

Volterra werd al bewoond tijdens de 10de eeuw voor Christus en werd gesticht door de Etrusken. In de vijfde eeuw na Christus kreeg Volterra een bisschopszetel, waardoor de stad het centrum van de omgeving werd. De bisschoppen zetelden in Castello, waar later een Fortezza werd gebouwd. In het midden van de veertiende eeuw grepen de Florentijnen de macht en in 1530 werd de stad een deel van Toscane.

Algemeen

Volterra ligt op een heuvel met uitzicht op de Toscaanse heuvels in de omgeving. De stad heeft zo’n 11.000 inwoners en trekt jaarlijks veel toeristen omwille van zijn rijke verleden en zijn Middeleeuwse monumenten. Ook heeft Volterra veel bekendheid verworven via de Twilight boeken, die vooral populair zijn bij tienermeisjes.

Bezienswaardigheden

  • Duomo di Volterra: de Duomo beschikt over 13de eeuwse preekstoelen met gebeeldhouwde panelen en is gebouwd in romaanse stijl.
  • Palazzo dei Priori: de Palazzo dei Priori is het oudste stadhuis van Toscane en werd gebouwd tussen 1208 en 1254. De plaatselijke overheid zetelde hier in de Middeleeuwen.
  • Museo Guarnicci: hier kunt u overblijfselen van de Etruskische tijd terugvinden.
  • Romeins theater van Volterra: werd al gebouwd in de eerste eeuw voor Christus.
  • Fort van de Medici: wordt vandaag nog steeds gebruikt als staatsgevangenis.

Twilight

Al enkele jaren wordt Volterra bezocht door Twilight fans. De Twilight Saga, geschreven door Stephanie Meyer, speelt zich namelijk gedeeltelijk af in dit Toscaanse stadje. Aanvankelijk wist de schrijfster van de Twilight boeken niet van het bestaan van Volterra af. In de boeken schrijft ze namelijk over vampiers genaamd, de Volturi. Toen ze op het internet aan het rondsurfen was ontdekte ze dat er een stad bestond met de naam Volterra, en vanwege de gelijkenis in de namen ‘Volturi’ en ‘Volterra’ besloot ze dat Volterra de geschikte woonplaats was voor de Volturi. In het tweede deel van de Twilight saga, genaamd New Moon, denkt Edward dat zijn vriendin Bella dood is. Hij gaat daarom naar Volterra om er de Volturi uit te dagen hem te vermoorden. Zonder zijn Bella kan hij namelijk niet leven. Uiteindelijk wordt hij door Bella gered en weten ze samen aan de Volturi te ontsnappen.

De film van het gelijknamige boek is echter niet in Volterra opgenomen. De inwoners van Volterra waren tegen het feit dat de stad een toeristische trekpleister zou worden omwille van Twilight. Een ander Toscaans stadje, namelijk Montepulciano, heeft de filmploeg weten te imponeren en uiteindelijk is de film daar opgenomen. De inwoners van Volterra hebben het altijd belangrijk gevonden dat hun stad authentiek bleef. Ze wilden geen winkels met prullaria of extra pizzeria’s. Het was voor hun belangrijk dat Volterra zijn oorspronkelijkheid behield en geen filmdecor werd.

Bezoekers van de stad kunnen wel kiezen voor een speciale Twilight rondleiding met als motto van de gidsen: “Zij willen vampiers, wij geven Volterra.” De gidsen laten allerlei Middeleeuwse monumenten zien en eindigen dan in een gevangenis, waar iedereen een ‘bloederig’ rood drankje krijgt opgediend door iemand met een mantel om. Sinds de Twilight film New Moon in 2009 kende de stad al meer dan 50.000 extra hotelovernachtingen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Etrusken, een oude beschavingDe Etrusken waren een machtig volkje in Toscane van Italië zo ongeveer het laatste millennium v.Chr. Zij begonnen met he…
Toscane; VolterraEén van de Toscaanse stadjes waar nog Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn, is Volterra. Hier ligt even buiten de…
Boekverslag EclipseBoekverslag EclipseEclipse is het derde deel in de Twilight-serie. Het is tevens het derde deel van de schrijfster Stephenie Meyer. De vori…
Twilight boekenTwilight is een razend populaire serie fantasie/romantiek- romans die geschreven is door Stephenie Meyer. In dit artikel…

Leuke manieren van vervoer in Bangkok, een dag veel bekijkenLeuke manieren van vervoer in Bangkok, een dag veel bekijkenBangkok is een veelzijdige stad, waarbij jong en oud van de rijke Thaise cultuur kan genieten. De stad met meer dan 8 mi…
Kroatië - vol zon, zee, strand, cultuur en natuurKroatië - vol zon, zee, strand, cultuur en natuurKroatië grenst aan de landen Hongarije, Servië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. In het noordwesten van he…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Volterra
  • http://www.gudetoscana.com/nl/bezienswaardigheden/volterra/
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.