Kroatië - vol zon, zee, strand, cultuur en natuur

Kroatië - vol zon, zee, strand, cultuur en natuur Kroatië grenst aan de landen Hongarije, Servië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. In het noordwesten van het land heb je de hellingen van de Alpen en in het zuiden ligt de Atlantische oceaan.

Algemene Informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Republika Hrvatska
  • Taal: Kroatisch
  • Valuta: Kuna

Steden in Kroatië

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië. De stad ligt vlakbij de grens met Slovenië. Zagreb ligt tegen de rivier Sova aan en aan de berg Medvednica. In de omgeving van Zagreb zijn veel historische vondsten gedaan. De omgeving is dan ook al vanaf de prehistorie bewoond. In de omgeving kun je ook veel folklore klederdracht vinden en zijn er veel wandelmogelijkheden.

Zagreb zelf heeft veel bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Kathedraal van Zagreb, gebouwd in de neogotische stijl. Ook interessant is de TV Toren van Zagreb, die zoín 169 meter hoog is. De toren staat op een berg, dus je kunt de hele stad zien. In Zagreb zijn ontzettend veel musea en theaters. Als je wat te weten wilt komen over de geschiedenis van Zagreb en Kroatië, dan zijn de musea zeker de moeite waard. Ook heeft de stad veel eetgelegenheden.

In de stad Osijek zijn behoorlijk wat sporen van de oorlog te vinden. In sommige gevels zijn bijvoorbeeld kogelgaten te zien. Daarnaast zijn er verschillende kerken die bezocht kunnen worden. De stad Rijeka ligt aan de haven. De stad is belangrijk voor de economie van Kroatië en heeft veel mooie bezienswaardigheden. Ook het prachtige eiland Hvar is een bezoek waard!

Natuur

De natuur van Kroatië is schitterend. Voor wandelaars is het een ideaal land, want wandeltochten langs mooie meren en in prachtige bossen kunnen overal worden gemaakt. Er zijn bovendien meerdere nationale parken. Een van die parken is Nationaal Park Plitvicemeren met onder andere grotten, meren en watervallen. Ook zijn er de Krkawatervallen die een verval van 242 meter hebben in ongeveer zeven stappen.

Beste reistijd Kroatië

De beste tijd om naar Kroatië op vakantie te gaan is doorgaans van mei tot en met oktober. Het is dan zomer in Kroatië en de temperatuur is zeer aangenaam. Doorgaans kun je wel beter kiezen voor het najaar in plaats van de zomermaanden, omdat het in de zomer soms erg warm kan zijn. Je kunt er ook voor kiezen om dan de meeste activiteiten in de ochtenden te doen en ís middags te relaxen.

Klimaat van Kroatië

In Kroatië heerst een grote verscheidenheid aan klimaten. Er is een mediterraan klimaat langs de Adriatische kust tot een landklimaat in het binnenland. Gemiddeld genomen is het in de zomer 26 graden Celsius in de zomer. In de hooggelegen gebieden is het dan rond de 18 graden. In de winter kant het rond het vriespunt komen en kan er flink wat sneeuw vallen.

Reisdocumenten voor Kroatië

Voor een bezoek aan Kroatië heb je geen visum nodig. Wel moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs. Deze moet geldig zijn tot je weer terug bent in eigen land. Je dient ook een paspoort of identiteitsbewijs te hebben als je met de auto naar Kroatië reist. Heb je geen Nederlandse identiteit? Neem dan contact op met de ambassade voor meer informatie.

Gezondheid

Het wordt aangeraden om inentingen te nemen tegen DTP en Hepatitis A, maar deze zijn niet echt noodzakelijk. Raadpleeg wel altijd de huisarts of de GGD om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in Kroatië. De gezondheidszorg is goed in Kroatië en vergelijkbaar met die van Nederland. Slik je medicijnen? Neem dan wel een medicijnenpaspoort mee, omdat veel namen van medicijnen in Kroatië een andere naam hebben. Op een medicijnenpaspoort staat de medicatie in verschillende talen vermeld.

Kuna

In Kroatië wordt betaald met de Kuna. Er is briefgeld van 5, 10, 20, 50, 200, 500 en 1000 Kuna. Geldautomaten zijn vrijwel overal aanwezig in Kroatië. De creditcard wordt voornamelijk geaccepteerd in grote winkels, hotels en restaurants. Het is mogelijk om geld te wisselen bij banken. Ook reischeques kunnen hier prima gewisseld worden. De banken zijn doorgaans op doordeweekse dagen geopend.

Kroatisch

De Officiële taal die gesproken wordt in Kroatië is Kroatisch. Ze gebruiken in Kroatië het Latijnse alfabet, waardoor er soms vreemde onuitspreekbare worden ontstaan. Doorgaans kennen veel mensen in Kroatië ook wel wat Engels, maar dit is niet overal het geval. Het is daarom altijd verstandig om een taalgids aan te schaffen van de Kroatische taal. De bevolking zal het ook erg waarderen als je de moeite neemt om met ze te praten in hun eigen taal.

Verleden van Kroatië

Voor veel Kroaten is de geschiedenis van het land erg belangrijker. Ze bewaren de oude kastelen en burchten dan ook met veel zorgvuldigheid. Ook de folklore is nog steeds erg belangrijk in Kroatië. Nog steeds wordt er overal genoten van de echte volksmuziek. Vaak is er ook speciale kleding bij de volksmuziek, die bij de streek past waar de muziek vandaan komt.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Een stedentrip naar de hoofdstad van Kroatië: ZagrebEen stedentrip naar de hoofdstad van Kroatië: ZagrebZagreb is de hoofdstad van Kroatië en ligt in het in het noorden van het land. De stad beschikt over een rijke geschiede…
Reizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuigReizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuigWanneer je op vakantie gaat naar Kroatië zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf in dit land te verplaatsen. De ef…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

Italië: VolterraVolterra is gelegen in de provincie Pisa in de Italiaanse stad, Toscane. Volterra trekt voornamelijk toeristen aan omwil…
Tsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië is een land in Europa dat gelegen is tegen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Voor 1993 was T…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fjaka, Pixabay
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.