Een stedentrip naar de hoofdstad van Kroatië: Zagreb

Een stedentrip naar de hoofdstad van Kroatië: Zagreb Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en ligt in het in het noorden van het land. De stad beschikt over een rijke geschiedenis en is, dankzij de kleine historische binnenstad, een ideale stad voor een korte stedentrip. Vanuit Nederland en België vliegt u binnen anderhalf uur naar Zagreb. En vanaf het vliegveld bent u in nog geen dertig minuten in de binnenstad. Het centrum van Zagreb is erg levendig dankzij de tal van leuke cafés, restaurants, terrasjes en winkels. De stad beschikt tevens over tal van mooie bezienswaardigheden, waaronder ook een groot aantal musea. Bijzonder is dat de stad kan worden onderverdeeld in een (middeleeuwse) oude bovenstad en een moderne benedenstad.

Inhoud


De geschiedenis van Zagreb

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en heeft meer dan één miljoen inwoners. Hiermee is het de enige stad in Kroatië met meer dan één miljoen inwoners. De stad bestaat al sinds 1094, toen de toenmalige Hongaarse koning Ladislaus de Heilige er een bisdom stichtte op de heuvel Kaptol. Tot aan 1918 heette de stad Agram en lag het in Hongarije. In 1991 scheidde Kroatië zich af van Joegoslavië en werd Zagreb uitgeroepen tot de hoofdstad van Kroatië.

Zagreb in het heden

Zagreb is verdeeld in een oud gedeelte, de bovenstad, en een nieuw gedeelte, de benedenstad. In de bovenstad bevinden zich het parlement en de regering van Kroatië. Het is hier over het algemeen erg rustig, omdat hier bijna geen restaurants en winkels te vinden zijn. Als toerist is echter wel de moeite waard om dit deel van de stad te bezoeken. U kunt hier namelijk verschillende musea bezoeken en prachtige oude huizen zien. Vanaf hier hebt u tevens een prachtig uitzicht over Zagreb. U kunt in de bovenstad komen via de trappen in de kleine straatjes, of door gebruik te maken van de kleinste kabelbaan ter wereld. Deze kabelbaan is gelegen tussen Gradec en de benedenstad en brengt u razendsnel naar boven en weer naar beneden.

De benedenstad is pas gebouwd in de negentiende eeuw. In die tijd groeide de bevolking zo snel, dat er gebrek aan ruimte ontstond in de middeleeuwse bovenstad. Het werd dus noodzakelijk om Zagreb uit te breiden. De benedenstad is gebouwd in een rechthoekige hoefijzervorm en beschikt over brede lanen, veel parken en grote gebouwen. U vindt hier vele musea, winkels, restaurants en cafés.

Uitgaan

In Zagreb zijn tal van gezellige restaurants waar u voor weinig geld goed kunt eten. De Kroaten houden erg van gegrilde vis en gegrild vlees. Dit staat dan ook in de meeste restaurants op het menu. Daarnaast zijn er in Zagreb ook veel Italiaanse pizzeria’s en pastarestaurants te vinden. En voor een toetje kunt u terecht in één van de vele ijssalons die de stad rijk is.

Orient Expresscafé

Wanneer u na het eten nog een drankje wilt drinken kunt u in de benedenstad naar één van de vele cafés en terrassen. Eén van de meest bijzondere cafés hier is het Orient Expresscafé. Het café is ingericht als een restauratiewagon van een oude trein en is te vinden in de Teslastraat. En wanneer u zin heeft om te dansen, kunt u een bezoek brengen aan één van de clubs buiten het centrum van de stad. Deze zijn goed te bereiken met de taxi.

Bezienswaardigheden in Zagreb

Sint Stefanus kathedraal

De Sint Stefanus kathedraal stamt oorspronkelijk uit de middeleeuwen, maar werd in 1880 grotendeels verwoest tijdens een aardbeving. De Duitse architect Herman Bolle kreeg daarna de opdracht om de kathedraal opnieuw op te bouwen. Bij zijn ontwerp besloot hij het alleen net even wat anders te doen dan te doen gebruikelijk. Hij besloot namelijk om de twee torens van de kathedraal niet even lang te maken. De binnenkant van de kathedraal is erg sober en het meest bijzondere wat er te zien is, is de tombe van de heilige bisschop Alojzije Stepinac. Deze bisschop werd veroordeeld voor dwangarbeid tijdens het communistische regime voor Joegoslavië. Nog steeds komen er bijna dagelijks pelgrims bidden aan zijn graf.

Sint Marcusplein

Het Sint Marcusplein is het belangrijkste plein van Zagreb. Op het plein bevinden zich namelijk verschillende belangrijke instanties van Kroatië en Zagreb zoals het parlement, de regering, het hooggerechtshof en het oude stadhuis. Op het plein staat ook het waarschijnlijk meest opvallende gebouw van Zagreb: De Sint Marcuskerk.

Sint Marcuskerk

De Sint Marcuskerk is een opvallend gebouw in de bovenstad van Zagreb. Dit komt door de gekleurde dakpannen en het wapenschild van de stad Zagreb en het Koninkrijk wat op het dak van de kerk staat afgebeeld. Het vermoeden bestaat dat de kerk uit de veertiende eeuw stamt. De Sint Marcuskerk heeft door de eeuwen heen dan ook heel wat moeten doorstaan, zoals branden, aardbevingen en belegeringen. U kunt de kerk alleen bezoeken tijdens speciale gebeurtenissen.

Ban Jelacic plein

Het Ban Jelacic plein ligt in de benedenstad van Zagreb. Het plein is autovrij en het is er altijd erg druk. Het plein is ontstaan rond de zeventiende eeuw en werd toen Harmica genoemd. Pas jaren later is het vernoemd naar de vrijheidsstrijder Josip Jelacic. Op het plein bevinden zich verschillende historische gebouwen, een standbeeld van Josip Jelacic, terrasjes, restaurants en verschillende winkels. Hier vindt u tevens het kantoor van de toeristische dienst voor toeristische informatie.

De Dolac markt

De Dolac markt is de boerenmarkt van Zagreb. Op de markt worden zeven dagen per week groenten, fruit, vis en vlees verkocht. Maar u kunt hier ook handwerk producten zoals speelgoed en gebreide kleedjes kopen. De markt is zowel binnen als buiten en is te herkennen aan de vele rode parasols waaronder de standjes staan.

Musea

Voor de museumliefhebbers zijn er in Zagreb een groot aantal musea te vinden met uiteenlopende tentoonstellingen. Zo kunt u in Zagreb een museum vinden over de geschiedenis van Kroatië en Zagreb, maar ook een museum over verbroken liefdes.

Archeologisch museum

Het archeologisch museum beschikt over een collectie van zo’n vierhonderdduizend voorwerpen over onder andere de geschiedenis van Kroatië. Daarnaast beschikt het museum ook over voorwerpen uit Egypte (waaronder de oudste Etruskische teksten ter wereld), Romeinse stenenmonumenten en een muntenverzameling.

Mimara museum

Het Mimara museum beschikt over een kunstcollectie van zo’n 3700 verschillende kunstvoorwerpen. Hiervan zijn er zo’n 1500 permanent tentoongesteld. Hieronder bevinden zich ook kunstwerken van Rembrandt en Vincent van Gogh. Een groot deel van de kunstvoorwerpen komt uit de verzameling van de Kroatische kunstverzamelaar Ante Topic Mimara.

Museum of Broken Relationships

Dit is waarschijnlijk het meest bijzondere museum van Zagreb. Dit museum is ooit begonnen als een grap tussen twee ex geliefdes die beiden kunstenaar waren. Zij besloten een expositie te maken van de spullen die zij over hadden na hun relatie. En met behulp van de spullen van onder andere hun vrienden is de collectie uitgebreid. In 2011 heeft dit museum een award in ontvangst mogen nemen als het meest innovatieve museum van Europa.

Het Kroatisch museum voor Natuurwetenschappers

In dit museum is de grootste collectie van neanderthalers ter wereld te vinden. Deze neanderthalers zijn voornamelijk in de regio van Zagreb gevonden. Daarnaast zijn er ook nog prehistorische voorwerpen te zien.

Overige musea

Naast de voorgaande musea zijn er in Zagreb nog een groot aantal andere musea te vinden zoals bijvoorbeeld het technisch museum, het Kroatische museum voor de naïeve kunst, het etnografisch museum, het museum voor moderne kunst en nog veel meer.

Klimaat

Zagreb beschikt over een landklimaat. In de winter kan het erg koud worden. Het vriest er dan regelmatig, vooral in januari en december, en er valt veel neerslag in de vorm van regen en sneeuw. In de zomer is het er gemiddeld zo’n 26 graden en valt er weinig neerslag. De temperatuur kan oplopen tot boven de 30 graden, maar dit gebeurt echter zelden. De zomerperiode is dan ook een ideaal moment om een bezoek te brengen aan Zagreb.

Zagrebcard

Bij de toeristische dienst op het Ban Jelicaplein kunt u een Zagrebcard halen. Met deze kaart kunt u gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarnaast kunt u verschillende musea gratis of met korting bezoeken. En in verschillende cafés, restaurants, winkels en de bioscoop ontvangt u korting wanneer u gebruikmaakt van de Zagrebcard.

Algemene reisinformatie

 • De officiële taal van Kroatië is Kroatisch. Daarnaast wordt er ook Duits en Engels gesproken.
 • De nationale munteenheid van Kroatië is de Kuna.
 • Nederland en Kroatië liggen in dezelfde tijdszone. Er is dus geen tijdsverschil.
© 2017 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kroatië - vol zon, zee, strand, cultuur en natuurKroatië - vol zon, zee, strand, cultuur en natuurKroatië grenst aan de landen Hongarije, Servië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. In het noordwesten van he…
Kroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, het voormalige Joegoslavië, wordt steeds belangrijker als vakantieland. Het land is vrij goedkoop, de accommoda…
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…
Reizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuigReizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuigWanneer je op vakantie gaat naar Kroatië zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf in dit land te verplaatsen. De ef…

Hanga Roa op Paaseiland, Chili: meer dan moai en ahuHanga Roa op Paaseiland, Chili: meer dan moai en ahuPaaseiland is een naam waarbij iedereen meteen denkt aan mysterieuze stenen beelden en hoofden. Dit eiland ter grootte v…
Hulst in Zeeuws-Vlaanderen: Vestingstad en ReinaertstadHulst in Zeeuws-Vlaanderen: Vestingstad en ReinaertstadHulst is een stad in Zeeuws-Vlaanderen. Deze plaats wordt door velen beschouwd als de 'meest Vlaamse stad van Nederland'…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gardenews, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zagreb
 • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/kroatie/zagreb.htm
 • http://www.steden.net/kroatie/zagreb/
 • http://www.zagrebvoorbeginners.nl/
 • http://www.klimaatinfo.nl/kroatie/zagreb.htm
 • https://www.landenweb.nl/kroatie/zagreb/
 • http://www.weekendsteden.nl/stedentrip/kroatie/zagreb/bezienswaardigheden/
Mrvriend (23 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.