Kroatië, een oprukkende vakantiebestemming

Kroatië, een oprukkende vakantiebestemming Kroatië, het voormalige Joegoslavië, wordt steeds belangrijker als vakantieland. Het land is vrij goedkoop, de accommodaties goed en de kiezelstranden zijn er mooi. Ook op cultuur- en natuurgebied is er genoeg te beleven.

Algemene Informatie

 • Hoofdstad: Zagreb
 • Taal: Kroatisch. Met Italiaans, Duits en Engels kun je op de meeste plaatsen goed terecht
 • Munteenheid: Kuna, verdeeld in 100 lipa.
 • Religie: Rooms-katholiek
 • Klimaat: Landklimaat en Middellandse Zee-klimaat (Adriatische kust)
 • Beste reistijd: Mei tot en met oktober
 • Tijdverschil: Geen

Bezienswaardige plaatsen en gebieden

De grootste toeristentrekker in Kroatië is de kust. Deze kust is 2000 kilometer lang en bestaat uit rotsen en kiezelstranden. Zandstranden zijn zeldzaam. Achter de kust vind je meestal een fraai achterland met bergen en bossen. De bebouwing doet Italiaans aan.

Badplaatsen

Kroatië kent talloze badplaatsen, de bekendste zijn:
 • Umag
 • Novigrad
 • Vrsar
 • Rabac (kiezelstrand)
 • Lovran (kiezelstrand)
 • Crikvenica (zand- en grindstrand)
 • Selce
 • Novi Vinodolski

Zagreb

De hoofdstad van het land, gelegen aan de rivier de Sava. De stad kenmerkt zich door zijn Midden-Europees karakter.

Poreč

Leuk stadje met een jachthaven en de uit de 6e eeuw stammende Euphraiana-basiliek. Het strand bestaat hier uit betonplateaus met kiezels.

Vrsar

Bekende badplaats en tevens het grootste naturistenoord van Europa.

Rovinj

Deze autovrije stad is gebouwd in Venetiaanse stijl. Er is een grote jachthaven en een gezellige boulevad. Bezienswaardig is de St. Euphemiakerk.

Pula

Deze grote havenstad is bekend door het Romeinse amphitheater.

Opatija

Fraai ogende badplaats. Doordat in de 19e eeuw deze plaats al werd bezocht door aristocraten, heeft deze plaats een statig uiterlijk gekregen. Het is mooi gelegen tegen een heuvel. Opatija ligt aan de zogenaamde ‘Bloemenrivièra’ en het spreekt voor zich dat zich hier een mooie, subtropische begroeiing bevindt.

Rijeka

De grootste havenstad van Kroatië.

Krk

Krk is het grootste eiland in de Adriatische Zee. De gelijknamige hoofdstad biedt Romeinse stadswallen en een oude basiliek.

Plitvice

Dit Nationale Park is een absolute must-see. Het bestaat uit 16 meren die trapsgewijs onder elkaar liggen. Verder bestaat het landschap uit bos met schitterende watervallen. Het park is gelegen in de Dinarische Alpen.

Dubrovnik

Deze prachtig gelegen stad is een must-visit, zeker als je fan bent van Game of Thrones. De stad deed namelijk dienst als King's Landing, dus je zult hier verschillende herkenningspunten uit de serie tegenkomen.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antieke resten in het mediterrane IstriëAntieke resten in het mediterrane IstriëAan de kust van de Adriatische Zee, in het noordwesten van Kroatië ligt het schiereiland Istrië. Hier vind je de gezelli…
Vakantie in Istrië (Kroatië)Vakantie in Istrië (Kroatië)Istrië, een naam die je steeds vaker hoort. Steeds meer mensen gaan op vakantie in Kroatië. Istrië is het meest toeristi…
Bezienswaardigheden in en nabij RovinjBezienswaardigheden in en nabij RovinjRovinj is een pittoresk havenstadje gelegen in het zuidelijke deel van het schiereiland Istrië, waar het ultieme vakanti…
Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…

Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije is een geliefd maar veelbesproken vakantieland. Veel mensen (Nederlanders en Russen zie je er veel) vinden het h…
Portugal, zon, zee en strandPortugal, zon, zee en strandPortugal is al jaren een geliefde vakantiebestemming. Een stedentrip naar Lissabon is heel populair, maar het meest geli…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.