Vakantie in Istrië (Kroatië)

Vakantie in Istrië (Kroatië) Istrië, een naam die je steeds vaker hoort. Steeds meer mensen gaan op vakantie in Kroatië. Istrië is het meest toeristische gebied van Kroatië. Het is een erg mooie en leuke vakantiebestemming met prachtige kustplaatsen. Wat kun je er allemaal doen? Welke stadjes zijn de moeite waard om te bezoeken? Istrië is de meest westelijkste provincie van Kroatië. De grootste stad van Istrië is Pula en telt 82.000 inwoners. Heel Istrië telt zo’n 205.000 inwoners. Er wordt met een Čakavisch dialect gesproken in Istrië. Deze wijkt af van het Štokavisch dialect en het Hrvatski, die worden gesproken. Vaak wordt Italiaans begrepen door de bevolking, maar zelf spreken zij deze taal minder goed. Naast Pula, zijn er nog een hoop andere steden die je echt een bezoekje moet brengen als je in Istrië op vakantie bent.

Romeinse tijd in Pula

Pula is het zuidelijkst gelegen stad die ook meteen de grootste stad van Istrië is. De stad is al meer dan 3000 jaar oud. In deze stad zijn nog een aantal bouwwerken te vinden uit de Romeinse tijd. Bijvoorbeeld het amfitheater. Hier werden vroeger gladiatorgevechten gehouden. Ook werden er mensen voor de wilde dieren gegooid. Na het verbod op dit soort gevechten, werd het een marktplaats. Vandaag de dag wordt het amfitheater gebruikt voor concerten, festivals en opera’s. Jack Johnson, Leonard Cohen en Elton John hebben hier bijvoorbeeld wel eens opgetreden. Pula is een belangrijke havenstad voor Istrië. Naast historische bezoekjes, is Pula een uitstekende stad om lekker te shoppen of uit te gaan.

Bruisende historische stad: Porec

Dit is een levendig havenstadje aan de westkust van Istrië. Er wonen zo’n 25.000 Kroaten in deze stad. In de zomermaanden is het erg druk in Porec, veel toeristen overnachten hier in een van de velen hotels, campings of particuliere appartementen. De stad en de omgeving tellen in de zomer miljoenen mensen! In Porec zijn genoeg uitgaansmogelijkheden. Aan de kust van Istrië zijn veel watersportgelegenheden. Zo kun je kano’s en waterfietsen huren, en voor de mensen die het leuk vinden kun je zelfs een ritje maken op een bananenboot.

Naast toeristisch, is de stad ook historisch. De Euphrasius basiliek is een basiliek die gebouwd is in de 6e eeuw. Deze basiliek wordt beschermd door UNESCO. Het is een mooie kerk, ingericht met mozaïek en veel kunstwerken. Door het oude centrum van Porec kun je lekker wandelen. Ook tijdens de wandeling zal je veel historische gebouwen tegen komen. De straatjes zijn smal en je vind er leuke winkeltjes. Het Regionale Museum van Porec is ook een bezoekje waard. Hier vind je een grote verzameling prehistorische en middeleeuwse voorwerpen. Ook is er een afdeling over de Tweede Wereldoorlog.

Rustige oude vissersstad Novigrad

Net iets ten noorden van Porec, ligt Novigrad. Novigrad was een vissersdorp, maar is uitgegroeid tot een vakantieoord. Deze stad is wel een stuk rustiger dan bijvoorbeeld Porec en Pula. In Novigrad kan je meer genieten van de rust. Het heeft een leuk boulevard, met winkeltjes, visrestaurants en terrasjes. De stad heeft haar middeleeuwse uiterlijk goed behouden. Om het oude centrum staan stadsmuren en er is een fort bewaard gebleven. Novigrad heeft de schoonste zee in dit deel van het Middellandse Zeegebied. Novigrad staat ook bekend om de kwalitatieve olijfolie.

Romantiek in Rovinj

Een sfeervolle, historisch stadje gebouwd op een heuvel. Het stadje is in de oudheid gekenmerkt door de Romeinen en Venetianen. Huizen zijn tot aan het water gebouwd, zonder boulevard er omheen. Doordat de stad op een heuvel gebouwd is, kent het leuke sfeervolle en smalle straatjes. In deze straatjes/steegjes vind je kleine (kunst)winkeltjes. Er zijn een hoop zelfgemaakte producten te koop, o.a. sieraden en schilderijtjes. In Rovinj is ook de Sint-Eufemiakerk te vinden. Deze mooie kerk kent veel Venetiaanse kenmerken. ’s Avonds is het erg leuk om bij een van de cafeetjes aan het water iets te gaan drinken. Die cafeetjes hebben kussentjes geplaatst op de rotsen, waardoor je aan het water kunt genieten van een prachtig uitzicht op de zee, maan, boten en waar je tegelijkertijd van een heerlijk koude Ožujsko Pivo kunt genieten.

De parel: Rabac

Aan de oostkust van Istrië, vind je dit leuke toeristische stadje. Rabac, de parel van Kvarner. Kvarner is de baai waar Rabac omheen loopt. Rabac ligt in een dal. Het uitzicht over deze baai is prachtig. Helder blauwe zee en de groene hellingen. Vanuit Rabac kan je leuke excursies maken. Bijvoorbeeld een excursie naar het mooie en grote eiland Cres, of een boottocht, maar ook zijn er genoeg bootjes die je zelf kunt huren om langs de kus van Rabac te varen. Rabac is een knus plaatsje, waar je lekker even van een ijsje kunt genieten of een lekkere verfrissende duik kunt nemen in de heerlijke zee.

Zandstranden van Medulin

Medulin is een populair stadje bij de toeristen. Dit komt vooral doordat Medulin één van de weinige stadjes is met een zandstrand van maar liefst 1 km. Zandstranden zijn vrij zeldzaam in Istrië, het grootste deel is kiezelstrand of plateau.

Cultuur in Umag

Dit is ook een oud stadje. Je vindt hier veel cultuur en geschiedenis. Oude kerkjes, kastelen, torens, je vind het hier allemaal in het oude centrum. De natuur rond Umag is ook schitterend. Je kunt hier ook goed fietsen, wandelen of paard rijden door de goede paden. Umag wordt ook wel het sportcentrum van Kroatië gezien, omdat hier elk jaar een groot tennistoernooi gehouden wordt.

Schitterende watervallen in Nationaal park Plitvice meren

Het is een stuk rijden vanuit Istrië, maar wel echt de moeite waard. Dit park bestaat uit zestien kleine meren. Deze meren gaan over in watervallen. Het is een groot watervallenpark met wel negentig watervallen. De bron van de rivier Korana, bevindt zich in dit park. Door het kalk, is het water prachtig turquoise blauw gekleurd. Het gebied om de meren heen is dichtbebost. Er zijn ook grotten en mooie bloemenvelden in het park. In het park wonen zelfs bruine beren en wolven! Ook kun je er zeldzame vogels spotten. Je kunt verschillende routes volgen. Ook is er de mogelijkheid om met een treintje rond het park te rijden.
Het park is groot, dus zorg dat je genoeg water bij je hebt en goede schoenen draagt.

Safari in Nationaal park Brijuni

Dit park ligt tegenover Fazana. Het is een eilandengroep die bestaat uit veertien eilanden. Dit park was erg populair onder de Europese Elite. Presidenten, koningen, koninginnen en beroemde acteurs bezochten dit park graag. Vanuit Fazana kun je met een excursie naar dit eiland. Op het eiland is een safari park met exotische dieren. Ook zijn er veel sportmogelijkheden, zoals tennis, boogschieten en golf.
© 2014 - 2024 Xurya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antieke resten in het mediterrane IstriëAntieke resten in het mediterrane IstriëAan de kust van de Adriatische Zee, in het noordwesten van Kroatië ligt het schiereiland Istrië. Hier vind je de gezelli…
Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…
Kroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, het voormalige Joegoslavië, wordt steeds belangrijker als vakantieland. Het land is vrij goedkoop, de accommoda…
Bezienswaardigheden in en nabij RovinjBezienswaardigheden in en nabij RovinjRovinj is een pittoresk havenstadje gelegen in het zuidelijke deel van het schiereiland Istrië, waar het ultieme vakanti…
Bronnen en referenties
  • http://croatia.hr/nl-NL/Homepage
Xurya (15 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.