Antieke resten in het mediterrane Istrië

Antieke resten in het mediterrane Istrië Aan de kust van de Adriatische Zee, in het noordwesten van Kroatië ligt het schiereiland Istrië. Hier vind je de gezellige mediterrane sfeer in plaatsen als Umag, Porec, Rovinj, Pula, Medulin, Rabac en Vrsar, die alles in huis hebben voor een geslaagde vakantie. Daarnaast zijn in Istrië nog veel resten uit het Romeinse rijk te vinden. Veel Nederlanders weten dit gebied ís zomers dan ook te vinden. Zandstrand vind je hier niet veel, de kust is tamelijk rotsig. Op veel plaatsen zijn betonnen platforms aangelegd met trappen naar het, veelal kristalheldere, water. Wij verbleven op een grote camping bij Rovinj en hebben van daaruit Pula, Porec en het Limski Kanaal bezocht. In dit artikel geef ik mijn ervaringen weer.

Rovinj

Rovinj, een voormalig eiland, is echt een prachtige stad, die jarenlang onder Venetiaanse heerschappij heeft gestaan. Die Venetiaanse invloed zie je nog duidelijk terug in de huizen met hun terra cotta daken. De Italiaanse invloed is hier veel meer aanwezig dan in andere stukken van Kroatië.

Vlakbij de haven is het gezellige Trg Marsala Tita. Rond dit plein vind je allerhande cafeetjes en restaurants met leuke terrasjes. Vanaf het plein loop je via de Balbi-boog naar de oude binnenstad. De Balbi-boog is een oude stadspoort uit de zeventiende eeuw. Daarachter ligt de oude binnenstad met smalle straatjes en oude panden. Aan het plaveisel is duidelijk te zien dat de stad al heel oud is. Het is door alle voetstappen die er honderden jaren overheen zijn gegaan gewoon gepolijst en daarmee spekglad geworden. Zeker als het geregend heeft. Ook opvallend in de oude binnenstad van Rovinj is het grote aantal ateliers en galerieën die hier gevestigd zijn.

De Grisiastraat is een van de bekendste winkelstraten. Deze straat loopt stijl omhoog naar het hoogste punt van de stad, waar de St. Euphemiakerk staat. Doordat deze kerk gebouwd is in de achttiende eeuw en later weer verbouwd, is hier een mengeling van verschillende bouwstijlen ontstaan. Naast de kerk staat de campanille van bijna zestig meter hoog. Vanaf deze klokkentoren, die een opvallende gelijkenis heeft met de klokkentoren op het San Marcoplein in Venetië, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Porec

Porec is een heel oude stad die al in de Romeinse tijd kuurgasten aantrok, zoals uit resten van antieke bouwwerken is gebleken. Een van de highlights van Porec is de Euphrasius-basiliek. Deze kerk uit de zesde eeuw heeft prachtige oude frescoís en Byzantijnse mozaïeken, die erg mooi bewaard zijn gebleven.

Dwars door de stad loopt de Decumanus, een oude Romeinse weg die zijn oorspronkelijke naam heeft gehouden. Aan beide zijden van deze weg zie je prachtige paleizen uit de Venetiaanse tijd en oude Romaanse huizen. Heel bijzonder is bijvoorbeeld het Romaanse huis van de twee heiligen, zo genoemd door de twee stenen heiligenreliëfs tegen de gevel. De Decumanus is een gezellige winkelstraat die eindigt op het Trg Marafor: het voormalige Romeinse forum, een plein met oleanders en oude huizen. In een perk zie je resten van zuilen en fundamenten van een oude tempel liggen.

In het Sineiestadspaleis is het Regionale Museum van Porec gevestigd. Dit museum, het oudste van heel Istrië, is geopend in 1884 en zeker de moeite van een bezoek waard. Je ziet hier ongeveer 2000 prehistorische, antieke en middeleeuwse cultuurhistorische en etnografische voorwerpen. Heel opvallend is het Hermesmonument met stenen olijven en druivenplukkers.

Pula

Ook Pula heeft het nodige uit de Romeinse tijd overgehouden. Het belangrijkste is naar mijn idee het Amfitheater, waar in de Romeinse tijd al plaats was voor 23.000 toeschouwers. Dit amfitheater, gebouwd onder keizer Augustinus, was een van de vijf grootste van het Romeinse rijk. Ook nu worden hier nog regelmatig optredens en concerten gehouden.

Pula heeft nog verschillende oude stadspoorten, zoals de Slavoluk Sergijevaca of Sergiusboog uit 29 voor Christus. Deze boog werd gebouwd ter ere van drie notabelen, die allen Sergius heetten en is zonder meer de mooiste. Daarnaast zijn er nog de Herculespoort en de Porta Gemina, die uit twee poorten naast elkaar bestaat.

Ook hier is nog een Forum te vinden, dat al in de tijd van keizer Augustus een functie had als centrale plaats. Het Forum van Pula is een van de best bewaard gebleven Fora uit de Romeinse tijd. Hier zijn nog diverse bouwwerken in stand gebleven, zoals de Augustustempel. Het raadhuis is weliswaar minder oud, maar gebouwd op antieke fundamenten.

Limski Kanaal

Het Limski Kanaal is een diepe zeearm die ongeveer tien kilometer ten noorden van Rovinje het land inloopt. Aan het Limski Kanaal is een grot, die heeft gediend als decor in een Karl May film. Op veel plaatsen worden boottochten aangeboden, die het kanaal invaren en eindigen met een barbecue aan boord of bij een van de visrestaurants. Erg leuk om te doen en erg mooi om te zien: prachtige hoge rotsformaties en steile begroeide bergwanden langs het kanaal.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…
Pula, een Kroatische stad met vele Romeinse monumentenPula, een Kroatische stad met vele Romeinse monumentenEen stad die bekend staat om zijn vele monumenten uit de Romeinse tijd is de stad Pula, een belangrijke universiteitssta…
Vakantie in Istrië (Kroatië)Vakantie in Istrië (Kroatië)Istrië, een naam die je steeds vaker hoort. Steeds meer mensen gaan op vakantie in Kroatië. Istrië is het meest toeristi…
Het amfitheater in Pula (Istrië)Wie het pittoreske Kroatische plaatsje Pula op Istrië bezoekt kan niet om het amfitheater heen. Dit imposante bouwwerk s…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.