Pula, een Kroatische stad met vele Romeinse monumenten

Pula, een Kroatische stad met vele Romeinse monumenten Een stad die bekend staat om zijn vele monumenten uit de Romeinse tijd is de stad Pula, een belangrijke universiteitsstad in het bestuurlijke centrum van het schiereiland Istrië in Kroatië. De stad was in het jaar 425 een bisschopszetel. In de zesde en zevende eeuw werd Pula opnieuw een belangrijke plek van de Byzantijnse vloot. Voor toeristen zijn er talloze historische gebouwen te bewonderen.

Amfitheater van Pula

De belangrijkste bezienswaardigheid van Pula is het amfitheater. Dit gebouw is een van de laatst overgebleven amfitheaters uit de Romeinse tijd. Vroeger werden er in het amfitheater van Pula gladiatorengevechten gehouden en was er ruimte voor 23.000 bezoekers. Tot ver in de vijftiende eeuw bleef het amfitheater fier overeind staan. Daarna werden stenen uit het gebouw gebruikt voor de bouw van onder meer een kasteel. Generaal Marmont, de Franse gouverneur van de Illyrische provincies liet het amfitheater herstellen. Het gebouw kreeg een nieuwe functie voor onder meer concerten, opera’s en filmfestivals. Het theater heeft nu nog ruimte voor 5.000 bezoekers. De buitenmuur van het amfitheater is goed bewaard gebleven. In de ondergrondse gangen van het theater zijn archeologische vondsten te zien. De arena had in zijn glorietijd een lengte van 67 meter en een breedte van 541 meter. Het amfitheater is dagelijks te bezoeken van 9.00 uur tot zonsondergang.

Boog van de Sergii (Slavoluk obitelji Sergijevaca)

Pula heeft een boog die in de eerste eeuw is gebouwd. Salvia Postuma Sergia gaf daar opdracht voor. De boog heeft een bas-reliëf waarop een door paarden getrokken strijdwagen is te zien.

Maria van Formosakerk (Kapela Marije Formoze)

De Maria van Formosakerk is een Byzantijnse kerk. Bijzonder is de vorm van het Griekse kruis dat ooit de functie van een kapel had.

Franciscuskerk (Sv. Frane)

Een prachtige kerk is de witte Franciscuskerk. Het gebedshuis is neergezet in de dertiende eeuw. Op het hoofdaltaar staat een houten veelluik. In de gangen van het klooster kunt u vondsten van de Romeinse keizertijd bewonderen.

Kathedraal (Katedrala)

De kathedraal van Pula is opgedragen aan Maria en is in de vijfde eeuw gesticht. In de zeventiende eeuw werd het gebouw neergezet zoals het nu nog zichtbaar is. Voor de klokkentoren zijn stukken steen gebruikt het amfitheater.

Nicolaaskerk (Sv. Nikola)

De Nicolaaskerk werd in Pula neergezet in de zesde eeuw. Sinds de vijftiende eeuw wordt de kerk gebruikt door orthodoxe christenen. Mooi om te zien zijn de iconen uit de vijftiende en zestiende eeuw die de Nicolaaskerk nog steeds bezit.

Kasteel en Historisch Museum van Istrië (Povijesni muzes Istre)

Bezoekers aan Pula kunnen niet heen om het Kasteel en Historisch Museum van Istrië. Dit kasteel is gebouwd in de vorm van een ster en telt vier bastions. Venetianen zijn verantwoordelijk voor de bouw. Dichtbij het kasteel liggen resten van een theater uit de tweede eeuw.

Archeologisch Museum van Istrië (Arheološki Muzej Istre)

Het Archeologisch Museum van Istrië zit in een voormalige Duitse school in een park. Het museum herbergt stukken uit vervlogen tijden, van de prehistorie tot de middeleeuwen. Zichtbare items zijn onder meer bouwfragmenten, mozaïeken, altaren, Romeinse vondsten en brokstukken van Slavische graven. Dit museum is zeer interessant voor liefhebbers van geschiedenis.

Tweelingpoort (Dvojna vrata)

Deze statige Tweelingpoort is overgebleven uit de tweede en derde eeuw en telt twee bogen en een fraaie fries. In de buurt bevinden zich resten van een oude stadsmuur van Pula.
© 2012 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het amfitheater in Pula (Istrië)Wie het pittoreske Kroatische plaatsje Pula op Istrië bezoekt kan niet om het amfitheater heen. Dit imposante bouwwerk s…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Het amfitheater van Trier in DuitslandHet amfitheater van Trier in DuitslandEen bijzonder bouwwerk uit de Romeinse tijd, net buiten de binnenstad staat het amfitheater. Zowel van buiten als van bi…
Istrië, tijdloze bestemmingIstrië, tijdloze bestemmingHet Kroatische Istrië is een nog altijd populaire bestemming aan de Adriatische Zee die gemakkelijk bereikbaar is en een…

Nachtclubs in TokyoDe Japanse hoofdstad is niet alleen overdag een interessante plaats, waar veel te doen en te zien is, Tokyo is ook een b…
Weer, temperatuur en weersverwachting SevillaSevilla is een prachtige stad. De weersverwachting valt doorgaans positief uit. Zowel de zeer zonnige zomer, het aangena…
Bronnen en referenties
  • Kroatië, Capitool Reisgidsen, Van Reemst, Uitgeverij Unieboek/Het Specrum BV, 2011
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.