Mijn Venetiaanse highlights

Mijn Venetiaanse highlights Venetië is een stad die enorm tot de verbeelding spreekt. Erg mooi en sfeervol. Heel uniek met alle kanalen en gondels. Maar ook heel erg druk en toeristisch. Toch zijn ook hier heel mooie plekjes te vinden waar je niet over de hoofden loopt. Om sfeer te proeven is het heel leuk om over het Canal Grande te varen en te slenteren over het San Marcoplein met de gelijknamige basiliek, het Dogenpaleis en de Campanile Klokkentoren. En niet te vergeten alle duiven. Ook de Rialtobrug en de Brug der Zuchten, waar de gevangenen voor het laatst naar buiten konden kijken voordat ze de kerker in gingen. Dit zijn de echte trekpleisters van Venetië.

Gondelwerf

Maar ook Venetië kent plaatsjes die nog niet zo overspoeld worden door toeristen. De gondelwerf Rio San Trovaso in Dorsoduro is zo’n plek, waar je niet alle nationaliteiten van de wereld tegenkomt. Dit is één van de oudste werven in Venetië. Hier zie je de Venetianen aan het werk en op een nog tamelijk traditionele manier gondels maken.

Burano en Murano

Als je wat meer tijd hebt in Venetië is het ook zeker de moeite waard met de vaporetto, naar een van de andere eilanden te gaan, zoals Burano, Murano of San Michele. Burano is bekend om het kant, de kantklostechnieken en de vrolijk gekleurde huizen. Op Murano vind je glasblazerijen, een glasmuseum en kun je allerlei prachtig Muraans glas kopen. Muraans glas is wereldwijd bekend. Deze eilanden zijn wat minder toeristisch en hier zie je wat meer van het dagelijks leven in Venetië. Wij zagen bijvoorbeeld een bruidsstoet die in gondels naar de kerk gevaren werd.

San Michele

San Michele of voluit Isola di San Michele is een heel bijzonder eiland. Ooit was dit een gevangeniseiland, maar sinds ongeveer 150 jaar is het de Venetiaanse begraafplaats. Ook de vaporetto heeft hier een halte. De begraafplaats beslaat het hele eiland. Hier liggen verschillende beroemdheden begraven, zoals de componist Igor Stravinsky en de Nederlandse schrijver Eduard Douwes Dekker (Multatuli) en zijn vrouw. Het is een prachtige begraafplaats omgeven door cypressen, met veel groen en opvallend veel bloemen op de graven.

Carnaval

Wie de kans heeft om tijdens het carnaval in Venetië, dat daar twaalf dagen duurt en eindigt op dinsdagavond voor de aswoensdag, te zijn, kan een heel bijzondere carnavalsviering meemaken. Het Venetiaanse carnaval heeft ieder jaar een ander thema. Voor 2012 is dat: ‘la vita è teatro. Tutti in maschiera. Of te wel: het leven is een theater en iedereen is gemaskerd. Verkleden heeft hier een heel andere betekenis dan bij het Nederlandse carnaval. De Venetianen dragen dan maskers en daarbij passende prachtige kostuums. Ook kent het Carnaval een aantal rituelen, zoals een openingsoptocht die wordt aangevoerd door de gevleugelde leeuw. De eerste twee dagen zijn er voornamelijk bals waar de deelnemers in historische kostuums verwacht worden.

Een ander ritueel is de il volo dell ‘angelo. Vanaf de Campanile op het San Marcoplein vliegt een ‘engel’ naar beneden. Het blijft altijd een groot geheim wie de ‘engel’ van het jaar is. Vaak zijn het bekende personen, zoals actrices, filmsterren of zangers. Tijdens het carnaval zijn er overal in de stad feesten, theatervoorstellingen en bals. Maar het hart van deze voorstellingen bevindt zich op het San Marco plein. Erg mooi om te zien is ook de gondeloptocht over het Canal Grande. De gekostumeerde en gemaskerde deelnemers komen in een lange optocht met gondels over de kanalen naar het San Marcoplein waar als afsluiting vuurwerk wordt afgestoken.

De Venetiaanse maskers zijn wereldberoemd en zijn het hele jaar door te koop. De prijzen variëren enorm, sterk afhankelijk van de plek waar je ze koopt. De originele maskers zijn van papier maché gemaakt, maar je ziet ook wel goedkopere van een kunststof.

Vogalonga

Ook erg leuk om een keer te zien is de Vogalonga. Dit is een boottocht die jaarlijks in mei in Venetië plaatsvindt. Iedereen met een niet gemotoriseerd vaartuig kan hieraan meedoen. Deze race over ongeveer 30 kilometer is halverwege de jaren zeventig ontstaan als een vorm van protest tegen de overlast van powerboats. Het parcours start bij het San Marcoplein en voert over verschillende kanalen en langs allerlei historische gebouwen, bereikt halverwege Burano en eindigt tegenover het San Marcoplein.

Ooit lokaal begonnen trekt het nu deelnemers uit de hele wereld. De laatste jaren deden er ruim 1500 boten mee. De Vogalonga is geen wedstrijd; alle deelnemers ontvangen een certificaat en een medaille. Het is een eerbetoon aan de stad en de lagune. In 2012 vindt de Vogalonga op 27 mei plaats. Het is een prachtig gezicht om zoveel roeiboten bij elkaar te zien in de lagune en zeker een aanrader om heen te gaan.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Venetiaans glas uit MuranoEigenlijk klopt de term Venetiaans glas niet. Het meeste glaswerk dat die naam draagt komt namelijk uit Murano. Bestuurl…
Carnaval vieren in NederlandCarnaval vieren in NederlandIn Nederland wordt carnaval voornamelijk onder de rivieren gevierd en in België vrijwel overal. We hebben het hier verde…
Hoe is carnaval ontstaan?Hoe is carnaval ontstaan?Hoe is carnaval ontstaan? Elk jaar wordt er in delen van Nederland carnaval gevierd. Mensen trekken verkleedkleren aan.…

Monaco, het op één na kleinste landje ter wereldMonaco, het op één na kleinste landje ter wereldMonaco wordt al gauw geassocieerd met het casino van Monte Carlo en de Grand Prix. Maar er zijn veel meer leuke dingen t…
Curaçao, een heel bijzonder eilandNa zo’n elf uur vliegen vanaf Schiphol kom je in een tropisch stukje Nederland. Een Caribisch eiland met alle ingrediënt…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.