Reizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuig

Reizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuig Wanneer je op vakantie gaat naar Kroatië zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf in dit land te verplaatsen. De efficiëntste manieren zijn per auto, per bus en via veerdiensten. De treinverbindingen zijn in Kroatië nog niet zo goed. Reizen met de trein duurt veel langer dan een rit met de bus of een auto. Voor wie verre afstanden binnen Kroatië wil afleggen kan vliegen ook een alternatief zijn.

Autorijden

Regels en gebruiken

Kroatië is een land dat goed met de auto begaanbaar is. Wel gelden er net als in Nederland specifieke regels. Gemotoriseerd verkeer maakt gebruik van de rechterkant van de weg. Het dragen van de autogordel is verplicht. Binnen de bebouwde mag niet harder worden gereden dan vijftig kilometer per uur, buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur en op de snelweg mag 130 kilometer per uur worden gereden. De verkeersborden zien er hetzelfde als uit op andere plekken in Europa. Op verschillende snelwegen moet tol worden betaald, dat geldt onder meer voor de routes Zagreb-Karlovac, Zapresic-Krapina, Varaždin-Gorican, Zagreb-Oprisavci en Rijeka-Dlenice. Parkeren in steden kan naast de weg of op grote parkings. Tankstations zijn in Kroatië tussen 07.00 en 20.00 uur geopend. In Kroatië zijn de gewone benzinemerken te koop, zoals Eurosuper 95 en Eurosuper 98.

Auto huren in Kroatië

Kroatië heeft vele autoverhuurbedrijven, zeker in de buurt van toeristische steden en vliegvelden. Lokale bedrijfjes hanteren lagere tarieven dan grote internationale namen als Avis en Hertz. Die laatste bedrijven hebben wel het voordeel dat je de auto vaak op een andere plek weer kan inleveren. Dit is natuurlijk wel tegen extra betaling. De wegenwachtservice in Kroatië heet HAK en is bereikbaar op nummer 987 voor pechgevallen. Zij kunnen kleine reparaties uitvoeren of een auto naar de dichts bijzijnde garage slepen. Ook geeft HAK informatie over tolheffingen, omleidingen, brandstofprijzen en routes. Het algemene nummer van HAK is 01-4640800.

Reizen met de bus

Wie in Kroatië geen gebruik van de auto wil of kan maken, kan uitwijken naar het busvervoer. Kroatië beschikt over een groot netwerk van busroutes. Tussen grote steden bestaan rechtstreekse goede buslijnen. Ook veel steden en dorpen worden door elkaar verbonden met busroutes. Op de langere routes rijden vaak ook nachtbussen. Belangrijk om te weten is dat veel buschauffeurs naast het Kroatisch geen andere taal spreken. Om onduidelijkheden te voorkomen is het daarom aan te raden enkele woorden en zinnetjes Kroatisch te leren om misverstanden te voorkomen. Bij lokale busstations hangen de vertrek- en reistijden van de bussen.

Reizen met de trein

Het Kroatische spoorwegennetwerk is hopeloos verouderd. De trein is dan ook geen populair vervoermiddel in het voormalige Joegoslavische land. Op het spoorwegennet zijn bijna alle steden van Kroatië aangesloten. Alleen de stad Dubrovnik heeft geen station. Reizen met de trein duurt vaak langer dan met de bus.

Reizen met de veerpont

Wie langs de kust van Kroatië reist kan het beste met de veerpont reizen. Er zijn verschillende routes waar grote en kleine veerboten varen. Op grote boten is het mogelijk om met een auto of zelfs met een camper of caravan aan boord te gaan. De ponden doen alle grote plaatsen langs de kust aan. Kroatië telt vele eilandjes. Er bestaan tussen de eilanden en vaste land van Kroatische zogenaamde eilandveerponten. Er zijn vele routes uitgezet. De veerpontroute Jablanac-Mišnjak doet bijvoorbeeld het eiland Rab aan en de route Lopar-Baška het eiland Krk. Het is handig om voor aanvang van de reis te kijken welke veerpont uw eiland aandoet. In juli en augustus varen de veerponten veel. Buiten het hoogseizoen is dat aanzienlijk minder. Wie zonder auto, caravan of camper reist, kan ook gebruik maken van de catamarans die onder meer varen vanaf Split naar diverse eilandjes. Voor meer informatie over de veerdiensten kunt u contact opnemen met het Kroatische bedrijf Jadrolinija.

Reizen met vliegtuig

Kroatië telt drie belangrijke vliegvelden: Zagreb, Dubrovnik en Split. Vanaf deze steden kan worden gevlogen naar kleine luchthavens. Vanuit deze drie grote vliegvelden wordt er gevlogen naar de Kroatische steden Zadar, Rijeka (op het eiland Krk) en Pula. Het vliegveld op het eiland Braĉ wordt enkel in de zomermaanden gebruikt. Vliegen is duur en is vaak niet de comfortabelste manier van reizen in Kroatië.

Belangrijke telefoonnummers

Vliegvelden

Braĉ: 021-559711
Osijek: 031-339339
Pula: 052-530105
Rijeka: 051-842040
Zadar: 023-313311

Autoverhuur

Avis: 01-4836006
Budget: 01-4554936
Hertz: 01-4846777

Bus

Autobusni Kolodvor Zagreb: 060-313333

Treinen

Hrvatske Zeljeznice 060-333444

Veerponten

Jadrolinija: 051-4873307
© 2012 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reizen met openbaar vervoerReizen met openbaar vervoerEr zijn verschillende manieren van openbaar vervoer. Dit kan wat verwarring opleveren. Vandaar dit artikel. In dit artik…
Naar Londen! Trein, vliegtuig of boot?Wie denkt dat Parijs de meest romantische stad van Europa is, kan dit stellig heroverwegen. Londen doet deze titel namel…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Het openbaar vervoer in NoorwegenNoorwegen wordt een steeds populairder vakantieland, vooral door de ongerepte wilde natuur. Niet alleen via de weg, maar…

Het Griekse eiland, EviaEvia, in andere talen ook wel Euboea genoemd, is een langgerekt eiland met een kustlijn van 600km. Je vindt er zowel toe…
Conímbriga bij Porto: grootste Romeinse opgraving PortugalConímbriga is een historische site. Het is een van de meest uitgebreide overblijfselen van een Romeinse nederzetting in…
Bronnen en referenties
  • Kroatië, Capitool Reisgidsen, uitgeverij Van Reemst, 2011
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.