Het Utrechtpad etappe 1: Utrecht (De Dom) – Werkhoven

Het Utrechtpad etappe 1: Utrecht (De Dom) – Werkhoven Het Utrechtpad is één van de vele Streekpaden die Nederland rijk is. Streekpaden zijn rondwandelingen in een bepaalde streek, die bestaan uit meerdere etappes. Het Utrechtpad is in totaal 162 kilometer lang en is opgedeeld in negen etappes, die ook afzonderlijk van elkaar gelopen kunnen worden. De totale wandeling begint en eindigt bij de Domtoren in Utrecht. Deze eerste etappe brengt je van hartje Utrecht binnen 17 kilometer verrassend snel naar het boerenland rondom de stad en eindigt in Werkhoven.

Centrum Utrecht

De Domtoren

De wandeling begint recht onder de Utrechtse Domtoren, die gebouwd werd tussen 1321 en 1382. Deze toren is met 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland en kan beklommen worden samen met een gids.

Oude Gracht

Vanaf de domtoren voert de route langs de grachten richting de rand van de stad. In de diepe Oude Gracht is nog goed te zien dat het waterpeil vroeger veel hoger stond. Toen het water zakte, ontstonden binnen de bestaande grachten nieuwe oevers waar opnieuw een kade werd aangelegd. Aan die kade konden vrachtschepen lossen, daarom werden kelders van de grachtenpanden doorgetrokken naar de kade. Nu kun je vaak lekker eten in de restaurants die zich in deze kelders hebben gevestigd.

Utrecht uit

Jaagpad

Vanuit het centrum steekt de wandeling de singel over, en verlaat daarmee het centrum van Utrecht. Je wandelt nu het Jaagpad langs de Kromme Rijn op. Dit jaagpad werd vroeger gebruikt door mensen of paarden om trekschuiten voort te trekken. Het jaagpad voert je verder Utrecht uit en kronkelt naast de rivier richting het boerenland buiten de stad.

Richting Bunnik

Buiten de stad voert de wandeling door de beboste kade van de rivier richting Bunnik. Hier loop je door het Landschap van Amelisweerd, dat bestaat uit bossen, boomgaarden en weilanden. De bossen zijn in de 17e en 18e eeuw geplant.

Amelisweerd

Het landhuis Oud Amelisweerd werd gebouwd in 1770. De naam van dit landhuis en het omliggende landschap zijn afkomstig van een ridder die Amelis heette. Een weerd (afkomstig van waard of weert) is een eiland of stuk land dat onderloopt bij hoog water (denk bijvoorbeeld aan uiterwaarden langs een dijk).

Kasteel Rhijnauwen

Dit kasteel langs de route maakt onderdeel uit van natuurgebied Amelisweerd, je komt het zo’n twee kilometer voor Bunnik tegen aan de overkant van de Kromme Rijn. In dit 18e-eeuwse landhuis doet sinds 1933 dienst als Stayokay hostel. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Bunnik

De wandeling gaat langs de rand van Bunnik en blijft de Kromme Rijn volgen. Deze rivier was vroeger veel ruiger, maar in 1122 werd een dam aangelegd bij Wijk bij Duurstede en sindsdien stroomt het meeste water via de Lek naar zee. De Kromme Rijn werd daarna vooral gebruikt als afwatering en voor vracht en verkeer. Je volgt de rivier helemaal om Bunnik heen. Het landschap wordt steeds minder bossig en je komt langs steeds meer weilanden.

Beverweert

Bij Kasteel Beverweert wijkt de route af van de rivier en leidt door een stuk bos horende bij het landgoed richting de provinciale weg. Het laatste stuk van de wandeling gaat over een lange laan richting het einde van deze etappe: de bushalte Provincialeweg. Van hieruit vertrekken regelmatig bussen terug naar Utrecht Centraal Station.

Lees verder

© 2017 - 2024 Jessicalake, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Kromme Rijn: een riviertje dwars door stad en landDe Kromme Rijn: een riviertje dwars door stad en landIn de provincie Utrecht stroomt de Kromme Rijn, een riviertje dat loopt van Wijk bij Duurstede tot de stad Utrecht. De r…
Wandelen in Amelisweerd en RhijnauwenWandelen in Amelisweerd en RhijnauwenAmelisweerd en Rhijnauwen zijn twee landgoederen tussen Utrecht en Bunnik gelegen aan de Kromme Rijn. Voor veel Utrechte…
Het Utrechtpad etappe 6: Scherpenzeel – AmersfoortHet Utrechtpad etappe 6: Scherpenzeel – AmersfoortRondom de gehele provincie Utrecht loop het 162 kilometer lange Utrechtpad. In totaal bestaat dit lange-afstandswandelpa…

7 Tips voor uitjes met kinderen op Texel7 Tips voor uitjes met kinderen op TexelAan de westkant van Texel ligt een uitgestrekt strand. Water en zand doen het over het algemeen altijd goed bij kinderen…
Paleis Soestdijk, van koninklijke residentie tot hotelPaleis Soestdijk, van koninklijke residentie tot hotelLangs de N221 tussen Soest en Baarn staat Paleis Soestdijk. Een imposant gebouw met een koninklijke historie. Het paleis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Flickr (CC BY-2.0)
  • Wandelnet, https://wandelnet.nl/traject/sp-13-01-utrecht-de-dom-werkhoven, bezocht op 31-10-2017.
Jessicalake (14 artikelen)
Laatste update: 02-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.