Vakantie in Ahaus op een paar kilometer over de Duitse grens

Vakantie in Ahaus op een paar kilometer over de Duitse grens Wanneer je bij Enschede de grens over gaat naar Duitsland dan liggen er verschillende leuke kleine steden zoals Ahaus. Er is in de omgeving zoveel te zien en te beleven dat een korte vakantie of een lang week-end beslist aan te raden is. Een wandeling rondom het kasteel is leuk. Ook een bezoek aan het museum is aan te raden. Het is mogelijk om de fiets mee te nemen in de fietsbus die in de zomermaanden in de hele omgeving rijdt.

Ahaus ligt vlak over de grens

Ahaus is gelegen op veertien kilometer over de grens van Nederland bij Enschede. De stad heeft anno 2020 ongeveer 40.000 inwoners en bestaat reeds 1000 jaar. De naam Ahaus is afkomstig van de term Haus an der Aa. Dit riviertje loopt door de stad en loopt parallel aan de 100 Schlösser-route. Ahaus bestaat uit vijf stadsdelen die verspreid liggen in het gebied. Alstätte, Graes, Ottenstein, Wessum en Wüllen. De stad vormt het middelpunt van het district Borken.

Welke bezienswaardigheden kan men vinden in Ahaus

In Ahaus bevindt zich het prachtige Barokschloss wat dateert uit 1690. Dit slot bevindt zich in het centrum van de stad en er is een prachtig wandelgebied om heen die de Schlossgarten wordt genoemd. Hier is ook de jeu de boules baan en het oude theehuis. In het park en bij het slot worden regelmatig concerten gegeven. In de torenwoningen van het kasteel bevindt zich het Torhausmuseum die de historie laat zien van de bewoners in vroegere tijden. Het Schoolmuseum is eveneens hier gevestigd en laat historische gebruiksartikelen zien. De Waterburcht werd gebouwd van 1689 tot 1695 door Vorst-bisschop Friedrich Christian von Plettenburg. Het werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest maar naar oude tekeningen weer opgebouwd.

Winkelen en uitgaan

Het kleine winkelcentrum is gevestigd in een voetgangersgebied zodat je hier op je gemak rond kunt kijken. Er zijn een paar aardige boetiekjes en diverse lunchrooms. Vooral het Schlosscafé met haar prachtige terras is een bezoekje waard.

Sportvoorzieningen en wandelen

In de nabijheid van de stad bevinden zich het zwembad met binnen- en buitenbad, golfbad en grote ligweide met sportfaciliteiten. In Alstätte ligt midden in de prachtige natuur een 27 holes golfbaan met een hotel. In de directe omgeving bevinden zich twee uitkijktorens. Men kan een rondvaart maken bij de Haarmühle door de natuur. Er is een gezondheidspas in het bos met twaalf stations voor rek- kracht- en bewegingsoefeningen. Nordic walking is mogelijk op 25 bewegwijzerde wandelwegen, wandelen, joggen en lopen kan men in de bosgebieden rondom Ahaus. Ook kan men een huifkartocht boeken wat er leuk is als men iets te vieren heeft.

Fietsen en fietsroutes in Munsterland

Fietsen zijn te huur in Ahaus en er zijn fietskaarten verkrijgbaar. Tevens rijdt er in de omgeving gedurende zomermaanden een fietsenbus met aanhanger zodat men gemakkelijk een wat grotere afstand kan fietsen en evt. met de bus terug kan rijden.

Fietsroutes bij Ahaus

 • Aansluiting op de 100 Schlösser-route. 1400 km. dwars door Munsterland
 • Westmunsterland route 300 km. in de regio Borken en Nederland
 • Flamingoroute Door diverse natuurgebieden met uitkijktorens naar de flamingokolonie.
 • Salztangente ongeveer 80 km. langs de Duits-Nederlandse grens

Bezichtiging kaasmakerij en klompendorp Wessum

Aan de Duits-Nederlandse grens is een Nederlandse kaasmakerij te bezoeken waar men alles te weten kan komen over Frau Antje . Tevens is er de mogelijkheid om eigen producten te kopen van de boerderij op het stadsdeel Graes zoals eieren, gevogelte, jam, likeur en seizoensgroenten. In het klompendorp Wessum is het beroep van klompenmaker nog in ere gehouden.

Overnachtingsmogelijkheden

Er zijn in Ahaus tien hotels. Daarnaast zijn er een aantal particuliere kamer verhuurders waar men vanaf 20 euro per nacht per persoon kan overnachten. Ook zijn er vakantiehuisjes/-appartementen te huur. Wil men met caravan of camper Ahaus bezoeken dan zijn er acht plaatsen met aan- en afvoerstation op de kermisplaats gelegen op 300 meter vanaf het centrum.

Fietstochten voor meerdere dagen naar de smokkelpaadjes

Er zijn veel verschillende routes die starten in Ahaus met twee dagen waarbij men bijv. een avonturentocht kan boeken en in het hooi kan overnachten. Ook is er een vier daagse tocht die over oude smokkelpaadjes naar Nederland gaat en waarbij een kaasmakerij en een klompenmakerij wordt bezocht. In een zes daagse tocht kan men fietsen langs burchten, kastelen en herenhuizen.

Dagtrips

Een paar voorbeelden van een aantal dagtrips met groepen te maken vanuit Ahaus zoals:
 • Dagtrip klompen en koffie
 • Dagtrip puur cultuur
 • Dagtrip heide- en moeraswandeling
 • Twee landen tocht met wijnproeverij

Dagtrip klompen en koffie

Hierbij start men met koffie en daarna volgt een stadsbezichtiging. Met een touringcar gaat men de klompenmakerij bezoeken. Daarna naar het oude landgoed Haarmühle waar men koffie met gebak geserveerd krijgt. Er is dan nog tijd voor een wandeling alvorens men weer terug gaat naar Ahaus.

Dagtrip puur cultuur

Op deze trip bezoekt men de barok Waterburcht en het kerkgebouw. Dan gaat men per touringcar naar het klooster Asbeck hier krijgt men een rondleiding door het historisch museum en het klooster. De trip eindigt met een koffietafel in een typisch Munsterlandse Gaststätte.

Dagtrip Heide- en moeraswandeling

Men start met een ontbijtbuffet, vervolgens gaat men onder leiding van een gids wandelen door het Duits-Nederlandse grensgebied waar smokkelverhalen verteld worden. Bij terugkeer in het Landgasthof Haarmühle en is er koffie met gebak.

Twee landen tocht met wijnproeverij

Hierbij maakt men per touringcar een rit naar het Zwillbrocker Venn in Vreden waar men een wandeling maakt. Daarna naar de Nederlandse grens met een bezoek aan het openluchtmuseum Erve-Kots waar men oude ingerichte boerderijen kan bewonderen, stallen en een houtskoolbranderij. Daarna wordt er boerengolf gespeeld. Tenslotte is er een bezoek aan een Nederlandse wijngaard.

Voor informatie over Ahaus en omgeving kan men zich wenden tot: Verkehrsverein Ahaus Hier kan men ook de diverse dagtrips boeken, afhankelijk van het seizoen. Tevens geeft de vereniging Naturmonumenten in Nederland ook tips en een brochure over activiteiten in deze omgeving. Men kan een bezoek brengen aan restaurant Haarmuehle of het museum Erve-kots te Lievelde.

Lees verder

© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pretparken in Nordrhein Westfalen DuitslandPretparken en attractieparken zijn in Duitsland over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Veel van die parken zijn v…
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
De Maasduinen natuurgebied in LimburgIn het uiterste noorden van Limburg ligt het natuurgebied de Maasduinen (4200 ha, waarvan Staatbosbeheer 800 ha beheert)…

Openluchtmuseum Arnhem, leuk uitje voor jong en oudOpenluchtmuseum Arnhem, leuk uitje voor jong en oudIn het openluchtmuseum Arnhem kunt u kennis maken met het leven en tradities van verleden tot niet zo heel lang geleden.…
Loro Parque op Tenerife: Orca Ocean, Planet Penguin & meer!Loro Parque op Tenerife: Orca Ocean, Planet Penguin & meer!In het noorden van het Canarische Eiland Tenerife is het dierenpark Loro Parque gelegen, bij de plaats Puerto de la Cruz…
Bronnen en referenties
 • Verkehrsverein Ahaus.
 • https://www.haarmuehle.de/nl/vrije-tijd.php
 • https://www.ervekots.nl/nl/dagje-uit-de-achterhoek
 • https://www.geheimoverdegrens.nl/event/
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 29-09-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.