De stad Rheine; over de Nederlandse grens met mooie omgeving

De stad Rheine; over de Nederlandse grens met mooie omgeving Rheine is een stad, niet ver over de Nederlandse grens aan de A1 richting Osnabrück. De stad is gelegen aan de rivier de Eems en heeft een interessante historie en een prachtig natuurgebied. Loop eens over het marktplein en ontdek de historische hoekjes. Na een bezoek aan de stad is het erg leuk om het recreatiegebied met kleine dierentuin Bentlage te bezoeken wat aan de rand van de stad ligt. Maar pas wel op voor de los lopende aapjes.

Ligging

De stad Rheine is gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Gelegen aan de rivier de Eems. Er worden hier regelmatig leuke feesten gevierd en het gebied is in trek bij Nederlanders. Mensen die hun vakantie doorbrengen in Twente of omgeving zullen vaak een uitstapje willen maken over de grens. Rheine is zeer geschikt om met de fiets te bezoeken. De fietsbus neemt fietsers mee in de zomer naar de omliggende plaatsen. Men kan hier winkelen en wandelen.

Historie en Cultuur van Rheine

Rheine heeft een interessante geschiedenis. Op 15 augustus 1327 verleende Lodewijk de tweede, Bisschop van Münster en Landgraaf van Hessen stadsrechten aan Rheine. Tijdens de periode van de industrialisatie rond 1850 kwam de stad tot bloei. De stad groeide vooral door de uit Twente overgekomen textielindustrie alsmede door de zoutwinning. De ligging van deze stad aan de Eems is bijzonder mooi. Er is veel aandacht geschonken aan de historie en de cultuur van deze stad.

Marktplein

Het marktplein draagt ook nu nog het karakter van een middeleeuwse stad. Het plein is omgeven door oude koopmanshuizen en er zijn nu talrijke bistro's en restaurants.Van hier kan men via het voetgangersgebied door de stad slenteren en aardige boetiekjes bezoeken.

St. Dionysiuskerk

De bouw van deze katholieke parochiekerk nam maar liefst 120 jaren in beslag. Het is een laatgotische hallenkerk met een waardevol interieur.De kerk dateert uit 1520.

Het Kannegieterhuis

Dit mooie koopmanshuis werd aan het einde van de middeleeuwen over de stadsgracht heen gebouwd. In het oude pand is nu het stadsarchief gevestigd.

Het Sträterische huis

Een van de mooiste en statige oude huizen van de stad werd rond 1800 gebouwd en deze werd lang als modernste en voornaamste huis van Rheine beschouwd.

Nepomuk standbeeld

De originele brug uit 1691 met zijn gemetselde pijlers werd in 1980 vervangen door een betonnen constructie. Hier stond het standbeeld van de heilige Johannes Nepomuk maar dit werd vernield in de tweede wereldoorlog. Thans is een kopie geplaatst, terwijl het gerestaureerde originele beeld gedateerd uit 1735 zich in het stadsmuseum bevindt.

De Bönekerskapel

Deze kapel werd in 1484 geschonken door de toenmalige gouwgraaf Johannes Grüter en was bestemd voor de armlastige en zieke burgers van de stad.

Het oude stadhuis

Het oude stadhuis was oorspronkelijk een klooster van de Franciscanen. Het dateert uit 1662. Tot 1811 bevond zich aan de nu open achterkant de kloosterkerk.

Het Falkenhof- Museum

Het stadsmuseum vormt samen met de mooi aangelegde tuin een geheel. In het museum vindt men, archeologische vondsten, een wapenverzameling, schilderijen van met Rheine verbonden schilders en kunstvoorwerpen van de 14e tot de 20e eeuw.

Fietsroutes vlak over de grens

Vanaf de oevers van de Eems lopen wandel- en fietsroutes naar het recreatiegebied Bentlage.
Hier bevinden zich drie routes:
  • De zoutroute
  • De cultuurroute
  • De natuurroute

Bentlage iets buiten de stad gelegen

Reeds in de middeleeuwen werd zout gewonnen in Bentlage. Hoe dit in zijn werk ging kun je zien als je van de zoutziederij wandelt naar het klooster Bentlage. De middeleeuwse gebouwen van de Kruisheren herbergen een museum waar relikwieën van Europese betekenis worden tentoongesteld. Tentoonstellingen, concerten, lezingen en symposia worden hier verzorgd. Op het terras aan de Eems is het goed vertoeven met een drankje.

Natuurdierenpark

Het Natuurdierenpark is zeker een bezoek waard. Vrij rondvliegende ooievaars zijn hier te zien en tevens lopen ook apen vrij rond in dit eerste apenbos van Duitsland. Het dierenpark is het gehele jaar geopend. Ook zie je pinguïns die dicht bij de mensen komen en het is grappig om deze dieren zo vrij te zien. Het park is niet erg groot maar heeft wel veel variatie en is erg leuk om met kinderen te bezoeken. Naast het natuurdierenpark is een gedeelte waar apen vrij rond lopen. Maar deze zijn heel brutaal dus moet je goed op je spullen passen want regelmatig zie je een aap met een fototoestel er vandoor gaan.

Recreatiegebieden rond Rheine

  • Stadspark
  • Walshagenpark
  • Waldhügel

Het Stadspark

Het Stadspark zowel als het Walshagenpark bevatten een speeltuin, mini-golfbaan en mooie wandelpaden. In het stadspark worden iedere zondag stadspark concerten gegeven in de periode van mei tot september. In deze omgeving heeft men aan ruimte geen gebrek. Alles is royaal. Ook de Waldhügel is een bezoek waard. Hier groeien 900 verschillende planten. Er zijn mooie wandelingen te maken en vanaf twee uitzichttorens heb je een schitterend uitzicht. Deze stad is zeker een bezoek waard en men kan hier zeker een korte of langere vakantie doorbrengen. Hotels en restaurants zijn er in overvloed. Een camping is te vinden in het nabij gelegen Salzbergen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierenweetjes - ApenOver apen zijn er heel wat interessante weetjes te vertellen. Wist je bijvoorbeeld wat de kleinste aap ter wereld is, wa…
De rots van GibraltarVanuit het zuiden van Spanje zie je de rots van Gibraltar hoog boven het landschap uit torenen. Deze Britse kroonkolonie…
Rhodos, een leuk plekjeRhodos, een leuk plekjeRhodos een Grieks eiland waar heel veel over te vertellen valt. Een eiland met veel mooie en leuke plekken. Rhodos met v…

Mount St. Helens: een absolute belevenis!Voor iedereen die eens iets anders wil dan een vakantie aan het strand in Spanje of Turkije, bestaan gelukkig legio moge…
Basiliek San ClementeBasiliek San ClementeIn hartje Rome is de basiliek San Clemente te vinden. Het is een relatief onbekendere basiliek, maar zeker de moeite waa…
Bronnen en referenties
  • Brochure van Verkehrsverein Rheine
Reactie

Jelle, 09-07-2011
Erg lezenswaardig en informatief!
Alleen mis ik wat informatie over campings en vakantiehuisjes in de buurt van Bentlage, ik hoor het graag
Met hartelijke groet,
Jelle van der Meulen Reactie infoteur, 09-07-2011
Dank voor de reactie
De informatie die in het artikel staat is afkomstig van het Verkehrsverein van Rheine en uit eigen waarneming. We gaan regelmatig winkelen en wandelen in Rheine. Er is bij het Verkehrsverein geen informatie gegeven over campings en vakantiehuisjes. Zelf wonen wij in Bad Bentheim. Daar is wel een mooi resort van de Roompot., ligt op ongeveer 16 km. afstand.
Succes met het zoeken.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.