Hangbruggen: Europabrücke in Zwitserland en meer

Hangbruggen: Europabrücke in Zwitserland en meer Als je over een hangbrug komt sta je er vermoedelijk niet bij stil dat die maar op enkele pijlers rust. Voor de rest worden dikke kabels gebruikt waar de brug als het ware 'aan hangt'. Over de hele wereld verspreid zijn hangbruggen te vinden: dit zijn hangbruggen voor het verkeer, maar ook hangbruggen speciaal voor wandelaars en zelfs bruggen voor bungeejumpen komen voor. Veel bruggen zijn van solide materialen gemaakt, maar in armere landen komen ook veel touwbruggen voor. Ook in Europa zijn diverse hangbruggen zoals de Grote Belt-hangbrug in Denemarken. In Zwitserland - vlakbij het plaatsje Randa - is in 2017 's werelds langste hangbrug voor wandelaars geopend: de Charles Kuonen Brücke. Deze brug wordt ook wel de Europabrücke genoemd.

Inhoud


Ontstaan hangbrug

In bijvoorbeeld armere landen was het erg tijdrovend om van de ene kant van de oever naar de andere kant te komen. Men moest dagenlang lopen of in het ergste geval een gevaarlijke rivier oversteken. Daarop werden hangbruggen gemaakt. Deze bruggen bestonden - en bestaan in deze landen - veelal uit touwbruggen; een bepaalde vorm van een hangbrug. Maar niet alleen voor voetgangers is een hangbrug erg handig. Dit is ook het geval voor verkeer. In plaats van hele stukken om te rijden, of het nemen van een veerpont, kan men sneller via een hangbrug naar de andere kant van een oever rijden. Dit is onder andere het geval bij de Hardangerbrug over het Eidfjord in Noorwegen.

Wat is een hangbrug eigenlijk

Een hangbrug is een brug waarbij een grote overspanning behaald kan worden. Zo'n brug bestaat uit één of twee (hoge) pijlers. Deze pijlers rusten op de grond. Tussen deze pijlers is een dikke kabel gespannen, hieraan zitten kleinere kabels die ervoor zorgen dat het wegdek blijft 'hangen'. Denk maar aan de Golden Gate Bridge bij San Francisco of de Storebælt-brug bij Denemarken.

Verschillende soorten hangbruggen

Een hangbrug kan voor verschillende soorten doeleinden worden gebruikt, namelijk:
 • een hangbrug voor het wegverkeer
 • hangbrug voor voetgangers
 • hangbrug voor bungeejumpen

Pijlers hangbrug voetgangers / Bron: ©ottergraafjesPijlers hangbrug voetgangers / Bron: ©ottergraafjes

Uitstraling

Een hangbrug voor het verkeer ziet er meestal anders uit dan een hangbrug voor wandelaars. Bij deze laatstgenoemde hangbruggen zijn de pijlers klein, terwijl de pijlers voor een hangbrug voor het verkeer vele malen hoger zijn. Hangbruggen voor het verkeer bestaan uit staal en beton, terwijl een hangbrug voor voetgangers kan bestaan uit touw (touwbrug) of staal. Hierbij kan er weer verschil bestaan in het 'wegdek'. Dat kan bestaan uit houten planken, maar ook roosters worden gebruikt.

Eerste hangbrug

Al in 1824 werd de toentertijd langste hangbrug ter wereld gebouwd. Dat was de Menai-hangbrug in Groot-Brittannië. Vanaf begin 1900 kwamen er wereldwijd meer hangbruggen. Landen probeerden elkaar te overtroeven met de langste hangbrug ter wereld. Amerika heeft lang op nummer 1 gestaan, maar werd uiteindelijk overtroefd. Ze gingen zelfs over hun eigen records heen. Hun eerste hangbrug was de Brooklyn Bridge bij New York (1883), deze werd opgevolgd door de Williamsburg Bridge (1903), Bear Mountain Bridge (1924), George Washington Bridge in New York (1931) en in 1937 werd dit de Golden Gate Bridge in San Francisco.

Instorten Tacoma Narrows Bridge

Dat een hangbrug ook last kan hebben van wind, bewees de Tacoma Narrows Bridge in Amerika. De brug werd in 1940 in gebruik genomen, maar al vrij snel stortte deze brug in. Op dat moment stond er een harde wind en uit opgedoken beelden is te zien dat de brug eerst enkele minuten heen en weer zwiept en vervolgens instort. Het instortten ontstond door resonantie. In 1950 werd een nieuwe hangbrug gebouwd en in 2007 kwam er nog een hangbrug naast. Het betreft dus een dubbele hangbrug.

Top-10 langste hangbruggen voor verkeer (2020)

Over de hele wereld genomen zijn er veel hangbruggen, maar een aantal hiervan staan in de top-10:
 1. Akashi-Kaikyo-brug - hangbrug in Japan (1998)
 2. Xihoumenbrug - hangbrug in China (2009)
 3. Storebælt brug - hangbrug over de Grote Belt in Denemarken (1998)
 4. Osman Gazibrug - hangbrug in Turkije (2016)
 5. Yi Sun-sin-brug - hangbrug in Zuid-Korea (2012)
 6. Runyangbrug - hangbrug in China (2005)
 7. Vierde Nanjing Yangtzebrug - hangbrug in China (2012)
 8. Humber Bridge - hangbrug in Groot - Brittannië (1981)
 9. Yavuz Sultan Selimbrug - hangbrug in Turkije (2016)
 10. Jiangyinbrug - hangbrug in China (1999)

Opvallend

Uit bovenstaande top-10 blijkt dat Azië sterk vertegenwoordigd is met lange hangbruggen. De nummer 1 staat al sinds 1998 bovenaan, maar er is een kans dat deze van de eerste plek wordt verdreven. In Turkije wordt namelijk een hangbrug gebouwd - Çanakkale 1915-brug - en naar verluidt zou deze wel eens de langste hangbrug ter wereld kunnen worden. De prognose (anno 2020) is dat deze brug, met een spanwijdte van 2.023 meter, in 2023 klaar is.

Bruggen in Scandinavië

Wat verder opvalt is dat er zich één hangbrug in Scandinavië bevindt en dat deze tevens op de derde plek staat. Naast deze brug zijn er nog meer hangbruggen in Scandinavië. Een tweetal voorbeelden hiervan zijn:
 • Hardangerbrug - hangbrug over het Eidfjord in Noorwegen (2013)
 • Øresundbrug - deels een hangbrugverbinding tussen Denemarken en Zweden (2000)

Øresundbrug Zweden / Bron: ©ottergraafjesØresundbrug Zweden / Bron: ©ottergraafjes
Hardangerbrug Eidfjord Noorwegen / Bron: ©ottergraafjesHardangerbrug Eidfjord Noorwegen / Bron: ©ottergraafjes
Storebælt brug / Bron: ©sodrafStorebælt brug / Bron: ©sodraf

Hangbruggen voor wandelaars in de Alpen

Naast hangbruggen voor verkeer zijn er ook diverse hangbruggen voor wandelaars. Deze bevinden zich onder andere in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze landen wedijveren met elkaar wie de langste hangbrug ter wereld heeft. Sinds juli 2017 is dit Zwitserland. Even daarvoor was Duitsland nog het land met de langste hangbrug ter wereld.

Duitsland

In Duitsland zijn niet veel hangbruggen. De hangbruggen die er zijn, zijn veelal voor het verkeer. Er zijn echter wel twee hangbruggen voor wandelaars. Dat zijn de Titan-RT en de Geierlay.

Hangbrug Titan-RT in de Harz

Op 7 mei 2017 is de langste hangbrug van Duitsland geopend. Deze brug ligt in de Harz, in het Rappbodetal. De brug heeft de naam Titan-RT. De brug is even de langste hangbrug voor wandelaars ter wereld geweest.

Gegevens brug:
 • 458,5 meter lang
 • hangt 100 meter boven de grond
 • is 1,20 meter breed
 • het loopvlak bestaat uit stalen roosters

Openingstijden en toegang

De brug is dagelijks van 08.00-22.00 uur geopend, mits de windkracht het toelaat. Tot windkracht 6 is de brug namelijk geopend. Helaas moet je betalen om op de brug te komen.

Overige activiteiten
Naast het wandelen over de brug en de omgeving zijn er nog andere activiteiten. Hiervoor moet apart worden betaald. Deze activiteiten bestaan uit:
 • het huren van een bootje waarmee je op het stuwmeer kunt varen
 • bungeejumpen vanaf de brug (Gigaswing)
 • gezekerd voorwaarts naar beneden lopen over de stuwmuur (Wallrunning)
 • gezekerd als een vogel naar beneden vliegen via een kabel (Megazipline)

hangbrug Geierlay vlakbij Mörsdorf / Bron: ©ottergraafjeshangbrug Geierlay vlakbij Mörsdorf / Bron: ©ottergraafjes

Hangbrug Geierlay in de Hunsrück

In de Hunsrück vlakbij het plaatsje Mörsdorf ligt de hangbrug Geierlay. Op 30 mei 2015 werd met de bouw begonnen en 130 dagen later werd de brug in gebruik genomen. De feestelijke opening was op 3 en 4 oktober 2015. De brug is een onderdeel van de wandelroute Geierlayschleife. Toegang tot de hangbrug is kosteloos.

Gegevens brug:
 • 360 meter lang
 • hangt 100 meter boven de grond
 • 85 centimeter breed
 • het loopvlak bestaat uit houten planken

Oostenrijk

Er zijn in Oostenrijk meer hangbruggen dan in Duitsland. Oostenrijk heeft ook even de langste hangbrug ter wereld gehad. Dat was de hangbrug Highline 179 bij Reutte.

Highline 179 bij Reutte

De brug werd in november 2014 geopend. De hangbrug is de verbindingsroute tussen Ruïne Ehrenberg en Fort Claudia en hangt boven de weg naar de Fernpass.

Gegevens hangbrug
 • 406 meter lang
 • hangt 114,60 meter boven de grond
 • 1,20 meter breed
 • het loopvlak bestaat uit stalen roosters

Openingstijden en toegang

De brug is dagelijks geopend van 08.00-22.00 uur. Voor deze brug moet entree worden betaald en er mogen maar maximaal 500 personen per keer op de brug.

Drakenbrug bij Babydorp Trebesing / Bron: ©ottergraafjesDrakenbrug bij Babydorp Trebesing / Bron: ©ottergraafjes

Andere hangbruggen

De andere hangbruggen zijn onder andere:
 • Golden Gate Bridge van de Alpen bij Saalbach-Hinterglemm
 • Drakenbrug bij Babydorf Trebesing
 • Hangbrug Stubnerkogel bij Bad Gastein
 • Dachstein hangbrug bij Dachstein Gletscher
 • Holzgauer hangbrug in het Lechtal
 • Hangbrug Maurer Rinne bij Längenfeld

Zwitserland

Zwitserland heeft sinds juli 2017 de primeur. Zij hebben de langste hangbrug ter wereld voor wandelaars. Hiermee hebben ze het stokje overgenomen van Duitsland. 's Werelds langste hangbrug (anno eind juli 2017) is de Charles Kuonen hangbrug, beter bekend als de Europabrücke.

Charles Kuonen hangbrug/ Europabrücke

Deze hangbrug ligt bij het dorpje Randa en is een onderdeel van de 3-daagse wandelroute Europaweg. Deze route gaat van Zermatt naar Grächen of Gasenried. De hangbrug vervangt een andere hangbrug (oude Europabrücke) die in 2010 door een steenlawine is vernietigd. De huidige brug hangt een stuk hoger om zo de kans op steenslag te verminderen. Je kunt uitsluitend te voet bij de brug komen. Vanuit Randa betreft het een redelijk pittige, maar mooie wandeling van 2,5 tot 3 uren. Sinds de komst van de hangbrug merken ze een groei aan toeristen in het dorpje Randa.

Openingstijden en toegang

De brug is dagelijks geopend en er hoeft geen entree te worden betaald.

Gegevens brug:
 • 494 meter lang
 • hangt 88 meter boven de grond
 • 65 centimeter breed
 • het loopvlak bestaat uit stalen roosters

Europabrücke / Bron: ©ottergraafjesEuropabrücke / Bron: ©ottergraafjes
Europabrücke / Bron: ©ottergraafjesEuropabrücke / Bron: ©ottergraafjes
Europabrücke / Bron: ©ottergraafjesEuropabrücke / Bron: ©ottergraafjes

Hangbrug Peak Walk by Tissot bij Gstaad

Deze hangbrug valt onder het gebied Glacier 3000 bij Gstaad (Les Diablerets) en ligt op een hoogte van rond de 3000 meter. Door middel van deze hangbrug kun je van de ene bergtop naar de andere lopen. Je hebt prachtige uitzichten op hoge bergtoppen, waaronder de Matterhorn.

Openingstijden en toegang

Toegang tot de brug is gratis, maar daarvoor moet je eerst wel - uiteraard tegen betaling - met de kabelbaan naar het gebied Glacier 3000.

Gegevens brug:
 • 170 meter lang
 • 80 centimeter breed
 • maximaal 300 personen per keer

begin Bhutanbrücke / Bron: ©ottergraafjesbegin Bhutanbrücke / Bron: ©ottergraafjes

Bhutanbrücke bij Susten

De Bhutanbrücke is 134 meter lang en hangt over Illgraben, een door erosie aangetast ravijn in het Pfynwald. Zoals de naam al een beetje verraadt is er een verband met Bhutan. Zwitserland heeft namelijk al sinds 1950 banden met Bhutan, bij de brug staat dan ook een monument met een boeddhabeeldje. Bhutan heeft ondersteuning verleend bij het bouwen van de brug. Op de brug hangen allemaal godsdienstige vlaggetjes. De brug verbindt het Duitssprekende deel van Wallis met het Franssprekende deel.

monument Bhutanbrücke / Bron: ©ottergraafjesmonument Bhutanbrücke / Bron: ©ottergraafjes
Bhutanbrücke van veraf / Bron: ©ottergraafjesBhutanbrücke van veraf / Bron: ©ottergraafjes

Andere Zwitserse hangbruggen

Zwitserland heeft nog meer hangbruggen. Een aantal hiervan zijn:
 • Titlis Cliff Walk bij Engelberg
 • Triftbrug bij Haslital
 • Goms Bridge bij Fürgangen - Mühlebach
 • Hangbrug bij Belalp-Riederalp bij de Aletschgletsjer
 • Hangbrug Aspi-Titter bij Bellwald (Fieschergletsjer)
 • Hangbrug over de Gummikloof bij Thunersee
 • Traversiner Steg bij Via Mala
 • Punt da Suransuns bij Thusis
 • Hangbruggen bij Savièse (Bisse Torrent-Neuf)

Hangbrug voor sportieve doeleinden

Zoals eerder aangegeven is het in Duitsland bij de hangbrug Titan-RT mogelijk om vanaf te bungeejumpen. Dit is sinds 1995 ook mogelijk bij een hangbrug in Zwitserland. Namelijk bij de hangbrug Spinnenbrücke bij het gehucht Niouc in het Val d’Anniviers. Naast bungeejumpen kun je hier ook ook hangend aan een kabel (zippline) naar beneden glijden of schommelen op een gigantische schommel.

Overige gegevens
 • hoogte brug 190 meter
 • lengte brug 200 meter
 • entree tot brug CHF 5
 • voor overige activiteiten extra betalen
 • je moet reserveren
 • brug is alleen geopend bij minimaal 10 reserveringen
 • in de zomerperiode (medio juli / medio augustus) dagelijks m.u.v. maandags geopend (bij voldoende reserveringen)
 • buiten zomerperiode van april tot oktober van 11.00-18.00 uur uitsluitend in het weekend geopend (bij voldoende reserveringen)

Hangbrug voor bungeejumpenbij Niouc / Bron: ©ottergraafjesHangbrug voor bungeejumpenbij Niouc / Bron: ©ottergraafjes
Hangbrug richting Bisse Torrent-Neuf / Bron: ©sodrafHangbrug richting Bisse Torrent-Neuf / Bron: ©sodraf
Hangbrug 'Goms Bridge' bij Fürgangen - Mühlebach / Bron: ©ottergraafjesHangbrug 'Goms Bridge' bij Fürgangen - Mühlebach / Bron: ©ottergraafjes

Tot slot

Voor sommigen is het een uitdaging, voor anderen een martelgang. Lopen over een hangbrug is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Mensen die last hebben van hoogtevrees kunnen er beter niet aan beginnen. Een hangbrug beweegt altijd, vooral als het waait en als er meer mensen op lopen. En helaas gebeurt het ook weleens dat een kabel knapt. Dat overkwam een groep wandelaars in 2015 in Nieuw-Zeeland.
© 2017 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hangbrug Charles Kuonenbrücke: onderdeel route EuropawegHangbrug Charles Kuonenbrücke: onderdeel route EuropawegBij het Zwitserse dorpje Randa hangt sinds juli 2017 's werelds langste hangbrug voor voetgangers. Deze brug draagt de n…
Hangbrug Geierlay en wandelroute GeierlayschleifeHangbrug Geierlay en wandelroute GeierlayschleifeIn 2015 werd in Duitsland de op dat moment langste hangbrug voor voetgangers ter wereld geopend. Dat was de hangbrug Gei…
Hünsruck: de Geierlay, tweede langste hangbrug van DuitslandHünsruck: de Geierlay, tweede langste hangbrug van DuitslandWie met vakantie is in de Moezelstreek, kan even naar de Hünsruck, aan de andere kant van de Moezel. Deze streek is iets…
Op vakantie in Duitsland - De HarzOp vakantie in Duitsland - De HarzDe Harz is een klein middelgebergte in het midden van Duitsland. Het is verspreid over de provincies Saksen-Anhalt, Nede…

Boomgaard de UithofBoomgaard de UithofIn het recreatieve natuurgebied de Uithof in Den Haag Zuid-West bevindt zich een van de oudste gemeentelijke boomgaarden…
Carlstens Fästning in Marstrand, Zweden – een sterke vestingCarlstens Fästning in Marstrand, Zweden – een sterke vestingCarlstens Fästning (de vesting van Carl en ook bekend als ‘Carlsten’) staat bekend als een van de sterkste vestingen van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • http://swissrope.com/website/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hangbrug
 • http://www.hardangerbrua.no/
 • https://www.storebaelt.dk/
 • https://www.oresundsbron.com/sv/start
 • http://www.roadtraffic-technology.com/features/feature-the-worlds-longest-suspension-bridges/feature-the-worlds-longest-suspension-bridges-1.html
 • http://constructie.weebly.com/geschiedenis-van-de-brug.html
 • https://10mosttoday.com/10-most-famous-bridges-in-the-world/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_langste_hangbruggen_ter_wereld
 • https://www.indebergen.nl/weblog/9752-hangbruggen-alpen/
 • https://blog.tix.nl/reportages/hangbruggen-zwitserland/
 • https://www.travelvibe.nl/hangbruggen-zwitserland/
 • https://www.myswitzerland.com/nl-nl/search/index.cfm?phrase=hangbruggen+
 • http://bergwijzer.nl/nieuws/langste-hangbrug-van-duitsland-opent-dit-weekend
 • https://www.indebergen.nl/weblog/9752-hangbruggen-alpen/
 • http://www.torrent-neuf.com/
 • http://www.geierlay.de/
 • http://www.titan-rt.de/die-bruecke/
 • https://www.anwb.nl/vakantie/nieuws/2014/maart/voetgangershangbrug-in-reutte-oostenrijk
 • https://www.highline179.tirol/en/bridge
 • https://bungyniouc.com/de/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©sodraf
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 11: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 12: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 13: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 14: ©sodraf
 • Afbeelding bron 15: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 38
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.