Hangbrug Geierlay en wandelroute Geierlayschleife

Hangbrug Geierlay en wandelroute Geierlayschleife In 2015 werd in Duitsland de op dat moment langste hangbrug voor voetgangers ter wereld geopend. Dat was de hangbrug Geierlay in de Hunsrück. De brug hangt op een hoogte van 100 meter en verbindt de dorpen Mörsdorf en Sosberg met elkaar. De wandeling over de brug is leuk om te doen, maar voor wie graag van wandelen houdt, is de Geierlayschleife een leuke wandeltocht. Hierbij loop je eerst over de brug en op een bepaald moment loop je juist onder de brug door. Daarbij kom je door een mooie bosrijke omgeving.

Inhoud


Hangbrug Geierlay

De hangbrug Geierlay ligt in de Hunsrück en is in oktober 2015 voor voetgangers opengesteld. Deze hangbrug was tijdelijk de langste hangbrug van Duitsland - en zelfs van de wereld -, maar werd in mei 2017 verslagen door de hangbrug Titan-RT in de Harz. Deze laatste brug werd in juli 2017 weer verslagen door de Europabrücke/Charles Kuonen Brücke in Zwitserland.

Hangbrug vanaf weg richting Mörsdorf / Bron: ©ottergraafjesHangbrug vanaf weg richting Mörsdorf / Bron: ©ottergraafjes

Precieze locatie

De Geierlay verbindt de Duitse dorpen Mörsdorf en Sosberg met elkaar. Wie met de auto naar Mörsdorf rijdt, ziet op een bepaald moment in de verte de hangbrug.

Bouwproces

In 2006 werd al het idee geopperd om een hangbrug te bouwen, maar dit bleek niet te realiseren. In 2010 gaf de gemeente uiteindelijk toestemming voor de bouw van de hangbrug, maar er moest eerst voldoende geld zijn om de brug daadwerkelijk te kunnen bouwen. Aan het begin van 2014 was de financiering voor de brug eindelijk rond. Verschillende gemeenten in de omgeving, de deelstaat Rijnland-Palts, het Europees Fonds voor plattelandsontwikkeling en de gemeente Kastellaun hebben hun financiële steentje bijgedragen. Op 26 mei 2015 werd er daadwerkelijk met de bouw begonnen en binnen een half jaar was de brug helemaal klaar. De kosten voor de bouw bedroegen 1,2 miljoen euro.

Technische gegevens

 • de hangbrug is 360 meter lang
 • hangt 100 meter boven de grond
 • het loopvlak is 85 centimeter breed en bestaat uit houten planken van de Douglas spar
 • er kunnen 600 personen met een gemiddeld gewicht van 80 kg tegelijkertijd over de brug wandelen
 • de verankeringen zijn tot 25 meter diepte in de rotsen gemonteerd

Bron: ©ottergraafjesBron: ©ottergraafjes
Bron: ©ottergraafjesBron: ©ottergraafjes
Bron: ©ottergraafjesBron: ©ottergraafjes

Entree en openingstijden

De toegang tot deze hangbrug is gratis en je kunt er in principe te allen tijde terecht. Dus zowel overdag als in de nacht. Wel wordt de brug afgesloten als het erg hard waait. Dat was ook het geval met de storm in begin 2018. Je kunt niet met de auto bij de brug komen. Dit kan alleen te voet of met de fiets. Er hangt een webcam bij de brug (aan de kant van Sosberg) die registreert hoeveel bezoekers er per dag overheen lopen.

Kosten onderhoud brug

De toegang tot de brug kost niets, maar toch moet er geld binnenkomen voor onderhoud aan de brug en de omgeving er omheen. Dit geld halen ze uit de parkeerkosten. Je moet namelijk betalen om je auto te kunnen parkeren.

Parkeerterreinen

Er zijn in totaal vijf parkeerplaatsen waar je de auto of eventueel camper kunt parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn niet gratis. Je kunt er minimaal twee uren staan en dan betaal je voor deze twee uren € 2,-. Voor 4 uren betaal je € 4,- parkeerkosten (2020). Het is niet de bedoeling om de auto in de straten of langs de landbouwwegen te parkeren. Voor deze parkeerplaatsen moet je van 07.00 uur tot 21.00 uur betalen.

Parkeren bezoekerscentrum

Het is ook mogelijk om je auto bij het bezoekerscentrum te parkeren. De eerste 10 minuten zijn gratis en daarna geldt het volgende tarief: eerste 2 uren € 4,- en daarna voor iedere 15 minuten € 0,50. Van 06.00 uur tot 22.00 uur geldt het parkeertarief. Bij de slagboom haal je een ticket en zodra je parkeerplaats wilt verlaten, betaal je bij de betaalautomaat.

Toilet
Tijdens de wandeling naar de brug en bij de brug zelf, zijn geen toiletten. Het is wel mogelijk om in het bezoekerscentrum of bij de speciale parkeerplaatsen gebruik van het toilet te maken. Dit is niet kosteloos. Je moet € 0,50 per persoon betalen om gebruik van het toilet te maken.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum bevindt zich op Kastellauner Straße 23 in Mörsdorf. Hier is ook een restaurant gevestigd waar je iets kunt nuttigen. In de hal van het bezoekerscentrum hangen diverse foto's en informatieborden die met de brug te maken hebben.

Locatie op de kaart

Legenda
A. Mörsdorf (begin- of eindpunt hangbrug)
B. Bezoekercentrum Mörsdorf
C. P 1
D. P 2
E. P 3
F. Sosberg (begin- of eindpunt hangbrug)
G. Hangbrug Geierlay

Beginpunt brug

Om bij de brug te komen kun je zowel vanuit Mörsdorf als vanuit Sosberg starten. In Mörsdorf is het drukker dan in Sosberg.

Start vanuit Mörsdorf

Het beginpunt is in principe bij het bezoekerscentrum (Kastellauner Straße 23, Mörsdorf), maar uiteraard kun je ook vanaf het betreffende parkeerterrein waar je de auto hebt geparkeerd, naar de brug wandelen. Start je bij het bezoekerscentrum, dan loop je ongeveer 1,5 kilometer lang over een verharde weg en kom je uiteindelijk uit bij de brug. Begin je bij een parkeerterrein, dan kun je ervoor kiezen om eerst naar het bezoekerscentrum te gaan. Maar het is ook mogelijk om rechtstreeks naar de brug te wandelen. De route staat aangegeven.

Start vanuit Sosberg

In Sosberg is het rustiger dan in Mörsdorf. Hier volg je vanaf het dorpscentrum (Kirchweg 11, Sosberg) een wandelpad van ongeveer 1,9 kilometer lang en je komt dan uiteindelijk ook bij de brug. In Sosberg zijn alleen parkeerplaatsen voor auto's, dus niet voor bussen en campers.

wegwijzerbordje wandelpad naar de hangbrug / Bron: ©ottergraafjeswegwijzerbordje wandelpad naar de hangbrug / Bron: ©ottergraafjes
wegwijzerbordje Geierlayschleife / Bron: ©ottergraafjeswegwijzerbordje Geierlayschleife / Bron: ©ottergraafjes
wegwijzerbordje Saar-Hunsrück Steig / Bron: ©ottergraafjeswegwijzerbordje Saar-Hunsrück Steig / Bron: ©ottergraafjes

Geierlayschleife

De wandelroute Geierlayschleife is ongeveer 6,4 kilometer lang. Hierbij kom je eerst over de hangbrug zelf. Ongeveer halverwege de brug zie je ver beneden je een wandelpad. Als je de route Geierlayschleife volgt, loop je op een bepaald moment zelf over dat wandelpad en ziet dan de hangbrug ongeveer 100 meter boven je hangen. Je loopt zelfs een stukje van de Saar-Hunsrück-Steig. Aan het einde van de brug volg je het bordje Geierlayschleife en loop je door een bosrijke omgeving (Mörsdorfer Bachtal). De natuur is prachtig. Er groeien diverse paddenstoelen en er bloeien verschillende soorten planten. Tijdens de route moet je af en toe ook een klein stukje klimmen, maar dit is goed te doen. Op een klein stukje hangt een ketting waaraan je jezelf vast kunt houden. De wandeling staat geregistreerd als een gemiddelde wandeling en je overbrugt ongeveer 210 meter aan hoogte. Naast de Geierlayschleife zijn er nog meer wandelroutes in de omgeving van de hangbrug.

Bron: ©ottergraafjesBron: ©ottergraafjes
Bron: ©ottergraafjesBron: ©ottergraafjes
Bron: ©ottergraafjesBron: ©ottergraafjes

Tot slot

Voor wie hoogtevrees heeft, kan de wandeling over de hangbrug een beproeving zijn! Mocht je op de één of andere manier bang worden, loop dan terug. Verder is het verstandig om goede (en stevige) schoeisel te dragen, dus geen naaldhakken.
Geniet van de wandeling en hou rekening met onderstaande:
 • Er zijn geen prullenbakken langs het wandelpad en ook niet bij de brug zelf. Neem dus je eigen afval weer mee terug.
 • Bij de brug kun je geen eten en/of drinken kopen. Neem dit dus zelf mee.
 • De brug is toegankelijk voor ouders met kleine kinderen die in een buggy zitten.

Andere hangbrug in Duitsland: Hangbrug Titan-RT

Naast de Geierlay heeft Duitsland nog een hangbrug voor voetgangers. Dat is de Titan-RT. Deze brug hangt in de Harz. De hangbrug werd op 1 mei 2017 geopend en werd daarmee de langste hangbrug van Duitsland. Al heeft deze hangbrug niet lang van de noemer langste hangbrug ter wereld kunnen genieten. In juli 2017 werd in Zwitserland de Charles Kuonen hangbrug/ Europabrücke geopend. Die brug heeft een lengte van 494 meter.

Technische gegevens

 • de hangbrug is 458,5 meter lang
 • hangt 100 meter boven de grond
 • het loopvlak is 1,20 meter breed en bestaat uit stalen roosters

Lees verder

© 2018 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hünsruck: de Geierlay, tweede langste hangbrug van DuitslandHünsruck: de Geierlay, tweede langste hangbrug van DuitslandWie met vakantie is in de Moezelstreek, kan even naar de Hünsruck, aan de andere kant van de Moezel. Deze streek is iets…
Hunsrück: Duitse streek met veel natuur- en dierenparkenHunsrück: Duitse streek met veel natuur- en dierenparkenDe Hunsrück in Duitsland is niet zo’n gekende vakantieplek als de Moezel, het Zwarte Woud of de Alpen. Velen hebben er z…
Op vakantie in Duitsland - De HarzOp vakantie in Duitsland - De HarzDe Harz is een klein middelgebergte in het midden van Duitsland. Het is verspreid over de provincies Saksen-Anhalt, Nede…
Duitsland, Nedersaksen - NiedersachsenHet één na grootste Bundesland van Duitsland met Hannover als hoofdstad. Op een kleine afstand van Nederland, vindt men…

Geysir Andernach: een koudwatergeiser in DuitslandGeysir Andernach: een koudwatergeiser in DuitslandAls men het over een natuurlijke geiser heeft, denkt men al gauw aan de warm water spuitende geisers op IJsland of in he…
Wildrijk: een klein maar bijzonder natuurgebiedWildrijk: een klein maar bijzonder natuurgebiedOogverblindend in het voorjaar, verkoelend in de zomer en verrassend in het najaar. Dat zijn de kenmerken van een van de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring (bezocht op 2 mei 2018)
 • https://www.saar-hunsrueck-steig.de/baustellen-und-sperrungen/sperrung-shs-sosberg-190118
 • http://www.geierlay.de/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 02-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.