Geysir Andernach: een koudwatergeiser in Duitsland

Geysir Andernach: een koudwatergeiser in Duitsland Als men het over een natuurlijke geiser heeft, denkt men al gauw aan de warm water spuitende geisers op IJsland of in het Yellow Stone Park in Amerika. Er zijn rond de 1.000 warm water spuitende geisers ter wereld. Naast warm water spuitende geisers zijn er ook geisers die juist koud water omhoog spuiten. Dit is ook het geval met de geiser in de Duitse Eifel in Andernach. Deze geiser draagt de naam Geysir Andernach. Een bezoek aan deze geiser is een aantal uren vullend programma. Je bezoekt eerst het bezoekerscentrum voordat je uiteindelijk de echte geiser kunt bewonderen.

Inhoud


Geisers

Er zijn rond de 1.000 geisers op de wereld. De meeste hiervan spuiten warm water. Enkele bekende geisers zijn Strokkur en Geysir op IJsland en Steamboat Geyser in Yellow Stone Park. Naast deze warm water spuitende geisers zijn er ook een paar geisers die koud water spuiten. Twee hiervan zijn in Duitsland: Geysir Andernach in Andernach en der Brubbel (Wallende Born) in Wallenborn. Crystal Geyser is een andere koudwatergeiser. Deze bevindt zich in Utah (Amerika).

maquette schiereiland in bezoekerscentrum / Bron: ©ottergraafjesmaquette schiereiland in bezoekerscentrum / Bron: ©ottergraafjes

Geysir Andernach

Op het schiereiland Namedyer Werth in de Eifel is de koudwatergeiser Geysir Andernach. De huidige geiser (anno 2020) bestaat sinds 2001. Het water bereikt een hoogte tussen de 40 en 60 meter. Er is zelfs een keer een eruptie geweest waarbij het water 61,5 meter de lucht in spoot. Dit heeft tot resultaat gehad dat de geiser in 2009 in het Guinness Book of Records is opgenomen als zijnde 's werelds hoogste koudwatergeiser. Tijdens een uitbarsting komt er ongeveer 6 tot 7 m3 water omhoog en 200 tot 250 m3 CO2.

boorkop geiser 2001 / Bron: ©ottergraafjesboorkop geiser 2001 / Bron: ©ottergraafjes

Geschiedenis Geysir Andernach

De plaats Andernach ligt in de Vulkaan-Eifel. Dit gebied stond lang geleden bekend om de aanwezige vulkanen. Het gebied bevindt zich boven een zogeheten actieve hotspot, een locatie waar magma zich door bepaalde openingen naar boven perst. Het aanwezige mineraalwater warmt door de magma op en komt door een geboorde opening omhoog. Zo is Geysir Andernach ontstaan. Maar voordat deze geiser in 2001 werd 'gemaakt', had het gebied al tot twee keer toe een geiser.
 • Al in 1903 was een geiser aanwezig op het schiereiland. Toen werd een gat van 343 meter diepte geboord, waardoor het mineraalwater (25 m3) eens in de 3 à 4 uren omhoog kwam. Het water bereikte een hoogte van rond de 40 meter. De eruptie duurde tussen de 4 en 6 minuten. Tijdens de eruptie kwam er ongeveer 300 m3 CO2 omhoog. Deze geiser werd Namedyer Sprudel genoemd. Tijdens WO I liep de geiser schade op.
 • In 1955 werd ongeveer 30 meter van de oude geiser af een nieuw gat geboord. Dit gat kreeg een diepte van 850 meter. Uiteindelijk kwam deze geiser in 1957 voor het laatst tot uitbarsting.
 • In 2001 werd er op een nieuwe locatie een nieuw gat geboord voor Geysir Andernach.
 • In 2008 werd het bezoekerscentrum gebouwd.

Bezoek aan Geysir Andernach

Een bezoek aan de geiser is een toeristische trekpleister. Voor het bezoek aan de geiser moet je betalen, maar het is absoluut de moeite waard. De entree is voor het bezoekerscentrum, het boottochtje naar de geiser en het bezoek aan de geiser zelf. Het is niet mogelijk om met de auto bij de geiser te komen. Je moet verplicht met de boot. Deze vertrekt vanaf de kade vlakbij het bezoekerscentrum. Een bezoekje aan de geiser neemt een aantal uren in beslag. Als eerste ga je naar het bezoekerscentrum waar je veel over geisers te weten komt. Daarna ga je met de boot naar de geiser. Honden zijn alleen voor minder validen toegestaan.

wandelpad richting bezoekerscentrum / Bron: ©ottergraafjeswandelpad richting bezoekerscentrum / Bron: ©ottergraafjes
bezoekerscentrum gezien vanaf de Rijn / Bron: ©ottergraafjesbezoekerscentrum gezien vanaf de Rijn / Bron: ©ottergraafjes
boot MS Namedy op de Rijn / Bron: ©ottergraafjesboot MS Namedy op de Rijn / Bron: ©ottergraafjes

Geysir-centrum

Tickets zijn te koop aan de kassa aan het begin van het Geysir-centrum. Een ticket geeft je toegang tot het ondergrondse bezoekerscentrum, de boottocht en het bezoek aan de geiser. Een bezoek aan het Geysir-centrum neemt ongeveer 1,5 uur tijd in beslag. Hou hier dus rekening mee, zodat je niet te laat bij de boot komt. Je kunt ook terecht bij de museumshop en/of koffiebar. Daarvoor hoef je geen toegang te betalen.

Toegangsprijzen 2020

Los ticketPrijs
Volwassene€ 15,00
GezinstariefPrijs
Volwassene€ 12,50
Kind tot 17 jaar€ 9,00
Kind kleiner dan 1 meterGratis

Openingstijden 2020

Het bezoekerscentrum is in 2020 van 29 maart tot en met 31 oktober dagelijks van 09.00 uur tot 17.30 uur geopend.

Parkeren

Er zijn twee parkeerplaatsen niet ver van het bezoekerscentrum verwijderd. Op de ene parkeerplaats moet je betalen, terwijl je op de andere gratis kunt staan.

Contactgegevens

Geysir Andernach Bezoekerscenturm
Konrad-Adenauer-Allee 40
56626 Andernach
Duitsland
Telefoonnummer: +49 2632 9580080
Website: https://www.geysir-andernach.de

Wat is er te zien in het bezoekerscentrum

Het daadwerkelijk bezoekerscentrum bevindt zich in een oude groeve. Je gaat met een lift naar beneden en daar begint de expeditie. De lift 'brengt' je naar een diepte van 4.000 meter. Maar dat is natuurlijk niet echt zo. Deze diepte wordt gesimuleerd, omdat je op die diepte vlakbij het magma bent. Aan de hand van verschillende informatieborden laten ze zien hoe de aarde is opgebouwd. Daar leer je ook dat er in vulkanische gebieden koolstofdioxide (CO2) in de grond zit. Deze CO2 borrelt door de verhitting van magma langzaam naar boven en zorgt er uiteindelijk voor dat de geiser uitbarst. Dit is de basis voor het uitbarsten van een geiser. Geysir Andernacht barst al uit als het water nog maar een temperatuur van 20°C heeft bereikt. Naast veel informatie kun je zelf ook diverse testjes doen.

Boottocht

Na het bezoek aan het bezoekerscentrum ga je met de boot, de MS Namedy, naar de geiser. De geiser bevindt zich in het beschermd natuurgebied op het schiereiland Namedyer Werth. De aanlegsteiger van de boot is ongeveer 75 meter van het bezoekerscentrum verwijderd. Je moet aanlegsteiger nummer 4 hebben. Het staat duidelijk aangegeven. Het boottochtje naar het schiereiland, over de Rijn, duurt 15 minuten. De boot meert aan bij de aanlegsteiger en dan moet je ongeveer 250 meter lopen voordat je bij de geiser komt.

boot MS Namedy bij aanlegsteiger bezoekerscentrum / Bron: ©ottergraafjesboot MS Namedy bij aanlegsteiger bezoekerscentrum / Bron: ©ottergraafjes
boot MS Nademy op de Rijn / Bron: ©ottergraafjesboot MS Nademy op de Rijn / Bron: ©ottergraafjes
richting aanlegsteiger schiereiland Namedyer Werth / Bron: ©ottergraafjesrichting aanlegsteiger schiereiland Namedyer Werth / Bron: ©ottergraafjes

MS Namedy
De MS Namedy stamt uit 1991. Het schip is 46,5 meter lang en 11,2 meter breed. Er is plaats voor 350 passagiers. Je kunt zowel binnen als buiten zitten. En indien gewenst iets eten en/of drinken. De boot is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Vaarschema 2020

Het schip vaart vier keer op gezette tijden heen en terug. Je moet dan ook op tijd bij de aanlegsteiger zijn.

Vertrektijden naar de geiser
 • 11:15 uur
 • 13:05 uur
 • 15:00 uur
 • 17:00 uur

Vertrektijden vanaf de geiser
 • 12:45 uur
 • 14:35 uur
 • 16:30 uur
 • 18:30 uur

voor de uitbarsting / Bron: ©ottergraafjesvoor de uitbarsting / Bron: ©ottergraafjes
tijdens de uitbarsting / Bron: ©ottergraafjestijdens de uitbarsting / Bron: ©ottergraafjes
na de uitbarsting / Bron: ©ottergraafjesna de uitbarsting / Bron: ©ottergraafjes

De eruptie van de geiser

Zodra de geiser op het punt staat om uit te barsten - dit gebeurt iedere twee uur - zie je eerst een beetje borrelend water omhoog komen. In een tijdsbestek van iets meer dan drie minuten neemt de kracht van het water toe. Rond die tijd is de waterkracht 35 km/u. En dan ineens gaat de snelheid omhoog. Iets meer dan vier minuten na het uitbreken is de maximale hoogte van rond de 60 meter bereikt en heeft het water een snelheid van 100 km/u. Gedurende een halve minuut blijft het water met deze snelheid omhoog spuiten en neemt dan langzaam in snelheid af. Rond de zes minuten na de eruptie heeft het water nog maar een snelheid van 50 km/h. Rond de acht minuten is de snelheid afgenomen naar plus minus 15 km/u. Uiteindelijk zie je nog eventjes een beetje borrelend water en dan is de hele uitbarsting weer voorbij. Het uitbarsten neemt ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag.

1e minuut / Bron: ©ottergraafjes1e minuut / Bron: ©ottergraafjes
1e minuut / Bron: ©ottergraafjes1e minuut / Bron: ©ottergraafjes
1e minuut / Bron: ©ottergraafjes1e minuut / Bron: ©ottergraafjes
2e minuut / Bron: ©ottergraafjes2e minuut / Bron: ©ottergraafjes
2e minuut / Bron: ©ottergraafjes2e minuut / Bron: ©ottergraafjes
6e minuut / Bron: ©ottergraafjes6e minuut / Bron: ©ottergraafjes
8e minuut / Bron: ©ottergraafjes8e minuut / Bron: ©ottergraafjes
10e minuut / Bron: ©ottergraafjes10e minuut / Bron: ©ottergraafjes

Lees verder

© 2018 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heeft Duitsland een supervulkaan?Heeft Duitsland een supervulkaan?Lang is gedacht dat de 250 vulkanen in de Duitse Eifel waren gedoofd, maar geologen en vulkanologen zijn daarop teruggek…
IJsland: Vakantieland vol variatieIJsland: Vakantieland vol variatieHoewel IJsland als vakantieland terrein wint, is het voor velen nog een onbekend land. Als vakantieland is IJsland zeker…
De catastrofale eruptie van de IJslandse Laki vulkaanIn maart en april 2010 barstte de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull uit met grote gevolgen voor het luchtverkeer boven…
Vulkaaneifel: geen ritjes meer met Eifelquerbahn vanaf 2013!Vulkaaneifel: geen ritjes meer met Eifelquerbahn vanaf 2013!Gedurende twaalf jaar hebben heel wat toeristen gebruik kunnen maken van de Eifelquerbahn. Deze trein verbond de steden…

Matterhorn Glacier Paradise: boven op Klein MatterhornMatterhorn Glacier Paradise: boven op Klein MatterhornDe Matterhorn bij het Zwitserse Zermatt heeft een 'klein' broertje. Dat is Klein Matterhorn. De berg is 3.883 meter hoog…
Hangbrug Charles Kuonenbrücke: onderdeel route EuropawegHangbrug Charles Kuonenbrücke: onderdeel route EuropawegBij het Zwitserse dorpje Randa hangt sinds juli 2017 's werelds langste hangbrug voor voetgangers. Deze brug draagt de n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring (bezocht op 29 april 2018)
 • http://www.vulkanisme.nl/vulkanische-verschijnselen/geiser.php
 • https://www.geysir-andernach.de/
 • https://www.geysir-andernach.de/geysir-besuch/schifffahrt/
 • https://www.geysir-andernach.de/tickets-preise/fuer-alle/
 • http://www.eifelinfo.nl/de-vulkaaneifel-meren-en-kraters-in-de-eifel/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 11: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 12: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 13: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 14: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 15: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 16: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 17: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 18: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 19: ©ottergraafjes
Reactie

Roadside (infoteur), 18-06-2018 #1
Mooi, volledig, praktisch en informatief artikel! Reactie infoteur, 19-06-2018
Beste Roadside,

Bedankt voor de leuke opmerking!

Uiteraard is het ook mijn bedoeling dat de lezer er iets mee kan. Dat geldt ook voor mijn andere artikelen over diverse bezienswaardigheden.

Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.