De Acht Zaligheden: Steensel

De Acht Zaligheden: Steensel Steensel is een dorp in de Noord-Brabantse streek De Kempen. Het maakt onderdeel uit van de Acht Zaligheden, acht Kempische dorpen waarvan de naam eindigt op -sel. Steensel behoort tot de gemeente Eersel en had op 1 januari 2014 1342 inwoners. In Steensel is weinig industrie, de meeste bewoners zijn forenzen. Tot Steensel behoort het gehucht Stevert, waar een oude watermolen staat.

De Acht Zaligheden

Legenda
1. Duizel
2. Eersel
3. Hulsel
4. Knegsel
5. Netersel
6. Reusel
7. Steensel
8. Wintelre

Steensel


Geschiedenis

Steensel komt voor het eerst voor in officiële stukken uit 1224. Uit een oorkonde uit dat jaar komen de ridders Henricus en Marcelis uit Steensel voor. Het dorp werd in 1688 door Franse soldaten geplunderd en verwoest. In 1810 ging Steensel op in de gemeente Duizel en Steensel. Deze gemeente ging op haar beurt in 1922 op in de gemeente Eersel.

Bedevaartsoord

In de middeleeuwen was Sint Lucia een populaire heilige in de Brabantse en Belgische Kempen. Zij was de beschermheilige tegen besmettelijke ziekten, zoals dysenterie. De Luciaverering in Steensel gaat terug tot de 15de eeuw. Sint Lucia is ook de patroonheilige van de parochiekerk van Steensel. De eerste stenen kerk, waarvan de kerktoren nog bestaat, stamt uit het eind van de 14de eeuw. Steensel werd een bedevaartsoord in de 17de eeuw, toen een relikwie in de vorm van een botsplinter werd bemachtigd.

Bezienswaardigheden

Stevertse watermolen

Langs de weg van Steensel naar Riethoven, in het tot Steensel behorende gehucht Stevert, ligt de Stevertse watermolen. Het is een zogenaamde onderslag watermolen, daterend uit de 15de eeuw. Voor het eerst wordt de molen genoemd in 1439. De Stevertse watermolen is in de loop der eeuwen vaak verbouwd. Hij lag aan het riviertje de Run, maar toen dat gekanaliseerd werd in 1969 kwam de molen "droog" te liggen. Hij is thans in gebruik als garage en berging, het waterrad is nog wel aanwezig.

Steenselse toren

De uit de 14de eeuw daterende oude kerktoren bevindt zich op het kerkhof van Steensel. De Steenselse toren bevat een van de oudste kerkklokken van de Kempen, de Luciaklok, uit 1495.

Heilige Luciakerk

De Heilige Luciakerk werd ingewijd in 1934. In de kerk bevindt zich een beeldje van Sint Lucia uit 1520. Het beeldje is 54cm hoog en verbeeldt Sint Lucia op een brandstapel, terwijl door haar hals een zwaard gestoken is.

Mariakapel

Tussen Steensel en Knegsel staat een Mariakapel, gebouwd door het Sint Luciagilde in 2002. In de kapel zitten glas-in-loodramen uit een kerk in den Haag. De ramen zijn aan het eind van de 19de eeuw vervaardigd door Frits Geuer. De Mariakapel ligt op het Pelgrimspad naar Santiago de Compostella.

Grafheuvel Gendersteyn

Grafheuvel Gendersteyn ligt aan het Bussereind. Deze prehistorische grafheuvel werd in 1993 ontdekt.

Wasserij Steensel

Van oudsher is Steensel een agrarisch dorp, veel industrie is er nooit geweest. Tegenwoordig zijn de meeste inwoners forenzen. Van belang is wel Wasserij Steensel, gevestigd in in monumentaal fabriekspand in het gehucht Stevert. Het is een industriële wasserij, die is opgericht in 1922.

Natuur

Steensel ligt in het dal van de Gender, een beek die ten noorden van het centrum stroomt. Ten zuiden van het dorp stroomt een andere beek, de Run. Tussen deze twee beken bevinden zich ten noordoosten van Steensel voornamelijk bossen. Het zijn aangelegde naaldboombossen, voorzien van veel (wandel)paden. In het zuidwesten is meer landbouwgrond.

Legenda
A. Grafheuvel
B. Mariakapel
C. Sint Luciakerk
D. Oude Toren
E. Stevertse Watermolen
F. Wasserij Steensel

Lees verder

© 2014 - 2024 Lebonton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Acht Zaligheden: NeterselNetersel is een dorp in de Kempen, de streek in Noord-Brabant ten zuidwesten van Eindhoven. Het behoort met de Kempische…
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…
Fietsroutenetwerk in Noord-BrabantEen fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft…

Medemblik,West-Friese parel aan de ZuiderzeeMedemblik,West-Friese parel aan de ZuiderzeeDe West-Friese stad Medemblik ligt aan de voormalige Zuiderzee, het tegenwoordige IJsselmeer. De gemeente Medemblik best…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Quistnix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Foto: quistnix Wikipedia.nl
  • Wikipedia.nl
Lebonton (31 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.