Bogota,voorheen Santa Fé, de hoofdstad van Colombia

Bogota,voorheen Santa Fé, de hoofdstad van Colombia Bogota is de hoofdstad van Colombia. Het is een moderne stad met een historisch, koloniaal centrum, La Candelaria. De stad ademt het verleden van de indiaanse tijd en dat van de Spaanse overheersing. Prachtige kerken en andere gebouwen zijn de stille getuigen van de bezetting van het land, de vrijheidsstrijd en het tot stand komen van de republiek Colombia. De vrijheidsstrijder van Colombia is Simon Bolivar. De vroegere stad Santa Fé is nu Bogota, een moderne stad met een historisch centrum.

Geografie

De hoofdstad Bogota ligt op een plateau van de Andes, op 8700 m. hoogte en is omringd door bergen, behalve in het zuidwesten. Daar stroomt de rivier de Funcha, die bij Tequendana prachtige, 475 m. hoge watervallen laat zien. Twee andere rivieren, de S.Francisco en de S.Augusto, stromen door de stad. De stad ligt in het departement Cundinamarca. Hoewel dicht bij de Evenaar is de gemiddelde dagtemperatuur 18 graden en de nachttemperatuur 9 graden.

Korte geschiedenis

Indianen en slaven

In de zogenaamde precolombiaanse tijd woonde de inheemse bevolking in het huidige Colombia, de Chibcha aan de Atlantische kust en de Arawak in het oosten bij de Orinoco en de Amazone. De Chibcha werden naar de Andes verdreven en rond 1500 was dit de meest prominente etnische groep, onderverdeeld in de Muisca en de Tairona. De Muisca woonden in Bacatá, het huidige Bogota. Rond 1540 stichtte de Spanjaard Cortes de "Real Audiëncia del Nuevo Reino de Granada" in Bogota. Plunderingen van indiaans erfgoed en uitmoorden van de indianen volgde. Afrikaanse slaven werden gehaald omdat de bevolking was uitgedund.

Republiek

In 1819 werd na een lange strijd de Republiek uitgeroepen en werd Colombia zelfstandig. De eerste president werd vrijheidsstrijder Simon Bolivar. Dictaturen volgden elkaar op. De nieuwe president Santos heeft, in navolging van zijn voorganger Uribe, de War On Drugs ingesteld. Het herstel van de rechtsstaat is zijn grote doel.

Bezienswaardigheden in Bogota

Monserrate

Deze 3500 meter hoge berg is een grote toeristische attractie. Men heeft er een prachtig uitzicht over de stad en er staat een kerk uit 1640 die is opgedragen aan de maagd Maria. Met een kabelbaan of een treintje kan men naar boven. Lopend overigens ook. Beneden staat La Quinta de Bolivar, het huis van de vroegere vrijheidsstrijder Simon Bolivar. Nu is het een monument en een museum.

La Candelaria

Dit is het historische, koloniale centrum van de stad. Er staan prachtige koloniale gebouwen en ook de twee universiteiten zijn hier gevestigd. Uit 1885 stamt het Colon Theater. De president woont er, in El Palacio San Carlos. In de koloniale tijd werden door de katholieke Spanjaarden La Capilla Sagrario en La Catedral Primada de Bogotá gebouwd. Beide staan aan het Plaza Bolivar. In de kerk is de schilder Vasqez begraven en in de kapel hangen schilderijen van hem. In het centrum vindt u ook vele verhalenvertellers, die u de geschiedenis van het land en de stad uit de doeken doen.

Het Goudmuseum

Uniek is het grote goudmuseum met onder andere voorwerpen uit de precolombiaanse tijd (de indiaanse tijd), voor de Spanjaarden kwamen en de Muisca een ontwikkelde stam was. Er zijn rondleidingen in het Engels en Spaans.

Parc 93

In en rond dit park zijn de vele restaurants met nationale en internationale gerechten. Ook zijn er bars, cafés, hotels, theaters en live muziek.

Zona T

De straten in dit deel van de stad vormen samen een T. Overdag kan men zich vergapen aan de vele modeontwerpers die zich er gevestigd hebben, 's avonds en 's nachts is hier het uitgaansgebied.

Zona G

In het noorden van de stad zijn de exclusieve restaurants met terrassen en overdekte binnenplaatsen.

Museo del Chico Mercedes Sierra de Perez

Ook in het noorden, in de wijk Chico, staat dit museum met voorwerpen uit de 18de en 19de eeuw. Ook vindt men er stukken uit de koloniale tijd. Er is een koloniale Stijlkamer. Oosterse kunst komt ook aan bod. Er staat prachtig porselein in de Blauwe Zaal.

Maloka Interactive Center

Op een simpele, begrijpelijke manier wordt hier (interactief natuurlijk) de geologie, de fysica, de biologie en de mechanica aan de bezoeker duidelijk gemaakt, o.a. met een gigantisch scherm waar men 180 graden zicht heeft op het gebodene.

La Maccarena

In deze wijk vindt men grote, luxe gebouwen en huizen, ambassades (waaronder die van Nederland) en kunstgaleries. Hier staat het Bogotá Museum en is de grote Santa Maria Arena. Hier worden stierengevechten gehouden. Omgeven door horeca, vaak bevolkt met studenten.

Nationaal Museum

Het oudste museum van Colombia bestaat sinds 1830 en is nu gevestigd in de oude gevangenis uit 1873, Panoptica. Van archeologische vondsten tot en met schilderijen uit het heden zijn voorwerpen en schilderkunst te bezichtigen.

Botero Museum

De Colombiaanse beeldhouwer-schilder opende dit museum in 2000. Men vindt er zijn eigen werk, alsmede werken van Picasso, Dali, Degas, Chagall, Renoir, Bonard en Modigliano. O.a. voor kinderen zijn er ook workshops. Het museum staat in La Candelaria.

Buiten de stad

Usaquen

Buiten de stad ligt het dorp Usaquen. Het dorp dat Juan Cortes als bruidsschat ontving van Tisquesusa, toen hij met zijn dochter Usacé trouwde. Het dorp is beroemd om de onafhankelijkheidsoorlog in 1860. Nu is het een woon- en commerciële wijk met een antiek- en handwerktraditie. Men vindt er veel koloniale architectuur en de meest voortreffelijke restaurants.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colombia - steden, festivals en veiligheidColombia - steden, festivals en veiligheidColombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt aan de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. Ook grenst h…
Simon Bolivar: De held van Zuid-AmerikaIn de geschiedenis van Europa is er geen persoon te noemen die qua daden in de buurt komt van de bevrijder van Zuid-Amer…
De economie van ColombiaColombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt op de evenaar en grenst zowel aan de Atlantische en de…
De geschiedenis van Colombia in een notendopAnno 2015 is de situatie in Colombia stabiel. Hierdoor is het land redelijk toegankelijk geworden voor toerisme. Echter…

Macau, Las Vegas van het OostenMacau, Las Vegas van het OostenDe voormalige Portugese kolonie Macau werd in 1999 teruggegeven aan China en is nu net als Hong Kong onderdeel van de Vo…
Helmond, de historische stad in Noord-BrabantHelmond, de historische stad in Noord-BrabantHelmond is een historische stad in het zuid-oosten van de provincie Noord-Brabant, zo'n 15 kilometer ten oosten van Eind…
Bronnen en referenties
  • www.colombiainfo.org
  • www.bogotatravelguide.com
  • Wikipedia
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.