Helmond, de historische stad in Noord-Brabant

Helmond, de historische stad in Noord-Brabant Helmond is een historische stad in het zuid-oosten van de provincie Noord-Brabant, zo'n 15 kilometer ten oosten van Eindhoven. De stad heeft een rijke geschiedenis en is een van de sterkst groeiende steden van Nederland. Vroegen had de stad een slechte naam, vanwege de zware industrie, maar tegenwoordig is het prettig wonen in deze mooie stad.

Algemene informatie

Helmond is een mooie stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant. De gemeente telde eind 2010 ruim 88.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 54,57 vierkante kilometer. De stad is ontstaan vanuit de metaal- en textielindustrie. In het centrum ligt een prachtig 14e eeuws kasteel. De binnenstad kent vele straten die eindigen op -wal. Dit vanwege de vestingen rondom het kasteel. Vroeger had Helmond een slecht imago vanwege de vele arbeiders die er in de industrie werkte. Tegenwoordig doet de gemeente er alles aan om Helmond mooi te houden en zelfs te verbeteren.

Wijken

Helmond kent verschillende wijken. Sommige wijken zijn later bijgebouwd, waar andere wijken vroeger dorpen waren en tegenwoordig onderdeel van Helmond zijn.

Centrum

Het centrum van Helmond heeft de afgelopen tijd een grote metamorfose ondergaan. De oude kleine arbeidershuizen zijn gesloopt, en er is nieuwbouw voor in de plaats gekomen. Verder zijn allerlei winkels in het centrum te vinden. Wat men ook nodig heeft, het is te vinden in de stad zelf.

Stiphout

Stiphout was vroeger een apart dorp, maar is nu een deel van Helmond. Het dorps karakter van Stiphout is echter wel behouden. Het is een nette wijk, die wordt doorsneden door een grote winkelstraat, de Dorpsstraat.

Mierlo-Hout

Ook Mierlo-Hout is een dorp dat tegenwoordig als wijk gezien wordt. Het ligt in het zuid-oosten van Helmond en sluit aan op het centrum. Midden door Mierlo-Hout loopt de hoofdweg van de wijk, genaamd 'Hoofdstraat'.

Brandevoort

Brandevoort is een nieuwbouw vinexwijk. Het is een jonge wijk, met veel jonge stellen met kinderen. 'De veste' ligt in het hart van Brandevoort en is gebaseerd op de grachten van Amsterdam.

Suytkade

Suytkade is het nieuwste project in Helmond. Het is een wijk met veel appartementen. Verder ligt in deze wij de nieuwe school 'de Groene Campus'.

Brouwhuis

Ook Brouwhuis kent een geschiedenis als dorp, maar is tegenwoordig een wijk van Helmond. Het is een grote wijk met één grote doorlopende straat, de 'Rivierensingel'.

Rijpelberg

Rijpelberg is te vergelijken met Brouwhuis, maar kent geen dorps geschiedenis. Het soort huizen en inwoners is wel te vergelijken. De grote doorlopende straat van deze wijk heet 'De weg door de rijpel'.

Dierdonk

Dierdonk is ook een nieuwbouwwijk, in het Noord-Oosten van Helmond. Ook dit is een vrij jonge wijk, met veel jonge kinderen. Men is rond 1997 begonnen met bouwen aan deze wijk. Op dit moment is men vrijwel klaar met het bouwen.

Helmond-Noord

Helmond-Noord is een wat oudere wijk van Helmond. De grootste middelbare school, het 'Dr. Knippenberg college' is gevestigd in deze wijk. Verder zijn er verschillende R.O.C. scholen te vinden in dit gebied.

Bezienswaardigheden

Het kasteel van Helmond is zeker de moeite waard om eens van binnen te bekijken. In de December maanden is dit de verblijfplaats van Sinterklaas. Het kasteel trekt dan duizenden kinderen en ouders uit de wijde omtrek om een bezoek te brengen aan de goed heilig man. Verder zijn er verschillende exposities in het stadsmuseum. Tot slot zijn er vaak theatershows in het Speelhuis, gelegen in het centrum van de stad.

Horeca

Het Havenplein, in het centrum van Helmond, is een grote verzameling van restaurants en bars. Overdag kan men lekker op het terras aan het kanaal zitten. In de avond kan men lekker eten in een van de vele restaurants en in de nacht zijn er uitgaansgelegenheden voor jong en oud. De populairste cafés zijn te vinden op het Havenplein en de Steenweg.
© 2011 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
De vestingstad RavensteinDe vestingstad RavensteinHet vestingstadje Ravenstein vormde tot 2003 samen met elf andere dorpen een zelfstandige gemeente met ongeveer 8500 inw…
Nuenen, een mooi dorp tussen de Brabantse weilandenNuenen, een mooi dorp tussen de Brabantse weilandenNuenen is een plaats in de gemeente Nuenen, Gerwen Nederwetten in de provincie Noord-Brabant. Nuenen is de grootste plaa…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…

Bogota,voorheen Santa Fé, de hoofdstad van ColombiaBogota,voorheen Santa Fé, de hoofdstad van ColombiaBogota is de hoofdstad van Colombia. Het is een moderne stad met een historisch, koloniaal centrum, La Candelaria. De st…
Blauwestad, een jong dorp met veel natuur en recreatieIn de jongste watergemeente van Nederland, in het Groningse Oldambt, ligt Blauwestad. Een plek waar water centraal staat…
Reactie

Luc, 13-03-2012
Helmond een mooie stad? Dan vond ik Helmond 40-50 jaar geleden mooier dan het nu is. Het enigste wat ze hebben gedaan is gesloopt. Het hele karakter is weg. Kerken afgebroken, station, fabrieksgebouwen weg, een stom kanaal door de stad waar geen boot meer doorkomt, -zelfs Sinterklaas niet, van de Heistraat en Molenstraat is bijna niets meer over, V&D verdwenen, geen buitenzwembad meer enz. Nou het is er wel op vooruit gegaan! Reactie infoteur, 14-03-2012
Tja, dat is een kwestie van smaak. Sommige punten ben ik het met je eens, maar andere ook totaal niet. Het centrum begon wel te verloederen. Onkruid, kapotte voetpaden, gaten in de weg en slecht onderhouden huizen. De renovatie van het centrum zie ik als iets positiefs.

Timkraai (50 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.