Blauwestad, een jong dorp met veel natuur en recreatie

In de jongste watergemeente van Nederland, in het Groningse Oldambt, ligt Blauwestad. Een plek waar water centraal staat en men volop kan genieten van rust, ruimte en recreatie. Het is niet alleen een geweldige plaats voor een dagje uit, het is ook een fijn gebied om te wonen. Lees in onderstaand artikel meer over deze unieke plaats en laat u verleiden tot een bezoek aan Blauwestad en omgeving.

Blauwestad

Blauwestad is een zeer jong dorp (de eerste woning werd opgeleverd anno 2006) en toch is er al veel te beleven. Het ligt in het noordoosten van Nederland, in de provincie Groningen en hoort bij de gemeente Oldambt. Het centrum van Blauwestad is zeven kilometer verwijderd van het winkelcentrum van stad Winschoten, in vogelvlucht liggen de plaatsen echter maar zo'n tweeënhalf kilometer van elkaar verwijderd. Na een klein half uur rijden bevindt men zich in het bruisende centrum van stad Groningen en Duitsland ligt slechts twintig kilometer bij Blauwestad vandaan. Het dorp Blauwestad is zo groot als het hart van Amsterdam maar er worden maximaal slechts 1500 woningen gebouwd, de rest blijft natuur en water.
Het dorp is als het ware opgedeeld in een vijftal gebieden namelijk Het Wold, Het Havenkwartier, De Wei, Het Riet en Het Park. In Blauwestad zijn er kavels te koop vanaf 93,- per m². De kavels zijn tussen de 685 m² en 5.391 m² groot en de prijzen voor kavels in Blauwestad liggen tussen 102.000,- en 499.500,-. Woningprijzen zijn lastig om te noemen omdat mensen dit over het algemeen zelf kunnen invullen, kopers van een kavel kunnen het eenvoudig houden tijdens de bouw maar kunnen ook breed uitpakken. Zo zijn er erg dure woningen gebouwd maar ook woningen die vallen in een "normale" prijsklasse.
Het dorp Blauwestad is omgeven door een uitgestrekt natuurgebied met een uitgebreide flora en fauna waaronder (water)vogels, reeën, hazen, grassen en weide bloemen. Tevens ligt het nabij meerdere natuurgebieden zoals de Tjamme waar schotse hooglanders rondlopen, het Midwolderbos waar konikpaarden vertoeven en Reiderwolde die in dit artikel verder zal worden toegelicht. De natuurgebieden worden uiteindelijk met elkaar verbonden zodat de schotse hooglanders en konikpaarden vervolgens van het ene natuurgebied naar het andere kunnen lopen. Een belangrijk kenmerk van het Blauwestad is water, Blauwestad ligt rondom een meer: het Oldambtmeer.

Oldambtmeer

Het Oldambtmeer heeft een oppervlakte van achthonderd hectare (1 hectare = 10 000 m²), dit is ongeveer even groot dan het Sneekermeer. Het Oldambtmeer is een kunstmatig meer, tot 2004 stonden er zelfs nog huizen of was het nog landbouwgrond. In het jaar 2005 draaide Koningin Beatrix "de kraan" open en liet hiermee het eerste water in het "meer" stromen. Het heeft een minimale diepte tot 1,3 meter, wat het voor kleinere zeilboten, fluisterboten, surfers, kleinere motorjachten en kanoërs uitermate geschikt maakt. Kortom: voor de echte watersport liefhebber is er veel te beleven. Het Oldambtmeer heeft een strand met paviljoen en er zijn een tweetal jachthavens, in zowel Beerta als in Midwolda. Het meer is vanuit verschillende vaarroutes te bereiken want er zijn vaarverbindingen met de rest van Nederland gemaakt en zelfs met Duitsland.

Het Oldambtmeer leent zich ook uitstekend voor de hengelsport want het zit bomvol met vis zoals grote snoeken en dikke blankvoorns. Het meer is sinds 2010 dan ook officieel opgenomen in de Landelijke Lijst van Viswateren. Doordat het in en nabij een groot natuurgebied ligt, zijn er ook veel verschillende watervogels zoals zwanen aanwezig wat een rustgevend effect heeft en gezelligheid uitstraalt

Het Oldambtmeer leent zich uitstekend voor verschillende soorten recreatie voor jong en oud, hieronder enkele voorbeelden:
 • Varen en zeilen (ook botenverhuur)
 • Surfen
 • Kitesurfen
 • Kanoën (ook verhuur)
 • Zonnen op strand
 • Vissen
 • Rondvaart
 • Waterfietsen (ook verhuur)
 • Schaatsen

Winter

Ook in de winter is er altijd wel wat te beleven in Blauwestad, zo stond in januari 2009 het Oldambtmeer in de spotlight met het NK Ijszeilen waar veel landelijke pers en bezoekers bij aanwezig waren.
Uiteraard kan er heerlijk worden geschaatst op het Oldambtmeer indien het hard en lang genoeg heeft gevroren. In 2010 was er al een schaatstocht gepland maar die werd op het laatste moment afgelast wegens een plotselinge dooiaanval. Op 7 februari 2012 was het ijs echter wel dik genoeg en was de eerste schaatstoertocht op het Oldambtmeer een feit.

Fiets- en wandelroutes

In en rondom Blauwestad kan men volop genieten van talrijke fiets- en wandelroutes. Onderweg, tijdens het fietsen en/ of wandelen, zult u veel bijzondere bezienswaardigheden tegenkomen zoals natuurgebieden, monumentale boerderijen, middeleeuwse kerken, galerieën en musea. Ook aan eet- en drinkgelegenheden zal het u niet ontbreken er zijn veel kleine restaurantjes en cafés waar u even kunt uitrusten onder het genot van een hapje en drankje. Op het internet kunt u veel fiets- en wandelroutes nabij Blauwestad vinden en eventueel uitprinten. Een aanrader is de fietstocht om het Oldambtmeer, een route van 25 kilometer.

Natuurgebied Reiderwolde

Vanuit de jachthaven bij Beerta, kunt u met een gratis pontje lopend of met een fiets aan de hand, de Oostereinderplas oversteken en zo het natuurgebied Reiderwolde bezoeken. Het natuurgebied dat zich aan de oostzijde van Blauwestad bevindt, is medio 2011 verrijkt met een uitkijktoren en een amfitheater naar het ontwerp van kunstenaar Ronald Raaymakers. Daarnaast bevindt zich in het gebied de enige natuurbegraafplaats van Noord Nederland in de provincie Groningen. Reiderwolde is zo'n tweehonderd hectare groot en men treft er bos, moeras, waterpoelen en graslanden aan. Flora en fauna gedijen zeer goed in het gebied, men kan er veel verschillende soorten aantreffen zoals de dotterbloem, kikker, haas en roofvogel. Voor oeverzwaluwen is er een speciale "zwaluwenwand" gemaakt waar de vogels hun nesten kunnen maken, de zwaluwenwand is een groot succes want de diertjes maken er reeds dankbaar gebruik van. Natuurgebied Reiderwolde is eveneens te bereiken via de N966 (Oostereinde Winschoten). Reiderwolde wordt ook wel "De groene hart van Blauwestad" genoemd.

Uitstapjes in de nabije omgeving

Doordat Blauwestad rondom een meer ligt, grenst het ook aan veel verschillende dorpen, namelijk: Winschoten, Beerta, Finsterwolde, Oostwold, Scheemda en Midwolda. In al deze plaatsen zijn er veel bezienswaardigheden en activiteiten te ondernemen die goed zijn te bereiken met een fiets of auto, een kleine greep uit een groot aanbod:

Winschoten

In Winschoten kan men uitgebreid winkelen in het mooie, redelijke grote winkelcentrum tevens zijn er gezellige terrasjes, cafés en restaurantjes te vinden. Een echte aanrader is het rosarium waar in de zomer meer dan 300 verschillende soorten rozen in bloei staan. In het voorjaar is het park een lust voor het oog door bloeiende rhododendrons en azalea's, toegang tot het park is gratis. De drie monumentale molens die Winschoten rijk is, zijn ook de moeite waard om te bezichtigen.

Oostwold

In Oostwold ligt Groningen Airport Oostwold ook wel simpelweg Vliegveld Oostwold genoemd. Op een vliegveld is altijd wel iets leuks te beleven zo ook hier, regelmatig wordt er parachute gesprongen door defensiepersoneel. Ook kunt u zelf een keer springen indien u dat leuk lijkt. Rondvluchten en/of vlieglessen zijn ook mogelijk, voor meer informatie kunt u terecht op de site van oostwold-airport. Eens in de twee jaar (in een oneven jaar) op tweede pinksterdag vindt er de spectaculaire internationale Oostwold Airshow plaats. Dit evenement is altijd een groot succes en trekt zo'n 15.000 bezoekers en is geschikt voor jong tot oud. Zoekt u lievers iets rustigers? Dan is de Pitch&Putt baan bij Oostwold waarschijnlijk meer iets voor u. De baan ligt aan de oevers van het Oldambtmeer, aan de rand van Blauwestad.

Midwolda

In Midwolda kunt u heerlijk ontspannen in de sauna & beautyfarm of een bezoekje brengen aan de Vicarie waar u kunt eten in het restaurant en brasserie. De Vicarie heeft voornamelijk zijn bekendheid gekregen door de trouwkapel van Imca Marina.
Voor de echte visliefhebber is de Forellenvisvijver absoluut een bezoek waard. Voor kunst, cultuur en natuur kunt u terecht bij Landgoed Ennemaborg uit 1391, die in een bosrijke omgeving staat waar "Het Groninger Landschap" een oogje in het zeil houdt. In het landgoed zelf kunt u de kunstwerken van de excentrieke kunstenares Maya Wildevuur aanschouwen waar ze tevens haar atelier heeft.

Overnachten

In Blauwestad en omgeving zijn veel mogelijkheden om te overnachten, er zijn verschillende hotels, bed & breakfasts en campings aanwezig.

Informatie Blauwestad

Voor meer informatie over Blauwestad kunt u van woensdag tot en met zondag, terecht in het verkoop- en Informatiecentrum Blauwestad, tussen 13.00 en 17.00 uur. In de volksmond wordt het centrum door zijn kleur en een opvallend ontwerp, vaak "de (rode) rups" genoemd. Het informatiecentrum is vanaf de A7 duidelijk te zien maar is uitsluitend te bereiken via Blauwestad. In het centrum bevindt zich een permanente expositie, een grote maquette en een videoruimte waar u onder andere de geschiedenis van Blauwestad kunt zien. Ook voor informatie over de aankoop van een bouwkavel moet u in het centrum zijn.
Maakt u in het weekend een wandeling of fietstocht door Blauwestad? Dan kunt u tijdens openingstijden, eveneens voor een kopje koffie en/of thee in het informatiecentrum terecht.
© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie aan het Grevelingenmeer, watersport en recreatieHet Grevelingenmeer is een groot zoutwatermeer in de provincie Zeeland. Het is een heerlijke plek om uw vakantie te houd…
Nusa Lembongan een idyllisch eilandje voor de kust van BaliEen reis naar het Indonesische eiland Bali is op zichzelf al een unieke ervaring. Maar het is ook zeker de moeite waard…
Een dagje uit in GroningenEen dagje uit in GroningenGroningen ligt in het meest noordoostelijke deel van Nederland. Groningen heeft een gevarieerd landschap. Zo kennen we d…
Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Zoek je als school een educatieve schoolreis, dan kun je terecht bij het Vogelpark Avifauna. Het park is gevestigd in Al…

Helmond, de historische stad in Noord-BrabantHelmond, de historische stad in Noord-BrabantHelmond is een historische stad in het zuid-oosten van de provincie Noord-Brabant, zo'n 15 kilometer ten oosten van Eind…
Bronnen en referenties
 • Gemeente Oldambt
 • Wikipedia.nl
 • www.midwolda.nl
 • www.blauwestad.nl
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 08-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.