Vakantie aan het Grevelingenmeer, watersport en recreatie

Het Grevelingenmeer is een groot zoutwatermeer in de provincie Zeeland. Het is een heerlijke plek om uw vakantie te houden. Het is zeer geschikt voor de watersport. Hier wordt dan ook volop gebruik gemaakt. Er is vanalles te doen, naast watersport kunt u ook heerlijk wandelen in natuurgebieden en lekker mosselen eten op het Mosselfeest in Bruinisse.

Ligging

Het grevelingenmeer is een heel mooi watergebied in de provincie Zeeland. Het ligt tussen Goeree-Overflakkee, noordkant, en Schouwen-Duiveland, zuidkant, in. Vroeger was dit een zeearm. Deze zeearm is afgesloten van de zee door de deltawerken. Aan de westkant, direct aan de zee, wordt het meer afgesloten door de Brouwersdam, en aan de oostkant door de Grevelingendam. In het meer liggen een aantal eilandjes. Deze zijn alleen via het water bereikbaar. Hier meren dan ook veel zeilbootjes aan om te genieten van de rust en de natuur.

Watersport

Het meer wordt voornamelijk gebruikt voor recreatie en watersport. Er is vanalles te beleven! De volgende watersporten worden er veel beoefend:
  • duiken
  • zeilen eilandjes
  • surfen
  • zwemmen
  • kajakken
  • vissen

Zeilen

Zo zijn er ook zeilscholen te vinden. Een bekende is wel Aquavitesse in Bruinisse (zuidoostkant aan het Grevelingenmeer). Zij verzorgen zeillessen, -cursussen, -vakanties en –evenementen. Daarnaast kunt u er ook terecht voor het kopen of huren van zeilboten. Dus heeft u zelf geen boot ter beschikken, dan kunt u er daar eentje tijdelijk huren en genieten van het heerlijke meer. Een groot voordeel van Bruinisse is dat het naast de Grevelingendam ligt. U kunt vanaf hier via de sluis naar de Oosterschelde en van daaruit de zee op. Een andere zeilschool is All Weather Sailing. Deze ligt bij Haamstede (zuidwestkant aan het Grevelingenmeer). Daarnaast zijn er allerlei leuke haventjes te vinden waar u kunt aanmeren. Een wat grotere en bekende is Bruinisse, hier is dan ook vanalles te beleven.

Duiken

Het Grevelingenmeer is een mooie plek om te duiken. Momenteel is het zelfs een van de schoonste en helderste zouwatermeren van Zuidwest Europa. Het meer is vrijwel geen stroming maar stilstaand water, waardoor u er 24 uur per dag kunt duiken. Door dit stilstaande water zijn klei- en zanddeeltjes naar de bodem gezakt waardoor u helder zicht heeft tijdens het duiken. Hier zijn dan ook een aantal duikscholen te vinden, zoals Duikschool Scharendijke en Duikcentrum de Grevelingen, ook in Scharendijke.

Overige recreatie

Natuurgebieden

Houdt u niet zo van op het water zijn, dan kunt u ook genieten van de natuur om het Grevelingenmeer. Er zijn een aantal natuurgebieden te vinden. Om de rand van het Grevelingenmeer: Kabbelaarsbank, de Punt, Slikken van Flakkee en Slikken van Bommenede. Op de eilanden in het Grevelingenmeer: Hompelvoet, Stampersplaats, Veermansplaat en Markenje. Hier lopen ook vaak los vee rond als fjordenpaarden, koeien en kalveren. Ook wonen er veel watervogels en inmiddels ook zangvogels. Tijdens het broedseizoen worden sommige delen afgesloten zodat ze niet te veel gestoord worden. In de zomer worden in de zomer verschillende natuurexcursies verzorgd waar u aan mee kunt doen. waar u wordt rondgeleid en allerlei mooie plekjes te zien krijgt.

Restaurantjes en mosselen

In de havenstadjes rondom het Grevelingenmeer zijn ook allerlei dingen te doen. Denk aan Brouwershaven, Bruinisse, Ouddorp en Scharendijke. Er zijn heerlijke restaurantjes te vinden. Als u dol bent op mosselen kunt u hier ook goed terecht. Zo zijn er de bekende visserijdagen in Bruinisse met het Mosselfeest, waar u van veel Zeeuwse Mosselen kunt genieten! Er komen jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers op af.

Bezoekerscentrum de Grevelingen

Het bezoekerscentrum bevindt zich op de Punt van Goeree, aan de Brouwersdam. Het ligt in een prachtig duingebied waar u zich achteraf heerlijk kunt vermaken. In het bezoekerscentrum wordt een tentoonstelling gegeven over vanalles van het Grevelingenmeer. Daarnaast kunt u hier te recht voor allerlei folders over de Grevelingen. Van hieruit worden er ook natuurexcursies gehouden. Ook schoolklassen zijn welkom. U kunt het bezoekerscentrum gratis bezoeken.

Vakantie en overnachtingen

Rondom het Grevelingenmeer zijn volop plekken waar u heerlijk kunt overnachten, zoals hotels, vakantieparken en campings. Zo heeft Landal Greenparks wel 4 vakantieparken bij Haamstede liggen! Daarnaast is er VakantiePark Aquadelta bij Bruinisse. Zoekt u een camping, dan kunt u denken aan Grevelingen Camping Schouwen, deze camping is zeer geschikt voor kinderen, duikers, surfers en fietsers.
© 2010 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landschapscamping Kijkuit: kamperen in ZeelandKamperen is voor veel mensen een favoriete manier om hun vakantie mee door te brengen. Massaal worden de sleurhutten en…
Recepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenRecepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenDe mossel, de bekendste van de schelpdieren, is er in vele soorten en maten. De Hollandse is er van extra (klein) tot de…
De mosselen: de grote dame in het zwartDe mosselen: de grote dame in het zwartZeeland herbergt een bron van lekkernijen, zoals de Mossel: de grote dame in het zwart. Tijdens het seizoen van half jun…
Oesters: zeebanket uit ZeelandBehalve mosselen staat de Zeeuwse vissersplaats Yerseke ook bekend om zijn oesters. Om oesters te kweken moet er veel we…
De provincie Friesland, een vakantiebestemming?De provincie Friesland, een vakantiebestemming?De provincie Friesland, is dat de juiste vakantie bestemming? Er zijn ontzettend leuke plaatsen om in Friesland te bezoe…
Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.