Colombia - steden, festivals en veiligheid

Colombia - steden, festivals en veiligheid Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt aan de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. Ook grenst het aan Venezuela, Brazilië, Peru, Ecuador en Panama. Het overgrote gedeelte van de bevolking is Rooms-katholiek.

Algemene informatie

  • Continent: Zuid-Amerika
  • Originele naam: Colombia
  • Taal: Spaans
  • Valuta: Colombiaanse Peso

Steden en natuur

Bogota is de hoofdstad van Colombia en gelegen op ruim 2600 meter hoog in het Andesgebergte. De stad groeit erg snel en is zeer modern, maar de drukte levert ook vaak problemen op. Daarom zijn er maatregelen getroffen tijdens de spitstijd en mogen maar een beperkt aantal autoís rijden met een bepaald kenteken. Er zijn wel taxiís en bussen. Toch kan het ook daar erg druk zijn. Als toerist kun je het beste buiten de spitstijden reizen naar de bezienswaardigheden.

Bogota heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo heb je bijvoorbeeld Plaza Bolivar, wat ook wel het middelpunt van de stad wordt genoemd. Er staat een grote kathedraal en een monument van Simon Bolivar, de held van Colombia. Ook heb je in de stad het Palacio San Carlos, de officiële ambtswoning van de president. Om 17.00 kun je er iedere dag de wisseling van de wacht zien. Bogota kent tevens veel kerken en musea. Ook kun je op veel plekken goed eten.

Barichara is een dorp en wordt gezien als het mooiste dorp van Colombia. Popoayan wordt ook wel de Witte Stad genoemd. Ook kent het land veel nationale parken, zoals Nationaal Park Isla de Rosario en Nationaal Park Chicamocha Canyon.

Festivals in Colombia

De meeste toeristen komen naar Colombia voor de vele festivals. Zo zijn er festivals zoals Cali Fair, de Barranquilla Carnival, het Iberoamerican Theater Festival en het Bloemen Festival. Daarnaast vinden er rond kerst allerlei activiteiten plaats om de onafhankelijkheid te vieren. Veel rondreizen zijn ingestemd op deze festivals, zodat je één van de festivals kunt meemaken tijdens je reis. Dit is zeker de moeite waard.

Beste reisperiode

Colombia ligt heel dicht bij de evenaar, waardoor je eigenlijk het hele jaar door prima kunt reizen naar het land. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam. Er is ook een regenseizoen en een droog seizoen. De maanden waarin de meeste regen valt verschillen nogal per gebied, maar doorgaans geldt dat oktober en april de natste maanden zijn. De droogste maanden zijn januari en februari. Dit is echter geen garantie voor een droge vakantie.

Klimaat van Colombia

Colombia kent een tropisch klimaat en in de hoogvlakken is het vaak een gematigd klimaat. Het Andesgebergte beïnvloedt het klimaat van het hele land, omdat er daardoor veel hoogteverschillen zijn. In het algemeen geldt dat de temperatuur met zes graden daalt als je 1000 meter de hoogte in gaat. In hoofdstad Bogota is het doorgaans een zeer constante temperatuur, met in de zomer zoín 20 graden en in de winter zoín 8 graden.

Visum voor Colombia

Een visum voor Colombia is niet nodig, maar het is wel mogelijk om van de DAS (ook wel de veiligheidspolitie) een soort toeristenvisum te krijgen van 30, 60 of 90 dagen. Als je een rondreis maakt van 30 dagen, kun je het beste voor een stempel kiezen met 60 dagen, zodat je wat speling hebt. Je hebt tevens een geldig Nederlands paspoort nodig en deze moet minimaal zes maanden na terugkomst in eigen land geldig zijn.

Inentingen en malaria

Voor sommige gebieden in Colombia heb je inentingen tegen gele koorts nodig. Ook wordt het aangeraden om vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A te nemen. Neem echter altijd contact op met de huisarts of de GGD voor informatie over de laatste ontwikkelingen in het land. De malariamug zit in enkele gebieden van Colombia. Het is dus verstandig om malariatabletten te nemen als je naar het land gaat.

Colombiaanse Pesos

In Colombia wordt er betaald met de Colombiaanse Pesos. In grote steden kun je geld pinnen. Per keer kun je niet meer dan 500.000 Pesos pinnen en dit kan drie keer per dag. Je kunt ook betalen met de creditcard. Geld opnemen met de creditcard bij banken kan ook, evenals het wisselen van reischeques, maar dit is vaak erg tijdrovend werk.

Spaans

De officiële taal in Colombia is Spaans. Dit is iets anders dan het Spaans in Spanje, maar wel redelijk te verstaan. Veel mensen kunnen ook wat Engels, maar dit is vaak gebrekkig Engels. Om echt met de bevolking te kunnen praten is het raadzaam om wat Spaans te leren. Een taalgids kan ook erg handig zijn, aangezien hier de meeste standaardzinnen en woorden instaan die je nodig hebt tijdens je reis.

Colombia veilig?

Colombia wordt doorgaans niet gezien als een veilig land. Dit is echter zeer afhankelijk van de gebieden waar je reist en waar je zit. De meeste rondreizen zullen alleen in de veilige gebieden van Colombia plaatsvinden. Je zult merken dat de sfeer daar heel gemoedelijk is en dat alles er veilig aan toe gaat. Voor veel mensen blijkt Colombia veiliger dan ze in eerste instantie hadden verwacht.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
De economie van ColombiaColombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt op de evenaar en grenst zowel aan de Atlantische en de…
Simon Bolivar: De held van Zuid-AmerikaIn de geschiedenis van Europa is er geen persoon te noemen die qua daden in de buurt komt van de bevrijder van Zuid-Amer…
Colombia Zuid-AmerikaColombia is een prachtig land, gelegen in het noorden van Zuid-Amerika. Door rijke grondstoffen, zoals goud en olie, kun…

Chili, een langwerpig land aan de westkust van Zuid-AmerikaChili, een langwerpig land aan de westkust van Zuid-AmerikaChili ligt in Zuid-Amerika en grenst aan Bolivia, Peru en Argentinië. Ook grenst Chili aan de Grote Oceaan en het Andesg…
Andorra, het belastingparadijsAndorra is een klein land dat tussen Frankrijk en Spanje ligt. In het oosten liggen de Pyreneeën. Andorra staat voorname…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: C arango, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:North_downtown.JPG
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.