Colombia Zuid-Amerika

Colombia is een prachtig land, gelegen in het noorden van Zuid-Amerika. Door rijke grondstoffen, zoals goud en olie, kunnen binnenlandse conflicten hoog oplopen. Moorden, geweld, mensenrechtenschendingen en criminaliteit komen dagelijks voor. Maar Colombia is veel meer dan drugs en ellende: vriendelijke, hardwerkende mensen die altijd hoop houden op een betere toekomst. Een poging om even te ontsnappen aan de harde werkelijkheid is zonder meer de fantasiewereld in de Colombiaanse soapseries.

Opmerkelijk

Enkele Colombiaanse opmerkelijkheden op een rij:
 • Colombia is vernoemd naar Columbus (Colombo in het Italiaans), hoewel Columbus nooit in Colombia is geweest,
 • Colombia is het enige land in Zuid-Amerika met kusten in zowel de Atlantische oceaan als in de Stille oceaan,
 • Rijke Colombiaanse vrouwen brengen graag een bezoekje aan de plastische chirurg in de Colombiaanse stad Cali,
 • Lange tijd stond de Colombiaanse hoofdstad Bogotá bekend als een van de meest criminele en onleefbare steden ter wereld,
 • De Colombiaanse FARC is de oudste guerrilla beweging in heel Zuid-Amerika,
 • Een Nederlands meisje uit Overijssel heeft zich sinds jaren aangesloten bij de FARC, een van de meest gewelddadige guerrillabeweging ter wereld.

Groot Colombia

Na de onafhankelijkheid van Spanje in 1810, werd Groot Colombia opgericht, samen met andere Latijns Amerikaanse landen als Venezuela en Ecuador. Ook Panama behoorde tot Groot Colombia, dat destijds bij Colombia samen hoorde. Het project Groot Colombia had een zeer kort leven.

Terrorisme

Sinds 1964, tijdens het begin van de Colombiaanse burgeroorlog, heeft Colombia te maken met FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, vrij vertaald: Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia). Deze FARC is begonnen als de gewapende strijdkrachten van de communistische partij en was een ideologische guerrillabeweging, totdat ze in aanraking kwamen met drugs. De belangrijkste bron van inkomsten van de FARC komen tegenwoordig uit de drugshandel. Behalve Colombia, zien ook de EU, de VN en de Verenigde Staten de FARC als een terroristische organisatie. Reden is omdat de FARC acties richt tegen (onschuldige) burgers.

FARC

De FARC heeft in de loop der jaren duizenden mensen ontvoerd en vermoord. Volgens cijfers van de CN was Colombia in het jaar 2009 het land met de meeste voortvluchtigen ter wereld. Colombia liep voor op gevaarlijke landen als Irak, Congo of zelfs Somalië. Drie miljoen mensen waren in 2009 voortvluchtig wegens drugsconflicten of wegens het gevaar van terrorisme of van de FARC beweging. Ingrid Betancourt, een beroemde Frans-Colombiaanse politica, was voor 6 jaar ontvoerd door de FARC. De FARC heeft behalve voor veel nationale onrust ook voor veel diplomatieke onrusten en conflicten gezorgd met buurlanden zoals met Venezuela.

Klimaat

Colombia kent een tropisch klimaat. In de bergen en berggebieden kan het echter (zeer) koud zijn! Door het hoogteverschil in Colombia kent het land een driedeling qua klimaat en temperatuur:
 • Tierra Caliente (tot 1000 m. hoogte) met een gemiddelde temperatuur van boven de 25 graden C,
 • Tierra Templada (1000 - 2000 m. hoogte) met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 20 graden C en
 • Tierra Fria (vanaf 2000 m. en hoger) met een gemiddelde temperatuur van onder de 15 graden C.
Centrale verwarming is niet aanwezig, verwarmingsbronnen zijn open haarden en elektrische kachels.
 • Het is droog en heet in het oostelijk laagland in het noorden en aan de noordkust,
 • Het is heet en vochtig aan de westkust en aan het zuiden van het oostelijk laagland.

Hoofdstad

Bogotá is de hoofdstad van Colombia en ligt gelegen in het centrum van het land op 2600 m hoogte in de oostelijke bergketens van de Andes. Het is een stad met een groots cultureel leven. De hoofdstad biedt plaats aan vele theaters, musea en aan festivals. UNESCO heeft de Colombiaanse hoofdstad in 2007 uitgeroepen tot Wereldboekenstad. Bogotá heeft een van het best werkende openbaar vervoer systemen van het Zuid-Amerikaanse continent. De ontwikkelingen en het beleid om de vervuiling aan te pakken binnen de hoofdstad, verdiend een pluim. Doordat de stad op flinke hoogte ligt, kunnen de uitlaatgassen van het vele verkeer door de ijle lucht niet goed ontsnappen. Benzine kan ook slechter verbrand worden. Iedereen die Bogotá voor het eerst bezoekt, zal de benzinelucht die geroken word in de stad een opvallend fenomeen zijn.
De meeste regen in de hoofdstad vallen in de maanden maart, april en mei en in de maanden oktober en november. Tijdens een flinke stortbui kunnen de straten even onderlopen.

Steden

De tweede grootste stad van Colombia is Medellín, gelegen in het noordwesten. Ondanks dat het een prachtige en indrukwekkende stad is, had het in de jaren tachtig van de vorige eeuw veel te maken met geweld en drugs. De Verenigde Staten heeft toen zelfs het Amerikaanse consulaat gesloten en een negatief reisadvies uitgegeven voor de stad. Inmiddels is het een stuk veiliger in de stad en wordt er hard gewerkt aan de modernisering.
De meest bezochte stad van Colombia is zonder meer Cartagena, een havenstad gelegen in het noorden, noordwesten van het land. Ook bekend onder de naam: Cartagena de Indias, gesticht door de Spanjaarden in 1533. In deze stad worden de Miss Colombia verkiezingen gehouden. De stad kent prachtige plekken en toeristische bezienswaardigheden om te bezoeken:
 • Het beeld van India Catalina,
 • Het Peter Claver plein met de Iglesia de San Pedro Claver,
 • Het kasteel van San Felipe de Barajas, een Spaans fort en een enorm bolwerk,
 • Plaza de los Coches,
 • El Torre de Reloj,
 • De stadsmuren,
 • Museo de Oro, letterlijk: het museum van Goud,
 • Islas de Rosario, de eilandjes die net ten zuiden van de haven stad liggen en een geweldige duikervaring bieden: de zee is vol met tropische vissen en koralen,
 • Het strand: het mooiste strand van Cartagena ligt gelegen op het schiereilandje Bocagrande met hagelwitte stranden, palmbomen en helderblauwe zee.
De stad kent een gemiddeld jaar temperatuur van 29 graden C. Met deze temperaturen kan iedereen genieten van de 19 kilometer lange stranden die de stad rijk is. Het koraalrif met een lengte van 20 kilometer is ook zeker een bezoekje waard.

Landbouw

De landbouw in Colombia is erg belangrijk. De belangrijkste gewassen en landbouw producten in Colombia zijn:
 • Koffie,
 • Rijst,
 • Katoen,
 • Suiker en
 • Mais.

Grondstoffen

Colombia exporteert grondstoffen als:
 • Goud,
 • Zilver en
 • Smaragden (Colombia is de grootste smaragd exporteur ter wereld en de een op na grootste goudproducent van Latijns-Amerika).

Colombia is een belangrijke producent van:
 • Olie en van
 • Steenkool

Mijnbouw

Mijnbouw is een van de belangrijkste motoren van ontwikkeling in Colombia, maar tevens ook een van de gevaarlijkste. Mijnbouwregels worden niet altijd nageleefd, gebieden voor de mijnbouw die van de inheemse bevolking zijn of van groot belang zijn voor de watervoorziening worden afgepakt. Afspraken worden gemaakt met illegale milities om grote bedrijven en mijnbouw te beschermen. De plaatselijke bevolking moet vluchten als hun grond voor een “zacht” prijsje worden ingepikt. Door de bijzondere grondstoffen die Colombia rijk is, trekt het veel buitenlandse investeerders aan. De politiek heeft een leger opgebouwd om een gunstig investeringsklimaat te scheppen. Binnenlandse conflicten zijn nog lang niet opgelost en buitenlandse en internationale mijnbouwbedrijven doen er goed aan te beseffen dat het ronduit gevaarlijk is in Colombia: massamoorden en mensenrechtenschendingen vinden iedere dag op grote schaal plaats.

Literatuur

De schrijver Gabriel García Márquez (6 maart 1927), winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 1982, werd geboren in Aracataca, Colombia. Een van zijn bekendste roman is Honderd jaar Eenzaamheid, een klassieker van de Spaanse literatuur.
Een andere beroemdheid uit Colombia is

Shakira

De zangeres werd geboren in Barranquilla en heeft miljoenen platen verkocht.
In de wereld van de schilder- en beeldhoudkunst staat Fernando Botero internationaal bekend om zijn afbeeldingen van ronde, opgezwollen mensen. De menselijke verhoudingen kloppen niet en volgens de kunstenaar zelf drukt het plezier uit. Botero is een van de best betaalde kunstenaars in Zuid-Amerika.

Soap

Soapseries zijn razend populaire tv series in Colombia en in de rest van Latijns Amerika. Ook op diverse Spaanse tv zenders zijn dagelijks meerdere Colombiaanse soapseries te zien. Zoals het een goede soap betaamt, bestaan ook de producties uit Colombia voornamelijk uit de volgende thema’s: Liefde, Wraak, Drama, Passie en Jaloezie. De beroemdste soapserie ooit uit Colombia is Uggly Betty (Yo soy Betty). Deze soap is verkocht aan meer dan 100 verschillende landen en staat te boek in het Guinness World Records als de meest succesvolste soapserie ooit in de geschiedenis.
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De groepering FARCDe FARC staat voor Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo. In Nederlands betekend dit Revolutio…
Onderhandelingen tussen de regering van Colombia en de FARCOnderhandelingen tussen de regering van Colombia en de FARCIn 2016 is het weer volop in het nieuws: de vredesonderhandelingen tussen de regering van Colombia en guerrillabeweging…
Rijk worden met grondstoffenRijk worden met grondstoffenNiemand die er met pikhouweel en schop op uittrekt om grondstoffen te vinden, zal zijn doel, rijk worden met grondstoffe…

Ecuador Zuid-AmerikaDe onafhankelijkheid van Ecuador van zijn Spaanse bezetters was een hele bevalling. Ecuador leent zich uitstekend voor h…
Venezuela Zuid-AmerikaVenezuela Zuid-AmerikaVenezuela is beroemd om olie, de vele dictators die het land rijk was en de mooie Miss Venezuela meisjes. Venezuela, ooi…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Groot-Colombia
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Revolutionaire_Strijdkrachten_van_Colombia
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bogota_(stad)
 • http://colombia.nlambassade.org/you-and-country/reizen-naar-colombia/geografische-ligging-en-kaart/klimaat.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Medell%C3%ADn_(Colombia)
 • http://www.medellin.gov.co/irj/portal/medellin
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cartagena_(Colombia)
 • http://www.spaanstaligewereld.nl/stad_info.php?id=58&stad=Cartagena&land=Colombia&stad_id=33
 • http://www.broederlijkdelen.be/component/content/article/8458
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez
 • http://www.imdb.com/name/nm0305781/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fernando_Botero
 • http://es.wikipedia.org/wiki/Yo_soy_Betty,_la_fea
 • http://handicumcolombia.wordpress.com/about/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.