Venezuela Zuid-Amerika

Venezuela Zuid-Amerika Venezuela is beroemd om olie, de vele dictators die het land rijk was en de mooie Miss Venezuela meisjes. Venezuela, ooit ontdekt door Columbus tijdens zijn derde wereldreis, is een Zuid-Amerikaans land met een tropisch klimaat en prachtige natuur. Prachtig gelegen aan de Caribische zee en bekend wegens de zonvakantie bestemming Isla Margarita. Venezuela is een land om ontdekt te worden tijdens een rondreis.

Columbus

Van het Zuid-Amerikaanse territorium, was Venezuela het eerste gebied waar Columbus voet aan wal zette in augustus 1498. Om precies te zijn, Columbus kwam aan op het oostpunt van Venezuela, wat nu het schiereiland Paria is. Tijdens zijn twee eerdere reizen ontdekte Columbus de Caribische eilanden, maar het vaste land van Zuid-Amerika had hij nog niet ontdekt. Sinds 1522 werd Venezuela gekoloniseerd door de Spanjaarden. Slavenhandel, goud en de Spaanse overheersing liet een spoor van ellende achter onder de oorspronkelijke indiaanse bevolking.

Politiek

Sinds 1811 verklaarde Venezuela zich onafhankelijk. Een van de meest vooraanstaande personen uit die tijd was Simon Bolivar, genaamd: de Bevrijder of Vrijheidsstrijder (El Liberator), inmiddels uitgegroeid tot een nationale held. Pas in 1821 werd Venezuela onafhankelijk van Spanje, onder leiding van Simon Bolivar. De 19de en de 20ste eeuw werden gekenmerkt door politieke instabiliteit, staatsgrepen en dictatoriaal bewind. De laatste jaren van de Venezolaanse politiek werden gedomineerd door de Bolivariaanse revolutie, onder leiding van de linkse politicus Hugo Chavez, de huidige president van Venezuela (begin 2013 overleden aan kanker). Het Bolivarisme is een vorm van het socialisme, genoemd naar Simon Bolivar. Volgens Hugo Chavez is het Bolivarisme het socialisme van de 21ste eeuw, wat verspreid zou moeten worden over geheel Latijn-Amerika. De Verenigde Staten is een tegenstander van Chavez.

Dictators

Eigenlijk sinds Venezuela onafhankelijk werd, startte het tijdperk van de dictators. Enkele beruchte en beroemde dictators van Venezuela:
 • Antonio Guzmán Blanco 1870-1888,
 • Cipriano Castro 1898-1908 en
 • Juan Vincente Gómez. Onder diens leiding “verdwenen” ruim 30.000 Venezolanen spoorloos. Na zijn dood in 1935 kwam er ruimte voor politieke democratie en kregen andere politieke partijen meer ruimte.
 • De laatste dictator is generaal Jiménez, die in 1947 een coup pleegde. Zijn bewind zou tot 1957 aanhouden, totdat het leger ingreep. Venezuela was het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich transformeerde van een dictatuur naar een redelijk stabiel en democratisch land.

Olie

Venezuela was een van de oprichters van de OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) in 1960. Van de olie opbrengsten profiteerde maar heel weinig burgers. Pas onder leiding van president Carlos Andrés Pérez (1973-1978) braken gouden tijden aan: hij maakte van de olie industrie staatsbedrijven, zodat de olie inkomsten in Venezuela bleven. Venezuela heeft de goedkoopste benzine prijs ter wereld: 1 liter benzine kost(te) 5 dollar cent. Dat betekent dat bijvoorbeeld een fles water 30 keer duurder is dan benzine. Benzine is goedkoper dan water.

Buurlanden

Voluit heet Venezuela: Bolivariaanse republiek Venezuela. Venezuela ligt in het noorden van Zuid-Amerika en grenst aan de Caribische zee en de Atlantische oceaan in het noorden, met Guyana in het oosten, met Brazilië in het zuiden en met Colombia in het westen. Vlak voor de kust van Venezuela liggen de eilanden: Aruba, Bonaire, Curaçao, Isla Margarita en Trinidad en Tobago.

Tropisch klimaat

Venezuela kent een tropisch klimaat dat vele duizenden toeristen trekt. De kusten van Venezuela liggen aan de Caribische zee en heeft witte stranden. Een van de meest bekendste zonvakantie bestemmingen is Isla Margarita.

Natuur

Ruim 40% van de natuur in Venezuela is beschermd natuurgebied! De natuur in Venezuela is prachtig en indrukwekkend. Grote bergketens en hoge pieken domineren het landschap, maar ook watervallen, grotten, rivieren, vogels en enorme bossen zijn talrijk aanwezig. Indrukwekkend is de Angel Falls (Salto del Angel) de hoogste waterval ter wereld: het water stort zeer dramatisch in 14 seconden een kleine kilometer naar beneden. Deze waterval is het best te bezoeken in de maanden augustus en in september. Ook zeer de moeite waard is het nationaal park Mochima.

Economie

De belangrijkste bron van inkomsten is olie. Venezuela is een van de grootste olieproducenten ter wereld. Sinds de Tweede Wereldoorlog vormt aardolie de basis van de economie in Venezuela. Zo’n 90% van de export bestaat uit het exporteren van olie, dat maakt Venezuela tevens kwetsbaar voor schommelingen binnen de wereldeconomie. Voor de Tweede Wereldoorlog was de export van koffie de belangrijkste bron van inkomsten. Behalve olie zijn er nog twee belangrijke bronnen van inkomsten:
 • Landbouw, vooral het suikerriet en de mais teelt en
 • De Industrie, voornamelijk de staal en metaalindustrie.
Langdurige stakingen, corruptie en een grote schuldenlast maakte dat Venezuela in 2002/2003 in een recessie terecht kwam. De economie kromp met 9%. Ruim 50% van de bevolking leefde onder de armoedegrens. Vanaf 2004 trok de economie enorm aan. De regering Chavez heeft haar sociale uitgave enorm verhoogd, waardoor de levensomstandigheden enorm verbeterde. Rond de 30% van de bevolking leefde rond de armoedegrens in 2006, een spectaculaire daling! Echter, corruptie en moordaanslagen blijven groeien, ondanks Chavez.

Literatuur

De meest prominente schrijver van de vorige eeuw van de Venezolaanse literatuur is Romulo Gallegos. Behalve schrijver was hij ook politicus. In 1948 werd hij tot president van Venezuela verkozen met meer dan 80% van de stemmen! Hij was slechts 9 maanden in functie. Vanaf 1963 kreeg hij een literaire prijs die zijn naam draagt. Deze prijs wordt als een van de meest prestigieuze prijzen in de wereld van de literatuur in Latijns-Amerika beschouwd. Andere grote schrijvers zijn o.a.: Teresa de la Parra, Arturo Uslar Pietri, Adriano González León, Miguel Silva Otero, en Mariano Picón Salas.

Miss Venezuela

Venezuela is het enige land ter wereld met de meeste schoonheidstitels, bijvoorbeeld: World Miss 2011 is Miss Venezuela. Internationale titels als Miss Universe, Miss World, Miss Earth en Miss International zijn allemaal meerdere keren gewonnen door Miss Venezuela. Sinds 1952 wordt in Venezuela de Miss Venezuela verkiezingen gehouden. Vrouwen en meisjes in Venezuela doen er vrijwel alles aan om mooi te zijn; een mooi uiterlijk bezitten is vaak ook het enige wat de meisjes werkelijk bezitten. Zij doen er alles aan om schoonheidsidealen te halen en mee te doen aan de Miss Venezuela verkiezingen die ieder jaar in september gehouden worden.
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Venezuela, land met de hoogste waterval (de Angel Falls)Venezuela, land met de hoogste waterval (de Angel Falls)Venezuela is gelegen in Zuid-Amerika. Het ligt aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Ook grenst het aan de lan…

Colombia Zuid-AmerikaColombia is een prachtig land, gelegen in het noorden van Zuid-Amerika. Door rijke grondstoffen, zoals goud en olie, kun…
Verkeersregels & pech onderweg in TurkijeVerkeersregels & pech onderweg in TurkijeWie zijn vakantie in Turkije doorbrengt, zal in de meeste gevallen een fantastische tijd hebben. Met het heerlijke klima…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Addicted04, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Venezuela
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bolivarisme
 • http://www.mo.be/artikel/bolivariaanse-revolutie-overstijgt-venezuela
 • http://www.landenweb.net/venezuela/geschiedenis/
 • http://lut.classy.be/Christoffel%20Columbus/Christoffel%20Columbus.html
 • http://www.landenweb.net/venezuela/economie/
 • http://www.grenzeloos.org/artikel/viewartikel.php/id/1227.html
 • http://country-facts.com/nl/country/south-america/158-venezuela/917-venezuela-literature.html
 • http://www.missvenezuela.com/
 • http://www.eurasiareview.com/22122011-new-nexus-of-narcoterrorism-hezbollah-and-venezuela-analysis/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.